Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
adamba
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Harnaś Jasne Pełneawatar
SaeD_sd_Walo
starstarstarstarstar
Harnaś Jasne Pełne
Pity w puszce.
Spleśniały chleb w smaku, i dosyć mdłe.
2021-10-26 21:25:05
Tatra Jasne Pełneawatar
SaeD_sd_Walo
starstarstarstarstar
Tatra Jasne Pełne
Całkiem niezłe. Chociaż czuc w smaku tak lekko palenie w gardle. Alkohol niezbyt dobrze ukryty.
2021-10-26 21:17:22
Krombacher Weizenawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Krombacher Weizen
Ładnie się prezentuje z obfitą pianą
aromat goździkowo bananowy
lekkie pijalne
dobry przeniczniak
2021-10-26 21:03:42
Amber Po Godzinach Woodside Imperial Porterawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach Woodside Imperial Porter
Rok temu? Woodside miał premierę w styczniu tego roku.
2021-10-26 21:01:55
Maryensztadt The Rootsawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Maryensztadt The Roots
Cytrynowo mętne. Piana więcej niż niska. W aromacie kwaśny cytrus i nafta. Pachnie zaledwie dobrze.
Niski gaz. Owocowe. Nawet trochę słodkie. W stylowych ryzach trzyma to piwo nadciągająca po chwili albedowa goryczka. Nie za mocna, za to bardzo długa. Utrzymująca się w posmaku do następnego łyku. Raczej dotychczas nie narzekałem na niskie nagazowanie. Jednak w przypadku tego piwa jest go za mało. Sama goryczka, nawet najlepsza, to trochę za mało.
2021-10-26 20:15:55
Brewer Mocneawatar
Gość
Brewer Mocne
Dodać limonkę albo cytrynę i hit. Corona.
2021-10-26 20:05:08
Bojan Mikoshiawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Bojan Mikoshi
Aromat kwiatowy, herbaciany,w smaku podobnie ale na plus ciekawa i długo utrzymująca się goryczka o profilu ziołowym, gorzkim, pieprznym.
2021-10-26 20:03:50
Kronenbourg 1664 Blancawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Kronenbourg 1664 Blanc
Piwo smaczne. Charakter zapachu jest taki jak ma być ale zbyt delikatny. W smaku nic nie wysuwa się nachalnie na przód co jest plusem dla piw z przyprawami
2021-10-26 19:47:49
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Porównuje to do zwykłego kasztelana i różnica jest minimalna. Raczej wynika to z różnicy w zawartości alkoholu niż braku pasteryzacji. Niesmaczne, ale dopiłem, więc dam 2,5/10 na zachętę
2021-10-26 19:31:21
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Kustosz Tequila to najlepsze piwo które piłem jeden łyk i sponiewiera cię jak halina kotlety w niedzielę
2021-10-26 18:47:45
AleBrowar World of IPA RPA Hazy IPAawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
AleBrowar World of IPA RPA Hazy IPA
Piwo jasno pomarańczowe w barwie, lekko mętne. Piana monstrualna, przy ostrożnym laniu po ściance piana wyszła potężniejsza niż w Grodziskim... Już przy otwarciu puszki nastąpił mały wyciek. Aromat rześki, cytrusowo tropikalny. W ustach względnie gładkie, umiarkowana podbudowa słodowo-karmelowa, goryczka na średnim poziomie, lekko zalega. Cytrusy, żywica, ma też coś z Nowej Zelandii. Najgorsza jest skrajne przegazowanie piwa, ciężko je w ogóle wypić, bo po małym łyku zbiera na bekanie i brzuch powiększa się o dwa rozmiary. Zatem pijalność miałaby potencjał, ale przez ten gaz jest okrutnie ciężko wypić. Rzadko w krafcie ostatnio takie wady, no ale zawsze to jakieś emocje i zaskoczenia...
2021-10-26 17:42:14
Gösser Bierawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gösser Bier
Złoto i klar. Słuszna czapa białej piany. W aromacie przewaga chmielu nad słodem. Ziołowego, trawiastego.
Słodowość, kwasek i chmiel. Goryczka nie za wysoka, jednak odczuwalna i przyjemna.
Trochę za kwaśne, ale goryczka rekompensuje to w pełni.
