Czy wiesz, że...

Z wraku statku na dnie Bałtyku wydobyto 4 butelki wypełnione bardzo dobrze zachowanym piwem. Archeolodzy przypuszczają, że statek, który zatonął u brzegów Finlandii wyruszył w swoją podroż z Kopenhagi do St. Petersburga między 1800 a 1830 rokiem. Zatem wydobyte z dna morza piwo może mieć nawet 200 lat.

Najnowsze komentarze

Absztyfikant Triple Kumaru Bourbon Barrel Agedawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Absztyfikant Triple Kumaru Bourbon Barrel Aged
Aromat jest mega deserowy. No Tonka tu robi robotę! Niesamowite .Marcepan, migdały w czekoladowej otoczce. W dodatku mamy kokos i wanilię. Piany praktycznie nie ma. To dobrze, przynajmniej wiem, że nie był dodany aromat Tonki, tylko sama Tonka. Piwo jest ciemnobrązowe, jak dla mnie jest za jasne na RISa. W szkle czekolada stała się wybitnie deserowa i dodając do tego wanilię z beczki mamy wspaniałą parę. Ależ to piwo jest pyszne. Marcepan w płynie. Praktycznie nie ma wysycenia. Piwo jest gęste, kremowe, jedwabiste. Czekoladowość potężna. Piwo jest likierowe. Spadły mi buty i zerwało mi pape z dachu. Piwo jest słodziutkie. Wyklejające. Mega kokos na aftertaste. Jest super odczucie beczki po Bourbonie, wanilia aż uderza w zmysły. Pod tą czekoladową słodowością mamy też kawę. Jest taka nutka alkoholowa na finiszu w postaci szlachetnego alkoholu, ale jest to bardzo przyjemne i dodaje piwu gracji i elegancji. Goryczka dobra, ale nie najwyższa. Niemniej nie przeszkadza mi to. Jest to piwo do powolnej degustacji. Do kosztowania. Do rozkoszowania się nim. Jest to piwo wyjątkowe. Bardzo złożony smak i wspaniała podbudowa słodowa. Wszystkie składowe piwa wspaniale tu grają: słody, tonka, beczka. Pyszne. Pijąc to piwo rozpływam się. Browar Absztyfikant, chapeau bas.
2019-12-07 01:09:10
Trybunał Exportawatar
stresS
starstarstarstarstar
Trybunał Export
Na początku było fajnie, ale z każdym kolejnym łykiem ten posmak jak dla mnie sztucznej goryczki fatalny. Zapach wręcz odpychający, barwa i wygląd tyowa dla pospolitego lagera. Boli mnie fakt, że półki aż się uginają od tego szajsu w każdym sklepie i lokalu w mieście. Sulimar zrobił wiele dobrych piw, ale to jak dla mnie hańba dla miasta. Słusznie wahałem się kilka razy z zakupem.
2019-12-07 00:41:38
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Ale spieprzyli takie dobre piwo było
2019-12-07 00:21:08
De Molen Rasputinawatar
Gość
De Molen Rasputin
Dokładnie. Wypite dzisiaj i nie powiedziałbym, że to jest RIS, a właśnie taki ciemny Barley Wine. No niestety, jako RIS to słabo wypada. Jest zbyt słodko, a gorzkiej czekolady tu brakuje.
2019-12-07 00:08:34
Kopyra & Widawa Sharkawatar
Gość
Kopyra & Widawa Shark
Niestety bardzo się zawiodłem. Egzemplarz, który próbowałem był wyraźnie ziemisty (miałem kiedyś podobną warkę gdy przesadziłem z mosaiciem). W piwie nie ma niczego co by zachęcało do ponownego zakupu.
Proponuję mniej chmielić na cichą (o ile ziemistość właśnie bierze się z tego).
