Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7860

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Kings Bräu Abbaye

nietzsche
Nie ma się co zbytnio rozpisywać, bo to prawdopodobnie to samo piwo co Abbaye de Vauclair Blonde i podobne Abbaye warzone dla Carrefoura. Kolor bursztynowy, śliczna drobna piana ecru, ładny obrączkowy lacing. Słodkawe, ciastkowe, tostowe, z nutą miodową i kwiatową, lekka piwniczność i pieprzność, trochę suszonych jasnych owoców.
2017-11-23 00:54:22
PINTA Raj z rajs

nietzsche
Wygląd: kolor złocisty, lekko nieklarowne, ale w butelce to prawdziwe płaty pływają, ładna piana, spora, niezbyt ładna, ale dosyć trwała, średni lacing
Zapach: zaraz po otwarciu mocno słodkawo ryżowy, później owoce tropikalne, mango, papaja i wyraźny zielony pieprz, jak odstoi to na pierwszy plan wybija się winogrono.
Smak: Konsystencję ma dosyć kleistą, natomiast tych aż 19 Plato nie czuć, smakuje jak zwykła pełna IPA, nie double, owszem słodkawe, ryżowe, ciastkowe, z jakąś nutą kwiatową i miodową, w smaku już tak tego chmielu nie czuć jak w zapachu, niemniej goryczkowe wydaje się srogo, bo goryczka jest naprawdę mocno zalegająca, więc ta podwójna ilość chmielu poszła na goryczkę, szkoda, że nie na aromat, w smaku dominują jednak białe owoce bardziej swojskie. Jest dobrze ułożone i świetnie maskuje alkohol.
2017-11-23 00:35:22
Warka Jasne Pełne

VintagE25
Zgadzam się z kolegą. Niegdyś naprawdę przyzwoite, dobre i super pijalne piwo zamieniło się w kolejny trunek dla ciemnego plebsu. Zmiana receptury, inne składniki, oszczędność na surowcach. Do tego nas doprowadziło zaprzedanie polskich browarów w obce łapy. Proponuję wspomagać polski przemysł, choćby Łomżę/Karpackie itd, a jak ktośma więcej pieniędzy to piwa od Jakubiaka!
2017-11-23 00:27:32
Strzelec Mocne

Gość
Piwo musi nas ustrzelić i to jest jego zadanie.Wersja Pils beznadziejna. Wersja mocne o niebo lepiej. Kupując piwo typu szybki strzał nie oczekujemy 3cm piany ,chmielu lubelskiego itd Kupujemy z zamiarem szybkiej gościnności na miejscu.My piwa nie tworzymy a tylko je pijemy.Czytajac niektóre opinie żałuję że nie jestem w Holandii miałbym wtedy dogłębny podgląd na hejtusiów piwnych.
2017-11-23 00:09:53
Karpackie Super Mocne 9%

VintagE25
Juz po 1 sztuce wiedzialem co bedzie sie dzialo. Po 2 juz poczulem lekka race, a po 4 jak wstalem z fotela to na pewno nie bylem trzezwy. Na zimno Karpacz jest o niebo lepszy i ciagnie w gorepijalnosc. Do zestawu polecam jakas zakaske typu paluszki/orzeszki/czipsy. 4 zimne sztuki to gwarancja dobrych wrazen na parę godzin. Od 5 wzwyż tylko dla mocnych koneserów. Polecam mocno schłodzone. W swojej kategorii, tj. piw mocnych, solidne 6,5 /10,pdkreślam, mocno zimne!
2017-11-23 00:09:01
Żubr

Gość
Najnowsze wrażenia: Spiłem 2 na szybko w aucie z kumplem, potem jeszcze 2 w domu. Kupione z lodówki, więc nawet nawet wchodził,ale wciąż czuć tą tandetę nawet na zimno. Byłem kiedyś wielkim zwolennikiem Żubra, ale wydaję wyrok: Żubr się zjebał. Do wypicia tylko w desperacji. Zimnemu Żubrowi podnosze ocenę z 2/10 na 3/10.
2017-11-22 23:52:30
Stary Browar Kościerzyna Kościerskie Pszeniczne

BRYNIU
Wersja: 13,4% wag.

