Niemieckie piwo warzone przez browar Köstritzer w Turyngii, a dokładniej w Bad Köstritz. Jak podaje producent, piwo charakteryzuje się subtelnym smakiem słodu i niską goryczką chmielową. Piwo zasługuje na miano legendarnego, warzone jest od roku 1543. Jak podają źródła, Köstritzera pijał sam Johann Wolfgang von Goethe.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
lucalinvail
Piwo smakuje jak Schwarzbier z dodatkiem soku jabłkowego (warka do 16.11.23; przywiezione z Niemiec). Za mało tutaj nut palonych (trzeba ich z lupą szukać) - za dużo owoców pochodzących ewidentnie z estrów, bo na pewno nie z chmielu. Goryczka iluzoryczna, słodyczka na średnio-niskim poziomie.
Przeciętny Schwarzbier sromotnie przegrywający z takimi pozycjami jak z Komtur z Gościszewa czy Czarna Dziura z Cieszyna. Ogółem - bardzo średnie piwo.
nietzsche
Zapach: nuta palonego jęczmienia, ale i obierek warzyw, chyba dms, siano, kwiaty pewnie od chmielu
Smak: ponieważ w Niemczech nazwy dunkel lager i schwarzbier są często wymienne to to jest schwarzbier, gdzie ciemne nuty uzyskano palonym jęczmieniem, a nie słodem monachijskim, taki ciemny pils po prostu, piwo mocno wysycone, smukłe, wyraźnie palone, z zazanaczoną goryczką, z wyraźnych chmielem, moze nie ma tu dms tylko tak się chmiel manifestował w zapachu. Bardzo jednak gładkie jak na schwarzbiera, te są zwykle wodniste i często mineralne. W Niemczech to piwo uchodzi za kultowe i za najstarszy schwrzbier, dlatego browar został kupiony przez Bitburgera, trzeciego gracza na niemieckim rynku. Szczerze to piłem lepsze schwarzbiery, a z tego browaru to bardziej smakowały mi keller i pale ale.
Gość
David_Haye