3M
2019-12-06 23:33:28
Cieszyńskie Rye Wineawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Cieszyńskie Rye Wine
Kolor ciemno-kasztanowy, piana w postaci śladowej, minimalny pierścień. Aromat bardzo słodki, słodowy, rodzynki, dla mnie aż wykręcający. Smak to ogromna doza słodyczy, goryczki w tym piwie nie znajdziemy. Jest deserowe, gęste, oleiste. Skojarzenia: mocniejsze alkohole, daktyle. Alkohol dobrze ukryty, poza rozgrzewaniem nie wychodzi. Nigdy nie piłem nic z tego gatunku, ale jestem pozytywnie zaskoczony.
2019-12-06 23:30:28
Golem Gehenna Laphroaig Barrel Agedawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Golem Gehenna Laphroaig Barrel Aged
Piana beżowa, dość cienka ale jest i nawet trwała. Barwa smolista, aromat o dziwo delikatniejszy niż Gehenna 2018. Aromat intensywnie palony z nutami torfiastymi. Smak to palony słód, dobrze ułożony alkohol, torfiaste tło z kontrą kwaskową q. Deserowe, mocne w smaku, ale gładkie. Wysycenie nie jest zbyt wysokie, co oczywiście jest pozytywne. Kolejne ciemne piwo z Golema, które robi robotę.
2019-12-06 23:16:07
Funky Fluid Stormyawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Stormy
W aromacie połączenie owoców tropikalnych i cytrusów. Lekka cebulka. No aromat fajny, ale nie wyrwał z butów.
Piana niska, drobnopęcherzykowa. Piwo jest żółte, mętne. Jest soczyście i hazy. Wygląd super. No w szkle
przeważają owoce tropikalne. Dalej aromat nie zachwyca. Ależ to piwo jest gęste i kremowe. Wow. Czuć tu ten ekstrakt 20 BLG. Wysycenie średnie, w stronę niskiego. Jest owocowość taka w typie tropiki, ale nie jest zbyt intensywna. Są też lekkie białe owoce. Jakbym miał wymienić jakieś owoce to są to marakuja i liczi. Jest lekkie szczypanie od chmielu. Jest to delikatny słodziaszek, ale na szczęście jest fajna goryczka, która równoważy piwo. Alkohol bardzo fajnie ukryty. Bardzo udana NEIPA, ale nie jest to coś zrywającego papę z dachu.
2019-12-06 22:56:12
La Goudale Ambréeawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
La Goudale Ambrée
Barwa ciemny bursztyn. Klarowne. Piana niska, kremowa, nietrwała. Aromaty słodowe, karmelowe, estrowe (kwaśne jabłko). Czuć w zapachu alkohol. W smaku wygrywa również charakter słodowy, estrowy, ziołowy. Goryczki brak. Alkohol w smaku wyczuwalny na poziomie średnim, rozgrzewający. Raczej wodniste. Smak w stylu prawidłowy, bez zaskoczenia i rozczarowania.
2019-12-06 22:42:41
Żywiec Porterawatar
Gość
Żywiec Porter
Tragedia, słyszałem kiedyś całkiem niezłe recenzje i mimo, że nie piję często piw koncernowych to się skusiłem. Nigdy więcej. 9.5% alkoholu na etykiecie, a w smaku jakbym pił rozrobioną wódę. Nie mam pojęcia co oni dodają ale to jest ostre przegięcie i żart z konsumenta. Mocne piwo nie smakuje jak spirytus, który wykrzywia mnie po każdym łyku. Spróbowałem "pociągnąć" 4 łyki, było coraz gorzej - piwo skończyło w zlewie. Nigdy więcej.

Barwa dość ładna, zapach też. Smak tragedia! Nie czuję żadnych nut smakowych przez posmak taniej wódy. Nadaje się tylko do zlewu.
2019-12-06 22:40:28
Argus Goldawatar
Gość
Argus Gold
Co weekend pijam 20 i zapominam co Hitler i Merkel uczynili z naszego narodu....naród roboli europy...
2019-12-06 22:12:09
Mikkeller Hazy Holidaysawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller Hazy Holidays
No są lekkie owoce tropikalne. Marakuja. Piana obfita, drobnopęcherzykowa. Piwo jest jasnożółte, zamglone.