Ładna piana w kolorze ecru o różnej strukturze bąbelkowej. Lacing oblepił dookoła szkło w postaci rzadkich, nieregularnych kleksów. Barwa idealnie bursztynowa - zmętniona. Aromat klasyczny, poprawny. Wyczuć można oczywiście pszenice, banan, cytrusy na dalszym planie lekkie goździki. W smaku również poprawne. Pszenica, banan przełamana przyjemną goryczką na finiszu.
Wysycenie wysokie.
Warka do: 18.04.2018r. /26

- na plus szata graficzna jak i dobrej jakości "wlepa"

P.S. > nietzsche, GENzo - serio chyba "gówno" piliście...
2017-11-22 23:44:59
Surfer Piwo Pszeniczne

prisoner
Niezły pszeniczniak słodki aromat szczególnie wyczuwalne bananki. W smaku lekko kwaskowe, bardzo przyjemnie się piję. Nie jest wodniste na szczęście, wysycenie średnie i przyjemna minimalna goryczka
2017-11-22 22:30:09
Golem Natarcie Pszenicy

jover
zapach pszeniczny, goździki, nie czuć tego pomelo w zapachu, wysycenie średnie-, cierpkie, ściągające, klei się do podniebienia, śliskie, czuć w smaku waizena, przypomina trochę soura, lekko kwaśnawe, gorycz minimalna, finisz bardziej kwaskowy, ogólnie dobre, wchodzi jak woda, cena 8,2zł
2017-11-22 22:03:54
Doctor Brew Triple IPA

Rob_Rock
Jednak można poczuć tą moc piwa. Mocno akcentowana gorycz z przebijającą się (ale subtelnie), nutą alkoholu w tle. Brakowało mi jednak intensywności jak i egzotycznego aromatu, który cechuje styl IPA. Z drugiej też strony, IBU 105, plus alkoholowa nuta w wymiarze Triple, dają wymowny "ciężar", który niekoniecznie, będzie wybierany przez fanów stylu IPA. Do tego wyraźny osad i unoszące się w "toni" piwa, niezbyt urodziwe "ciała stałe" :)) Zapewne jakieś pozostałości po drożdżach. Niestety "końcówka" męcząca. Gdyby piwo miało lepszy "kamuflaż" alkoholu i bardziej intensywny aromat, byłoby miło :)
2017-11-22 21:05:47
Lewiatan Goldbrayner Super Mocne

Gość
mozgotrepanator a i sraka po nim niech sie rzez Wolynska chowa
2017-11-22 20:57:46
Manufaktura Piwna Belfast

Browariusz
dobre piwo i tyle z opisu
2017-11-22 20:53:01
Berliner Kindl Pils

Gość
Jeżdzę do niemiec raz na kwartał na zakupy po produkty których w Polsce nie ma, kupuję zawsze Berliner Kindl - fajne lekkie piwko w dobrej cenie. U nas się takich piw nie kupi. Lech , czy tyskie to niebo a ziemia do Bitburgera czy Berliner kindl ...Piwko wszystkim polecam , lekkie , fajny posmak "tego czegoś" czego w naszych piwach nie ma i lekkość w piwku...
2017-11-22 20:01:38
Na Jurze Cienki Bolek

jover
zapach cytryna, słód, wysycenie wysokie, w smaku puste, wodniste, gorycz mocna-, łodygowa, zalegająca, czuć w tej goryczy że jest to piwo niskoalkoholowe, ogólnie smakuje jak woda chmielowa, cena 5,5zł
2017-11-22 20:00:34
Twierdzowe Ciemne Korzenne na Miodzie

Shinodin
Piana bardziej beżowa niż biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu siła korzennych przypraw, goździkowe aromaty, skórka pomarańczowa, ponadto imbir i lekkie miodowe aromaty. W smaku oczywiście słodziutkie, na podniebieniu dominuje korzenność, imbir, goździki oraz cynamon, na drugim planie nieśmiało walczący o atencję miód gryczany, smak w pewnym stopniu kojarzy mi się z colą, brak kontry kwaskowej, goryczka iluzoryczna na granicy autosugestii, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Zamkowego, etykieta nowa, nawiązująca do nazwy piwa, całkiem klimatyczna, w miarę dobrze opisana. Warka 26.01.2018. Nowe wydanie piwa, aktualnie jest to "Twierdzowe Korzenne" choć z miodem gryczanym(2,5%) w składzie. Nowa etykieta, nowa nazwa, a wyrób całkiem przyjemny, mocno korzenny i mocno słodki. Myślę, że sprawdziłby się również w roli grzańca. Na zimowe wieczory jak znalazł, choć pod koniec degustacji przez tą słodycz staje się nieco mdłe...Optymalną w moim mniemaniu oceną będzie więc 6 z plusem.
2017-11-22 19:56:05
Tsingtao

