Uwarzone przez warszawski browar kontraktowy Inne Beczki, który warzy w czeskim minibrowarze Koníček w Vojkovicach. Topaz to nasza odpowiedź na klasyczne piwa pszeniczne. Tradycyjne połączenie słodów pszenicznego i pilzneńskiego, złamaliśmy intensywnym chmieleniem australijską odmianą Topaz. Topaz to American Weizen, o gęstości początkowej 12°BLG i zawartości alkoholu 4,8%. Zastosowano słody pszeniczny i pilzneński oraz chmiele Topaz i Sladek. Całość produkcji według receptury Marcina Pietranika i Mojmíra Velkýego została uwarzona w czeskim minibrowarze Koníček w Vojkovicach.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Kiszkor2
Borsuk77
Wyglad - kolor złoty, dość mętne (samo zmętnienie równomierne, nie ma farfocli), pana wysoka o średniej trwałości, zostawia ślady na szkle, średnie wysycenie. Aromat - goździki, banan, morele - przyjemny. Smak - morele, goździk, wyczuwalna goryczka (pieprzowa) - przyjemny.
Całość nie powala, ale piwo jest ciekawe i całkiem smaczne.
KosmanRoman
Z wyglądu słomka, mętne nie przejrzyste, bez osadu. Piana wysoka trwała, po nalaniu do szklanki i zbudowaniu tej obfitej piany ślinka wręcz zaczęła ciec więc szybciutko zabrałem się do picia.
W smaku owoce, winogrono, z lekka cytrusy i coś w stylu wytrawnego ananasa. Goryczka delikatna, lecz wyczuwalna nie zalegająca, przyjemnie orzeźwiająca, kusi żeby brać kolejny łyk. Pijalne, szklaneczka opróżniona w oka mgnieniu.
W zapachu jeszcze więcej aromatów owocowych, naprawdę przyjemna woń.
Chrisrks