Piernikowe piwo z Browaru Rzemieślniczego Jan Olbracht z Piotrkowa Trybunalskiego. Otwarcie browaru w Piotrkowie Trybunalskim w roku 2014 to kontynuacja projektu zapoczątkowanego w 2012 roku w Toruniu. W Grodzie Kopernika funkcjonuje nieduży, restauracyjny browar, którego moce warzelne są niewielkie. Z tego właśnie powodu powstał dużo większy, nowoczesny browar w Piotrkowie Trybunalskim, w którym chętnie goszczone są inne kontraktowe inicjatywy. Piwo piernikowe - ciemne piwo dolnej fermentacji w którym słodycz miodu wielokwiatowego z polskich pasiek przełamują aromaty przypraw korzennych z nutą cynamonu, kolendry i goździków. Gęsta, jasnobrązowa piana harmonizuje z opalizującą, czekoladową barwą trunku.
Składniki: woda; słody - pilzneński, monachijski, Caramunich typ III, Carafa typ III, miód wielokwiatowy; chmiele: Hallertau Tradition, Hersbrucker; Cynamon, Kolendra, Goździki, Ziele Angielskie; Gałka Muszkatołowa; drożdże W34/70.
Piwo pasteryzowane i niefiltrowane, mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Piwo zadebiutowało 15 października 2015 roku, na Warszawskim Festiwalu Piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Kamarovsky
Kiszkor2
Mallykos
Krzew