Jesteś w

Czy wiesz, że...

Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak

Najnowsze komentarze

Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Ostatnio w szkole na lekcji religii ksiadz zapytal jak wyobrazamy sobie raj, spojrzał na mnie lekko chwijacego sie na krzesle. Gdy dostrzegł błogi usmiech na mojej twarzy a zaraz po tym puche ciepłego kustosza pod ławka sam sie usmiechnał. Łza powolutku splynela mu po policzku, po niej kolejna i kolejna. Ksiądz podszedł do mnie przytulił mnie i wstawił 6 do dziennika, powiedział tylko do klasy " dzieci... tak własnie wyglada raj"
2019-12-15 22:42:22
Budawatar
Tyx69
starstarstarstarstar
Bud
Czy to ten potężny "Bud" z USA? Otóż kurwa nah, bo to "Bud" z Ukrainy, i to niestety czuć. Wali warzywami, lekkim nawet spirolem :D. To jest wschodnia ambrozja. Smakuje jak piwo z plastiku, wybornie rzecz jasna. Wychodzi straszny alkohol, z piwa które ma tylko 5% co jest poniekąd sukcesem, bo ciężko taką kutasierdę odwalić w piwie za 5 zł, a tu się udało popisowo. Jest rozwodnione, takie Kustoszowate. Posmak jeat spirolasty, piwko jest rozwodnione, goryczkowate nawet minimalnie. Czuć kwas, to jest na serio jazda bez trzymanki. Bardziej opłaca się kupić "Rysy" chyba... przynajmniej efekt ciupagi będzie gwarantowany, a nie średniej jakości szczoch z ceną 2,5x za wysoką. To jest serio definicja bylejakości. Na serio ukraiński odpowiednik Harnasia w szklanej butli, baniaku nawet, jest lepsze.
2019-12-15 22:12:45
Budawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Bud
Lekki dramat. Myślałem, że to amerykański Bud Light, a po przeczytaniu etykiety, okazuje się że robią to na Ukrainie. Wszystko jasne. Śmierdzi typowo koncernowo, z dodatkową nutą stęchłego bulionu warzywnego. Smakuje niezbyt przyjemnie, niby słodowo, jednak wychodzi alkohol i spirytusowa goryczka, pozostawia dziwny posmak. Męczące. Wygląda normalnie, nic specjalnego. Może partie warzone w innych krajach są lepsze, za ukraińską ja stanowczo podziękuję. Do tego drogie, 5,20zł za mała butelkę 330ml. Pasierda.
2019-12-15 22:07:45
Kronenbourg 1664 Blancawatar
Tyx69
starstarstarstarstar
Kronenbourg 1664 Blanc
To piwko od bardzo dawna przetaczało się w np. konwersacjach z moją ex, która pokochała je. Wtedy były problemy z dostaniem go w sieciówkach, zaś sam gustowałem w Harnasiu, więc czasu trochę minęło...
Pachnie warzywami, gorzkością, lekkimi cytrusami, takim po prostu szampanem. Smakuje cytrusami, lekko goryczkowato, szampańsko wręcz. Czuć lekką pomarańczę, ma fajny posmak i jest mega rozwodniony. Moim zdaniem średniak, pijalny. Potężny szampanik, fajna sprawa. Coś trochę innego. Całkiem G.
2019-12-15 22:00:02
Kronenbourg 1664 Blancawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Kronenbourg 1664 Blanc
