Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Qfever
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Łąkomin Leśny Krecikawatar
Gość
Łąkomin Leśny Krecik
Po pierwsze - jest zupełnie inny od dotychczas znanych mi FES-ów. FES-y Widawy czy ReCraftu były bardziej pełne, słodkie, nastawione na pijalność, można by rzec że nawet na easy drinking. Ten jest zdecydowanie wytrawny, dość mocno kwaskowy. Co prawda, po ociepleniu staje się męczący - ale póki jest chłodny, robi robotę. Po drugie - jest bardzo dobry. Gładki, mocno palony i nieźle nachmielony, aczkolwiek nie jakoś przesadnie. Ta kwaskowatość wraz z goryczką daje wrażenie cytrusowości, tak jakby do mocniejszej wersji Dry Stouta dodano cierpkich owoców. Alkohol - niewyczuwalny. Po trzecie - 10 złotych za butelkę jest bardzo dobrze wymierzoną ceną za to piwo. Nie wypije się go dużo, ale do wieczornej degustacji jest idealne. Zachęcam do skosztowania, piwo ma swój charakter i jest wyróżniającym się przedstawicielem w swoim stylu.
2021-08-02 21:46:22
Karlsquell Mocneawatar
Gość
Karlsquell Mocne
Dobry mózg otrzepuje
2021-08-02 21:44:11
Estrella Damm (4.6%)awatar
servus124
starstarstarstarstar
Estrella Damm (4.6%)
Kupione dzis w niemieckim lydlu i ma teraz 5.4%.
2021-08-02 21:21:15
Lech Free 0,0% awatar
Gość
Lech Free 0,0%
Racja potwierdzam .Nie czuje się smaku chmielu. Nie kupuję , dwie butelki wysłałem.
2021-08-02 21:21:02
Argus El Bravosawatar
Gość
Argus El Bravos
Podejrzewam, że brak kaca to brak syropu glukozowo-fruktozowego. Na pewno jest mniej kaloryczne, niż osławiony Desperados (i chyba mniej słodkie, ale to raczej subiektywne)
2021-08-02 21:20:58
Trybunał Exportawatar
siemson
starstarstarstar
Trybunał Export
Pijalne i lepsze od popularnych koncerniaków. Warto spróbować.
2021-08-02 20:57:54
Veltins Pilsenerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Veltins Pilsener
Klar złoto z fest pianą. W aromacie przewaga chmielu nad słodem.
Czyste, w miarę pełne. Z dobrze zaznaczoną goryczką. Jednak jest ona trochę nieciekawa w posmaku. Jakby piołun, te rzeczy. Poza tym całkiem fajne piwo.
2021-08-02 20:57:15
Nook Raspberry Syrnikawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nook Raspberry Syrnik
Jasno miedziane, mętne. Piana śladowa. Zapach słodko kwaśny z wyczuwalną nutą maliny. Smak jest ok, ale trochę brakuje mu pazura. Lekka kwaśność, malina delikatna, nie jest zbyt słodko. Mi przypomina bardziej liść maliny nic owoc ze względu na lekką cierpkość zostają w ustach. Gazu mało, pijalność ok. Ogólnie ok, ale na pewno to nie jest moje ulubione z tej serii.
2021-08-02 20:57:08
Trybunał Trójsłodoweawatar
siemson
starstarstarstar
Trybunał Trójsłodowe
Smaczne i o odpowiedniej mocy. Dawniej było ciut lepsze. Dobry wybór na wieczór.
2021-08-02 20:55:29
AleBrowar Salty Barbaraawatar
martwica
starstar
AleBrowar Salty Barbara
Bardzo orzeźwiające, lekko słone i kwaskowate, w smaku oczywiście rabarbar, ale imo mógłby być trochę bardziej wyczuwalny, goryczka niska. Kupiłem w lidlu za 6,99 zł i polecam wszystkim spróbować szczególnie w cieplejsze dni
2021-08-02 20:53:05
Amber Naturalnyawatar
siemson
starstarstarstar
Amber Naturalny
Po browarze Amber spodziewam się czegoś lepszego. Piwo poprawne i lepsze od niektórych koncerniaków. W tej cenie OK
2021-08-02 20:50:44
Książęce Czerwony Lagerawatar
siemson
starstarstarstar
Książęce Czerwony Lager
Orzeźwiające, całkiem dobre. Jedno z lepszych książęcych o ile nie kupuje się w biedro.
2021-08-02 20:45:53
Zlatý Pramenawatar
siemson
starstarstarstar
Zlatý Pramen
Poprawne ale nic specjalnego. Znam osoby, którym to piwo smakuje ale mnie nie przekonuje. Wypiję i nie będę marudził aczkolwiek jest dużo alternatyw dla tego piwa.
2021-08-02 20:43:18
Staropolski Profanacja IPA z Ananasemawatar
siemson
starstarstarstar
Staropolski Profanacja IPA z Ananasem
Nie lubię miksów soków z piwem ale jako napój na bazie piwa na pewno lepsze niż większość radlerów. Jest goryczka i czuć słodkiego ananasa dosyć ciekawe. Warto spróbować
2021-08-02 20:34:37
Trybunał Porter Bałtycki awatar
Gość
Trybunał Porter Bałtycki
gdyby nie ten cukier, to byłby całkiem smaczny. Niestety przesłodzony jak karmi, a szkoda, bo ma fajny aromat i paloność
2021-08-02 19:46:04
Żubrawatar
Gość
Żubr
Morze być naprawde nie jest złe i dobrze wchodzi
2021-08-02 19:08:19
Żubrawatar
Gość
Żubr
Ja jestem chłopem ale mam troche kopyto wielbłąda. Pogrzebiemy sobie w dupach?
2021-08-02 19:07:41
Żywiec Jasne Lekkieawatar
Gość
Żywiec Jasne Lekkie
pije to drugi raz, za pierwszym nie miało po prostu smaku. Tym razem są to wodniste popłuczyny z estrami (zielone jabłko), przez co przypomina płyn do mycia naczyń. Obrzydliwe
2021-08-02 19:05:43
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Jak na promocji to może być, w innym wypadku lepiej coś innego kupić typu browarne czy rzubr
2021-08-02 19:04:38
BrewDog Punk IPAawatar
Gość
BrewDog Punk IPA
Po zapachu spodziewałem się słodkiego przechmielonego ulepu jak w prawie każdej IPA, a tu zaskoczenie, niska słodkość i goryczka też nie odrzuca. Zdecydowanie jedno z najlepszych IPA jakie piłem
2021-08-02 18:38:21
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.