Jak podawać
piwo?
Przede
wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej
wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na
brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w
plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i
wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana
będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko
zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku
węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego,
przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy
przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na
to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe
piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania
piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie
do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość
niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im
piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są
jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem
na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym
wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje
właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla
(bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po
pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój
smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej
piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych
są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka
powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle
ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też
na dłużej jego aromat.
Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i
lager.
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca
się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka
góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat.
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw
typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i
kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.
Żona mi przywiozła z Hiszpani, no to próbujemy.
Aromat słodowy. Po przelaniu fajnie się tworzy dość wysoka piana. Barwa złota wpadająca już w ciemniejszy. W smaku lekka goryczka odczuwalna. Ogólnie z każdym kolejnym łykiem trunek się coraz lepiej odbiera