Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

6994

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Leżajsk Chmielowe Pils

Gość
zajebiste piwko pierwszy raz piłem jak byłem na Podkarpaciu i zaskoczyło mnie smakiem i wróciłem i szukałem u siebie w lubelskiem i znalazłem to cudo moja ocena 9,5/10 a jak komuś nie pasuje to chlejcie sarmackie z Biedry
2017-06-27 06:17:02
Gloger Płocha Gocha

Arturo
jeżeli już to są słabo nagazowane, pozdrawiam:) Moim zdaniem w stawce trzymacie miejsce blisko Kaszubskiego Browaru Bytów.
2017-06-27 01:20:24
Namysłów Zamkowe Export

Arturo
Browary Lubelskie mają Perłe a Namysłów ma swojego Pilsa oraz Zamkowe. Jest dobrze, koncerniaki mogą pozazdrościć. Jeżeli wszystkie koncerniaki u nas miały by taki poziom to by było miło. I może tyle w temacie..dodam jeszcze, że Zamkowe najlepiej się pije kiedy jest dobrze schłodzone, w innym przypadku może być trochę za słodkie. Poza tym: orzeźwiające z lekką goryczką. Aha, no i nadaje się na maratony, można się zaopatrzyć w kilka baterii i dać radę. Na Zdrowie:)
2017-06-27 00:55:57
AleBrowar Smoky Joe

Fester
Dla mnie aromat Smoky Joe kojarzył się z zapachem nowego bandaża.
2017-06-27 00:09:57
Solipiwko Black Bicz

Brodzisław
Kolor ciemnobrązowy wpadający w czerń. Piana beżowa z drobnych i średnich pęcherzy, niezbyt obfita. Opadając, lekko dziurawiła.
Aromat z butelki ? ciemne słody z chmielami w nucie cytrusowo-ziołowej. W szkle podobnie: nuty słodów palonych z kawą gorzką, czekoladą na czele. Wyżej czuć chmiele ziołowo-cytrusowe.
W smaku jest wytrawne. Kawa ekspresso z gorzką czekoladą miesza się z goryczką ziołowo-grejpfrutową, bardzo przyjemną. Na finiszu czuć leciutki kwasek i popiołową nutę od paloności, nieznacznie ale jednak! Z czasem dochodzi nuta alkoholowa i efekt rozgrzewania. Brak kopyrowego prażonego słonecznika.
Wysycenie powyżej niskiego, ciało średnie, jak na styl. Ogólnie wyborna IBIPA.
2017-06-26 23:55:44
AleBrowar Smoky Joe

Fester
Nazwa stylu zmyliła. Smoky Joe nie leżakował w beczkach. Spalone kable, torf, asfalt to aromaty pochodzące od słodu wędzonego torfem - w tym przypadku od słodu whisky malt 45 PPM.
2017-06-26 23:55:16
AleBrowar Smoky Joe

Thesloma
Zapach : jak na leżakowane piwo w beczce po whisky przystało tj. spalone kable , torf , asfalt dla mnie cudowne aromaty , wykwinte . Rozumiem też to że niektórzy tego nienawidzą , ale dla mnie jest unikatowe

Smak : jest zdecydowanie spalona izolacja od kabli , torf , ale też o dziwo lekka kwaskowość , dodam jeszcze że piwo jest dla mnie zbyt wysoko nasycone i nie jest na tyle gładkie jak jego stylowi bracia.

Piwo ogólnie spełnia kryteria swego stylu , jest smaczne i ciekawe choć dziwnie kwaskowe i wysoko nasycone.
2017-06-26 23:31:31
Bytów Donald T.

