Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7184

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Jak donosi opublikowany przez pismo "Nutrition" raport, piwo pite regularnie w niewielkich ilościach wzmacnia kobiece kości i wspomaga walkę z osteoporozą.

Najnowsze komentarze

Kasteelbier Donker

Chrisrks
Mocne,wiśniowe,w smaku też czerwone owoce i lukrecja.Alkohol dobrze ukryty,tak w aromacie jak smaku.Niskie nasycenie i spora słodycz sprawia,że jest średnio pijalne.Ja zawsze jestem rozczarowany belgijskimi piwami.Tym razem bardzo mile!
2017-07-24 18:26:18
Głubczyce Włodarz Jasne Pełne

Brodzisław
Po nalaniu do pokala, krótko utrzymywała się drobna, gęsta piana. Kolor płynu ciemno-słomkowy. Zapach ledwo wyczuwalny. Smak bardzo delikatny, głównie dominują nuty słodowe. Bo zdaje się nic innego nie dodano przy warzeniu piwa.
2017-07-24 18:24:52
Timisoreana Nepasteurizata

prisoner
Przywiezione z Rumunii. Pachnie i smakuje jak normalne piwo, niczym się nie wyróżnia. W upalny dzień nie ma co wybrzydzać- smakuje dobrze.
2017-07-24 17:55:27
Stary Browar Kościerzyna Kościerskie Pszeniczne

Brodzisław
Termin 18.01.19 pite 17.07.24.
Piwo w mocniejszej wersji od Kościerskiego pszenicznego ? bo zawiera 13,4% ekstraktu.
Kolor złocisty, lekko zamglony. Piana jasna z drobnych i średnich pęcherzyków. Początkowo obfita, opadła z czasem do minimalnej warstwy.
Aromat z butelki bananowo - goździkowy z niewielką domieszką cytrusów . W szkle dochodzą nuty słodów zbożowych z wyraźnym kwaskiem. Przyprawowość znikła. Weszły kwiaty a po ogrzaniu ?ocet.
W smaku na pierwszy ogień idą słody, piwo na finiszu jest wręcz kwaśne! Dochodzi z czasem do głosu karmelek oraz cytrusowa i ziołowa goryczka na poziomie minimalnym. Piwo ma ciało, ale jest sesyjnie pijalne. Gdyby nie ta kwaśność? Wysycenie wysokie, pasuje do stylu.
Piwo ewidentnie zepsute ? tzn. coś się popsuło i nie było słychać żadnych innych doznań ?. 1/3 piwa poszła do zlewu.
2017-07-24 17:51:12
Cornelius Brown Ale

Gość
Tak czytam oceny, i...chyba dostałem inne piwo. Pina_znikoma, siada natychmiast, piwo zostaje jak woda. Kolor-bury, niezdecydowany, jak kompot z suszu, mętne, prawie błotniste. Smak nijaki, lekko słodowo karmelowy, bez goryczki. Zapach znikomy, z deka nieokreślony. No sorki, po kilku udanych (APA, ewentualnie IPA), to piwo to 3 kroki w tył.
2017-07-24 17:50:29
Żywiec Szampańskie

Gość
Wali parówkami
2017-07-24 17:49:15
Kraftwerk Reversal

Gość
gdzie je kupie?
2017-07-24 17:13:39
Pniewskie Ciemne

Borsuk77
Zerkając na napisy z kontry, od razu kojarzy mi się to piwo z Krajanem Irlandzkim Ciemny, które jakieś cztery lata temu opisałem jako piwo mocno w stylu ciemnych słodkawych piw z dawnej CSRS niż piwa rodem z Zielonej Wyspy. Pniewskie Ciemne ma tę samą zawartość alkoholu i ekstraktu co wspominane p[iwo, do tego jest warzone przez Krajana (ciekawostka - inne Pniewskie warzą inne browary, nawiązanie więc, o czym można poczytać na kontrze, do średniowiecznej historii browarnictwa w Pniewach jest mocno dyskusyjne. Pora więc na opis piwa, trzecie takie samo w ciągu kilku dni i pierwsze już w domu, przelane do szkła. Czyli coś obiecywało.

Wygląd - ciemne, ale nie czarne, piana nieobfita, znikająca szybko, wysycenie niewysokie, klarowne (jak na ciemność). Aromat - słód, karmel i suszone śliwki. Smak - dominuje słodycz (nieco cukrowa), są też i nuty palone oraz suszone śliwki.

