Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7008

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Deer Bear Stardust Cryo Mosaic

Gość
Tak samo pyszne jak wersja z Citrą aczkowiek w mojej opinii Citra bardziej pasuje do kwasu
2017-06-28 17:51:21
Somersby Apple

Gość
to jakiś syf plus syntetyczny słodzik. czy to jest definicja piwa?
2017-06-28 17:46:04
Tyskie

Gość
to nie jest piwo zatem nie wiem z jakiego powodu ktoś te pomyje tu umieszcza
2017-06-28 17:43:17
Bojan Toporek

prisoner
Cytrusowo ziołowe, dobre; dawno go nie piłem. Pijalne, zimne idealne do obiadu
2017-06-28 17:12:33
Lubuskie Wiśniowe

Shinodin
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko opadająca i zanikająca, jako taki lacing utrzymuje się na szkle. Barwa oczywiście wiśniowa, dość klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu również dominuje wiśnia i jest to zapach naturalny, brak sztucznych aromatów, ale też akcentów charakterystycznych dla piwa. W smaku podobnie, słodziutka naturalna wisienka z nieznaczną goryczką, brakuje tu lepszej kontry kwaskowej, bo ta jest iluzoryczna, mocna słodycz, po jakimś czasie na podniebieniu da się wyczuć, że pijemy jednak piwo, a nie sam soczek, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Witnica, etykieta nowa, bardziej elegancka i przejrzysta, w miarę dobrze opisana. Warka 15.09.2017. Ciekawe wiśniowe piwo, na plus brak sztuczności i chemii na minus nadmierna słodycz. Mimo to uważam, iż można je wypić z całkiem umiarkowaną przyjemnością. Dobra alternatywa dla osób lubiących piwo z sokiem. Ja wystawiam 6, może lekko naciągane, ale niech tak pozostanie.
2017-06-28 17:01:07
Åbro Original

Gość
Dobre szwedzkie piwo, dostępne na promach Stena Line.
2017-06-28 16:14:24
Chojrak Piwo Mocne

Gość
bardzo dobre piwo.jak na ta cene.
2017-06-28 15:48:45
Gościszewo Rycerz Piwo Jasne Pełne

Jacelinho
Kupione na zamku w Malborku , przyjemny lager , ma swój smak i nie pomylę go z innym lagerem. Ma swój smak i charakter. Barwa miodowa , piana biała choć mogła by być lepsza. Smak specyficzny są i drożdze i chmielowy posmak i oczywiście słód.Aromat taki sam. Małe nasycenie dzięki Bogu bo nie lubię jak lager ma za dużo gazu wtedy człowiek zdycha od tego gazu.Ogólnie nie pomylę go z innym lagerem i wg mnie tylko Ciechan Słodowe jest lepsze. Ma trochę żelaza ale nie jestem tego pewien i mi nie przeszkadza w końcu rycerz :P Ogólnie dobre , jedyne w swoim rodzaju , zapamiętam na długo. Polecam :)
2017-06-28 15:27:30
Chojrak Piwo Mocne

Gość
Butelkowe jest najlepsze zimne...jest ok.
2017-06-28 15:22:08
Chojrak Piwo Mocne

Gość
chojrak bardzo dobre piwo,sto razy lepsze niz harnas debowe tyskie itp..bardzo dobrze sie czuje po nim jak wypije wiecej.na drugi dzien nie mam kaca samopoczucie ok..
2017-06-28 15:18:27
Miłosław Marcowe

piwnysmakosz
Moje pierwsze podejście do piwa z Miłosława było bardzo pozytywne, tanie i dobre piwo, następne kupione piwo okazało się porażką, teraz kupiłem trzecie i niestety, jest bardzo źle. Aromat niczym gotowy rosół, w smaku to samo + masło, do tego brak goryczki, bardzo wodniste. Piję się jak wodę, smak lekko słodowy. Nie wiem czy mam takiego pecha i trafiam na popsute partię, albo coś popsuło się w tym piwie.
2017-06-28 15:09:45
Kustosz IPA

