Ilość piw w katalogu

11002

Czy wiesz, że...

10 lipca 1999 r. w Wiśle pobito rekord świata w ilości wypitego piwa przez 5 osób w ciągu 15 minut. Drużyna z Wisły wypiła 18 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Trzech Kumpli Mistyawatar
Gość
Trzech Kumpli Misty
Za taka cene mamy 3x Tyskie i jeszcze gume kulke. Pozdrawiam cieplutko.
2018-11-19 16:21:31
Manufaktura Piwna Sen APAczaawatar
Gość
Manufaktura Piwna Sen APAcza
Albo Kustosza XD
2018-11-19 16:18:26
Leffe Blondeawatar
Gość
Leffe Blonde
Świetne piwo! Nie jest drogie i można je kupić w wielu marketach. Duże bogactwo smaku w niskiej (jak za belga) cenie. Polecam również kobietom, bo piwo jest raczej słodkie (choć absolutnie nie mulące - pije się znakomicie)
2018-11-19 16:11:23
Schwaben Bräu Das Schwarzeawatar
Gość
Schwaben Bräu Das Schwarze
Bardzo lubię, tylko ciężko dostać. Jeden z lepszych Schwarzbierów. Duży plus za butelkę i etykietę.
2018-11-19 16:08:37
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Nic dodać nic ująć zajebiste piwko
2018-11-19 15:28:39
Szpunt & BeerLab Satoawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Szpunt & BeerLab Sato
Po c.. to się w wodzie stoi!
2018-11-19 15:04:22
Ciechan Eksportoweawatar
Gość
Ciechan Eksportowe
posmak szmaty nasączonej ludwikiem , bleee
2018-11-19 14:54:26
Wojak Jasny Pełny 5%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 5%
bardzo dobre piwo ostatnio piłem niezłe daje radę naprawdę dobre piana średnia bardzo szybko opada wysycenie w normie przyjemna goryczka naprawdę polecam.
2018-11-19 14:35:59
Steam Brew Imperial Stoutawatar
seba1970
starstar
Steam Brew Imperial Stout
Oczywiscie mialem na mysli imperial ipa a nie tego stouta
2018-11-19 14:04:33
Brackieawatar
Gość
Brackie
Najlepszy lager na rynku. Mieszkam na Śląsku Cieszyńskim i na tym piwie wychowywały się pokolenia tutejszych mieszkańców. Jestem chyba przedostatnim (rocznik 1991), który mógł bez ograniczeń spędzać czas z tym piwkiem ;) Łezka w oku, że to koniec...NIGDY nie kupie już nic z grupy Żywiec (w sumie żadna strata, bo i tak nie kupowałem nic poza Brackim). SKANDAL jak można usunąć od tak coś, co było wieloletnią tradycją i nieodłączną częścią regionu.
2018-11-19 13:00:45
Kona Big Waveawatar
Gość
Kona Big Wave
Bardzo dobre piwo, łagodne i delikatne w smaku ale w tym smaku jest jeszcze cos unikatowego, ciezko okreslic.
2018-11-19 12:37:14
awatar
Gość

DAJCIE MU JAKIEŚ PIWKO CHŁOPAKI WIERZE W WAS
2018-11-19 12:30:10
awatar
Gość

A NA PRZECIWKO PRZYCHODNIA ZDROWIA
2018-11-19 12:29:59
awatar
Gość

bardzo mi smakuje
masno fess
kutas
XDDDDDDDD
DAWID WITEK STRZEGOM WITOSA
2018-11-19 12:29:44
awatar
Gość

Dobre piwko
goryczne
2018-11-19 12:29:08
awatar
Gość

Masno niii
2018-11-19 12:29:00
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
siusiak
2018-11-19 12:26:54
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
kutas
2018-11-19 12:26:47
Raciborskie Mocneawatar
Gość
Raciborskie Mocne
piwo mocne w którym nie czuc tej duzej ilosci % i bdb . ale .... jest przy tym niepotbrzebnie słodkie jakby ktos dosłownie dosypał przesadzoną ilosc cukru no i totalnie wcale nie czuć zadnego chmielu , wiecej niz jedno takie piwo nie dałbym rady wypić
2018-11-19 11:55:07
Rockmill Juicy Delightawatar
Gość
Rockmill Juicy Delight
Hmm,tak jak mowicie-bardzo fajne piwko,z bogatym owocowym(grapefruit na pierwszym planie),ale mnie nie brakuje goryczki...dla mnie to piwo jak na piwo z gatunku AIPA jest za mocno nagazowane:-(
Ale w ogolnym rozrachunku ,jedno z najlepszych AIPA jakie pilem:-)
2018-11-19 04:59:55
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010