Francuskie piwko, od razu przyciąga wzrok swoim wyglądem na półce sklepowej. Piękna, niebieska butelka i ciekawa mała etykietka na szyjce sprawiły, że chciałem je kupić od dłuższego czasu. Pachnie warzywnie i przyjemnie cytrusowo, może lekkim szampanem. Smakuje o wiele lepiej, bo lekko słodowo, również cytrusowo, grejpfrutowo, trochę jak nagazowane wino, taki tani szampan. Nawet ciekawa sprawa, jeśli zamysłem producenta było, żeby ten Blanc 1664 przypominał szampana, to z pewnością im to wyszło. Dostępne w Żabce w butelce 330ml za cenę 5zł. Można spróbować, polecam.
2019-12-15 21:54:27
Bavaria Holland Premium Beerawatar
Gość
Bavaria Holland Premium Beer
a gdzieś indziej? Niestety nie mam tego sklepu u siebie.
2019-12-15 21:44:19
Minister Are You F**king Nuts?awatar
prisoner
starstarstarstarstar
Minister Are You F**king Nuts?
aromat z butelki cudownie kokosowy, ze szła również, ale mniej intensywnie. Innych aromatów brak, koks zdominował. W smaku wytrawne, deserowe, czuć kokos i delikatnie palone klimaty. Alkohol wysoki i ukryty, nie czuć kompletnie. Piję się przyjemnie. Goryczka dość wyczuwalna, lekko palona i kakaowa. Dobre piwo, ale czekam na beczkę..
2019-12-15 21:20:55
Funky Fluid Black Marketawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Black Market
No bardzo kawowo. Jest palono. Jest to taka kawa z mlekiem, więc dodatek laktozy jest jakoś wyczuwalny. Piana niska, drobnopęcherzykowa. Piwo jest ciemnobrązowe, raczej klarowne. W szkle aromat kawy przywodzi na myśl świeżo palone ziarna kawy. Wysycenie dość niskie. Trochę kiepskie ciało. Piwo jest trochę wodniste w odczuciu. Jest kawa, ale nie jakaś wyraźna. Jest paloność. Piwo bardzo mi przypomina Nomen Omen z browaru Brewera. Dodatkowo są na podobnym poziomie. Goryczka średnia i zaznaczona. Piwo jest trochę mało wyraziste. Jak na Funky Fluid to liczyłem na więcej. Piwo jest tylko dobre. Chyba Coffee Stout, to jednak nie mój klimat.
2019-12-15 21:10:41
Amber Po Godzinach Summer End Aleawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach Summer End Ale
Trochę za słodkie, niestety czuć landrynę. W aromacie czuć owoce..czuć też karmel, oby bez sztucznych aromatów bo tak trochę zalatuje sztucznymi dodatkami. Generalnie pomysł ciekawy, przypomina bardziej Bocka.
2019-12-15 21:07:50
Raduga Black Lagoonawatar
Kabul
starstar
Raduga Black Lagoon
W smaku i zapachu jakby alkohol w gotowym ciemnym ekstrakcie słodowym do produkcji piwa. Pomimo tego, bardzo dobry. Mocny, uporządkowany smak. Przyjemna goryczka, która utrzymuję się w buzi. Pite piwo ma termin do 2025 roku. Warto kupić dwie butelki: jedno na spróbowanie, a drugie do leżakowania. Sądzę, że z tego słodowego smaku stało by się coś jeszcze bardziej cudownego po upływie czasu.
2019-12-15 21:00:07
Porter Łódzkiawatar
Gość
Porter Łódzki
Żeby nikt tu się nie pocił... znam się na porterach.
2019-12-15 20:58:58
Książęce Pierwsze Zbioryawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Książęce Pierwsze Zbiory
Pewnie nie zanotowales jaka warke piles?
2019-12-15 20:46:39
Książęce Pierwsze Zbioryawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Książęce Pierwsze Zbiory
W aromacie delikatnie chmielowo oraz słodowo. Delikatna nuta utlenienia w postaci mokrego kartonu, i delikatny karmelek bądź masełko.