2021-10-26 17:39:36
Maltgarden & Bierland & Ostecx Creative Pool Party Fantasyawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Maltgarden & Bierland & Ostecx Creative Pool Party Fantasy
Piana znika równie szybko jak paliwo w Golfie.Piwo w ogóle przypomina mi oranżadę w proszku z czasów dzieciństwa.Mocna koooperacja owocowa.Gujawa wybija się na czoło.Potem pomarańcze,brzoskwinie i kokosowy finisz.Wszystko to niestety jak dla mnie dość nieznośnie kwaskowe.Biorę pod uwagę to,że może dla niektórych to atrakcyjny smak i aromat.Ja pije to piwo ze średnią przyjemnością.
2021-10-26 17:39:36
Funky Fluid Gelato Neapolitan Cakeawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gelato Neapolitan Cake
Bordowy kolor, niemal bez piany. Na początku kwasne, owocowe, potem zdecydowanie czekoladowe, ale nie jest to czekolada deserowa tylko taka bardziej słodka. Wanilia gdzieś zaginęła w akcji. Na początku smakowało bardzo dobrze, ale na dłuższą metę ten miks okazał się dla męczący.
2021-10-26 17:35:21
Nepomucen Triple Tripleawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen Triple Triple
Mętne do bólu, jasno pomarańczowe. Piana ładna, wysoka, drobne ziarno. Zapach standardowa ipka tego typu - gdzie te 30g? Liczyłem na coś wow. W ustach bardzo gładkie, gorycz wysoka cytrusowa, ale nie miażdżąca tym bardziej, że podbudowa słodowa jest konkretna. Dobrze się pije, nie jest mocno nagazowane. Największym problemem tego piwa jest wysoka cena w stosunku do otrzymanych korzyści i nakręcanie niepotrzebnego hajpu na smaczną, ale zgraną mocną ipkę.
2021-10-26 17:31:38
Obolon Piwny Kubekawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Obolon Piwny Kubek
Jasna miedź, zmętnienie delikatne jest. Piana z tych niewysokich, głównie małe oczka i przeciętna trwałość. Zapach zwyczajny, delikatnie słodowy. W smaku lekkie, słodowe z akcentami owocowymi, estrowymi. Goryczka niska, ziołowa. Pijalność bardzo dobra. Stosunek ceny do jakości bardzo korzystny.
2021-10-26 17:25:14
Artezan Supporting You Supporting Meawatar
Bob
starstarstarstarstar
Artezan Supporting You Supporting Me
Dobra Hazy IPA, owocowa (pomelo, arbuz, melon, brzoskwinia), dość dobrze pijalna i ciekawa w aromacie (melon, biała porzeczka). Niestety wychodzi gdzieniegdzie alkohol oraz ściągająca goryczka
2021-10-26 17:21:00
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwkąawatar
Bob
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwką
Moje pierwsze wrażenie: śliwki w mlecznej czekoladzie, w tym przypadku mówię o smaku praktycznie 1:1. Niestety jak to w takich piwach smak szybko się wypłaszcza i zlewa w jedno. Pozostaje deserowo czekoladowy porter z wyraźną śliwką. Jak na mój gust czegoś brakuje, chyba zbyt wysoka słodycz (mimo wszystko) przykrywa ciekawe palone i słodowe nuty
2021-10-26 17:17:52
Romper Extra Strong Cherryawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Romper Extra Strong Cherry
Piana różowawa, raczej gruboziarnista, wysoka na około centymetr, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu wyraźna nuta sztucznej, landrynkowej wiśni, pomimo aromatu owocowego czuć dms w postaci gotowanej kukurydzy oraz nieco woni alkoholowej. W smaku sztuczna wiśnia na pierwszym planie, dalej wchodzi dmsowa podbudowa piwna, moc czuć natomiast przy każdym kolejnym łyku, trochę kwaskowości, brak goryczki, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej gdyż chyba tylko taka występuje, znośnie wykonana graficznie, dobrze choć nie wyczerpująco opisana. 08.05.2022. Sok wiśniowy całkiem całkiem maskuje wadliwą podstawę i duży wyczuwalny woltaż. W swojej kategorii cenowej do szybkiego upojenia się bez większego wykrzywiania całkiem spoko, generalnie jednak chemia daje czadu. Ode mnie 4.
