Komes Poczwórny Bursztynowy jest skierowany do piwoszy, którzy cenią autentyczne i naturalnie warzone piwa. To ciemny, mocny (10,0% objętościowej zaw. alk.), trunek górnej fermentacji, specjalnie chmielony na zimno dwoma chmielami aromatycznymi: Styrian Golding i Kent Golding. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza prażonemu słodowi przygotowywanemu w Browarze Fortuna zgodnie z ponad stuletnią rzemieślniczą tradycją browaru. Trunek jest warzony naturalnie, w tradycyjnych otwartych kadziach fermentacyjnych. Bukiet i smak tego piwa będzie zmieniał się z czasem, aż do momentu jego otwarcia. Piwo to, inaczej niż popularne piwa "jasne pełne", nadaje się do długiego leżakowania. Jest to wynikiem użycia pracochłonnej, naturalnej metody powtórnej fermentacji w butelce. Przed zakapslowaniem zostały dodane ponownie drożdże, które fermentując w butelce sprawiają, że piwo będzie zmieniało swój charakter na przestrzeni 18 miesięcy.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Skavi
N3ur0funk
Barwa brąz (cola), mętne, beżowa piana niska i nietrwała, zeruje ją do postaci solidnego pierścienia z niepełny kożuchem, lacing jest.
W zapachu alkohol, owoce, suszone owoce.
W smaku goryczka niska i trwała, alkohol mocno wyczuwalny.
Warka 25.03.2027
Wrócę do tego piwa, nie mogę go na spokojnie ocenić, bo piłem inne piwa, które wywołały mi alergię, a to mi mocno spotęgowało takową. Na spokojnie sobie otworzę następnym razem, za jakiś czas całkiem zmienię takową reckę. Ale piwo jest i tak beznadziejne...
Skavi
N3ur0funk
Zdecydowanie wolę polski i naturalny odpowiednik tego napoju.
BobiQ68
piwolog
PiwoszKapucyn