Czy wiesz, że...

Największą na świecie kadź do piwa zbudowano w 1795 roku w browarze Meux w Londynie. Mieściło się w niej 860 000 galonów piwa porter.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
MarcinK
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
I tyskie i okocim sa koncerniakami z samymi wadami. Polecam wejsc np do Dino i sprobowac Browarne, Trybunał Pils lub Ciemne.
2021-04-20 11:53:12
Funky Fluid & Nook Free Tropical Smoothie: Pineapple, Mango & Peachawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid & Nook Free Tropical Smoothie: Pineapple, Mango & Peach
Pachnie i wygląda podobnie jak wersja alkoholowa. Mocno wyczuwalne mango. Wygląd multiwitamina, piana wysoka, niezbyt trwała. W stosunku do zwykłego ma po prostu mniej ciała przez co jest lepiej pijalne, więcej różnic nie wyczuwam. Przeciętne, jak na bezalkoholowe nie jest może źle, ale znam lepsze propozycje.
2021-04-20 07:55:08
Maltgarden Vanilla More Vanilla More Vanillaawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Maltgarden Vanilla More Vanilla More Vanilla
Wita nas piwo w czarno- żółtej etykiecie. W zapachu delikatna wanilia troche owocowe. Delikatne pęcherze podkreślają charakter tego piwa. W smaku tak jak na etykiecie deserowa wanilia. Maltgarden dalej w formie.
2021-04-20 07:44:31
BeerLab Piaseczyńskie Pszeniczneawatar
Makar
star
BeerLab Piaseczyńskie Pszeniczne
Niestety piwo na minus, głównie przez brak powtarzalności. Pierwsza butelka była w porządku, przeważające nuty goździka i lekki banan. Druga butelka kupiona ok. miesiąc później - dużo gorzej. Bardzo mocne nuty estrowe, niestety kwiatowe, wręcz jak piwo na miodzie wielokwiatowym a nie weizen. Jeśli domowy weizen by tak smakował to podejrzewałbym infekcję. Kolor jak na weizena ciemny, bursztynowy.
2021-04-20 00:43:05
Łomża Pilsawatar
Gość
Łomża Pils
A czego się spodziewałeś? Producent jest ten sam, produkujący głównie mózgotrzepy. VanPur. Zmieniają tylko ciut proporcję i zasyp. 1 żatecką szyszkę wrzucą do kadzi. I już magicznie z mózgotrzepa wyczarowują Łomże Pils (german pilsner). Ha ha ha, dobry żart. To nadal mózgotrzep, tylko w zielonej buteleczce. Nic z niemieckim pilsem nie ma wspólnego.
2021-04-20 00:13:26
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
Zgadzam się, pogorszyło się mocno. Ale wszystkie piwa od kompanii piwowarskiej się popsuły. Do pewnego momentu jeszcze dębowe mocne trzymało poziom. Ale też już gorzej smakuje. A Tyskie? Kiedyś moje ulubione, i super pijalne smaczne piwko. Kiedyś, dawno temu. Tak maximum do 2005 roku. Później stopniowo się psuło. Dziś to kompletnie niepijalne popłuczyny. Raz miałem okocima mocnego i tyskie. Okocim mocne konkretne i pełne piwko, obecnie bez wad. Może i już nie mocne, a na pewno nie mocne dubeltowe (tylko 6,50% alk). Ale na pewno pełne i smaczne. Po tym nalałem tyskie. I krótko, smakowo to jakieś popłuczyny bez smaku. Ledwo zmęczyłem 1 szklankę 250ml. Resztę wylałem. Poszedłem po kolejne okocim mocne. Tak więc na te obecne popłuczyny tyskie szkoda zdrowia i pieniędzy. Tylko reklamy mają fajne, a "piwo" do zlewu.
2021-04-20 00:05:07
Raduga Black Lagoonawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Raduga Black Lagoon
Wygląd: kolor niemal czarny, nieprzejrzyste, piana średnia, niemal całkiem zanika, wysycenie średnie
Zapach: pumpernikiel, karmelowe słody, suszone owoce, kawa
Smak: kawa, gorzka czekolada, suszone owoce, pumpernikiel
Całkiem niezły porter.
2021-04-19 23:20:23
Szałpiw w Niechanowie Mango Wheatawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Szałpiw w Niechanowie Mango Wheat
Wygląd: kolor jasno pomarańczowy, mocno mętne, piana spora, ale szybko zanika
Zapach: mango wyczuwalne dość słabo, trochę chmielu, owoce
Smak: wyraźna goryczka, owoce tropikalne co nieco, słody pszeniczne.
