Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7867

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Pinta Table Brett

jover
zapach kwas, dzikusy, cytrusy coś tam się pokleiło do podniebienia ale dość lekko, po ociepleniu już bardziej się klei, wysycenie średnie+ jak już nie mocne, w smaku kwaśne, cierpkie, gorycz kwaskowa, żywiczna?, niezalegająca, bardzo szybko spływa, ogólnie chyba za mocno wysycone, dobrze kamufluje to wodnistość i lekki woltaż, czuć amerykańskie chmiele, taka kwaśna ipa trochę, mega dobrze wchodzi, nie jest to typowy kwas nawet mniejszy niż lekkie soury, cena 7,40zł
2017-11-24 10:39:08
Miłosław Klonowy Milk Stout

tleix
Stout podchodzący pod porter a to dzięki esencjonalności i słodyczy z palonym akcentem (od syropu klonowego zapewne). Barwa, czerń/brązowe przebłyski. Klonowa żywiczka wyczuwalna dla nosa za palonością złamaną "mlekiem". A najlepsze jest że to wszystko na bazie 17% ekstraktu i w pakiecie ze szklanką i 3 innymi piwami Miłosława (28,50 pln)
2017-11-24 10:28:07
Osowa Góra Bydgoskie Sesyjne

jover
zapach estrowy, taki jak moj pierwszy brewkit jak nie miałem pojęcia o fermentacji, coś tam sie klei do podniebienia, wysycenie średnie, gorycz łodygowa, ogólnie słabe nie polecam ale może to wina tylko tej jednej warki, cena 7zł
2017-11-24 08:53:51
Bazyliszek Gruba Kaśka

Thesloma
Zapach : cynamon i może delikatnie dynia , a raczej przyprawy które zwykle dodaje się do dyni

Smak: przejmuje główną rolę tutaj cynamon , jakby przyprawy z belgijskich piw ale nie tak ostro , goryczka dość delikatna ale wyczuwalna.

Ogólnie nie mój smak to piwo , dla mnie dość ciężkie do wypicia.
2017-11-24 02:27:25
Piwojad Cryo Colada

Thesloma
Zapach : sporo grejpfruta , cytrusowość , może trochę tropikalnych owoców

Smak: trochę ubogo , słodowość ciągle pojawia się obok każdego ze smaków , cytrusowa goryczka , może nie tyle co słodowośc co pustka występująca w koncerniakach jakby trochę dziwaczny posmak ma przez to.
2017-11-24 02:26:05
Gentleman Farmers Wife

Thesloma
Zapach : typowy dla stylu i zdecydowanie kwaskowaty , dość świeży i zachęcający

Smak : Świeży, dobrze kontruje kwaskowatość ale potem już zaczynają się problemy wychodzi alkohol , a następnie już jest pustka.

Piwo zapowiadało się dobrze , ale wyszło że jest średnie finalnie.
2017-11-24 02:19:55
Perła Miodowa

Gość
Regularnie pijam Perły a od niedawna zacząłem się interesować browarami miodowymi. Wydawało mi się że nie może być lepszego połączenia niż sprawdzona marka oraz perspektywa wypicia przyzwoitego miodowego piwerka. Niestety, zawiodłem się. Zapach po otwarciu butelki niemal zwalił mnie z nóg ale na tym kończą się plusy. słabo wyczuwalny miód, piwo nieco zbyt słodkie, i zbyt przejrzyste jak na piwo miodowe. Niemniej jako piwo grzane lub marynata do dziczyzny sprawdza się wyśmienicie. 5/10
2017-11-24 01:28:43
Wrężel Summer

nietzsche
Lekkie wodniste piwo, które niczego nie urywa, ale dobrze się pije
2017-11-24 00:56:49
Vilniaus Alus American IPA

nietzsche
Zapach: karmel i bardzo słaba woń chmieli amerykańskich, trochę ciastkowe.
Kolor IPA, nie czepiam się, Ciemny bursztyn piana bez szału, szybko opada, dobrze, że jakiś lacing obrączkowy zostaje.
W smaku? w odróżnieniu do Tesco przynajmniej nie wodniste, pełen, ale? słodkie. Słodkie IPA? Kogoś poebało? Piwo jest słodkie, gęste, do porzygu karmelowe, z delikatną goryczką. Etykieta mówi o 58 IBU, no nie, tu jest koło 40, ale nie równoważy to przegiętej słodyczy. To piwo deserowe, karmelowo-piernikowe (piernik z nadzieniem z kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej), z goryczką delikatną w przedostatnim kroku. No ja akurat nie miałem ochoty na słodkie piwo deserowe, zwłaszcza, gdy na etykiecie widnieje IPA. Ktoś tu jest strasznym amatorem i musi się sporo nauczyć. Zgodnie z krajem pochodzenia to LIPA i to prawda
2017-11-24 00:48:49
Tesco Finest Porter

