Jopenbier to piwo o wyjątkowej historii gdańskiego piwowarstwa. Piwo Jopejskie powstaję po trzech różnych fermentacjach. Ma bardzo ciemną lecz nie czarną barwę koniaku wynikającą z gotowania.
Ogólne wrażenie:
Lekko mętne piwo, gdzie goryczka jest zbalansowana ze słodyczą maltozy. Aromat beczki po winie, karmelu oraz bardzo dojrzałych czerwonych owoców. W smaku figi, rodzynki, orzechy włoskie oraz deserowa czekolada
Dodał:
SlawekT - 2021-04-08 17:43:09
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
SlawekT
Aromat: wino typu sherry/porto/madera, beczka po winie, czuć dzikie drożdże, rodzynki, suszone śliwki, lekka wędzonosć, ciemne owoce.
SMak: słotki, lekkko kwaskowy, melasa, suszone owoce, może delikatny sos sojowy
Rarytas do wypicia małego drama: 50 - 100 ml, warto spróbować.