W smaku słodkawe, całkiem pełne, słodowe, chlebowe z wyczuwalna i dość wyraźną jak na lagera goryczką. Pijalne, orzeźwiające.

Chyba najlepsze piwo z serii Książęce. Chciałbym by bylo w stałej ofercie i w takiej formie bo w tym piwie sporo sie dzieje w kategoriach koncernowego lagera. Slodowy aromat i smak, piwo nie jest puste ani wodniste w całość wieńczy wyraźna jak na styl goryczka.
2019-12-15 20:45:55
Porter Łódzkiawatar
Gość
Porter Łódzki
Podniecacie się, a jest słodko kwaśny, z jakimiś dziwnymi posmakami. Wylałem do zlewu. Jestem na nie.
2019-12-15 20:39:00
Funky Fluid Bitter Endawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Bitter End
Mega cytrusy. Bardzo grejpfrutowo.Jest soczyście a to bardzo ważne. Piana niska, drobno i średnio pęcherzykowa.
Ciemnożółte i lekko zamglone, co jest niestety mało stylowe. Po przelaniu do szkła poza cytrusami mamy nutę
landrynkową. Wysycenie średnie, takie fajne musowanie. Dość solidne ciało. Jest soczyście i świeżo. Niestety jest
mało owocowości. Nie ma tego cytrusowego uderzenia. Niemniej goryczka bardzo mocna. Już przy pierwszym łyku była odczuwalna, a z każdym następnym wzrasta. Bardzo taka w klimacie skórki grejpfrutowej. Jest krótka, nie jakaś zalegająca. Zamiast tej owocowości, mamy landrynkowość. Piwo jest świeże, więc to pewnie jest zależne od dodanych chmieli. Piwo jest zdecydowanie wytrawne, ale w taki grzeczny i stonowany sposób. Nie jest to piwo należące do mojego ulubionego typu West Coastów, ale jest dobre i ma solidny "Bitter End"...
2019-12-15 20:19:30
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Desitkaawatar
pabulons
starstarstarstar
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Desitka
Kolor mętny, bardzo taki przezroczysty, jakby było rozwodnione. Piana spora lecz szybko opadająca. Zapach orzeźwiający, lekkie nuty zboża, może nawet jakaś odległa nuta żywiczności pojawia się. W smaku bardzo łagodne, dobrze pijalne.
2019-12-15 20:05:07
Profesja Pilotawatar
Luxeer
starstar
Profesja Pilot
Herbaciany smak jak i aromat, bardzo ciekawe piwko niskoprocentowe
2019-12-15 20:04:50
Dziki wschód Zemsta Irokezaawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Dziki wschód Zemsta Irokeza
W aromacie owocowo i drożdżowo. Czuć mango, owoce tropikalne, brzoskwinie, chmiel w formie granulatu i leciutko trawiastego charakteru.

Piwo równomiernie zmetnione, o nieco przygaszonej, pomarańczowej barwie.

W smaku soczkowe, gładkie ale odrobinę jakby pustawe i pozbawione ciała. Bardziej jak APA niz IPA. pół słodkie, owocowe, z posmakiem mango i troszkę tępa, łodygowa goryczka.

Przyjemne soczkowe IPA choć są rzeczy do których można odrobinę się przyczepić jednak to są raczej szczegóły bo całość jest calkiem solidna i przystępna.
2019-12-15 20:01:59
Wrężel Tropical Imperial India Pale Aleawatar
Gość
Wrężel Tropical Imperial India Pale Ale
Aromat troszkę mało intensywny, mango, ananas, trochę cytrusów, czuć alkohol. W smaku alko ukryte, mocno goryczkowe, delikatnie owocowe.
W sumie niezłe, ale wiecej nie kupię.
2019-12-15 19:42:33
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Do pewnego momentu jedno z moich ulubionych piw. Wczoraj jakieś dziwne mi się wydało ( z puszki) - odbija mi się do dziś. Coś schrzanilo
2019-12-15 19:15:02
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
 
