Czy wiesz, że...

Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Nook Czas Na Przerwęawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Nook Czas Na Przerwę
Bardzo wysoki poziom. Piwo przesoczyście owocowe. Pomarańcza i ogólnie cytrusy w smaku grają pierwszą rolę. Drugoplanowa kolendra nadaje całości pewnej świeżości. Goryczka jest taka średnia. Barwa pomarańczowa, piana drobna.
2019-11-14 17:53:33
Staropolskie Chmielneawatar
Gość
Staropolskie Chmielne
Smakuje jakby było zepsute. Nie polecam, szkoda kasy.
2019-11-14 17:33:46
Wrężel Vanilla Milk Stoutawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Wrężel Vanilla Milk Stout
W aromacie delikatnie wyczuwalna wanilia, w smaku ciężko jej znaleźć. Jest bardziej gorzkawo w smaku niż słodko. Gorzka czekolada, kawa to głównie nuty które pojawiają się w piwie. Piana drobna, beżowa. Barwa czarna. Piwo deserowe.
2019-11-14 17:22:40
Hoplala PSZEkulturalnaawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Hoplala PSZEkulturalna
#Dziś kolejna degustacja#
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Piana drobno-pęcherzykowa. Średnio-dziurawiąca się. Lacing szczątkowy. Barwa to istny cukierek "krówka" (w jasno-brązowych klimatach, np. typu bawarka. W tle drobiny drożdży - bardzo zmętniona). W aromacie nie za wesoło. Jakby gotowane warzywa z lekkim kwaskiem cytrusowym, czy jakby to nazwać... Pszenica zaduszona kompletnie. W smaku pijalne, lecz bez jakiegokolwiek wyrazu. Bez pszenicy, a cytrusy jakieś zepsute... Podsumowując: Coś poszło nie tak w tej warce? Zapewne tak. Tylko w tej warce? Hm? Nie będę się wielce rozpisywał... To typowy przykład jak z oceny 8 mogę zejść o 3 oczka w doł. Do grubej poprawki "Hoplala". 5 to maksymalnie co mogę w tej chwili dać za tą warkę.
Wysycenie: nisko/średnie
Warka do: 18.11.2019

P.S. - Nadal nawołuję do opisywania w komentarzach o dacie warki!
2019-11-14 15:55:35
Jan Olbracht Sekrety Królaawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Jan Olbracht Sekrety Króla
Barwa niemal całkowicie czarna , zmętniona. Piana beżowa , drobna , niska i średniej trwałości. Zostawia ładny lacing. W aromacie kawa z mlekiem plus wanilia. Nie czuję wiórek kokosowych. Przyjemny aromat. W smaku team słodyczka , średnie ciało , mało gazu. Przyjemnie się pije , czuć laktozę , wanilię , kawę , piwo deserowe. Zostawia delikatnie palony posmak. Jak dla mnie bardzo dobry milk stout , trochę ciała bym jeszcze dodał ale takie 8 z minusem jak najbardziej pasuje taka ocena. Warka do 14.06.2020
2019-11-14 13:19:56
Ceres Strong Aleawatar
Gość
Ceres Strong Ale
Warto spróbować.
2019-11-14 10:24:09
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018awatar
Gość
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018
Drogie jak pieron, a w smaku nic szczególnego. Lekko owocowe, mocno wysycone, przypomina trochę belgijskie piwa pszeniczne. Hmm zdecydowanie wolę smak prawdziwej waginy.
2019-11-14 10:12:51
Manufaktura Piwna Sen APAczaawatar
Gość
Manufaktura Piwna Sen APAcza
W tej cenie pijalne. Nie ma co się spodziewać urwania kubków smakowych i w euforii zmysłów ale piwko całkiem OK.
