Piwo w stylu Pumpkin Ale uwarzone przez Browar Kingpin z Poznania. Jest to edycja limitowana piwa Kingpin Muerto leżakowana w beczkach po Rumie. Zostało wprowadzone do sprzedaży w marcu 2016 roku, w ilości tylko 980 butelek.
Dla tych z Was, dla których Muerto raz w roku to zdecydowanie zbyt rzadko, przygotowaliśmy nasze Pumpkin Ale w limitowanej wersji leżakowanej w beczkach po rumie. Wyraźnie dyniowe aromaty i smaki oraz znana z wersji podstawowej charakterystyczna cierpkość rokitnika zyskały nowy wymiar z nutami melasy, tytoniu i dębu dzięki leżakowaniu przez kilka miesięcy w beczkach po rumie.
Piwo górnej fermentacji niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (pale ale, Cara Ruby, Cara Blond, Aroma, Special B), palony jęczmień, chmiele (Simcoe, Amarillo, Cascade), drożdże Safbrew T-58, dodatki (dynia Hokkaido, rokitnik, syrop Candimic Dark)
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,33l.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Marianek
Nos: sporo wrażeń, są chmiele (cytrusy typu słodkie owoce), kwiaty, cukier kandyzowany, rokitnik (troszkę gorzkawy)
Smak: ciekawy. Najpierw słodycz (pewnie od dyni) i akcent gorzki od rokitnika, potem zalew kwaskowości, nuty rumu słabo wyczuwalne (melasa, dąb, tytoń), a finisz wytrawny (wręcz winy). Jest też goryczka od chmieli i zapewne robotę robi rokitnik.