Marianek
Oko: czerń. Piana dość wysoka, średniej wielkości pęcherzyki, stosunkowo trwała.
Nos: piękna nuta wędzona typu oscypek, ognisko oraz w tle podstawa słodowa (karmelowość, czekolada, kawa). Ze szkła bogatszy bukiet aromatów. Wędzoność nieco mniejsza, za to na pierwszy plan nuty RIS ? nie do końca gorzka czekolada, kawa, powiew kwaskowości od palonych słodów. Ze szkła trochę zbyt slaby ten zapach.
Smak: zajebiście zbalansowane. Oleiste, gęste, czekolada jak 60%, kawa, likierowość z suszoną śliwką, wiśnią, do tego znakomita wędzonka typu whisky, ale subtelnie. Nie brakuje kwaskowości od palonych słodów. Pijalne, pół słodkie. Wielki plus za balans. Wędzonka nie zdominowała piwa, dała szansę innym nutom.
2017-06-26 23:31:03
Saku Originaal

edin.dzeko
Kupiony w Estonii całkiem odbiega od naszych koncerniakow. Wysoka piana, mleczna, z wyraźną czapą, utrzymuje się do końca picia. Jasny slomkowy kolor. Slodowe I lekkie, niewielka goryczka. Zazdroszczę estonczykom takiego koncerniaka,aczkolwiek tam nie pije się na ilość i pewnie z tego wynika jakość tego piwa
2017-06-26 23:09:47
Doctor Brew Sorachi Ace Singiel Hop Ipa

MateoKrk_
Barwa Ciemno-Złota Mętna w Zapachu Uderzają Owoce Tropikalne Nuta Kokosowa Jak Najbardziej Wyczuwalna w Smaku Chmielowo-Cytrusowe do Tego Kokos Subtelna Goryczka Piwo Bardzo Dobre Nie Za Słodkie Bardzo Smaczne. :)
2017-06-26 23:04:56
Piwoteka Łódź Ku*wa

Marianek
Oko: cienobursztynowe, zmętnione. Piana słaba, szybko znika, pozostaje do końca degustacji jako nikły krążek.
Nos: słodko, ale także lekka nuta ?ożywcza?. Mamy sporo toffi, przypalonego cukru, karmelu ale także rodzynek i kandyzowanych owoców. Do tego z czasem powiem niewielki ?świeżości? od chmieli, w typie owoców tropikalnych. Po ogrzaniu niestety wychodzi także ?rozpuszczalnik?.
Smak: tu już tak dobrze nie ma. Początkowo słodko, jak w typowym BW, jest tez trochę kontry goryczkowej (cytrusowo-ziołowej), ale z każdym łykiem narasta alkoholowość i to taka nieprzyjemna ? rozpuszczalnikowa. Nie brakuje likierowości z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców, ale ta alkoholowość psuje odbiór. Finisz robi się wytrawny, nawet chmielowy.
Może leżakowanie pomoże, ale to się okaże z czasem.
2017-06-26 22:55:17
Raduga Sunset Blvd

Gość
Po tylu opisach to już nie będę się produkował. Piwa z radugi nie zawodzą. Piwo jest znakomite. Nie jest bezkompromisowe ale jest wybitnie poukładane i ciekawe. Raz rock and roll a innym razem ballada w której wszystko do końca gra. Nie zachwycam się piwami i na mojej liście jest może kilka pozycji, które na prawdę robią robotę. To piwo cóż też się nim nie zachwycam ale nie zawodzi, szanuję pomysł i efekt. Nie zapominając o cenie piwo broni się znakomicie. Sugeruję pić wolno - zyskuje z ogrzaniem w okolicach 12-13 pojawia się więcej pełni i grejpfrut, taki pestkowy. Bardzo zyskuje w miarę picia. W tej cenie wciąż zakładowy ciężki ładunek wymiata ale raduga cóż na prawdę w top ten w tym roku.

Wygląd i piana same w sobie zasługują na wspomnienie bo piwo ma wspaniały kolor, zmętnienie, pięknie rozprasza światło a piana jest taka jak być powinna i pasuje do całości. Za wygląd na podium w kategorii greatest hits tej dekady.
2017-06-26 21:49:45
Kustosz Białe

Gość
początek w miarę - trochę bananów, kolendry, kolejne hausty nie dają jednak rady - wodniste i nijakie. Spróbowane i niech tak zostanie. Nie sztuka w tym aby próbować robić piwo w cenie dla "ludu". Klient poszukujący tego typu piwa na pewno byłby w stanie dać złotówkę więcej by cieszyć się smakiem, a nie zastanawiać się, czy wylać zawartość kufla.
2017-06-26 21:46:37
Desperados Nocturno

