Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7860

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze

Kings Bräu Abbaye

nietzsche
Nie ma się co zbytnio rozpisywać, bo to prawdopodobnie to samo piwo co Abbaye de Vauclair Blonde i podobne Abbaye warzone dla Carrefoura. Kolor bursztynowy, śliczna drobna piana ecru, ładny obrączkowy lacing. Słodkawe, ciastkowe, tostowe, z nutą miodową i kwiatową, lekka piwniczność i pieprzność, trochę suszonych jasnych owoców.
2017-11-23 00:54:22
PINTA Raj z rajs

nietzsche
Wygląd: kolor złocisty, lekko nieklarowne, ale w butelce to prawdziwe płaty pływają, ładna piana, spora, niezbyt ładna, ale dosyć trwała, średni lacing
Zapach: zaraz po otwarciu mocno słodkawo ryżowy, później owoce tropikalne, mango, papaja i wyraźny zielony pieprz, jak odstoi to na pierwszy plan wybija się winogrono.
Smak: Konsystencję ma dosyć kleistą, natomiast tych aż 19 Plato nie czuć, smakuje jak zwykła pełna IPA, nie double, owszem słodkawe, ryżowe, ciastkowe, z jakąś nutą kwiatową i miodową, w smaku już tak tego chmielu nie czuć jak w zapachu, niemniej goryczkowe wydaje się srogo, bo goryczka jest naprawdę mocno zalegająca, więc ta podwójna ilość chmielu poszła na goryczkę, szkoda, że nie na aromat, w smaku dominują jednak białe owoce bardziej swojskie. Jest dobrze ułożone i świetnie maskuje alkohol.
2017-11-23 00:35:22
Warka Jasne Pełne

VintagE25
Zgadzam się z kolegą. Niegdyś naprawdę przyzwoite, dobre i super pijalne piwo zamieniło się w kolejny trunek dla ciemnego plebsu. Zmiana receptury, inne składniki, oszczędność na surowcach. Do tego nas doprowadziło zaprzedanie polskich browarów w obce łapy. Proponuję wspomagać polski przemysł, choćby Łomżę/Karpackie itd, a jak ktośma więcej pieniędzy to piwa od Jakubiaka!
2017-11-23 00:27:32
Strzelec Mocne

Gość
Piwo musi nas ustrzelić i to jest jego zadanie.Wersja Pils beznadziejna. Wersja mocne o niebo lepiej. Kupując piwo typu szybki strzał nie oczekujemy 3cm piany ,chmielu lubelskiego itd Kupujemy z zamiarem szybkiej gościnności na miejscu.My piwa nie tworzymy a tylko je pijemy.Czytajac niektóre opinie żałuję że nie jestem w Holandii miałbym wtedy dogłębny podgląd na hejtusiów piwnych.
2017-11-23 00:09:53
Karpackie Super Mocne 9%

VintagE25
Juz po 1 sztuce wiedzialem co bedzie sie dzialo. Po 2 juz poczulem lekka race, a po 4 jak wstalem z fotela to na pewno nie bylem trzezwy. Na zimno Karpacz jest o niebo lepszy i ciagnie w gorepijalnosc. Do zestawu polecam jakas zakaske typu paluszki/orzeszki/czipsy. 4 zimne sztuki to gwarancja dobrych wrazen na parę godzin. Od 5 wzwyż tylko dla mocnych koneserów. Polecam mocno schłodzone. W swojej kategorii, tj. piw mocnych, solidne 6,5 /10,pdkreślam, mocno zimne!
2017-11-23 00:09:01
Żubr

Gość
Najnowsze wrażenia: Spiłem 2 na szybko w aucie z kumplem, potem jeszcze 2 w domu. Kupione z lodówki, więc nawet nawet wchodził,ale wciąż czuć tą tandetę nawet na zimno. Byłem kiedyś wielkim zwolennikiem Żubra, ale wydaję wyrok: Żubr się zjebał. Do wypicia tylko w desperacji. Zimnemu Żubrowi podnosze ocenę z 2/10 na 3/10.
2017-11-22 23:52:30
Stary Browar Kościerzyna Kościerskie Pszeniczne

BRYNIU
Wersja: 13,4% wag.

