Browar Widawa zaprezentował Lemura, najnowsze piwo powstałe przy współpracy z Tomaszem Kopyrą. Nowość, która kontynuuje długą tradycję nadawania produktom z Chrząstawy Małej pochodzących od zwierząt nazw, reprezentuje styl Oak Aged Pale Ale - leżakującego w dębowych beczkach (lub, jak w tym przypadku, w tankach z dodatkiem dębowych płatków) jasnego piwa górnej fermentacji. Dzięki temu cytrusowo-chmielowe akcenty w Lemurze uzupełnione są rzadko spotykaną nutą dębowego drewna.
Składniki: woda, słód Pale Ale, słód pszeniczny, słód karmelowy, chmiele: Citra, Galaxy; drożdże: Safale S-04.
Piwo jasne, górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Dodał:
MarcinK - 2013-11-12 10:54:00
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Rovaty
Lisowczyk
http://a-beer-please.blogspot.com/2013/11/kre...
Co do nuty dębowej (użyto nie beczek, a wiórków!) o której mówicie to piłem kilka piw z dębowych beczek i jest wyraźna różnica miedzy nimi, a Lemurem który ma posmak bardziej wiórów z tartaku, drewna, a nie klasyczne nuty dębowe.
malysz218
Stacher93