zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Bernard Bohemian Ale 16°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, klarowne, śliczna piana, jak puch, ecru, ładny lacing
Zapach: owocowy (czerwone owoce), słodowy, chmielowy ? żatecki rzecz jasna
Smak: Piwo pełne, bardzo owocowe ( w smaku białe i czerwone owoce), lekko przyprawowe, alkohol dobrze ukryty, herbatniki, biszkopty, lekkie masełko. Jest już znacznie lepiej.
2019-03-26 00:21:48
Kormoran Krzepkieawatar
Gość
Kormoran Krzepkie
Piwo mocne bardzo smaczne jedno z lepszych piw mocnych
2019-03-26 00:09:47
Pinta Kwas Xyawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Pinta Kwas Xy
Mętne i jasne, właściwie pozbawione piany. W aromacie dominują tropikalne owoce. W smaku bardzo ciekawy miks kwasowości od zakwaszenia bakteriami i kwaskowatością owocową. Wytrawne, nisko wysycone, wysoko pijalnie. Bardzo udany kolejny kwas od Pinty.
2019-03-25 23:01:18
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°
Wygląd: kolor złocisty, jak nazwa wskazuje, ładna piana, lacing jak camo
Zapach: zapach chmielu, ewidentnie suszu, słodowy, herbatnikowy
Smak: piwo lekkie, choć na tle naszych koncerniaków to poezja pełni ;) ostre, pieprzne, może nawet trochę siarkowe, piwniczne, lekko słodowe, herbatnikowe, delikatnie chmielowe, ale goryczka nieznaczna. Całkiem ok., a jak na piwo za 3 zł to na tle naszych poezja ;)
2019-03-25 22:57:01
Funky Fluid Gonna Be Lateawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gonna Be Late
Aromat... Zaskakujący. I to niestety w złym tego słowa znaczeniu. West COAST IPA, takie chmiele, a tutaj co? Ewidentny, intensywny DMS - gotowane warzywa, ziemniaki, jakiś cebulowy aromat... Pod spodem czuć lekką karmelkowość i nuty żywiczne pochodzące od chmielu. Ale DMS przyćmił wszystko, totalnie wszystko.

Klarowne, ciemnozłote, z obfitą, gęstą, białą pianą ktora powoli opada i ładnie zdobi szkło. Piwo prezentuje się wzorcowo jak na styl. I to największy jego atut, bowiem smak...

Smak to powtórka z aromatu. Warzywo, łodygowa wysoka gorycz, średnie wysycenie. Posmaki iglasto sosnowe.

