Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7860

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najnowsze komentarze

Kings Bräu Abbaye

nietzsche
Nie ma się co zbytnio rozpisywać, bo to prawdopodobnie to samo piwo co Abbaye de Vauclair Blonde i podobne Abbaye warzone dla Carrefoura. Kolor bursztynowy, śliczna drobna piana ecru, ładny obrączkowy lacing. Słodkawe, ciastkowe, tostowe, z nutą miodową i kwiatową, lekka piwniczność i pieprzność, trochę suszonych jasnych owoców.
2017-11-23 00:54:22
PINTA Raj z rajs

nietzsche
Wygląd: kolor złocisty, lekko nieklarowne, ale w butelce to prawdziwe płaty pływają, ładna piana, spora, niezbyt ładna, ale dosyć trwała, średni lacing
Zapach: zaraz po otwarciu mocno słodkawo ryżowy, później owoce tropikalne, mango, papaja i wyraźny zielony pieprz, jak odstoi to na pierwszy plan wybija się winogrono.
Smak: Konsystencję ma dosyć kleistą, natomiast tych aż 19 Plato nie czuć, smakuje jak zwykła pełna IPA, nie double, owszem słodkawe, ryżowe, ciastkowe, z jakąś nutą kwiatową i miodową, w smaku już tak tego chmielu nie czuć jak w zapachu, niemniej goryczkowe wydaje się srogo, bo goryczka jest naprawdę mocno zalegająca, więc ta podwójna ilość chmielu poszła na goryczkę, szkoda, że nie na aromat, w smaku dominują jednak białe owoce bardziej swojskie. Jest dobrze ułożone i świetnie maskuje alkohol.
2017-11-23 00:35:22
Warka Jasne Pełne

VintagE25
Zgadzam się z kolegą. Niegdyś naprawdę przyzwoite, dobre i super pijalne piwo zamieniło się w kolejny trunek dla ciemnego plebsu. Zmiana receptury, inne składniki, oszczędność na surowcach. Do tego nas doprowadziło zaprzedanie polskich browarów w obce łapy. Proponuję wspomagać polski przemysł, choćby Łomżę/Karpackie itd, a jak ktośma więcej pieniędzy to piwa od Jakubiaka!
2017-11-23 00:27:32
Strzelec Mocne

Gość
Piwo musi nas ustrzelić i to jest jego zadanie.Wersja Pils beznadziejna. Wersja mocne o niebo lepiej. Kupując piwo typu szybki strzał nie oczekujemy 3cm piany ,chmielu lubelskiego itd Kupujemy z zamiarem szybkiej gościnności na miejscu.My piwa nie tworzymy a tylko je pijemy.Czytajac niektóre opinie żałuję że nie jestem w Holandii miałbym wtedy dogłębny podgląd na hejtusiów piwnych.
2017-11-23 00:09:53
Karpackie Super Mocne 9%

VintagE25
Juz po 1 sztuce wiedzialem co bedzie sie dzialo. Po 2 juz poczulem lekka race, a po 4 jak wstalem z fotela to na pewno nie bylem trzezwy. Na zimno Karpacz jest o niebo lepszy i ciagnie w gorepijalnosc. Do zestawu polecam jakas zakaske typu paluszki/orzeszki/czipsy. 4 zimne sztuki to gwarancja dobrych wrazen na parę godzin. Od 5 wzwyż tylko dla mocnych koneserów. Polecam mocno schłodzone. W swojej kategorii, tj. piw mocnych, solidne 6,5 /10,pdkreślam, mocno zimne!
2017-11-23 00:09:01
Żubr

Gość
Najnowsze wrażenia: Spiłem 2 na szybko w aucie z kumplem, potem jeszcze 2 w domu. Kupione z lodówki, więc nawet nawet wchodził,ale wciąż czuć tą tandetę nawet na zimno. Byłem kiedyś wielkim zwolennikiem Żubra, ale wydaję wyrok: Żubr się zjebał. Do wypicia tylko w desperacji. Zimnemu Żubrowi podnosze ocenę z 2/10 na 3/10.
2017-11-22 23:52:30
Stary Browar Kościerzyna Kościerskie Pszeniczne

BRYNIU
Wersja: 13,4% wag.

Ładna piana w kolorze ecru o różnej strukturze bąbelkowej. Lacing oblepił dookoła szkło w postaci rzadkich, nieregularnych kleksów. Barwa idealnie bursztynowa - zmętniona. Aromat klasyczny, poprawny. Wyczuć można oczywiście pszenice, banan, cytrusy na dalszym planie lekkie goździki. W smaku również poprawne. Pszenica, banan przełamana przyjemną goryczką na finiszu.
Wysycenie wysokie.
Warka do: 18.04.2018r. /26

- na plus szata graficzna jak i dobrej jakości "wlepa"

P.S. > nietzsche, GENzo - serio chyba "gówno" piliście...
2017-11-22 23:44:59
Surfer Piwo Pszeniczne

prisoner
Niezły pszeniczniak słodki aromat szczególnie wyczuwalne bananki. W smaku lekko kwaskowe, bardzo przyjemnie się piję. Nie jest wodniste na szczęście, wysycenie średnie i przyjemna minimalna goryczka
2017-11-22 22:30:09
Golem Natarcie Pszenicy

jover
zapach pszeniczny, goździki, nie czuć tego pomelo w zapachu, wysycenie średnie-, cierpkie, ściągające, klei się do podniebienia, śliskie, czuć w smaku waizena, przypomina trochę soura, lekko kwaśnawe, gorycz minimalna, finisz bardziej kwaskowy, ogólnie dobre, wchodzi jak woda, cena 8,2zł
2017-11-22 22:03:54
Doctor Brew Triple IPA