1
 ... 
4
5
6
7
8
 ... 
1493
 
Green Head HeadShot
Green Head HeadShot
Green Head HeadShot
% alk. 3.5
Blg 10.0
Uwarzone przez Browar Green Head.
Dziennik Pokładowy #12:
Headshot
To był zwyczajny, kosmiczny dzień. Zrywałem beztrosko owoce mango i guawy, gdy na mój teren wdarł się intruz. Nie miałem przy sobie blastera, ale na szczęście konwenter pulpowy załatwił sprawę headshotem. Nieproszony gość już tu nie wróci.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, pulpa z mango, pulpa z guawy, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-08 10:03:32
Warkot Oat Milk Stout
Warkot Oat Milk Stout
Warkot Oat Milk Stout
% alk. 5.0
Blg 14.0
Uwarzone przez Browar Warkot.
Piwo ma bogaty smak czekolady z lekkimi nutami karmelu i kawy. Laktoza jest jednym ze składników piwa,w związku z tym nie zaleca się pić ludziom, u których występuje indywidualna nietolerancja laktozy. Piwo charakteryzuje się słodkawym posmakiem. Stout staje się idealnym sposobem spędzania czasu z przyjaciółmi, ale także zmienia się w lekką przekąskę.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód owsiany, laktoza, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-08 09:58:19
Artezan Marsellus
Artezan Marsellus
Artezan Marsellus
Uwarzone przez Browar Artezan.
Tonka to egzotyczna fasolka z Ameryki Południowej, o aromacie przypominającym marcepan. A Pan Marsellus to...
Skład: woda, słód jęczmienny, chmie, drożdże, tonka.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 8/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-08 09:56:47
Jastrzębie Jastrzębski Porter
Jastrzębie Jastrzębski Porter
Jastrzębie Jastrzębski Porter
% alk. 7.9
Blg 22.0
W naszym parterze odnajdziecie bogactwo głębokich nut ciemnych słodów. Dzięki dłuższemu leżakowaniu możemy doszukać się aromatów suszonych owoców oraz sherry
Skład: woda, słody: wiedeński, monachijski typ II, Social X, Coffee, barwiący. Chmiele: Marynka. Drożdże: Fermentis Saflager W34/70

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Damcio88 - 2019-12-08 09:54:35
Brokreacja Cooking With Beelzebub
Brokreacja Cooking With Beelzebub
Brokreacja Cooking With Beelzebub
% alk. 5.7
Blg 16.0
IBU 35
opis ze strony producenta:
Cocoa Dulche De Leche Marzipan Maple Lactose Patry Stout Piwo przygotowane na Beer Geek Madness Black & Sour

Składniki: woda, słody: Pale Ale, Wiedeński, Owsiany, Caraamber, Caraaroma, Carafa Special II, dodatki: Kajmak, Cocoa Nibs, laktoza, ekstrakt marcepanowy, chmiel Simcoe, drożdże S-04

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 5,5/10
Dodał: StefekPijakos - 2019-12-08 09:51:07
Koshihikari Echigo Beer
Koshihikari Echigo Beer
Koshihikari Echigo Beer
% alk. 5.0
IBU 16
Japońskie piwo w stylu lager uwarzone z dodatkiem ryżu Niigata. Świeże i orzeźwiające z gładkim finiszem. Idalenie komponuje się z japońską kuchnią, szczególnie z sushi. (ze strony producenta)

Jest to jedno z pierwszych japońskich piw kraftowych, mających za swój początek rok 1994.
Składniki: ryż Niigata, japońskie słody i chmiele, woda.

Dostępne w butelkach 500ml i puszkach 330ml. Można je zakupić np. w Ogrodzie Japońskim Siruwia w Przesiece, woj. Dolnośląskie.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 6/10
Dodał: aboubakar - 2019-12-08 09:48:04
True Rudolf Spiced Lager
True Rudolf Spiced Lager
True Rudolf Spiced Lager
Piwo jasne o smaku ziołowo-korzennym, z wyczuwalnymi nutami kardamonu, cynamonu i goździków