2021-10-26 16:19:23
Trzech Kumpli Tripelawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Tripel
Piana praktycznie żadna, nie do końca biała, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza miodowa idąca w stronę pomarańczowego, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bardzo słodko, karmel, suszone owoce, miód, przyprawy, pachnie trochę jak barley. W smaku również ma coś z barleya, przede wszystkim ten miód i suszone owoce, dobrze zamaskowany alkohol, delikatnie rozgrzewający przełyk, ale gdzie ta Belgia? Fenole na granicy autosugestii, przyprawy...trochę kontry kwaskowej, skórka pomarańczowa? Wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Trzech Kumpli, etykieta świetnie wykonana graficznie, dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 24.11.2022. No nie jest to Tripel co do tego nie ma wątpliwości. Jak ktoś wcześniej wspomniał przyprawowy winter warmer jak najbardziej. Za brak poprawności stylowej, ale całkiem smaczne piwo na chłodne zimowe wieczory mogę zaproponować maksymalnie 6.
2021-10-26 14:56:40
© ocen-piwo.pl 2017
Jak podawać piwo?

Przede wszystkim należy unikać rozszerzających się ku górze szklanek oraz pucharków, bowiem piwo szybciej wówczas traci pianę i aromat. Najwłaściwszym dla spożycia piwa jest kufel zaokrąglony na brzegach – dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Absolutnie odradza się podawanie piwa w plastikowych kuflach oraz picie piwa przez słomkę. Szklanki i kufle trzeba dokładnie umyć i wypłukać, ponieważ nawet najmniejsza ilość tłuszczu lub detergentu na szkle sprawi, że piana będzie natychmiast opadać. Zanim piwo znajdzie się w kuflu lub szklance, naczynie należy lekko zwilżyć - suche szkło przyspiesza bowiem wydzielanie się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
Piwo powinno się nalewać powoli do zimnego, przechylonego na ukos kufla, napełniając go do około 2/3 pojemności. Po czym delikatnie należy przechylić kufel do pozycji pionowej, dopełnić zawartość pojemnika do całości, zwracając uwagę na to, aby na brzegu pozostawić pianę. Dzięki obecności piany, właściwości smakowo – zapachowe piwa pozostaną dłużej niezmienne.
W procesie przechowywania piwa jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego jakość jest temperatura. Nie do końca prawdą jest, że najlepiej smakuje zimne piwo. Piwo powinno być przechowywane w dość niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 5 st.C, osłonięte od światła. Warto pamiętać, że im piwo młodsze, tym lepsze, więc robienie większych zapasów mija się z celem - wyjątkiem są jedynie piwa moce, takie jak porter czy stout, które dojrzewają w butelkach, zyskując z czasem na smaku i jakości. Piwo podajemy w temperaturze 8-16 st.C. Im większa jest gęstość i moc piwa, tym wyższa temperatura. W przypadku za zimnej, bądź zbyt gorącej temperatury piwo traci swoje właściwości smakowe, zapachowe oraz niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla (bąbelków). Do schładzania piwa nigdy i pod żadnym pozorem nie stosuje się kostek lodu - po pierwsze powoduje to natychmiastowe wydzielani gazu, a po drugie piwo traci cały swój smak.
Właściwie wszystkie piwa podajemy z czapeczką białej piany - wyjątkiem są angielskie ales i niektóre piwa specjalne, które z powodów produkcyjnych są niemal pozbawione rozpuszczonego dwutlenku węgla. W pozostałych przypadkach szklanka powinna mieć taką wysokość, aby zmieściła się w niej zawartość butelki razem pianką. To o tyle ważne, że piana tworzy warstwę ochronną - zabezpiecza piwo przed kontaktem z tlenem, zachowuje też na dłużej jego aromat. 

Szkło przeznaczone dla piw typu weizen beer.
Szkło dla piw typu pilsner i lager. 
Szklanka od piwa, przeznaczona przedewszystkim dla piw typu Ale. Góra szeroka zwężająca się ku dołowi.
Goblety przeznaczone dla mocnych piw typu ale takich jak: barleywine-style ales. Szeroka góra pozwala kręcić piwem i wychwytywać uwalniający się aromat. 
Tradycyjne szkło przeznaczone dla belgijskich piw typu Trappist, Abbey dubbels i triples.
Kufle to najczęściej ciężkie, mocne szkło. Posiada rączkę. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Przeznaczone dla większości piw typu ale.

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.