Czy wiesz, że...

Największą na świecie kadź do piwa zbudowano w 1795 roku w browarze Meux w Londynie. Mieściło się w niej 860 000 galonów piwa porter.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Barbarossa
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Jaworowe Extra Mocneawatar
Gość
Jaworowe Extra Mocne
Bardzo dobre mocne Piwo
2022-10-03 20:54:26
Błonie Kur Zapiaławatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Błonie Kur Zapiał
Jestem pod wielkim wrażeniem tego trunku. Świetne połączenie chmielowe, nawiązujące do klasyki. Jest rześkie, orzezwiajace, ale treściwe. Finisz z goryczą. Wszystko układa się w całość
2022-10-03 20:38:52
Komes Barley Wineawatar
Gość
Komes Barley Wine
Dobre ale jedno lub dwa i zmiana na coś innego.
2022-10-03 20:22:34
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
Bardzo dobra cena do jakości
2022-10-03 20:20:37
Leon Steiner 9%awatar
Gość
Leon Steiner 9%
Piwo wyborców PIS
2022-10-03 20:18:06
Bojan quantum brewing energy fields triple ipaawatar
Leben
star
Bojan quantum brewing energy fields triple ipa
Piwo ok. Po otwarciu fajny aromat. Aromat landrynkowy i cytrusowy, coś jak cytrynowa guma mamba. W smaku słodko, owocowo, landrynkowo, marakuja. Goryczka jest, trochę ziołowa. Słodycz dobrze ukrywa alkohol, mało wyczuwalny. Data 20.04.2023 pite 03.10.2022
2022-10-03 20:11:33
Stary Browar Głubczyceawatar
Gość
Stary Browar Głubczyce
Jak ktoś pisze że to piwo nie ma goryczki to ja chyba piłem co inne diacetyl jest goryczka jest ogólnie nie jest źle
2022-10-03 20:01:03
Karkonoski Rzepiór Ciemneawatar
edd665
starstarstarstarstar
Karkonoski Rzepiór Ciemne
Ciemnobrunatne, piana beżowa, grubopęcherzykowa, redukuje się do pierścienia. Aromat czekoladowy, orzechowy, przyjemny, mało intensywny. W smaku mleczna czekolada, kawa, goryczka niska, lekko kwaskowe. Wysycenie niskie, pełnia średnio-niska. Całkiem dobre.
2022-10-03 19:36:34
Yamato Hajimari NEIPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Yamato Hajimari NEIPA
Goryczka na poziomie monstrualnym! Ogrom goryczy, ładny wygląd i niezbyt donośny aromat. Kolejne piwo przywiezione z dalekich wojaży, ale niestety trafiłem na warke z 2020 roku. Jakby nie patrzeć piwo treściwe i zadowalający fana goryczki. Polecam
2022-10-03 18:01:24
Maltgarden Forbidden Sunshineawatar
Gość
Maltgarden Forbidden Sunshine
Najlepszy sernik ever. Polecam gorąco!
2022-10-03 17:57:35
Bojan Fajrantawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Bojan Fajrant
Bursztynowe i klarowne. Z przeciętną pianą. W zapachu słód i masło.
Słodowe, maślane. Ratuje trochę gazu i goryczki. Zakup byle jakiego piwa na miesiąc przed jego terminem to nie jest dobry pomysł.
2022-10-03 17:11:15
Leon Steiner 9%awatar
Gość
Leon Steiner 9%
Tej coli starczy 1/4 i pół łyżeczki czubatej kawy rozpuszczalnej. Fortuna czarna i spora część kraftow to przy tym siki Veroniki. Do tego mamy pyszny browar (którego sama pianka można się zajadać} w okolicy 7V.
Ale to w sumie nic nowego, wielu krafciarzy dodaje kawę bo to się świetnie komponuje, starczy poczytać i nie płacić 10zl za piwo które można mieć za niecałe 3.
Tak samo dodając do tego Sztejnerka Mocarza aromat dymu wędzarniczego w ilości wedle upodobania dostajemy naprawdę mocne piwo o wyraźnym wędzonym smaku a nie jak większość tzw wędzonych kraftow po 8-10zl z niedosytem uwędzenia.
Dzięki Ci van purrze
2022-10-03 16:51:20
Bojan quantum orbital - s -awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bojan quantum orbital - s -
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, wręcz brunatna, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty maślane, karmel, zgniły owoc idący w stronę melona, biszkopt, drożdze, aromat jest jeśli nie wadliwy to na pewno nie stylowy. W smaku jeszcze gorzej, masa karmelowa z dziwną ziołową goryczką, biszkopt, drożdze, drzewność, multum słodyczy, brak kontry kwaskowej, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Bojanowo, etykieta w różowej kolorystyce, klimatycznie wykonana graficznie, dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 06.09.2023. Bardzo złe piwo, maślane, karmelowe, przyjemność z picia żadna...2 ode mnie, Bojan stoczył się prawie na samo dno...
2022-10-03 12:51:16
Kiper Mocnyawatar
Gość
Kiper Mocny
Trzeba było zaproponować pierwszej lepszej osobie z przyjemnością by wypiła tak z*******e piwko a nie zaśmiecać środowisko...
2022-10-03 12:34:19
Kiper Mocnyawatar
Gość
Kiper Mocny
Super piwko, piłem juz ładnych pare lat temu ale nigdy go nie zapomnę. Smak, zapach itp. :) I jeszcze 1,70 czy 1,80 u nas kosztowało pamiętam. Teraz dawno go nigdzie nie widziałem...
2022-10-03 12:31:28
Lindemans Pêche Lambic Pêcheresseawatar
polabowepiwo
starstarstar
Lindemans Pêche Lambic Pêcheresse
smaczne, słodkie, a gimnazjaliści lubią słodkie :)
2022-10-03 12:22:27
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Portery zawsze będą solidne, bo tego rodzaju piwa nie da się szybko na odp... zrobić.
2022-10-03 11:56:23
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Rzeczywiście ściek, smakuje jakby wypić dawny okocim prawie do dna (zostawić 1,5-2 cm plynu w butelce następnie uzupełnić woda i to pić) Nie da się już bardziej zniszczyć dawną wspaniałą markę. Ale,że ci piwowarzy co się podpisują na etykietach nie mają poczucia wstydu, to również żenada.
2022-10-03 11:50:00
Browar Żuławski Hazy IPAawatar
Gość
Browar Żuławski Hazy IPA
Bardzo aromatyczne, super do miesnej kolacji
2022-10-03 11:31:13
Augustiner Lagerbier Hellawatar
Gość
Augustiner Lagerbier Hell
Moje nr.1 wśród piw
2022-10-03 10:38:15
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.