Ładna piana w kolorze ecru o różnej strukturze bąbelkowej. Lacing oblepił dookoła szkło w postaci rzadkich, nieregularnych kleksów. Barwa idealnie bursztynowa - zmętniona. Aromat klasyczny, poprawny. Wyczuć można oczywiście pszenice, banan, cytrusy na dalszym planie lekkie goździki. W smaku również poprawne. Pszenica, banan przełamana przyjemną goryczką na finiszu.
Wysycenie wysokie.
Warka do: 18.04.2018r. /26

- na plus szata graficzna jak i dobrej jakości "wlepa"

P.S. > nietzsche, GENzo - serio chyba "gówno" piliście...
2017-11-22 23:44:59
Surfer Piwo Pszeniczne

prisoner
Niezły pszeniczniak słodki aromat szczególnie wyczuwalne bananki. W smaku lekko kwaskowe, bardzo przyjemnie się piję. Nie jest wodniste na szczęście, wysycenie średnie i przyjemna minimalna goryczka
2017-11-22 22:30:09
Golem Natarcie Pszenicy

jover
zapach pszeniczny, goździki, nie czuć tego pomelo w zapachu, wysycenie średnie-, cierpkie, ściągające, klei się do podniebienia, śliskie, czuć w smaku waizena, przypomina trochę soura, lekko kwaśnawe, gorycz minimalna, finisz bardziej kwaskowy, ogólnie dobre, wchodzi jak woda, cena 8,2zł
2017-11-22 22:03:54
Doctor Brew Triple IPA

Rob_Rock
Jednak można poczuć tą moc piwa. Mocno akcentowana gorycz z przebijającą się (ale subtelnie), nutą alkoholu w tle. Brakowało mi jednak intensywności jak i egzotycznego aromatu, który cechuje styl IPA. Z drugiej też strony, IBU 105, plus alkoholowa nuta w wymiarze Triple, dają wymowny "ciężar", który niekoniecznie, będzie wybierany przez fanów stylu IPA. Do tego wyraźny osad i unoszące się w "toni" piwa, niezbyt urodziwe "ciała stałe" :)) Zapewne jakieś pozostałości po drożdżach. Niestety "końcówka" męcząca. Gdyby piwo miało lepszy "kamuflaż" alkoholu i bardziej intensywny aromat, byłoby miło :)
2017-11-22 21:05:47
Lewiatan Goldbrayner Super Mocne

Gość
mozgotrepanator a i sraka po nim niech sie rzez Wolynska chowa
2017-11-22 20:57:46
Manufaktura Piwna Belfast

Browariusz
dobre piwo i tyle z opisu
2017-11-22 20:53:01
Berliner Kindl Pils

Gość
Jeżdzę do niemiec raz na kwartał na zakupy po produkty których w Polsce nie ma, kupuję zawsze Berliner Kindl - fajne lekkie piwko w dobrej cenie. U nas się takich piw nie kupi. Lech , czy tyskie to niebo a ziemia do Bitburgera czy Berliner kindl ...Piwko wszystkim polecam , lekkie , fajny posmak "tego czegoś" czego w naszych piwach nie ma i lekkość w piwku...
2017-11-22 20:01:38
Na Jurze Cienki Bolek

jover
zapach cytryna, słód, wysycenie wysokie, w smaku puste, wodniste, gorycz mocna-, łodygowa, zalegająca, czuć w tej goryczy że jest to piwo niskoalkoholowe, ogólnie smakuje jak woda chmielowa, cena 5,5zł
2017-11-22 20:00:34
Twierdzowe Ciemne Korzenne na Miodzie

