zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Dlaczego to piwo taki ma smak? Mi nie smakuje.
2019-01-17 05:37:45
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
A ja bardzo lubię taterkę, proszę się z niej nie śmiać, że niedobra :(. Możę Wy się nie znacie a TATRA JEST SUPER.
2019-01-17 00:26:18
ReCraft Milkołak (dawny Reden)awatar
paka1285
starstarstarstarstar
ReCraft Milkołak (dawny Reden)
Generalnie spoko, w stylu. Jedyne do czego można się przyczepić to przegazowanie. Wysycenie tak duże, że gdybym nie pił go słodzonego do ok. 5 stopni to na pewno by wyjebało w sufit.
2019-01-16 23:17:07
Miłosław Witbierawatar
paka1285
starstarstarstarstar
Miłosław Witbier
Szału nie ma. W tej cenie można kupić o wiele lepszego Weizena np. Stephans Brau z Kaufa. Raczej nie polecam tego piwa.
2019-01-16 23:12:40
Manufaktura Piwna Belfastawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Belfast
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, w miarę klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, palone aromaty, kawowe oraz czekoladowe akcenty, subtelne suszone owoce, ciasteczka, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, deserowe, karmel dominuje na podniebieniu, przyjemny palony aftertaste, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, ciasteczka i biszkopty, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Jabłonowo, etykieta w beżowej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, choć ubogo opisana. Warka 23.05.2019. Jak na polskie warunki i prawie że koncernowy charakter to nie jest tragicznie. Wiadomo, trochę za dużo słodyczy, którą nieznacznie wynagradza subtelna paloność, w tle ciasteczka i czekolada dodają ciut więcej doznań smakowych. Podsumowując mogę dać 6 z plusem gdyż na tyle pozwala pijalność, nieco zbyt mdłe jak na mój gust.
2019-01-16 22:25:27
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Niestety masz rację, przeczytałem etykietkę na ich stronie (bo sam bym tego nie kupił, tfu) no i oprócz wzmacniacza mocy w postaci syropu glukozowego tam jest też syrop glukozowo-fruktozowy który tak jak mówisz dosładza i przy okazji nam SZKODZI...
2019-01-16 21:26:13
Amber Złote Lwyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Piana naprawdę ładna, biała drobnoziarnista, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła , duży plus za nią. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, zbożowe aromaty, subtelna kwiatowość oraz owocowość, drożdżowe akcenty. W smaku słodowość zdecydowanie dominuje na podniebieniu, po ogrzaniu wyczuwalna minimalnie alkoholowa woń, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, zboże w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa. Nowa etykieta, elegancko wykonana graficznie, podoba mi się ten styl, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 07.06.2019. Jasny, pełny lager o półkę lepszy niż nasze rodzime koncernówki, jednak tylko o półkę gdyż oprócz udanej słodowości i jakiejś tam goryczki piwo nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Dający się wypić lager bez większych wad, o tak opisałbym to piwo. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6.
2019-01-16 21:01:46
Manufaktura Piwna Pivoawatar
Gość
Manufaktura Piwna Pivo
nie zgadzam się
2019-01-16 21:01:43
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
Piwo nie najlepsze, lecz całkiem dobre w smaku i też dobrze kobza w łepetyne dla dobrej bani i leciutkiego smaku piwa polecam ;)
2019-01-16 20:57:28
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
To nie jest to Piwo co było kiedyś, to nie ten smak, teraz to spapraliscie to piwo, niema takiego koloru jak miało kiedyś i smaku.
2019-01-16 20:54:12
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Bohemian Rhapsody????????
2019-01-16 20:53:59
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
Przecież jest od dawna na naszym rynku...
2019-01-16 20:23:19
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
A no i kiedyś puszka 1L była po 4.99 zeta w tesco.
2019-01-16 20:22:38
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
Bardzo pijalne mocne piwo :) Żadnych fajerwerków, po prostu dobry "najebywacz" na imprezy.
2019-01-16 20:21:17
Rohozec Dvanáctka Světlý Ležák Premiumawatar
K1
starstarstarstarstar
Rohozec Dvanáctka Světlý Ležák Premium
Smaczne, dobrze pijalne piwko.
Smak pełny, średnia goryczka, przyjemnie dlugo utrzymujaca sie.
2019-01-16 20:18:14
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Piernik ze Śliwkąawatar
piwolog
patronitemoderatorstarstarstarstarstar
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Piernik ze Śliwką
Podpisuje się pod tym. Best of the bestbir i chyba najlepsze z Browaru Staropolskiego w ogóle.
2019-01-16 20:15:43
Heinekenawatar
K1
starstarstarstarstar
Heineken
Chyba cos w tym jest. To 'pure malt lager' jest chyba lepsze.
2019-01-16 20:04:45
Amber Remusawatar
Gość
Amber Remus
Tylko zdejmij kapsel przed aplikacją
2019-01-16 19:57:20
Miller Genuine Draftawatar
Gość
Miller Genuine Draft
Ty porównujesz Desperados do czegokolwiek?
2019-01-16 19:56:33
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Najlepsze !
2019-01-16 19:37:00
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010