Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7008

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze

Deer Bear Stardust Cryo Mosaic

Gość
Tak samo pyszne jak wersja z Citrą aczkowiek w mojej opinii Citra bardziej pasuje do kwasu
2017-06-28 17:51:21
Somersby Apple

Gość
to jakiś syf plus syntetyczny słodzik. czy to jest definicja piwa?
2017-06-28 17:46:04
Tyskie

Gość
to nie jest piwo zatem nie wiem z jakiego powodu ktoś te pomyje tu umieszcza
2017-06-28 17:43:17
Bojan Toporek

prisoner
Cytrusowo ziołowe, dobre; dawno go nie piłem. Pijalne, zimne idealne do obiadu
2017-06-28 17:12:33
Lubuskie Wiśniowe

Shinodin
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko opadająca i zanikająca, jako taki lacing utrzymuje się na szkle. Barwa oczywiście wiśniowa, dość klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu również dominuje wiśnia i jest to zapach naturalny, brak sztucznych aromatów, ale też akcentów charakterystycznych dla piwa. W smaku podobnie, słodziutka naturalna wisienka z nieznaczną goryczką, brakuje tu lepszej kontry kwaskowej, bo ta jest iluzoryczna, mocna słodycz, po jakimś czasie na podniebieniu da się wyczuć, że pijemy jednak piwo, a nie sam soczek, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Witnica, etykieta nowa, bardziej elegancka i przejrzysta, w miarę dobrze opisana. Warka 15.09.2017. Ciekawe wiśniowe piwo, na plus brak sztuczności i chemii na minus nadmierna słodycz. Mimo to uważam, iż można je wypić z całkiem umiarkowaną przyjemnością. Dobra alternatywa dla osób lubiących piwo z sokiem. Ja wystawiam 6, może lekko naciągane, ale niech tak pozostanie.
2017-06-28 17:01:07
Åbro Original

Gość
Dobre szwedzkie piwo, dostępne na promach Stena Line.
2017-06-28 16:14:24
Chojrak Piwo Mocne

Gość
bardzo dobre piwo.jak na ta cene.
2017-06-28 15:48:45
Gościszewo Rycerz Piwo Jasne Pełne

Jacelinho
Kupione na zamku w Malborku , przyjemny lager , ma swój smak i nie pomylę go z innym lagerem. Ma swój smak i charakter. Barwa miodowa , piana biała choć mogła by być lepsza. Smak specyficzny są i drożdze i chmielowy posmak i oczywiście słód.Aromat taki sam. Małe nasycenie dzięki Bogu bo nie lubię jak lager ma za dużo gazu wtedy człowiek zdycha od tego gazu.Ogólnie nie pomylę go z innym lagerem i wg mnie tylko Ciechan Słodowe jest lepsze. Ma trochę żelaza ale nie jestem tego pewien i mi nie przeszkadza w końcu rycerz :P Ogólnie dobre , jedyne w swoim rodzaju , zapamiętam na długo. Polecam :)
2017-06-28 15:27:30
Chojrak Piwo Mocne

Gość
Butelkowe jest najlepsze zimne...jest ok.
2017-06-28 15:22:08
Chojrak Piwo Mocne

Gość
chojrak bardzo dobre piwo,sto razy lepsze niz harnas debowe tyskie itp..bardzo dobrze sie czuje po nim jak wypije wiecej.na drugi dzien nie mam kaca samopoczucie ok..
2017-06-28 15:18:27
Miłosław Marcowe

piwnysmakosz
Moje pierwsze podejście do piwa z Miłosława było bardzo pozytywne, tanie i dobre piwo, następne kupione piwo okazało się porażką, teraz kupiłem trzecie i niestety, jest bardzo źle. Aromat niczym gotowy rosół, w smaku to samo + masło, do tego brak goryczki, bardzo wodniste. Piję się jak wodę, smak lekko słodowy. Nie wiem czy mam takiego pecha i trafiam na popsute partię, albo coś popsuło się w tym piwie.
2017-06-28 15:09:45
Kustosz IPA

