Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010