2019-11-14 10:12:21
Rusałka American Wheatawatar
Gość
Rusałka American Wheat
Nie przepadam za pszenicznymi piwami ale to zmieniło moje nastawienie do nich. Bardzo rześkie cytrusowe z delikatnie zaznaczonym słodkim słodowym smakiem pszenicy. Piwo znika momentalnie z szkła i ma się ochotę na więcej!
2019-11-14 08:38:53
Viadrus Pilsawatar
Gość
Viadrus Pils
Naprawdę dobry i solidny Pils. Goryczka ciut za niska ale jest to jeden z lepszych przedstawicieli stylu jakich zdarzyło mi się ostatnio próbować.
2019-11-14 08:37:22
Brewer Strongawatar
Gość
Brewer Strong
Piwo BREWER STRONG żadnym cudem nie jest rzecz jasna..ale jest całkiem poprawne (oczywiście w odniesieniu do ceny 1.99zł w DINO).Moim zdaniem jest znacznie lepsze niż np.TATRA czy ŻUBR.Polecam
2019-11-13 23:17:32
Browar Jana Laska Nebeskaawatar
Gość
Browar Jana Laska Nebeska
Bryniu poniżej dobrze posumował. Piwo zdominowane przez mokre zborze, papier? Klarowne na pewno nie jest. Woda. 8blg, rozumiem. Cóż powiedzieć. Pils za pare zeta - spodziewałem się, że smaczny. No nie bardzo. 3/10 - zakładam że nie wadliwy tylko taki profil, nie wart powtórzenia. Wolałbym pewnie coś z żabki.
2019-11-13 22:52:58
Piwojad Test #3 Blueberry Sweet and Sourawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Piwojad Test #3 Blueberry Sweet and Sour
Bardzo pijalne i orzeźwiające. Aromat mleczno - borówkowy. W smaku fajna kwaśnica plus delikatna słodycz. Finisz pół na pół z przewaga orzeźwiającej kwaśności. Bardzo fajne.
2019-11-13 22:45:36
Roch Baliosawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Roch Balios
Leśny przysmak. Nie do wypicia w większej ilości niż jedno piwo 0,5l
2019-11-13 22:41:34
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Gdyby przyszedł do mnie robotnik pracujący przy budowie płotu przy moim pięknym domu to dałbym mu właśnie to. Dlatego, że leży u mnie od dłuższego czasu i jest c*uja warte. Nie kupujcie tego gówna, chyba, że macie pod domem roboli, którzy taki syf wyżłopią
2019-11-13 22:36:06
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivoawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivo
Nie jestem patriotą, ale Polska jest obecnie 10 poziomów wyżej w browarnictwie niż Czechy. Lipa
2019-11-13 22:32:09
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
wojtaswb2
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Kwaskowe, dość rześkie. Miła odskocznia od gęstych od słodyczy radlerów.
2019-11-13 22:10:07
Zubr Premiumawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Zubr Premium
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, landrynkowe klimaty, drzewne oraz maślane akcenty. W smaku masełko i drożdżowość, goryczka iluzoryczna, niezła kontra kwaskowa, lekki metaliczny finisz, w tle zbożowy i landrynkowy klimat, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Zubr, etykieta inna niż w serwisie, klasycznie wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 08.08.2020. Nie jest to z pewnością wyznacznik dobrego czeskiego piwa, ale da się je wypić z umiarkowaną przyjemnością. Trochę przeszkadza subtelna landrynka i metal. Na pewno lepsze od polskich korposzczaków. Ode mnie dostaje nieco naciągane 6 z minusem.
2019-11-13 21:56:03
Amber Złote Lwyawatar
Krzysiek80
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Jeden z blogerów tak to piwo zachwalał, wielkie rozczarowanie, bardzo męczące piwo.
2019-11-13 21:24:51
Cieszyńskie Mastneawatar
Gość
Cieszyńskie Mastne
Mastne smakuje jak kiedyś stare Brackie lekka gorycz kolor bursztynowy indentycz smak i zapach
2019-11-13 20:41:42
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010