Gość
to piwo jest z jęczmienia "znawco"
2017-11-22 19:50:14
Sarmackie Mocne

VintagE25
Pisząc powyższy kometarz, prawdopodobnie byłem już po kilku Sarmackich w upadlającym ciągu konsumpcyjnym budżetowych piw. Z perspektywy czasu twierdzę jednak, że to piwo spełnia swoją rolę jedynie gdy jest się pod ścianą, a mocno smali. W przeciwnym wypadku proponuję jednak mainstreamowe klasyki typu Warka.
2017-11-22 19:27:26
Kustosz Mocne

VintagE25
U mnie w Biedronce jest wielu zawodników z kategorii tych "zdecydowanych", którzy wchodzą do sklepu, biorą co chcą i od razu idą do kasy. Zazwyczaj idą oni prosto po parę Kustoszów Mocnych lub Vipów i na tym kończą się ich zakupy. Jak będzie mnie smalić i będę jechał na budżecie to spróbuję.
2017-11-22 19:22:13
Kustosz Mocne

Gulek
Jak na Strong Lagera to naprawdę jest dobrze. Alkohol nie jest wyczuwalny a to właśnie o to chodzi w tym piwie. Nie ma się do czego przyczepić. Takie właśnie miało być to piwo.
2017-11-22 18:59:49
Łomża Miodowe

Grzegorz_J
Warka do 09-04-18
Wygląd. Barwa bursztynowa, klarowne. Piana dość obfita, redukuje się do cieńkiej warstewki, delikatnie oblepiając szkło.
Aromat. Miodowy z takim cierpkim akcentem. Odrobinę to wszystko pachnie tak nienaturalnie, sztucznie, jak tanie cukierki miodowe.
Smak. A to co za dziwo. Miodowa słodycz momentalnie zastąpiona takim plastikowym posmakiem. Goryczka praktycznie nie wyczuwalna. Na finiszu pozostaje nieprzyjemny chemiczny posmak.
Nie jest ulepkowe, wysycenie również nie przeszkadza, ale ze względu na ten posmak po kilku łykach staje się męczące.
To nie było by złe piwo, gdyby nie ten plastikowe nuty w smaku. Spróbowałem wracać nie zamierzam.
2017-11-22 17:33:30
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo na talerzu – pomysły na pyszne dania ze słodem w tle

Kulinarne eksperymenty wymagają pewnej dozy odwagi, ale przede wszystkim –fantazji. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych niecodziennym daniem podczas kolacji czy wspólnego wypadu na grilla – sprawdź koniecznie nasze propozycje, które przedstawimy wraz z szefem kuchni.


W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy z lubością nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów –podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań fakt ten nie jest wyłącznie smakowity, ale również… zdrowy. Jaksię okazuje, marynowanie mięsa w piwie przed pieczeniem na grillu sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas późniejszego grillowania.


Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać naszego „głównego bohatera” zamiast mleka. Dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie naszych ulubionych przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. W przypływie ekstrawagancji możemy spróbować kurczaka nadziewanego... piwem! Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać, więc bądźmy ostrożni lub dobrze umocujmy konstrukcję.

Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.

-Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne zjabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem –mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. –To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości naszej restauracji –mówi.


Aby smak piwa mógł w pełni wybrzmieć w potrawie, należy także zadbać o dobór odpowiednich składników. Pamiętać trzeba o zakupie świeżych produktów, najlepiej tego samego dnia, w którym planujemy przyrządzić browarny przysmak. Świetnie sprawdzą się tu produkty regionalne: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości wswojej kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.


-Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać –chwali Rafał Kosiński.

Jak przypomina nasz ekspert, piwo od wieków towarzyszyło polskiej kuchni, a możliwość gotowania w restauracji tak ściśle związanej z tym napojem skłania do przypominania o tej tradycji, co bardzo chętnie czyni.
-Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście– podsumowuje Rafał Kosiński.

Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem czy to piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jakto zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.

Wskazówki eksperta przydadzą się na pewno wszystkim tym, którzy jeszcze tej jesieni pragną rozpalić swojego grilla ze znajomymi, albo znaleźć nową inspirację do gotowania jesiennych przysmaków. 

Szymon Trzepla

wykonanie choruzy.pl © 2010