Zgodnie z nazwą jest hazy. Lekka nafta. Lekka cebulka. Nie wiem jaki piwo ma ekstrakt, ale podejrzewam, że
jakoś 12-13 maks., ale jest niesamowicie kremowe i gładkie. Robotę tu robi zasyp żytni. Wysycenie średnie i nie jest to takie musowanie, tylko rośnięcie w buzi. Jest owocowość, ale jakaś taka niewyrazista. W dodatku jest złamana takimi trawiastymi nutami. Piwo jest słodkie, ale to wkońcu New England. Jest oryginalność w smaku, ale czy to piwo trafia do mnie? Nie powiedziałbym. Na aftertaste jest taka lekka cierpkość na języku. Goryczka dość niska. Więcej się spodziewałem, choć niesztampowości mu nie odmówię. Taka tam NEAPA :)
2019-12-06 22:04:41
Komes Imperial IPAawatar
nocą_po
starstarstarstarstar
Komes Imperial IPA
Zapach cytrusowo ziemisty, bardzo lekki. Smak dość zbożowy ale nie zdominowany przez pszenicę. Goryczka w miarę chociaż w imperialu powinno być jej więcej. Owsiana IPA - tak powinno się to piwo nazywać.
2019-12-06 21:59:28
Krajan Irlandzkie Zieloneawatar
Gość
Krajan Irlandzkie Zielone
Pije je pierwszy raz i oceniam pozytywnie wygląd i smak.
2019-12-06 21:32:30
Mikkeller Helpawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller Help
Fajny aromat. Rześki. Mega owoce cytrusowe. Piana średnio obfita, średniopęcherzykowa. Ciemnozłote, z lekkim zamgleniem. No grejpfrucik jest. W tle mamy nuty żywiczne. Średnie wysycenie. Piwo nie jest wodniste, ma nawet zaznaczone ciało. Fajnie cytrusowe. No brakuje mi goryczki. Jest tylko lekko zaznaczona. Piwo jest lekkie. Zdecydowanie sesyjne. Podbudowa słodowa też jakaś jest. Tak jak w aromacie, w smaku również mamy akcenty żywiczne. Przyjemne piwo. Pijalność dobra.
2019-12-06 21:25:50
Konrad Tmavy 11 Lezakawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Konrad Tmavy 11 Lezak
Piwo zakupione w Auchanie , szczerze nie spodziewałem się zbyt wiele bo tym napitku a miło mnie zaskoczyło. Kolor smoła w smaku słód, czekolada, delikatne nuty kawowe i delikatnie wyczuwalna goryczka, w zapachu też czuć nuty kawowe , bardzo dobre piwko ----Polecam . warka do 25.02.2020
2019-12-06 21:21:48
Gloger Atomowa Babkaawatar
Gość
Gloger Atomowa Babka
Mega przegazowane piwo, strasznie intensywny gorzki smak. Nie dało się pić ze względu na gaz...
2019-12-06 21:09:23
Incognito DDH Polish Hops Session IPAawatar
Gość
Incognito DDH Polish Hops Session IPA
W zapachu kojarzy mi się z dziko rosnącym chmielem nad Odrą we Wrocławiu, w smaku lekko mietowe, goryczka zalegająca odczuwalna po chwili. Ogólnie poprawne, jak na ddh dosyć lekkie i pijalne.
2019-12-06 21:06:47
Żubrawatar
Kolowpierdolo
Żubr
Harnold najlepszy
2019-12-06 21:00:23
Grimbergen Blondeawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Grimbergen Blonde
Warka do 02.04.21
Trochę męczyło mnie to piwo. Piana znikła praktycznie momentalnie. W aromacie jest odrobina estrów, troszkę wioski i cukierkowej słodyczy. W smaku podobnie. Piłem lepsze to mnie nie zachwyciło.
2019-12-06 20:59:44
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010