Gość
Zgadzam się z poprzednikiem - smakuje jak podrasowany VIP... gorzki, wyczuwalny charakterystyczny posmak alkoholu znany z tanich piw.
2017-06-28 13:48:02
Pime Öö Imperial Stout

Gość
Dla mnie sięga ideału RIS'a. Gęsty, pełny w smaku, pijąc z pokala wyczuwałem nuty delikatnie owocowe.(smak: 9,zapach: 9, wygląd: 6)
2017-06-28 13:06:13
Miłosław Sosnowe APA

piwnysmakosz
Aromat: Lekkie cytrusy, leciutka sosna, mógłby być bardziej pełny
Smak: Lekkie cytrusy, lekka sosna. Dosyć ciekawa goryczka (pewnie to zasługa sosny). Ziołowy, chmiel
Piana: Bardzo szybko znika, nie oblepia szkła.

Aromat mógłby być lepszy, do tego piwo jest ciut wodniste. Ale nie jest źle, dobrze się piję, idealne na lato.

Administrację proszę o usunięcie komentarza "gość", zapomniałem się zalogować, więc wstawiam ponownie ten sam komentarz, tym razem po zalogowaniu.
2017-06-28 12:07:49
Doctor Brew BEfREE Truskawkowe

Thesloma
Zapach : truskawkowy , słodki

Smak : nie męcząca słodycz od truskawki i lekki kwasek od tego owocu. Czuć delikatną gorycz w między czasie. Choć szczerze podczas picia wyczuwam pustkę w tym piwie na początku ta truskawka lekka gorycz , a potem już jakbym pił sam gaz.

Piwo to całkiem niezła alternatywna od Radlerów czy innych bo nie jest to napewno lemoniada , a piwo bo czuć goryczkę , piwo mocno nagazowane w moim przypadku choć ogólnie rzecz biorąc całkiem okej.
2017-06-28 11:49:55
Król Lata - Roi de l Eté

WoocashRosh
Jasno żółte, zmętnione, piana obfita, drobnopęcherzykowa. Aromat cytrusowy, w tle delikatna kolendra. W smaku cytrusowe orzeźwienie, niska goryczka adekwatna do stylu, lekkie, orzeźwiające i bardzo pijalne. Rewelacyjne piwo, doskonałe na upalny dzień.
2017-06-28 10:47:31
Córka Młynarza

WoocashRosh
Piana biała, drobno i średniopęcherzykowa, obfita, niezbyt trwała. Barwa jasnożółta, zmętniona. Aromat cytrusowy z lekkimi akcentami słodu pszenicznego. W smaku orzeźwiające, cytrusowe, nieco zbyt wodniste i słabo wysycone. Bardzo fajnie wyczuwalne nuty chmielowe, lekka goryczka. Dobre piwo na lato.
2017-06-28 10:42:50
Zwierzyniec Pils

piwnysmakosz
W sumie jak na 3zł, to nie spodziewałem się dużo, aromat lekko słodowy i tyle. W smaku bardzo niedobra goryczka (stare chmiele?). Do tego strasznie wodnisty. Nic ciekawego, zwykły koncerniak. Do tego piana znikająca w 5s.
2017-06-28 10:22:57
Senojo Vilniaus Tamsusis Alus

Ron_M
Miłe zaskoczenie z Litwy. Bardzo ładnie pachnące piwo z dużą zawartością alkocholu i nadzwyczajnej barwie. Polecam!
2017-06-28 09:41:06
Lwówek Single Hop Sorachi Ace

Zeus
Kupiony 27/06/2017 w promocji w sieci Żabka. Intensywny aromat amerykańsko-japońskiego chmielu, wyrazista, ściągająca wręcz goryczka, wysycenie średnie. Barwa miedziana z piękną drobnopęcherzykową pianą. Piwo przepyszne i przearomatyczne. Jak dla mnie strzał w 10!!
2017-06-28 07:41:17
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010