nietzsche
Dziwnie pchnie, truskawka miesza się tu z warzywami. W ustach gładkie, ale puste, lekko słodkawe, trochę kawy zbożowej
2017-11-24 00:43:41
Żywiec APA

Gość
słabizna do potęgi...
chmieli tylu niby użyli(patrz skład)ale sypnęli do tanka chyba po łyżeczce.
nie czarujmy się do APA to jeszcze lata świetlne...
2017-11-24 00:03:57
Koutská dvanáctka

Borsuk77
Dobra interpretacja klasycznego stylu. Piłem piwo kupione na Mazowszu, przelane do plastikowej butelki. Jedyny minus to nuty żelaza, ale balans słodu i chmielu (na goryczkę, aromat i smak) rekompensuje tę niedoskonałość. Brak DMS-u, mokrego kartonu i innych wad. Warte przechylenia.
2017-11-23 23:49:16
Herszt Jasne Pełne

nietzsche
Wygląd: kolor złocisty, spora, dosyć drobna piana, nawet trwała, jakiś znikomy lacing
Zapach: mokry karton i chyba jabłko
Smak: W smaku odrobinę papierowe, ale najbardziej to ono jest jabłkowe, słodkawe, cydrowe, na pewno lepsze od bezsmakowej wody.
2017-11-23 22:48:37
Jako Mocne Polskie

Gość
1,50 zł za 330 mll piwa spoko zapach wyczuwalna mocna gorycz 7% nie czuć spirytusu jak w tych gównach typu dębowe , beczkowe itp itd
2017-11-23 22:30:07
Trybunał Pils

Gość
Bardzo dobre piwo. Nie ma lepszego za te pieniądze.Bardzo smaczne
2017-11-23 21:38:40
Miłosław Niefiltrowane

Gość
Też jestem fanem i dlatego często kupuję w auchanie po 2,78 bez promo
2017-11-23 21:22:08
Ciechan Wyborne

adasar
Jest coraz gorsze , to nie to piwo sprzed kilku lat !!!! . Najwyższy czas na refleksje ! Tym bardziej mi przykro bo pije z tego browaru już jakieś 20 lat
2017-11-23 20:54:34
Kormoran Podróże Kormorana Coffee Stout

Chrisrks
Porządnie uwarzone piwo.Dobry wygląd,piana beżowa,opadająca dość powoli.Czarne jak smoła.Zaskakujące aromaty.Od oczywistej czarnej ,palonej kawy,przez gorzką czekoladę,aż po lekko miodowe zapachy.Jeżeli ktoś wąchał pierzgę miodową to wie o co chodzi.Alko niewyczuwalne tak w aromacie jak i smaku.Kormoran nie zawodzi!
2017-11-23 20:31:29
Pinta Table Brett

prisoner
Aromat cytrusowy chodź też słodsze owocowe są wyczuwalne, bardzo przyjemnie i świeżo pachnie. Smaku faktycznie kwaskowe, trochę ziemiste, ciut wodniste ale pije się przyjemnie jest bardzo orzeźwiające.
2017-11-23 20:20:48
Darłowskie Zamkowe Miodowo Imbirowe

BRYNIU
Biała piana głównie drobno-pęcherzykowa z obfitym w miarę równym, koronkowym lacingiem oblepionym dookoła szkła. Barwa złocista - idealnie klarowna. Aromat to głównie nuty imbiru jak i miodu następnie czuć delikatną nutkę chmielową. W smaku już jest gorzej a mianowicie czuć oczywiście czynniki "chemiczne", które wpływają negatywnie na walory smakowe tego trunku. Wrażenia są porównywalne niczym niestety dość popularnego "Piwa z Sokiem" ... nic więcej niestety nie napiszę... To nie dla mnie.
Wysycenie średnie.
Warka do: 22.11.2017r.


2017-11-23 19:47:09
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010