Gość
Zależy co kto lubi,dla mnie bez rewelacji.Proszę spróbować i ocenić.Pozdrawiam smakoszy :)
2017-06-26 21:38:26
Doctor Brew Pszeniczne

MateoKrk_
Barwa Złota Zmętniona w Aromacie Uderzają Banany Drożdże Goździki Słabo Wyczuwalne Za To Dalej Czuć karmel w Smaku Bananowe Lekkie Goździki za to Wyraźny Karmel co Mnie Denerwuje Lekko Kwaskowe Wogóle Nie Orzeźwiające Słaby Weizen a Ten Słód Karmelowy Jest Tu Poprostu Zbędny Bo Psuje Smak Piwa Jest To Chyba Najgorsze Piwo Jakie Doctor Brew Wypuścił.
2017-06-26 21:06:54
Manufaktura Piwna Czara Goryczy

Gość
Nabyłem, spróbowałem i naprawdę całkiem przyjemne piwo:) goryczka przyjemna, nie zalega:) chyba najlepsze z piwnej manufaktury w biedronce:)
2017-06-26 20:55:07
Raduga Dr Jekyll

prisoner
Pachnie wybornie owocowo, w smaku kwaskowo - bananowe, brakuje mu trochę ciała, jak by było ciut rozcieńczone.
2017-06-26 20:42:44
Manufaktura Piwna Czara Goryczy

wojtaswb2
Piana ładna, długo się utrzymuje. Aromat słodki, nuty słodkich owoców, lekko żywiczny. W smaku pełne, słodowo-owocowe. Goryczka uderza po kilku łykach, jest nieco za ciężka, zalegająca. W tym przedziale cenowym nie ma powodów do narzekania.
2017-06-26 20:25:34
Pinta a ja pale ale

Icerock87
W sobotę piłem pierwszy raz w życiu. Nie wiem, jak to się stało, że dopiero teraz, ale to piwo jest genialne.
2017-06-26 20:18:54
Żywiec Bock

Gość
To Piwo było o najlepszym zmaku, mam nadzieje że nie zostało wycofane z produkcji , tylko jest przerwa technologiczna
2017-06-26 19:27:22
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Różnice w procesie wytwarzania piw koncernowych i regionalnych

Na przestrzeni niemal 6 tysięcy lat proces produkcji piwa był stale udoskonalany. Wysiłki piwowarów skierowane były na poprawę jakości oraz smaku produkowanego piwa. Jednak w ostatnich latach możemy zaobserwować głównie próby zmniejszenia kosztów oraz skrócenia czasu produkcji. Przynosi to często negatywne skutki w odniesieniu do jakości piwa. 
Na polskim rynku obserwujemy wzrost udziału lokalnych browarów w ogólnej sprzedaży piwa, pomimo znacznie wyższych cen ich wyrobów w stosunku do tych oferowanych przez duże koncerny piwowarskie. Konsumenci coraz częściej decydują się ponieść większe koszty w zamian za produkt tradycyjny o wyższej jakości.
Czy jednak różnice w produkcji piwa przez małe browary i koncerny są tak znaczące?
Poniżej postaram się przedstawić niektóre z nich.

Słód
Pierwsze różnice widać już na etapie produkcji słodu, który jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. W tradycyjnym procesie produkcji słód otrzymywany jest z jęczmienia browarnego podczas moczenia ziaren jęczmienia, kiełkowania, a następnie jego suszenia. W dzisiejszych czasach browary nie produkują słodu, ale kupują go w słodowniach.

Browary komercyjne często aby zmniejszyć koszt surowców, zamiast droższego słodu jęczmiennego stosują dodatki tzw. surowców niesłodowanych, będące tańszymi zamiennikami, nie zawierającymi enzymów koniecznych przy zacieraniu słodu, Dlatego też podczas ich stosowania konieczne jest dodawanie preparatów enzymatycznych i stabilizujących. Najczęściej spotykanymi dodatkami stosowanymi jako zamienniki słodu są kukurydza (ziarna, śruta, skrobia lub syrop kukurydziany), ryż, jęczmień, pszenica i cukier.