Całość - nie jest to piwo typu irlandzkiego, jak napisano na etykiecie, zaś jest niezłym słodkawym piwem o ciemnej barwie. Nawiązanie do Krajana jak najbardziej na miejscu. Patrząc na opis z października 2013 roku, zauważam, że piłem to samo piwo pod dwoma nazwami. Mogę więc uznać się zna detektywa-speca, takiego jakim jest niejaki Rutkowski. Też nie mam licencji znawcy, lecz ino praktykę. Daję 7/10, bo piwo dobrze się piło i pije, ale nie jest to Irlandia. Dobre, ciemne, słodkawe, ale nie wyspiarskie. Może i powinno być nieco niżej, ale to piwo jawi się jako nieco ponad przeciętną.
2017-07-24 17:07:17
Roztocze Chmielowe

Gość
Potwierdzam, bardzo dobre piwo i cena
2017-07-24 16:26:38
Faktoria Calamity Jane

Borsuk77
Moje piwo z datą przydatności do spożycia do 31.12.2017 ma podane inne chmielenie, niż w opisie, czyli Cascade, Mosaic, Warrior. Etykieta też nieco zmieniona, zaś inne parametry (IBU, woltaż i ekstrakt) takie same. Pora więc na notkę z trwającej właśnie degustacji.

Wygląd - kolor złota czy jasnego bursztynu, dość klarowne, piana niewysoka, spore wysycenie. Aromat - intensywny, już z odległości około 40-60 cm od nozdrzy, po otwarciu, był wyraźny - cytrusy, owoce tropikalne i nieco słodu. Smak - złożony, choć niby podobny - cytrusy, żywica, mango, kwiaty. kwasek, nieco palonych posmaków, świeży chleb i do tego świetna goryczka, chmielowa i mocno niejednolita.

Reasumując - moje pewnie drugie podejście do westernowych piw z Faktorii (po Geronimo) i kolejne bardzo udane. W sumie 8,5/10, ale że wedle matematycznych prawideł równa się od połówki w górę, to oceniam na 9/10. Czuć w tym piwie to, co świadczy o powodzeniu piwnej rewolucji. Tej widzianej i okiem smakoszy, i rozmaitych brodatych niby buntujących się szpanerów.
2017-07-24 16:23:34
Cornelius Triple Blond

Marianek
Oko: barwa bursztynowo-miodowy, mętny. Piana stworzyła się wysoka i ładnie wygląda, ale szybko ginie.
Nos: z butelki najpierw powiew nut przyprawowych, trochę owocowy drożdżowy, nie powala intensywnością. Ze szkła bardziej belgijskie nuty czuć ? dochodzą suszone owoce. Cascade nie czuć.
Smak: słodowe, pół słodkie, po trzecim łyku zaczyna się coś dziać, bo mamy wpływ drożdży belgijskich oraz troszeczkę amerykańskiego wpływu ? owoce tropikalne. Alkoholu nie czuć. Wszystko to jednak na niskim poziomie, ma się wrażenie, że to podróbka piwa belgijskiego.
2017-07-24 15:14:21
Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne Klarowne

Gość
Piwo nigdy nie leżało przy piwie pszenicznym. Po jednym łyku wylałem resztę do kibla i czuję że zrobiłem coś dobrego dla świata piwa.
2017-07-24 13:46:32
Reden Mc Farmer

Borsuk77
Dałeś naciąganą siódemkę, jak piszesz, lecz w ocenie wciąż szóstka. PS Mnie także piwo bardziej przypomina EIPA niż AIPA.
2017-07-24 13:44:06
Reden Mc Farmer

Borsuk77
Obecnie to piwo ma inną etykietę i nazwę, związaną z polityką browaru - teraz to nie Reden, lecz Recraft. Oceniam, opisuję, partię do 02.12.2017, kupioną w Auchan. Nadmienię, że dziwi mnie długi okres przydatności do spożycia, jak na piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - nasuwa się podobieństwo do domowych eksperymentów.

Wygląd - kolor złotawy, trochę mętne, wysycenie na poziomie średnim, piana wysoka i wolno opada (nawet zbyt wysoka - piwo trochę przegazowane, znów podobieństwo do niektórych piw domowych). Aromat - nuty chlebowe, cytrusy i żywica. Smak - sporo żywicy, do tego nuty tabaczne i jeszcze cytrusy, także przyjemna nuta chlebowa oraz kwasek - bardziej przypomina jednak to wyspiarską interpretację stylu niż tę zza Wielkiej Wody. Oprawa - prosta etykieta (wąska z przodu, na kontrze wszelkie potrzebne informacje, w tym także te o kraju pochodzenia słodów (DE), biały kapsel bez żadnego logo (znów podobieństwo do piw domowych).