Ja pierdole, takiej kupy się nie spodziewałem... Nie wiem o co chodzi, ale takiego natężenia DMSu nie widziałem dawno. Chmielu garstka, piwo w ciekawym, mocno chmielowym stylu i tego w ogole nie czuć!
2019-03-25 22:44:56
Książęce Weizenawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Smak bananów, trochę ziół. W zapachu wyczuwalny chleb. Generalnie nuta pszeniczna mniejsza niż w innych, ale nie aż tak mocno. Niska goryczka i duża lekkość to atuty dla zwolenników tego typu piw.
2019-03-25 22:01:13
Żubrawatar
Gość
Żubr
obskurny
2019-03-25 21:52:00
Łomża Radler 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0%
Piana praktycznie żadna, biała, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa jaśniejsza słomkowa, przechodząca w biel, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nie do końca naturalne nuty grapefruitowe, brak akcentów piwnych, lekka landrynka. W smaku słodki ulepek o profilu grapefruitowym, czuć subtelne ryżowe akcenty pochodzące od piwa bezalkoholowego, zerowa goryczka, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Łomża, etykieta całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 04.10.2019. Kolejny radler 0% w postaci słodkiego ulepka, praktycznie bez efektu orzeźwienia. Nie czuć za mocno chemicznej landrynki i to w sumie jedyny plus, przeciętny bezalkoholowy radler zasługujący na przeciętną 5.
2019-03-25 21:41:02
Pilsweizer Grybówawatar
Gość
Pilsweizer Grybów
słuchajcie piłem PILSVAR Góralskie Krzepkie 15,1blg 7,6 % - Kurcze genialne, nie czuć stronga, goryczka wyrazista. Jeste wersja Góralskie ale ma 4,5 % , góralskie krzepkie ma 7,6% . Cena 4,5 zł a wrażenia :))))
2019-03-25 21:21:42
Gloger Gorzkie Żaleawatar
Student
starstarstarstar
Gloger Gorzkie Żale
Piwo rozczarowanie... Praktycznie niewysycone, piwo bursztynowe mentne. Aromat mizerny, amerykański chmiel, lekkie cytrusy... generalnie słabo. W smaku gorzkie i to tyle. W tej cenie można kupić dużo lepsze APA. Generalnie słabo
2019-03-25 20:48:33
Kormoran Krzepkieawatar
matiwi
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Nie jestem zwolennikiem mocnych piw za sprawą często słodkiego o chemicznego posmak. W przypadku tego Kormorana jest zupełnie inaczej. Ładny świeży zapach w połączeniu z miłym dla oka kolorem zachęca do degustacji. W smaku mocne, czuc procenty ale nie nachalnie. Słodkawy z znikoma goryczka. W połowie degustacji przypomniał mi się smak starej Warki Strong, która kiedyś bardzo lubiłem.
2019-03-25 20:34:56
Podborze Pilsawatar
Gość
Podborze Pils
Zapach jest okropny. I to nie tylko moja opinia...
2019-03-25 19:59:10
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Bardzo nie dobre !!!!
2019-03-25 19:46:27
Trzech Kumpli Tauraawatar
wilq.bb
starstarstar
Trzech Kumpli Taura
Zacznę od końca - super pijalne.
Zapach jak wspomniane zostało - mandarynka z cytrusem.
W smaku żywicy akurat nie czuję, ale kokosik jest w tle, po czasie.
Jak na 18,5 plato mega ułożone - bardzo przyjemnie. Jak dla mnie nowe smaki i to bardzo przyjemne....
2019-03-25 19:33:08
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
O widzę, że nie ja jeden, potwierdzam, po 9,2% syf nie da się pić
2019-03-25 19:28:16
Za Miastem Długi Weekendawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Za Miastem Długi Weekend
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu przede wszystkim nuty chmielowe i kwiatowe, mokra szmata w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponadto drożdżowe oraz drzewne akcenty, subtelna zbożowość i ziołowość, podbudowa słodowa. W smaku dominuje ziołowy aromat uzupełniany drzewnym i drożdżowym klimatem, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, kwiaty oraz owoce w tle, dobra treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Za Miastem, etykieta w białej kolorystyce z zielonym akcentem, graficznie minimalizm, w miarę dobrze opisana. Warka 28.06.2019. Solidny przedstawiciel stylu Bohemian Pilsner, całkiem aromatyczny, nie wychodzący poza przyjęte ramy. Ziołowa lekko zalegająca goryczka daje efekt orzeźwienia, słodowość natomiast wygładza piwo. Fajerwerków nie ma, ale jest niezła jakość za cenę do zniesienia, korelacyjnie mogę wystawić 6 z plusem.
2019-03-25 19:06:47
Warka Classicawatar
Gość
Warka Classic
numerem partii oczywiście warzone i rozlewane patrz po dacie przydatności :W:Browar Warka E:Browar Elbląg
L:Browar Leżajsk Z:Browar Żywiec teraz to piwo ma 5,2% obj. alkocholu co tylko wyszło mu na dobre pozdrowienia dla fanów tego złocistego trunku.
2019-03-25 18:58:31
Ciemne Okocimskieawatar
Gość
Ciemne Okocimskie
bardzo dobre piwo o
2019-03-25 18:04:45
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%
Piana praktycznie zerowa, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje pod żadną postacią, o lacingu można tylko pomarzyć. Barwa jaśniejsza czerwona, lub ciemniejsza różowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu pachnie jak Tymbark jabłko wiśnia, brak wyczuwalnych akcentów piwnych. W smaku również podobne do wcześniej wspomnianego napoju, słodkie wręcz ulepkowate czereśnia minimalnie przed jabłkiem, brak jakiejkolwiek goryczki, kontra kwaskowa jest iluzoryczna, piwa w tym napoju nie zaznamy, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej, która całkiem ładnie prezentuje się graficznie i jest logicznie opisana. Warka 15.02.2020. Zdecydowanie bardziej smakował mi nowy radler Okocimia z sycylijską pomarańczą... Ten natomiast jest zbyt słodki, landrynkowy, przez co efekt orzeźwienia jest praktycznie zerowy. Dosłownie jest to gazowana wersja Tymbarka Jabłko Wiśnia. Chyba nie o to chodzi w radlerze żeby zamulić swoją słodyczą... Mogę dać góra 5 z minusem.
2019-03-25 17:36:42
Tenczynek Fest Lagerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Piana nie do końca biała, z elementem beżu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, w miarę gęsta i puszysta, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, chlebowe i ciasteczkowe akcenty, lekki alkoholowy akcent, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku karmel na pierwszym planie fajne klimaty chlebowe połączone z biszkoptem, niestety ujawnia się mocniejsza alkoholowa woń, która zaburza pozytywne doznania smakowe, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nienajgorsza kontra kwaskowa, żelazne posmaki w tle, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Tenczynek, etykieta w biało-pomarańczowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, lecz bardzo ubogo opisana. Warka 07.06.2019. Pseudo marcowe piwo, jak na Tenczynka i fakt, że zakupiłem je za niecałe 2 złote jakość nie jest zła. Dość pełny w smaku lager z karmelową i chlebowa wstawką, efekt psuje wyczuwalna alkoholowość i subtelne doznanie żelaza. Za całokształt jestem w stanie dać 6 z minusem.
2019-03-25 17:26:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010