Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7008

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze

Somersby Apple

Gość
to jakiś syf plus syntetyczny słodzik. czy to jest definicja piwa?
2017-06-28 17:46:04
Tyskie

Gość
to nie jest piwo zatem nie wiem z jakiego powodu ktoś te pomyje tu umieszcza
2017-06-28 17:43:17
Bojan Toporek

prisoner
Cytrusowo ziołowe, dobre; dawno go nie piłem. Pijalne, zimne idealne do obiadu
2017-06-28 17:12:33
Lubuskie Wiśniowe

Shinodin
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko opadająca i zanikająca, jako taki lacing utrzymuje się na szkle. Barwa oczywiście wiśniowa, dość klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu również dominuje wiśnia i jest to zapach naturalny, brak sztucznych aromatów, ale też akcentów charakterystycznych dla piwa. W smaku podobnie, słodziutka naturalna wisienka z nieznaczną goryczką, brakuje tu lepszej kontry kwaskowej, bo ta jest iluzoryczna, mocna słodycz, po jakimś czasie na podniebieniu da się wyczuć, że pijemy jednak piwo, a nie sam soczek, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Witnica, etykieta nowa, bardziej elegancka i przejrzysta, w miarę dobrze opisana. Warka 15.09.2017. Ciekawe wiśniowe piwo, na plus brak sztuczności i chemii na minus nadmierna słodycz. Mimo to uważam, iż można je wypić z całkiem umiarkowaną przyjemnością. Dobra alternatywa dla osób lubiących piwo z sokiem. Ja wystawiam 6, może lekko naciągane, ale niech tak pozostanie.
2017-06-28 17:01:07
Åbro Original

Gość
Dobre szwedzkie piwo, dostępne na promach Stena Line.
2017-06-28 16:14:24
Chojrak Piwo Mocne

Gość
bardzo dobre piwo.jak na ta cene.
2017-06-28 15:48:45
Gościszewo Rycerz Piwo Jasne Pełne

Jacelinho
Kupione na zamku w Malborku , przyjemny lager , ma swój smak i nie pomylę go z innym lagerem. Ma swój smak i charakter. Barwa miodowa , piana biała choć mogła by być lepsza. Smak specyficzny są i drożdze i chmielowy posmak i oczywiście słód.Aromat taki sam. Małe nasycenie dzięki Bogu bo nie lubię jak lager ma za dużo gazu wtedy człowiek zdycha od tego gazu.Ogólnie nie pomylę go z innym lagerem i wg mnie tylko Ciechan Słodowe jest lepsze. Ma trochę żelaza ale nie jestem tego pewien i mi nie przeszkadza w końcu rycerz :P Ogólnie dobre , jedyne w swoim rodzaju , zapamiętam na długo. Polecam :)
2017-06-28 15:27:30
Chojrak Piwo Mocne

Gość
Butelkowe jest najlepsze zimne...jest ok.
2017-06-28 15:22:08
Chojrak Piwo Mocne

Gość
chojrak bardzo dobre piwo,sto razy lepsze niz harnas debowe tyskie itp..bardzo dobrze sie czuje po nim jak wypije wiecej.na drugi dzien nie mam kaca samopoczucie ok..
2017-06-28 15:18:27
Miłosław Marcowe

piwnysmakosz
Moje pierwsze podejście do piwa z Miłosława było bardzo pozytywne, tanie i dobre piwo, następne kupione piwo okazało się porażką, teraz kupiłem trzecie i niestety, jest bardzo źle. Aromat niczym gotowy rosół, w smaku to samo + masło, do tego brak goryczki, bardzo wodniste. Piję się jak wodę, smak lekko słodowy. Nie wiem czy mam takiego pecha i trafiam na popsute partię, albo coś popsuło się w tym piwie.
2017-06-28 15:09:45
Kustosz IPA

