Ciemna specjalność górnej fermentacji. Typowy charakter piwa pszenicznego ze słodowo-aromatycznym bukietem - głosi opis producenta, którym jest Kulmbacher Brauerei (Schörghuber). Piwo to do niedawna zwało się Kapuziner Weissbier Schwarz.
Pełnotreściwe, brunatne piwo łączące goździkowe i bananowe nuty weizena z lekkim karmelem i nutami palonymi, w tym kawy zbożowej.
Sprzedawane w charakterystycznej butelce 0,5l z krachlą.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
MateoKrk_
W Aromacie Dojrzałe Banany Goździki Lekki Karmel Drożdże i Skórka od Chleba.
W Smaku Świeżo Orzeźwiająco Dominują Banany Ale Nie Tak Jak w Aromacie Do Tego Drożdże Dopełniają Weizenowy Profil Wyczuwalny Także Karmel Na Szczęście Nie Jest On Przytłaczający oraz Chlebowy Posmak Goryczki Brak Wysokie Wysycenie.
Całkiem Dobry Dunkelweizen Ale Są Lepsze Które Mi Bardziej Smakują Jak Np. Weihenstephaner, Paulaner, Franziskaner.
nietzsche
Kolor kawa rozpuszczalna, mętne, no jest ciemniejsze od każdego Dunkel Weizena jakiego znam, ale na Schwarza rzeczywiście pozować nie mogło.
Piwo pełne, aksamitne, puchate, jak to pszenica niefiltrowana, z drugiej strony ma cechy piwa ciemnego, np. kawy zbożowej, której nigdy w dunkelu nie czułem, ale jest strasznie bez wyrazu, jest mdłe wręcz. Jest również kwaskowo-wytrawne, cienia słodkości tu nie ma, jest śliwkowe, ale to raczej świeże, kwaśne węgierki, znów zielone banany, trochę pieczywa jasnego i ciemnego, karmel, fajny posmak chmielu, nienatarczywy, goryczki nie czuć tu w ogóle, jest ziemiste i przyprawowe. Tu się rzeczywiście coś dzieje w odróżnieniu do Kristallklara, ale temu piwu brakuje charakteru, przez co ta mdłość jest taka dojmująca.
Żeby była jasność, ono jest dobre, kosi przeciętnego ciemnego Paulanera czy innego Erdingera.
Jednak najlepszy jest Winter, a później klasyczny Kapuziner.