Produkt Pivovara Jihlava, z czeskiej Jihlavy. Jest to flagowy produkt w/w browaru. Barwa ciemnozłota, klarowna. Piana biała, wysoka przy nalewaniu, z średnimi pęcherzykami. Po kilku chwilach opada do warstwy zostawiającej wyraźne ślady na szkle. Zapach głównie słodowy, możliwe do wyłapania nuty chlebowe oraz chmielowe. W smaku początkowo słodowe, po chwili pojawia się przyjemna, lekka, chmielowa goryczka wraz z nutami chlebowymi i metalicznymi. Wysycenie średnie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Borsuk77
Wygląd - kolor złoty, klarowne, średnie wysycenie, ładna piana (klarowna, dość wysoka i trwała). Aromat - słód na pierwszym planie, potem nieco nut miodowych (utlenienie, co można było przewidzieć), nieco ziół i trochę diacetylu. Dmak - całkiem wyraźna goryczka (chwilami sroga nawet - klasycznie ziołowa, zgodna z europejską starą szkołą), do tego przyjemna kontra słodowa, trochę nut maślanych i w tle miód - zaskakująco smaczne, zważywszy na termin.
Reasumując - trochę się obawiałem, że piwo może być mocno utlenione, ale tutaj czas obszedł się z nim łagodnie; z przyjemnością więc sięgnę po kolejną przeterminowaną butelkę i jeszcze kiedyś skuszę się na kolejne zamówienie (oby świeższa partia).
nietzsche
Zapach: bez zmian, dalej jest to zapach nieczeski, tylko raczej niemiecki, zielisty, sianowy,ale niestety wyczuwalny tylko przez chwilę po otwarciu, naprawdę przez chwile po nalaniu pachnie jak Jever
Smak: Tym razem raczej nie jest zbyt pełne, choć pełniejsze od ALbrechta 11,za to fajnie gładkie, przedziwna śmietankowość, kwaskowość, która wydaje mi się, że idzie w parze z lekką metalicznością, ale żelaza nie wyczułem. W finiszu przedziwna melanoidynowość, taki spieczony żytni chleb, może z obdrobiną masła. Nie jest zbyt świeże, bo termin ma do 22 września 2021. Zupełnie inne piwo, niż to, które piłem ponad 2 lata temu, tym razem chmielu niewiele, goryczka średnia, duża tylko jak na polskie standardy, nie czeskie, jest przedziwnie jogurtowe, maślankowe, kwaskowe. Na konkursie zostałoby uwalone, jako wadliwe w opór, ale za to jest charakterne
Shinodin
nietzsche
napioor