Jest to Stout, uwarzony w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht z Piotrkowa Trybunalskiego. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, wywodzące się z Wielkiej Brytanii. Ciemna barwa i palony charakter wynika z użycia prażonego słodu. Posiada zdecydowaną goryczkę pochodzącą od szlachetnych angielskich chmieli.
W składzie: woda, słód jęczmienny oraz pszeniczny, chmiel i drożdże piwowarskie.
Barwa czarna, pod światłem brązowa z rubinowymi refleksami. Piana brunatna, wierzchnia warstwa w kolorze kremowym. Po nalaniu wysoka na centymetr, drobno pęcherzykowa. Pozostawia obfite i regularne ślady na szkle. Bardzo szybko redukuje się do podziurawionego kożucha. Posiada intensywny aromat, zdominowany przez mocno palony słód, obecny też aromat zbożowej kawy. Zapach ten jest dosyć słodki i chwilami wydaje się nienaturalny. W smaku na początku ujawnia się kwaskowatość, która przechodzi w posmak mocno palonego, wręcz przypalonego słodu. Wyczuwalne również nuty laktozowe z lekką słodyczą i przyjemną, aczkolwiek niezbyt silną goryczką na finiszu. Wysycenie raczej delikatne, samo piwo wydaje się dość gęste i oleiste.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
lukas85
Stacher93
Kamil_93