Rob_Rock
Jednak można poczuć tą moc piwa. Mocno akcentowana gorycz z przebijającą się (ale subtelnie), nutą alkoholu w tle. Brakowało mi jednak intensywności jak i egzotycznego aromatu, który cechuje styl IPA. Z drugiej też strony, IBU 105, plus alkoholowa nuta w wymiarze Triple, dają wymowny "ciężar", który niekoniecznie, będzie wybierany przez fanów stylu IPA. Do tego wyraźny osad i unoszące się w "toni" piwa, niezbyt urodziwe "ciała stałe" :)) Zapewne jakieś pozostałości po drożdżach. Niestety "końcówka" męcząca. Gdyby piwo miało lepszy "kamuflaż" alkoholu i bardziej intensywny aromat, byłoby miło :)
2017-11-22 21:05:47
Lewiatan Goldbrayner Super Mocne

Gość
mozgotrepanator a i sraka po nim niech sie rzez Wolynska chowa
2017-11-22 20:57:46
Manufaktura Piwna Belfast

Browariusz
dobre piwo i tyle z opisu
2017-11-22 20:53:01
Berliner Kindl Pils

Gość
Jeżdzę do niemiec raz na kwartał na zakupy po produkty których w Polsce nie ma, kupuję zawsze Berliner Kindl - fajne lekkie piwko w dobrej cenie. U nas się takich piw nie kupi. Lech , czy tyskie to niebo a ziemia do Bitburgera czy Berliner kindl ...Piwko wszystkim polecam , lekkie , fajny posmak "tego czegoś" czego w naszych piwach nie ma i lekkość w piwku...
2017-11-22 20:01:38
Na Jurze Cienki Bolek

jover
zapach cytryna, słód, wysycenie wysokie, w smaku puste, wodniste, gorycz mocna-, łodygowa, zalegająca, czuć w tej goryczy że jest to piwo niskoalkoholowe, ogólnie smakuje jak woda chmielowa, cena 5,5zł
2017-11-22 20:00:34
Twierdzowe Ciemne Korzenne na Miodzie

Shinodin
Piana bardziej beżowa niż biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu siła korzennych przypraw, goździkowe aromaty, skórka pomarańczowa, ponadto imbir i lekkie miodowe aromaty. W smaku oczywiście słodziutkie, na podniebieniu dominuje korzenność, imbir, goździki oraz cynamon, na drugim planie nieśmiało walczący o atencję miód gryczany, smak w pewnym stopniu kojarzy mi się z colą, brak kontry kwaskowej, goryczka iluzoryczna na granicy autosugestii, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Zamkowego, etykieta nowa, nawiązująca do nazwy piwa, całkiem klimatyczna, w miarę dobrze opisana. Warka 26.01.2018. Nowe wydanie piwa, aktualnie jest to "Twierdzowe Korzenne" choć z miodem gryczanym(2,5%) w składzie. Nowa etykieta, nowa nazwa, a wyrób całkiem przyjemny, mocno korzenny i mocno słodki. Myślę, że sprawdziłby się również w roli grzańca. Na zimowe wieczory jak znalazł, choć pod koniec degustacji przez tą słodycz staje się nieco mdłe...Optymalną w moim mniemaniu oceną będzie więc 6 z plusem.
2017-11-22 19:56:05
Tsingtao

Gość
to piwo jest z jęczmienia "znawco"
2017-11-22 19:50:14
Sarmackie Mocne

VintagE25
Pisząc powyższy kometarz, prawdopodobnie byłem już po kilku Sarmackich w upadlającym ciągu konsumpcyjnym budżetowych piw. Z perspektywy czasu twierdzę jednak, że to piwo spełnia swoją rolę jedynie gdy jest się pod ścianą, a mocno smali. W przeciwnym wypadku proponuję jednak mainstreamowe klasyki typu Warka.
2017-11-22 19:27:26
Kustosz Mocne

VintagE25
U mnie w Biedronce jest wielu zawodników z kategorii tych "zdecydowanych", którzy wchodzą do sklepu, biorą co chcą i od razu idą do kasy. Zazwyczaj idą oni prosto po parę Kustoszów Mocnych lub Vipów i na tym kończą się ich zakupy. Jak będzie mnie smalić i będę jechał na budżecie to spróbuję.
2017-11-22 19:22:13
Kustosz Mocne

Gulek
Jak na Strong Lagera to naprawdę jest dobrze. Alkohol nie jest wyczuwalny a to właśnie o to chodzi w tym piwie. Nie ma się do czego przyczepić. Takie właśnie miało być to piwo.
2017-11-22 18:59:49
Łomża Miodowe

Grzegorz_J
Warka do 09-04-18
Wygląd. Barwa bursztynowa, klarowne. Piana dość obfita, redukuje się do cieńkiej warstewki, delikatnie oblepiając szkło.
Aromat. Miodowy z takim cierpkim akcentem. Odrobinę to wszystko pachnie tak nienaturalnie, sztucznie, jak tanie cukierki miodowe.
Smak. A to co za dziwo. Miodowa słodycz momentalnie zastąpiona takim plastikowym posmakiem. Goryczka praktycznie nie wyczuwalna. Na finiszu pozostaje nieprzyjemny chemiczny posmak.
Nie jest ulepkowe, wysycenie również nie przeszkadza, ale ze względu na ten posmak po kilku łykach staje się męczące.
To nie było by złe piwo, gdyby nie ten plastikowe nuty w smaku. Spróbowałem wracać nie zamierzam.
2017-11-22 17:33:30
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010