Gość
Zgadzam się z poprzednikiem - smakuje jak podrasowany VIP... gorzki, wyczuwalny charakterystyczny posmak alkoholu znany z tanich piw.
2017-06-28 13:48:02
Pime Öö Imperial Stout

Gość
Dla mnie sięga ideału RIS'a. Gęsty, pełny w smaku, pijąc z pokala wyczuwałem nuty delikatnie owocowe.(smak: 9,zapach: 9, wygląd: 6)
2017-06-28 13:06:13
Miłosław Sosnowe APA

piwnysmakosz
Aromat: Lekkie cytrusy, leciutka sosna, mógłby być bardziej pełny
Smak: Lekkie cytrusy, lekka sosna. Dosyć ciekawa goryczka (pewnie to zasługa sosny). Ziołowy, chmiel
Piana: Bardzo szybko znika, nie oblepia szkła.

Aromat mógłby być lepszy, do tego piwo jest ciut wodniste. Ale nie jest źle, dobrze się piję, idealne na lato.

Administrację proszę o usunięcie komentarza "gość", zapomniałem się zalogować, więc wstawiam ponownie ten sam komentarz, tym razem po zalogowaniu.
2017-06-28 12:07:49
Doctor Brew BEfREE Truskawkowe

Thesloma
Zapach : truskawkowy , słodki

Smak : nie męcząca słodycz od truskawki i lekki kwasek od tego owocu. Czuć delikatną gorycz w między czasie. Choć szczerze podczas picia wyczuwam pustkę w tym piwie na początku ta truskawka lekka gorycz , a potem już jakbym pił sam gaz.

Piwo to całkiem niezła alternatywna od Radlerów czy innych bo nie jest to napewno lemoniada , a piwo bo czuć goryczkę , piwo mocno nagazowane w moim przypadku choć ogólnie rzecz biorąc całkiem okej.
2017-06-28 11:49:55
Król Lata - Roi de l Eté

WoocashRosh
Jasno żółte, zmętnione, piana obfita, drobnopęcherzykowa. Aromat cytrusowy, w tle delikatna kolendra. W smaku cytrusowe orzeźwienie, niska goryczka adekwatna do stylu, lekkie, orzeźwiające i bardzo pijalne. Rewelacyjne piwo, doskonałe na upalny dzień.
2017-06-28 10:47:31
Córka Młynarza

WoocashRosh
Piana biała, drobno i średniopęcherzykowa, obfita, niezbyt trwała. Barwa jasnożółta, zmętniona. Aromat cytrusowy z lekkimi akcentami słodu pszenicznego. W smaku orzeźwiające, cytrusowe, nieco zbyt wodniste i słabo wysycone. Bardzo fajnie wyczuwalne nuty chmielowe, lekka goryczka. Dobre piwo na lato.
2017-06-28 10:42:50
Zwierzyniec Pils

piwnysmakosz
W sumie jak na 3zł, to nie spodziewałem się dużo, aromat lekko słodowy i tyle. W smaku bardzo niedobra goryczka (stare chmiele?). Do tego strasznie wodnisty. Nic ciekawego, zwykły koncerniak. Do tego piana znikająca w 5s.
2017-06-28 10:22:57
Senojo Vilniaus Tamsusis Alus

Ron_M
Miłe zaskoczenie z Litwy. Bardzo ładnie pachnące piwo z dużą zawartością alkocholu i nadzwyczajnej barwie. Polecam!
2017-06-28 09:41:06
Lwówek Single Hop Sorachi Ace

Zeus
Kupiony 27/06/2017 w promocji w sieci Żabka. Intensywny aromat amerykańsko-japońskiego chmielu, wyrazista, ściągająca wręcz goryczka, wysycenie średnie. Barwa miedziana z piękną drobnopęcherzykową pianą. Piwo przepyszne i przearomatyczne. Jak dla mnie strzał w 10!!
2017-06-28 07:41:17
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010