Ilość piw w katalogu

9385

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze


Gość
Łomża Miodowe
bardzo mnie to dziwi że barlinek nie pozwał jeszcze łomży o kradziesz ich gówna z szamb to tworzenia tego scierwa ale jednak browar nie jest taki zły bo przypomina mi dzieciństwo jak tata pokazywał magiczne sztuczki i zamieniał pół litra na przemoc domową ogólnie 21/37
2018-07-18 19:38:40

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Z kultowy EB z lat 90-tych nie ma nic wspólnego :(
2018-07-18 19:12:22

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Gówno, tyle mam do powiedzenia!
2018-07-18 19:11:32

Gość
Stary Browar Kościerzyna Kraken India Pale Ale
Zamglony bursztyn. Piana spora i trwała. Trzyma się ściany.
Aromat chmielowy, raczej klasyczny niż nowofalowy. Chociaż kilka akcentów tych ostatnich chyba jest.
Treściwe. Po słodowym wstępie owocowa słodycz i goryczkowy finisz. Te owoce to jakby żółta śliwka, melon, gruszka ? takie słodko mdłe i łagodne. Ta słodycz może być odrobinę muląca, na szczęście nie jest dominantą w tym piwie. Goryczka to kontruje. Długa, ziołowa, ale umiarkowana. Jak ktoś ma przesyt ?perfumowanych? ip to powinien tego piwa spróbować.
2018-07-18 19:05:27

Marianek
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Oko: kolor ciemno-herbaciany lekko zamglony. Piana ciemne ecru, lekko wpadające w żółty, piana niska, średnio gęsta, szybko znika.
Nos: zarówno z butelki jak i szkła głównie przyprawy, przypomina to piernik świąteczny, generalnie zapowiada się słodko.
Smak: świąteczny piernik z marmoladowym wkładem w płynie. Sporo słodyczy karmelowej, masa przypraw, na finiszu lekka kwaskowość i bardzo minimalna goryczka chmielowa typu ziołowego.
2018-07-18 18:46:28

Gość
Perła Chmielowa
Wolałbym pić wodę gazowaną ze spirytusem niż ten i inne jemu podobne wynalazki. Ty bardziej, że znośnego pilsa z goryczką i chmielem można kupić już za 2.29 w Lidlu (Perlenbacher), nie mówiąc już o bardzo dobrym Miłosław Pilzner za 3 zeta w każdej Żabce. Trybunały (export i pils także po 2 zł z czymś - kładą na łopatki Perły).
2018-07-18 18:42:23

Gość
Namysłów Pils
Gdzie Ty kurde wynalazłeś w tym czymś goryczkę i smak chmielowy? xD Słód, słód, słodkość i gaz + gotowane warzywa. Nic ponadto. Zlew.
2018-07-18 18:36:36

Gość
Obolon Premium
Po prostu sikacz!!!
2018-07-18 18:31:13

Gość
Amber Kopernik
Jak to brak goryczki? Chyba opisujecie zupełnie inne piwo niż własnie ja piję.
2018-07-18 18:21:34

BRYNIU
Jan Olbracht Rzemieślniczy Mistrzowskie Piwo
Piana o różnej strukturze pęcherzykowej w odcieniu kremowym. Średnio opadająca. Lacing szczątkowy. Barwa żółta - zmętniona. W aromacie zbożowe akcenty. W smaku rześkie, orzeźwiające bardzo jak i dobrze pijalne. Klasyczny dobry poprawny Pils. Z idealnie dobraną goryczką pod styl Pilsa/Pilznera...
Wysycenie: średnie
Warka do: 14.11.2018r
2018-07-18 17:50:24

Bryla123321
Pilsner Urquell
Tradycyjny smak, lekko orzeźwiające, idealne na lato. Polecam
2018-07-18 17:01:04

Nitrish
Artezan Pacific Pale Ale
Wygląd: Ładna i duża piana, wolno opadająca i zostawiająca ślady na szkle, barwa miodowa, zmętnione
Aromat: Mango, żywica i cytrusy
Smak: Cytrusy ze słodową kontrą, intensywna grejpfrutowa goryczka, średnie wysycenie

Super piwo, egzotyczne i orzeźwiające, każdy może w nim znaleźć coś dla siebie.
2018-07-18 16:55:48

Gość
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Taka niezawodna pszenica. Zawsze smakuje dobrze i tak samo. Piłem lepszą (weihenstephaner), ale dostępność sprawia, że jak mam ochotę na pszenicę, wybieram zazwyczaj właśnie Franka.
2018-07-18 16:45:30

Gość
Perła Chmielowa
A Szczecin to koniec świata według kolegi? Nieładnie. Pewnie ze stolicy - stołeczny cwaniaczek. O co myślisz, że jesteś lepszy przeprowadzając się z wioski do Warszawy? Pozdrawiam. Mirosławice pl
2018-07-18 16:43:03

Gość
Spaten München
to nie jest Pils.
2018-07-18 16:42:51

Gość
Žatecký Světlý Ležák
Bo p.r.ó.b.o.w.a.ł
2018-07-18 16:42:36

Gość
Perła Chmielowa
A Namysłowa kolega/koleżanka pił/a?
2018-07-18 16:37:34

Gość
Perła Chmielowa
Dobre piwo jak pić się chce. Lepsze Namysłów Pils. Ale te też daje radę. Nie kusi mnie częsta wygrana spod kapsli Bosmana. Mirosławice pl
2018-07-18 16:34:40

metro.stalker
Okocim Klasyczna Pszenica
Bardzo przyjemny pszeniczniak... mi smakuje.
2018-07-18 16:32:23

Gość
Pinta Atak Chmielu
Komuś może nie smakować,ale 2/10?
2018-07-18 16:31:05
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010