Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7008

Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najnowsze komentarze

Deer Bear Stardust Cryo Mosaic

Gość
Tak samo pyszne jak wersja z Citrą aczkowiek w mojej opinii Citra bardziej pasuje do kwasu
2017-06-28 17:51:21
Somersby Apple

Gość
to jakiś syf plus syntetyczny słodzik. czy to jest definicja piwa?
2017-06-28 17:46:04
Tyskie

Gość
to nie jest piwo zatem nie wiem z jakiego powodu ktoś te pomyje tu umieszcza
2017-06-28 17:43:17
Bojan Toporek

prisoner
Cytrusowo ziołowe, dobre; dawno go nie piłem. Pijalne, zimne idealne do obiadu
2017-06-28 17:12:33
Lubuskie Wiśniowe

Shinodin
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko opadająca i zanikająca, jako taki lacing utrzymuje się na szkle. Barwa oczywiście wiśniowa, dość klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu również dominuje wiśnia i jest to zapach naturalny, brak sztucznych aromatów, ale też akcentów charakterystycznych dla piwa. W smaku podobnie, słodziutka naturalna wisienka z nieznaczną goryczką, brakuje tu lepszej kontry kwaskowej, bo ta jest iluzoryczna, mocna słodycz, po jakimś czasie na podniebieniu da się wyczuć, że pijemy jednak piwo, a nie sam soczek, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Witnica, etykieta nowa, bardziej elegancka i przejrzysta, w miarę dobrze opisana. Warka 15.09.2017. Ciekawe wiśniowe piwo, na plus brak sztuczności i chemii na minus nadmierna słodycz. Mimo to uważam, iż można je wypić z całkiem umiarkowaną przyjemnością. Dobra alternatywa dla osób lubiących piwo z sokiem. Ja wystawiam 6, może lekko naciągane, ale niech tak pozostanie.
2017-06-28 17:01:07
Åbro Original

Gość
Dobre szwedzkie piwo, dostępne na promach Stena Line.
2017-06-28 16:14:24
Chojrak Piwo Mocne

Gość
bardzo dobre piwo.jak na ta cene.
2017-06-28 15:48:45
Gościszewo Rycerz Piwo Jasne Pełne

Jacelinho
Kupione na zamku w Malborku , przyjemny lager , ma swój smak i nie pomylę go z innym lagerem. Ma swój smak i charakter. Barwa miodowa , piana biała choć mogła by być lepsza. Smak specyficzny są i drożdze i chmielowy posmak i oczywiście słód.Aromat taki sam. Małe nasycenie dzięki Bogu bo nie lubię jak lager ma za dużo gazu wtedy człowiek zdycha od tego gazu.Ogólnie nie pomylę go z innym lagerem i wg mnie tylko Ciechan Słodowe jest lepsze. Ma trochę żelaza ale nie jestem tego pewien i mi nie przeszkadza w końcu rycerz :P Ogólnie dobre , jedyne w swoim rodzaju , zapamiętam na długo. Polecam :)
2017-06-28 15:27:30
Chojrak Piwo Mocne

Gość
Butelkowe jest najlepsze zimne...jest ok.
2017-06-28 15:22:08
Chojrak Piwo Mocne

Gość
chojrak bardzo dobre piwo,sto razy lepsze niz harnas debowe tyskie itp..bardzo dobrze sie czuje po nim jak wypije wiecej.na drugi dzien nie mam kaca samopoczucie ok..
2017-06-28 15:18:27
Miłosław Marcowe

piwnysmakosz
Moje pierwsze podejście do piwa z Miłosława było bardzo pozytywne, tanie i dobre piwo, następne kupione piwo okazało się porażką, teraz kupiłem trzecie i niestety, jest bardzo źle. Aromat niczym gotowy rosół, w smaku to samo + masło, do tego brak goryczki, bardzo wodniste. Piję się jak wodę, smak lekko słodowy. Nie wiem czy mam takiego pecha i trafiam na popsute partię, albo coś popsuło się w tym piwie.
2017-06-28 15:09:45
Kustosz IPA

