Według kontretykiety jest to produkt Browaru Konstancin z miejscowości Obory. Jak wiadomo w roku 2013 Browar Konstancin zmienił właściciela, zakupiła go Grupa Gontyniec, która ma w posiadaniu browar w Czarnkowie, również produkty Gniewosz pochodzą z tego browaru. Browar Konstancin zakończył swoją działalność, aparatura została przeniesiona do nowo budowanego browaru w Kamionce. Prawdopodobnie to piwo warzone jest w browarze Czarnków. Piwo z dębowej beczki zawdzięcza swoją wyjątkowość tradycyjnej metodzie leżakowania w kadziach, gdzie dębina nadała mu niesamowitego posmaku taniny. Nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów.
Składniki: woda, słód pilzneński, chmiel goryczkowy i aromatyczny, naturalny ekstrakt słodu barwiącego, tanina.
Brak informacji o pasteryzacji i filtracji piwa.
Polecana temperatura serwowania - 8°C.
Barwa ciemniejszego, starego złota, ewentualnie jaśniejszego bursztynu, klarowna. Piana biała, niezbyt obfita. Formuje się porwana, około centymetrowa warstewka, którą tworzą drobne oraz średnie pęcherze. Szybko pozostaje pierścień, który nierówno i słabo zdobi szkło. Aromat intensywny, słodowy o mocno aleowym wyrazie. Karmel, przypieczona skórka od chleba, skojarzenie z Whiskey. W smaku słodowe, również do wyłapania akcenty karmelowo-chlebowe. Subtelna słodycz z nieznaczną i krótką goryczką na finiszu. Nasycenie dosyć niskie. Sprawia, iż piwo jest pijalne, jednak przy końcu staje się trochę męczące. Faktycznie smak i aromat przywodzi na myśl angielskie trunki leżakowane w dębowych beczkach.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
WaldemarS
Gość
Gość
Damcio88
Piana : biała, nie wysoka, szybko znika
Zapach: słodowe. Tanina którą czuć jest mało intesywna.
Smak: słodkawe bez goryczki.
Ogólnie średniak