Gość
Zgadzam się z poprzednikiem - smakuje jak podrasowany VIP... gorzki, wyczuwalny charakterystyczny posmak alkoholu znany z tanich piw.
2017-06-28 13:48:02
Pime Öö Imperial Stout

Gość
Dla mnie sięga ideału RIS'a. Gęsty, pełny w smaku, pijąc z pokala wyczuwałem nuty delikatnie owocowe.(smak: 9,zapach: 9, wygląd: 6)
2017-06-28 13:06:13
Miłosław Sosnowe APA

piwnysmakosz
Aromat: Lekkie cytrusy, leciutka sosna, mógłby być bardziej pełny
Smak: Lekkie cytrusy, lekka sosna. Dosyć ciekawa goryczka (pewnie to zasługa sosny). Ziołowy, chmiel
Piana: Bardzo szybko znika, nie oblepia szkła.

Aromat mógłby być lepszy, do tego piwo jest ciut wodniste. Ale nie jest źle, dobrze się piję, idealne na lato.

Administrację proszę o usunięcie komentarza "gość", zapomniałem się zalogować, więc wstawiam ponownie ten sam komentarz, tym razem po zalogowaniu.
2017-06-28 12:07:49
Doctor Brew BEfREE Truskawkowe

Thesloma
Zapach : truskawkowy , słodki

Smak : nie męcząca słodycz od truskawki i lekki kwasek od tego owocu. Czuć delikatną gorycz w między czasie. Choć szczerze podczas picia wyczuwam pustkę w tym piwie na początku ta truskawka lekka gorycz , a potem już jakbym pił sam gaz.

Piwo to całkiem niezła alternatywna od Radlerów czy innych bo nie jest to napewno lemoniada , a piwo bo czuć goryczkę , piwo mocno nagazowane w moim przypadku choć ogólnie rzecz biorąc całkiem okej.
2017-06-28 11:49:55
Król Lata - Roi de l Eté

WoocashRosh
Jasno żółte, zmętnione, piana obfita, drobnopęcherzykowa. Aromat cytrusowy, w tle delikatna kolendra. W smaku cytrusowe orzeźwienie, niska goryczka adekwatna do stylu, lekkie, orzeźwiające i bardzo pijalne. Rewelacyjne piwo, doskonałe na upalny dzień.
2017-06-28 10:47:31
Córka Młynarza

WoocashRosh
Piana biała, drobno i średniopęcherzykowa, obfita, niezbyt trwała. Barwa jasnożółta, zmętniona. Aromat cytrusowy z lekkimi akcentami słodu pszenicznego. W smaku orzeźwiające, cytrusowe, nieco zbyt wodniste i słabo wysycone. Bardzo fajnie wyczuwalne nuty chmielowe, lekka goryczka. Dobre piwo na lato.
2017-06-28 10:42:50
Zwierzyniec Pils

piwnysmakosz
W sumie jak na 3zł, to nie spodziewałem się dużo, aromat lekko słodowy i tyle. W smaku bardzo niedobra goryczka (stare chmiele?). Do tego strasznie wodnisty. Nic ciekawego, zwykły koncerniak. Do tego piana znikająca w 5s.
2017-06-28 10:22:57
Senojo Vilniaus Tamsusis Alus

Ron_M
Miłe zaskoczenie z Litwy. Bardzo ładnie pachnące piwo z dużą zawartością alkocholu i nadzwyczajnej barwie. Polecam!
2017-06-28 09:41:06
Lwówek Single Hop Sorachi Ace

Zeus
Kupiony 27/06/2017 w promocji w sieci Żabka. Intensywny aromat amerykańsko-japońskiego chmielu, wyrazista, ściągająca wręcz goryczka, wysycenie średnie. Barwa miedziana z piękną drobnopęcherzykową pianą. Piwo przepyszne i przearomatyczne. Jak dla mnie strzał w 10!!
2017-06-28 07:41:17
V.I.P. Original Lager

nietzsche
Głubczyckie posiada głubczyckie wady, zwłaszcza zapachowe
2017-06-28 00:50:16
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010