Komes Porter Bałtycki
Komes Porter Bałtycki
Komes Porter Bałtycki
% alk. 9.0
Blg 21.0
5902709615194addbarcode
ulubione: 161

Porter warzony zgodnie z zasadami Bawarskiego Prawa Czystości z 1516 roku według starej XVIII wiecznej receptury. Powstaje w duchu tradycji warzenia mocnego ciemnego piwa, którego moc płynie ze szlachetnych składników i długiego okresu dojrzewania. Komes Porter swoją mocą, delikatnością, niepowtarzalnym smakiem i aromatem zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia piwoszy. Wytrawny, bez cienia słodyczy, o idealnie zrównoważonej intensywności i mocy, na którą czekało wielu piwoszy.
Dodał: admin - 2010-07-06 10:32:01

oceny Oceny

Użytkownicy 7,9 / ilość: 667
Goście 8,26 / ilość: 345
średnia8,02 / ilość: 1012

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2021-11-27 15:13:02
W butelka typu bączek w żabce: piana znika w 3 sekundy, jakby rozwodnione - OMIJAĆ!
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-11-25 09:42:31
Warka do 25 05 2024
Genialna edycja tego kontrowersyjnego przecież piwa. Warka organoleptycznie idealna już dziś. Barwa bledsza niż zazwyczaj. Piana niska i bardzo szybko znika.
Pierwsza doza. Kieliszek koniakowy mały. Druga i trzecia teku.
Pachnie nawet mocniej schłodzone. Potem ujawnia intensywne aromaty czarnego kakao, lukrecji i biszkoptów. Po ogrzaniu piwo tym bardziej wybucha. Zero śliwki itp utlenionych klimatów.
Nasycenie pomiędzy przegazowanymi koncernami (Okocim, Żywiec) a prawidłowo wysyconymi kraftami. Przy bardzo gładkiej fakturze to nawet pasuje.
Usta są niezwykle gładkie, czekoladowe z cudownym finiszem który trwa i trwa. Brak ewidentnej w poprzednich wypustach, palonej kontry temu piwu niewątpliwie służy. Tak trzymać.
Pojawia się ona jedynie w posmaku i jest bardzo subtelna. Duża klasa trunku. Wybitnie degustacyjne. Znakomita ewolucja nosa i ust od chłodnego trunku( 8 C) aż do właściwej temperatury spożycia(14 - 16 C). Że ze zboża można takie cuda wyczarować... Za 5,5 pln w sieciach. Panie, kto to słyszał takie rzeczy?

Cóż, w tym piwie ujawnia się cała genialność konceptu Bałtyckiego Porteru. W przeciwieństwie do górniaków RISów, które są \"into face\" to właśnie w ciemnym dolniaku mogą się ujawnić bardziej subtelne nuty.
Warka wybitna. Lepsza nawet od najnowszego Cieszyna i znakomitego ostatnio Bałtyka od 3 Kumpli.
Tego Komesa polecam każdemu.
Na leżak też. Co z tego że genialne już teraz? Potencjał jest i za rok może być sztos.
Ze specjalną dedykacją dla Kopyra i Chmielarza za ich potężny wkład w rebirth tego znakomitego piwnego stylu.

PS. Dla kompletnych wariatów polecam następujący patent na leżak. Schładzamy porter do prawie zera stopni aby ograniczyć musowanie i delikatnie przelewamy do butelki z krachlą ( zamknięcie ceramiczne z gumką jak w Br Staropolskim). Takie zamknięcie zabezpiecza przed rozszczelnieniem kapsla i umożliwia długie, powolne dojrzewanie piwa. Trzymamy pionowo w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli brak to w miejscu z w miarę stałą temp powiedzmy 16 - 18 stopni ale zawsze bez dostępu światła. Efekt po 2 - 3 latach piorunujący.
awatar
Popijamsepiwo
starstar

2021-11-05 13:26:55
Pyszne piwo. Ciemna barwa, w zapachu sos sojowy. Aromaty gorzkiej czekolady i kawy. Fajnie rozgrzewa.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-10-29 03:12:30
Warka 21 04 2024 kupione z Kauflandzie Tczew z lodówki 28 10 21 z tylnego rzędu. Lets do the math. Od branżystów wiem, że leży minimum 3 miesiące w kadzi. Więc jeśli ma przydatność 3 lata tj do 21 04 2024 - to zabutelkowane 21 04 21 a więc minus fabryczny leżak - uwarzone 21 01 21. Więc, de facto, idealnie przechowywane w chłodzie i poza dostępem światła.
I pomimo, że nie powinno się zaczynać zdania od \"I\" to zacząłem i co mi Pan zrobi proszę Pana..
Enyłejs.. deustacja w temp 12 C
Probabilistyczny wiek 9 miesięcy od uwarzenia.
Piana centymetrowa, szybko zanikająca. Dla niekumatych - przy tym alko i tak dłużej się nie utrzyma. więc nie kwękam.
Kolor czarny, pod światło przejrzysty, z rubinową poświatą. W cienkiej warstwie mahoniowy.
Zapach zbożowy, mikoralkoholowy, \"chłodny\", wycofany, nieco chlebowy z dotykiem wędzonej śliwki, trochę pumpernikla, czysty i lagerowy profil, bez aromatu drożdży czy chmielu. Usta właściwie nagazowane (mean nieprzegazowane), soczyste, grafitowe (gryf ołówka), minimalnie palone (palone kości) z wyraźną nutą słodową i bardzo trwałym finiszem (grats Fortuna!) z minimalną nutą kwasowości. Piwo jest wytrawne. Good thing.
Umówmy się - płacimy za piwo w Kaufi 5,5 zyla z butlą zwrotną i walimy elaboraty złe lub dobre? To jest piwo kontrowersyjne. bywa, że warki zawodzą. Sztosów, sorry nie zaliczyłem. Jednakowoż, stale je badam, degustuję, wstawiam na leżak, blęnduję z innymi...
Co do Komesów to moja klasyfikacja w zakresie konsystencji \"is
as follows\"
Barley Wine - reliable , all time classic - when very fresh, it explodes with brave hoppy aromas.
Imperial Stout 30 blg. Rich, juicy, dark real beer
Porter Baltycki płatki dębowe
Imperial Ipa,
Porter Malinowy,
Triple,
Dubbel.
Rzeczony Porter 8/10
Kosystencja produkcji 6/10
Potencjał dojrzewania - fenomenalny. 10/10
Drinkability factor 7/10
inspiration 11/10
I bądź tu mądry chłopaku...




starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.