Shinodin
Piana bardziej beżowa niż biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu siła korzennych przypraw, goździkowe aromaty, skórka pomarańczowa, ponadto imbir i lekkie miodowe aromaty. W smaku oczywiście słodziutkie, na podniebieniu dominuje korzenność, imbir, goździki oraz cynamon, na drugim planie nieśmiało walczący o atencję miód gryczany, smak w pewnym stopniu kojarzy mi się z colą, brak kontry kwaskowej, goryczka iluzoryczna na granicy autosugestii, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Zamkowego, etykieta nowa, nawiązująca do nazwy piwa, całkiem klimatyczna, w miarę dobrze opisana. Warka 26.01.2018. Nowe wydanie piwa, aktualnie jest to "Twierdzowe Korzenne" choć z miodem gryczanym(2,5%) w składzie. Nowa etykieta, nowa nazwa, a wyrób całkiem przyjemny, mocno korzenny i mocno słodki. Myślę, że sprawdziłby się również w roli grzańca. Na zimowe wieczory jak znalazł, choć pod koniec degustacji przez tą słodycz staje się nieco mdłe...Optymalną w moim mniemaniu oceną będzie więc 6 z plusem.
2017-11-22 19:56:05
Tsingtao

Gość
to piwo jest z jęczmienia "znawco"
2017-11-22 19:50:14
Sarmackie Mocne

VintagE25
Pisząc powyższy kometarz, prawdopodobnie byłem już po kilku Sarmackich w upadlającym ciągu konsumpcyjnym budżetowych piw. Z perspektywy czasu twierdzę jednak, że to piwo spełnia swoją rolę jedynie gdy jest się pod ścianą, a mocno smali. W przeciwnym wypadku proponuję jednak mainstreamowe klasyki typu Warka.
2017-11-22 19:27:26
Kustosz Mocne

VintagE25
U mnie w Biedronce jest wielu zawodników z kategorii tych "zdecydowanych", którzy wchodzą do sklepu, biorą co chcą i od razu idą do kasy. Zazwyczaj idą oni prosto po parę Kustoszów Mocnych lub Vipów i na tym kończą się ich zakupy. Jak będzie mnie smalić i będę jechał na budżecie to spróbuję.
2017-11-22 19:22:13
Kustosz Mocne

Gulek
Jak na Strong Lagera to naprawdę jest dobrze. Alkohol nie jest wyczuwalny a to właśnie o to chodzi w tym piwie. Nie ma się do czego przyczepić. Takie właśnie miało być to piwo.
2017-11-22 18:59:49
Łomża Miodowe

Grzegorz_J
Warka do 09-04-18
Wygląd. Barwa bursztynowa, klarowne. Piana dość obfita, redukuje się do cieńkiej warstewki, delikatnie oblepiając szkło.
Aromat. Miodowy z takim cierpkim akcentem. Odrobinę to wszystko pachnie tak nienaturalnie, sztucznie, jak tanie cukierki miodowe.
Smak. A to co za dziwo. Miodowa słodycz momentalnie zastąpiona takim plastikowym posmakiem. Goryczka praktycznie nie wyczuwalna. Na finiszu pozostaje nieprzyjemny chemiczny posmak.
Nie jest ulepkowe, wysycenie również nie przeszkadza, ale ze względu na ten posmak po kilku łykach staje się męczące.
To nie było by złe piwo, gdyby nie ten plastikowe nuty w smaku. Spróbowałem wracać nie zamierzam.
2017-11-22 17:33:30
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Jak uwarzyć piwo w domu?

Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie piwa w domu za  pomocą tzw Brewkitu czyli gotowego nachmielonego ekstraktu słodowego. 
Brewkit to puszka zawierająca 1,5-1,8 kg syropu oraz saszetkę drożdży potrzebnych do fermentacji. Pomimo, iż mamy do czynienia z "gotowcem", daje on pewne możliwości eksperymentowania. Możemy spróbować poprawić smak warzonego piwa przez dodanie słodów karmelowych, imbiru, miodu, kawy, ekstraktów owocowych, czy dodatkowe chmielenie.
Obecnie na naszym rynku dostępnych jest ponad 20 rodzajów brewkitów, pozwalających warzyć piwa belgijskie (BrewFerm), angielskie (Muntons, JohnBull), australijskie (Coopers) i polskie Browamator z wytwórni w Wolsztynie.

