Niefiltrowany i pasteryzowany Stout, warzony przez Browar Rzemieślniczy Jan Olbracht z Piotrkowa Trybunalskiego. Piwo górnej fermentacji wywodzące się z Wielkiej Brytanii. Ciemna barwa wynika z użycia czekoladowego i prażonego słodu. Wyprodukowane według receptury piwowarów domowych. Niedawno na etykietach wszystkich piw z piotrkowskiego Olbrachta pojawiły się humorystyczne rysunki znanego rysownika Andrzeja Mleczki.
Skład: woda; słody: Pilzneński, Pszeniczny, Monachijski, Carafa, Karmelowy Ciemny; chmiele: Admiral, Styrian Goldings; drożdże: S-04.
Barwa czarna, zmętniona. Pod światłem widać liczne brązowe przebłyski. Piana w kolorze brunatnym, wysoka na centymetr tuż po nalaniu, średnio i drobno pęcherzykowa. Szybko się dziurawi, zostają ślady na środku wraz z cienką obwódką, zostawiającą umiarkowanie trwałe i grube firanki na ściankach. Aromat delikatny. Przyjemna chmielowa nuta, którą wzbogaca kawa, ciemna czekolada i akcenty palone. W smaku treściwe i bogate. Połączenie przyjemnej słodyczy z kawowo-czekoladową goryczką. Nie brakuje też posmaku palonego i lekkiej kwaskowości. Przy końcu ujawnia się przyjemna, subtelna, kawowa goryczka. Czuć solidne nachmielenie, aczkolwiek nie przesłania ono innych znakomitych akcentów jakie ma do zaoferowania ten styl. Nasycenie niskie, odpowiednie dla gatunku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
stresS
piwnysmakosz
Robashenko
Uzbek23
Trochę wodniste. W smaku i zapachu czuć lekką wędzonkę. Przyjemne wysycenie
Lekka kwasowość, i hmm lekkie masło w posmaku?
Dość dobre, kwaśna kawa., tylko coś mi to masło nie daje spokoju, mam wrażenie, że język mam oblepiony nim
EDIT:
Diacetyl, dużo diacetylu
Warka 20.06.17