Gość
Zgadzam się z poprzednikiem - smakuje jak podrasowany VIP... gorzki, wyczuwalny charakterystyczny posmak alkoholu znany z tanich piw.
2017-06-28 13:48:02
Pime Öö Imperial Stout

Gość
Dla mnie sięga ideału RIS'a. Gęsty, pełny w smaku, pijąc z pokala wyczuwałem nuty delikatnie owocowe.(smak: 9,zapach: 9, wygląd: 6)
2017-06-28 13:06:13
Miłosław Sosnowe APA

piwnysmakosz
Aromat: Lekkie cytrusy, leciutka sosna, mógłby być bardziej pełny
Smak: Lekkie cytrusy, lekka sosna. Dosyć ciekawa goryczka (pewnie to zasługa sosny). Ziołowy, chmiel
Piana: Bardzo szybko znika, nie oblepia szkła.

Aromat mógłby być lepszy, do tego piwo jest ciut wodniste. Ale nie jest źle, dobrze się piję, idealne na lato.

Administrację proszę o usunięcie komentarza "gość", zapomniałem się zalogować, więc wstawiam ponownie ten sam komentarz, tym razem po zalogowaniu.
2017-06-28 12:07:49
Doctor Brew BEfREE Truskawkowe

Thesloma
Zapach : truskawkowy , słodki

Smak : nie męcząca słodycz od truskawki i lekki kwasek od tego owocu. Czuć delikatną gorycz w między czasie. Choć szczerze podczas picia wyczuwam pustkę w tym piwie na początku ta truskawka lekka gorycz , a potem już jakbym pił sam gaz.

Piwo to całkiem niezła alternatywna od Radlerów czy innych bo nie jest to napewno lemoniada , a piwo bo czuć goryczkę , piwo mocno nagazowane w moim przypadku choć ogólnie rzecz biorąc całkiem okej.
2017-06-28 11:49:55
Król Lata - Roi de l Eté

WoocashRosh
Jasno żółte, zmętnione, piana obfita, drobnopęcherzykowa. Aromat cytrusowy, w tle delikatna kolendra. W smaku cytrusowe orzeźwienie, niska goryczka adekwatna do stylu, lekkie, orzeźwiające i bardzo pijalne. Rewelacyjne piwo, doskonałe na upalny dzień.
2017-06-28 10:47:31
Córka Młynarza

WoocashRosh
Piana biała, drobno i średniopęcherzykowa, obfita, niezbyt trwała. Barwa jasnożółta, zmętniona. Aromat cytrusowy z lekkimi akcentami słodu pszenicznego. W smaku orzeźwiające, cytrusowe, nieco zbyt wodniste i słabo wysycone. Bardzo fajnie wyczuwalne nuty chmielowe, lekka goryczka. Dobre piwo na lato.
2017-06-28 10:42:50
Zwierzyniec Pils

piwnysmakosz
W sumie jak na 3zł, to nie spodziewałem się dużo, aromat lekko słodowy i tyle. W smaku bardzo niedobra goryczka (stare chmiele?). Do tego strasznie wodnisty. Nic ciekawego, zwykły koncerniak. Do tego piana znikająca w 5s.
2017-06-28 10:22:57
Senojo Vilniaus Tamsusis Alus

Ron_M
Miłe zaskoczenie z Litwy. Bardzo ładnie pachnące piwo z dużą zawartością alkocholu i nadzwyczajnej barwie. Polecam!
2017-06-28 09:41:06
Lwówek Single Hop Sorachi Ace

Zeus
Kupiony 27/06/2017 w promocji w sieci Żabka. Intensywny aromat amerykańsko-japońskiego chmielu, wyrazista, ściągająca wręcz goryczka, wysycenie średnie. Barwa miedziana z piękną drobnopęcherzykową pianą. Piwo przepyszne i przearomatyczne. Jak dla mnie strzał w 10!!
2017-06-28 07:41:17
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010