Chmiel
Tradycyjnie dodawano do piwa chmiel w postaci suszonych szyszek chmielowych. Zawierają one gorzkie żywice nadające piwu goryczkę, oraz olejki chmielowe dostarczające aromatycznych składników piwa. W chmielu stwierdzono obecność ponad 200 różnych substancji, posiadających m.in. właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniżających napięcie nerwowe i wspomagających walkę z bezsennością. Współcześnie najczęściej stosuje się zamienniki szyszek chmielowych - proszki, granulaty, ekstrakty lub preparaty chmielowe. 

Warzenie
W zależności od przyjętej metody wyróżniamy piwa tradycyjne - warzone w kadziach otwartych lub zamkniętych, oraz warzone metodą nowoczesną, w tankofermentatorach (połączenie kadzi fermentacyjnych i tanków leżakowych), otrzymywane metodą High Gravity Brewing. 
Polega one na warzeniu wysoko stężonej brzeczki, której ekstrakt jest znacznie wyższy niż w otrzymanym później piwie. Taką brzeczkę otrzymuję się poprzez odpowiednie modyfikacje etapu zacierania słodu, a przed rozlewem do butelek odpowiednio rozcieńcza wodą z nasyca dwutlenkiem węgla, aż do uzyskania odpowiedniej wartości ekstraktu piwa. Technologia znacznie zwiększa szybkość produkcji piwa, a także redukuje koszty. Jednak im większa zawartość ekstraktu w brzeczce, tym gorszy smak i zapach piwa, ponieważ w czasie fermentacji wytwarzają się większe ilości negatywnych produktów ubocznych.

Utrwalanie
Ze względu na brak sterylnych warunków podczas procesu produkcji piwa, pozostawienie go bez dodakowych czynności hamujących rozwój mikroorganizmów, pozwala na uzyskanie okresu przydatności do spożycia tylko ok. 2-3 tygodni. Piwo to posiada wszystkie składniki powstałe w czasie produkcji, oraz wartości odżywcze, ale wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.
W celu przdłużenia okresu przydatności piwa do spożycia najpowszechniej stosowaną w browarnictwie metodą jest pasteryzacja. Polega ona na kilkunastosekundowym podgrzaniu piwa do około 70oC w przepływie przez płytowy wymiennik ciepła i szybkim schłodzeniu. Piwo zostaje pozbawione mikroorganizmów, ale też witamin, mikroelementów itp. Pasteryzacja  powoduje także zubożenie smaku piwa.

Innym sposobem przełużenia trwałości piwa jest mikrofiltracja (zwana „zimną pasteryzacją”). Polegająca na przepływie niesterylnego piwa przez mikrofiltry, w wyniku czego niepożądane mikroorganizmy zostają zatrzymane na błonach. Uważa się, że ten sposób utrwalania powoduję podobne straty części składników odżywczych podobnie jak w przypadku pasteryzacji. Sprzęt do mikrofiltracji jest dość drogi, więc stosują ją najczęściej tylko duże browary.
Lokalne browary coraz częściej dla swoich wyrobów używają okeślenia „nieutrwalane”, aby podkreślić że w przeciwieństwie do piw koncernowych, ich produkt nie jest w żaden sposób utrwalany. 

Leżakowanie
Kolejną różnicą w produkcji piwa w browarze lokalnym, w porównaniu do koncernu, jest czas leżakowania. Piwo produkowane w koncernie leżakuje najczęściej od 5-12 dni, natomiast w lokalnym browarze okres ten wynosi przynajmniej 2 tygodnie, często i dłużej. Proces ten jest bardzo ważny ze względu na zjawiska, które zachodzą w trakcie jego trwania. Piwo klaruje się, nasyca naturalnym dwutlenkiem węgla, uzyskuje właściwy bukiet smakowo-zapachowy.

Jak widać wyższe ceny wyrobów tradycyjnych uzasadnione są wieloma czynnikami. Dzięki dużej różnorodności na rynku konsument może sam podjąć decyzję, czy woli dopłacić aby otrzymać lepszy jakościowo produkt.
wykonanie choruzy.pl © 2010