Uwarzone przez Browar Rzemieślniczy Jan Olbracht z Piotrkowa Trybunalskiego. Pasteryzowane i niefiltrowane piwo w stylu Grodziskie. Wędzone piwo pszeniczne, warzone od XIV wieku w Grodzisku Wielkopolskim. Lekko dymiony charakter piwo zawdzięcza suszeniu słodu w dymie drewna dębowego. Uwarzone według receptury piwowarów domowych.
Skład: słód pilzneński, słód karmelowy jasny, słód pszeniczny wędzony dębem, chmiel Hersbrucker, drożdże US-05.
Barwa złota, delikatnie opalizująca. Piana biała, po nalaniu wysoka na ponad centymetr. Uformowana z średnich pęcherzyków. Po minucie podziurawiła się na środku, pozostał gruby pierścień z wyspami, złożonymi z grubych pęcherzy. Piana pozostawia w miarę równomierne firanki na szkle. Aromat intensywny, średnio przyjemna nuta słodowa, lekko brzeczkowa i mocno słodka, plus akcenty dymione, które wydają się dość dziwnie przytłumione przez słodką słodowość. W smaku również pojawia się subtelna słodycz, która natychmiastowo zastąpiona jest przej przyjemny i silny posmak dymiono-wędzony. Chwilami pojawia się kwaskowa nuta, wraz z delikatnie wyczuwalnym słodem. Nasycenie średnio-wysokie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
mattrocker
Stacher93