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 6/10
Dodał: Damcio88 - 2019-12-08 09:46:19
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #1
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #1
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #1
Uwarzone przez Browar Zakładowy w kooperacji z kanadyjskim Dunham.
Czas na gwiazdę wieczoru i gwoździa programu w jednym!
Ale najpierw łyk historii. Dwa lata temu odwiedziliśmy Kanadę, a dokładnie Dunham gdzie chłopaki z browaru o tejże nazwie tworzą wspaniałe piwa. Nigdy nie zapomnimy ich gościnności, nocno-porannych imprez i whisky z syropem klonowym. Rok temu przyszedł czas na rewizytę. Wspólnymi siłami w Zakładowym uwarzyliśmy piwo, które miało poczekać rok na swoją premierę. Ten rok właśnie minął.
Przed Wami Delegacja Zagraniczna. Barley Wine z dodatkiem syropu klonowego w czterech różnych wersjach. Pół roku piwo leżakowało w tankach, a potem na kolejne pół trafiło do czterech różnych beczek po winach: pinot noir, chardonnay, muscatel roxo i ruby porto.
Jesteśmy dumni, że stworzyliśmy ten polsko-kanadyjski projekt. Dziękujemy chłopakom z Brasserie Dunham i Wojtkowi Frączykowi bez, którego nie poznalibyśmy tej świetnej ekipy.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pilzneński, chmiel Columbus, drożdże US-05, syrop klonowy.
Leżakowane w beczce po winie Pinot Noir
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-07 09:03:11
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #2
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #2
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #2
Uwarzone przez Browar Zakładowy w kooperacji z kanadyjskim Dunham.
Czas na gwiazdę wieczoru i gwoździa programu w jednym!
Ale najpierw łyk historii. Dwa lata temu odwiedziliśmy Kanadę, a dokładnie Dunham gdzie chłopaki z browaru o tejże nazwie tworzą wspaniałe piwa. Nigdy nie zapomnimy ich gościnności, nocno-porannych imprez i whisky z syropem klonowym. Rok temu przyszedł czas na rewizytę. Wspólnymi siłami w Zakładowym uwarzyliśmy piwo, które miało poczekać rok na swoją premierę. Ten rok właśnie minął.
Przed Wami Delegacja Zagraniczna. Barley Wine z dodatkiem syropu klonowego w czterech różnych wersjach. Pół roku piwo leżakowało w tankach, a potem na kolejne pół trafiło do czterech różnych beczek po winach: pinot noir, chardonnay, muscatel roxo i ruby porto.
Jesteśmy dumni, że stworzyliśmy ten polsko-kanadyjski projekt. Dziękujemy chłopakom z Brasserie Dunham i Wojtkowi Frączykowi bez, którego nie poznalibyśmy tej świetnej ekipy.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pilzneński, chmiel Columbus, drożdże US-05, syrop klonowy.
Leżakowane w beczce po winie Chardonnay.
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-07 09:02:04
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #3
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #3
Zakładowy & Dunham Delegacja Zagraniczna #3
Uwarzone przez Browar Zakładowy w kooperacji z kanadyjskim Dunham.
Czas na gwiazdę wieczoru i gwoździa programu w jednym!
Ale najpierw łyk historii. Dwa lata temu odwiedziliśmy Kanadę, a dokładnie Dunham gdzie chłopaki z browaru o tejże nazwie tworzą wspaniałe piwa. Nigdy nie zapomnimy ich gościnności, nocno-porannych imprez i whisky z syropem klonowym. Rok temu przyszedł czas na rewizytę. Wspólnymi siłami w Zakładowym uwarzyliśmy piwo, które miało poczekać rok na swoją premierę. Ten rok właśnie minął.
Przed Wami Delegacja Zagraniczna. Barley Wine z dodatkiem syropu klonowego w czterech różnych wersjach. Pół roku piwo leżakowało w tankach, a potem na kolejne pół trafiło do czterech różnych beczek po winach: pinot noir, chardonnay, muscatel roxo i ruby porto.
Jesteśmy dumni, że stworzyliśmy ten polsko-kanadyjski projekt. Dziękujemy chłopakom z Brasserie Dunham i Wojtkowi Frączykowi bez, którego nie poznalibyśmy tej świetnej ekipy.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pilzneński, chmiel Columbus, drożdże US-05, syrop klonowy.
Leżakowane w beczce po winie Ruby Porto.
Polecana temperatura serwowania to 8-10°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-07 09:00:24
 
1
 ... 
4
5
6
7
8
 ... 
1493
 
wykonanie choruzy.pl © 2010