Reasumując - przyjemne piwo, odbiegające nieco od deklarowanego stylu; mnie przypomina niezły wyrób domowego piwowara, który lubi nieco eksperymentować, jednocześnie obawiając się zbytniego udziwnienia. Podobne piwo, a nawet lepsze, można uwarzyć, korzystając z niechmielonych ekstraktów słodowych i chmielu w granulkach.
2017-07-24 13:41:32
Brokreacja The Farmer

Marianek
Oko: kolor jasnozłoty, wręcz słomkowy, lekko zamglony, piana średnia, biała, niezbyt trwała, zostawia nikły ślad na szkle.
Nos: aromat z butelki cytrusowo-żywiczny, typowa ?Ameryka?, wyraźne. nut pszenicznych. Ze szkła też głównie cytrusy (kwaśniejsze owoce cytrusowe) i nuty leśne, łącznie z iglakami. Mało wyczuwalne nuty pszeniczne,
Smak: orzeźwiające, lekko kwaskowe i z lekką goryczką ? skórki grejpfruta. Nie jest wodniste. Amerykańskie chmiele dominują także w smaku. Jest pół wytrawnie, bardziej czuć podstawę słodową z charakterystyczną kwaskowością pszenicy. Z czasem goryczka narasta do średniej, ale nie zalega i jest całkiem przyjemna.
2017-07-24 13:39:50
Absztyfikant UPU

oranjefan
Bardzo intensywny, chmielowy aromat. Słodki. Mnóstwo owoców tropikalnych wspartych akcentem sosnowo żywicznym. Mango, melon, brzoskwinia. Świetny aromat. Czuć też trochę podbudowę słodową w postaci słodkich biszkoptów.

Piwo o opalizującej, ciemnozłotej/miedzianej barwie. Niestety wlało mi się trochę osadu, w którym na dodatek pływają niezbyt ładne drobinki chmielu. Piana bardzo obfita, piwo wydaje się być mocno wysycone bo przy otwieraniu wydało głośny i długi syk spod kapsla a obfitośc piany może to potwierdzić. Biała. Zbudowana z drobnych i średniej wielkości bąbelków. Z racji swojej dużej, grubej warstwy opada powoli, jest gęsta. Z czasem pojawiają się duże, mydlane bąbelki. Delikatnie oblepia szkło.

Piwo pół-wytrawne, o nie tak dużym wysyceniu jak sądziłem po pianie. Rześkie. Pijalne. Wysycenie na średnim poziomie. Lekko wyczuwalna chlebowa słodowość, która momentalnie przykryta jest posmakami owocowymi. Czerwone pomarańcze, grejpfruty, po raz kolejny melon od Mosaica, oraz wyraźne akcenty żywiczne i sosnowe przy finishu. Goryczka średnio-wysoka, jak na styl idealna choć trochę zalegająca. Aftertaste żywiczny, leśny.

Świetne American Pale Ale. Ma wszystko to co powinno mieć piwo w tym stylu, na dodatek całoścć bardzo intensywna.
2017-07-24 13:24:43
Mazurski Lager Jasny

Thesloma
Zapach : lekko słodowy , estrowy czyli jakby jabłka

Smak : lekki słód , dalej woda , lekka goryczka i alkohol przy takim woltażu to jest tragedia.

Ogólnie mam wrażenie że browar mazurski idzie w szlady glogera czyli też nie chcę żeby craftowcy patrzyli na ten browar.
2017-07-24 12:47:06
AleBrowar Salty Barbara

Thesloma
Zapach : pszenica trochę jak z witbir'a z tyłu przyjemnie rabarbarowy dający odpocząć od tej pszenicy

Smak : słoność , kwaskowy , miejscami ten rabarbar ale nie ratuje tego piwa . Głównie słoność i lekki kwasek.

Piwo ciekawe choć nie jestem fanem tego stylu , tak czy inaczej dałem radę wypić .
2017-07-24 10:26:23
Perlenbacher Premium Pils

Gość
W Anglii 0,89 funta, czyli jakieś 4,20 zl, są też butelki 0.33 jakby lepsze (?) i 6ciopak kosztuje 3,99,- Piwo dobre w droższym supermarkecie kosztuje tu nawet 2 funty, często 1,80,-. Często w tutejszych ALE widzę w składzie syrop glukozowo-fruktozowy. Tu się albo zamawia piwo (w domyśle ale) albo lager. Kilkanaście lat temu w ogóle nie było lagerów.
2017-07-24 02:16:54
Browar Socho Sochaczewski Ale

Shinodin
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się, lacing występuje w formie szczątkowej. Barwa jaśniejsza miodowa, stosunkowo mocno zmętnione, nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu nuty karmelowe, żywiczne akcenty, cytrusy dalej w tle, dużo zbożowości i drożdży, podbudowa słodowa. W smaku najmocniej wyczuwalne są nuty pszeniczne i zbożowe, cytrusy i owoce nie stanowią tutaj głównej siły, goryczka przyjemna, nie zalegająca długo na podniebieniu, dobra kontra słodowa, słabsza kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły zielony, etykieta ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana, kolorowa. Warka 20.11.2017. Nie wybijająca się ponad przeciętność APA od stosunkowo nowego browaru z Sochaczewa, jest to moje pierwsze spotkanie z ich wyrobami. Nie zostałem jakoś mocno zaintrygowany, za mało cytrusów i owoców, za dużo zbożowości i słodu pszenicznego. Dam 6 na zachętę i po cichu liczę, że kolejne pozycje w ich repertuarze przebiją APĘ.
2017-07-24 00:47:41
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010