2021-04-19 23:15:21
Łomża Pilsawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Łomża Pils
Piana drobnopęcherzowa, przypomina ubite białko kurzego jaja - typowa dla piw z gatunku "mocne" czyli dla pijaczków. Zapach: gotowane warzywa, trochę biszkoptu plus wóda. Smak: mokry karton oraz dziwna słodycz (kukurydza?). Z każdym kolejnym łykiem mokry karton przechodzi w aromat wymiocin.
2021-04-19 22:57:20
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
Siki i szczytny nie da się pić .Strasznie się pogorszyło ,a kilka lat wstecz tylko Tyskie piłem . Nigdy więcej
2021-04-19 22:45:24
Bojan Marakujaawatar
Gość
Bojan Marakuja
Kupiłem w Lidlu,
Niedziela miała być ciepła- lekkie piwko na dworze przy grabieniu trawnika dla orzeźwienia przy pracach wiosennych.
Totalnie niepijalne,
-żółciowa nieprzyjemna goryczka zupełnie nie wiem z czego (chmiel),
-słodkość - poziom ulep cukrowy z syrpem na kaszel w połączeniu z goryczką- straszne połączenie
- nie wyglada , ani nie pachnie
3 piwo w życiu które świadomie wylałem.

Na takie przygody z Lidla polecam lekkiego kwasa - Revolta Tropical Wheat, albo bezalkocholowe Mango Ale z Grodziska
2021-04-19 22:44:46
Browar Stu Mostów Red IPAawatar
Gość
Browar Stu Mostów Red IPA
Hhmm ... bardzo dziwny styl. Trochę jak piwo bawarskie, trochę jak Dubbel, a trochę jak West Coast. Barwa mocno herbaciana, mętna, delikatnie opalizująca. Zapach bardziej kojarzy mi się z suszem owocowym, niż owocami leśnymi. Jeżeli była tu jakaś cytrusowość, to gęsta esencja ze słodu ją przykryła. Ciało pełne, bardzo treściwe, ale też mocno przygaszone - jakby przydymione, taninowe. Serio - mam wrażenie picia kompotu z suszu, tylko potężnie nachmielonego - tutaj Browar Stu Mostów nigdy nie szczędzi na surowcu. Piję się je powoli, piwo rośnie w ustach i mocno syci. Bardzo ciekawe doznanie. Niestety, nie mam porównania z innymi przedstawicielami tego gatunku i nie wiem jak się odnieść, ale podskórnie czuję że jest dobrze :)
2021-04-19 22:41:30
Leżajsk Pełneawatar
Gość
Leżajsk Pełne
Gdzie tam masz wyczuwalne 9% ? Moim zdaniem łagodne piwo o wiele lepsze w snaku od tyskiego ,Lecha itp. Całkiem poprawny koncerniak
2021-04-19 22:40:29
Waterloo Triple Blondawatar
Bob
starstarstarstarstar
Waterloo Triple Blond
Bardzo dobrze pijalny triple blond. Dominują słodowe nuty, aromat przyprawowy i owocowy (brzoskwinia, morela, winogrono) delikatny. Goryczka zaznaczona.
2021-04-19 22:39:31
Kustosz Specjaławatar
Gość
Kustosz Specjał
Gratulacje inteligencji... Co do samego piwa, to jest ciężko pijalne. Odrzuca. Mimo niby "tylko" 6,5% alk ciężko wchodzi, pije się jakby to było jakieś 9%. Okocim mocne przy tym specjalu, to pijalna ambrozja.
2021-04-19 22:28:21
Czarnków Izerskieawatar
jover
starstarstarstarstar
Czarnków Izerskie
zapach słodowy, przypieczona skórka od chleba, wysycenie średnie-, w smaku lekki karmel, w stronę wodnistego ale nie jest to uciążliwe, gorycz niska, ziołowa, ogólnie dobre, jest to zwykłe Noteckie Jasne w innej szacie graficznej, cena 3,39zł (pamiętam jak 20 lat temu kupowałem Noteckie Jasne po 1,30zł)
2021-04-19 21:57:26
Staropolskie Pszenneawatar
Gość
Staropolskie Pszenne
Zaskakująco dobre piwo
2021-04-19 21:55:58
Belhaven Scottish Stoutawatar
Gość
Belhaven Scottish Stout
Bardzo ciekawe piwo
2021-04-19 21:54:54
 König Ludwig Weissbier - do usunięciaawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
König Ludwig Weissbier - do usunięcia
https://ocen-piwo.pl/k%C3%B6nig-ludwig-weissbier-s1-n2795
Piwo już jest w bazie. Wkrótce zostanie usunięte.
2021-04-19 21:22:36
König Ludwig Hell - do usunięciaawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
König Ludwig Hell - do usunięcia
https://ocen-piwo.pl/k%C3%B6nig-ludwig-hell-s1-n12531
Piwo już jest w bazie. Wkrótce zostanie usunięte.
2021-04-19 21:15:53
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010