A zatem będziemy potrzebowali:
porcję nachmielonego ekstraktu słodowego,
saszetkę drożdży piwowarskich,
- ekstrakt słodowy w proszku,
- garnek,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,
- kapslownica,
- areometr  ze skalą Ballinga 0-22°,
- łyżka piwowarska,
- wąż piwowarski do dekantacji

Zaczynamy.

1. Przygotowanie syropu

Zagotowujemy około 4 litrów wody i wyłączamy gaz. Zawartość puszki mieszamy z wodą.
Puszkę najlepiej wcześniej wstawić do ciepłej wody aby syrop był płynny, łatwiej będzie go wydobyć. Resztki syropu pozostałe w puszce wypłukujemy za pomocą ciepłej wody.
Całość należy dokładnie wymieszać aby ciężki syrop nie opadł na dno garnka.


2. Dodawanie ekstraktu słodowego

Jeśli używamy brewkitu w wersji de-lux - czyli porcji 3-4 kg nachmielonego ekstraktu słodowego - ten punkt należy pominąć.

Aby nasze piwo było treściwe i osiągnęło pożądaną gęstość należy do niego dodać czysty (niechmielony) ekstrakt słodowy - im piwo będzie gęstsze tym po odfermentowaniu - mocniejsze i bardziej słodowe. Dlatego też powinniśmy wybrać pomiędzy dodaniem 1,25 lub 1,8 kg ekstraktu.
Należy przy tym pamiętać, że brewkit zawiera określoną porcję chmielu więc dodanie nadmiernych ilości ekstraktu może spowodować, że chmiel w gotowym produkcie będzie słabo wyczuwalny. O ile smak i zapach chmielu można później wzbogacić przez zastosowanie tzw. chmielenia na zimno, to nie da się zwiększyć goryczki piwa - do tego wymagana jest wysoka temperatura.

Jeśli chcemy uzyskać piwo o bardziej wyraźnej goryczce możemy uwarzyć je wyłącznie przy użyciu puszki bez dodawania ekstraktu słodowego oraz 10 zamiast 20 l wody.

Na tym etapie możemy też zdecydować o dodaniu przypraw - imbiru, miodu, kawy, kakao, whisky, soku cytrynowego, malinowego czy wiśni.

3. Brzeczka

Przelewamy zawartość garnka do fermentatora zawierającego ok 13 l zimnej wody. 
Najlepiej jest użyć wody średnio-twardej dostępnej w sklepach w 5 litrowych opakowaniach. Należy pamiętać aby cała objętość brzeczki nie przekroczyła 20 l.

Fermentator powinien być czysty, wcześniej zdezynfekowany i wysuszony. 
Brzeczka powinna mieć temp. ok 20 oC aby była gotowa do zaszczepienia drożdżami.

Teraz należy pobrać próbkę brzeczki i dokonać pomiaru jej gęstości.
Jeśli wynik jest poniżej 10,5 Blg otrzymamy piwo lekkie, 
10,6-13,0 Blg - piwo pełne, 
powyżej 13 Blg - piwo mocne.
Jeśli zmierzymy gęstość brzeczki po odfermentowaniu to przybliżoną zawartość alkoholu w naszym piwie będziemy mogli obliczyć ze wzoru (Blg początkowe - Blg końcowe):1,938

4. Dodanie drożdży

Teraz brzeczkę czeka proces fermentacji. Wyróżniamy 2 etapy fermentacji - burzliwą, w której powstaje piwo (jest to etap obowiązkowy) i cichą podczas której zachodzi proces dokładniejszego odfermentowania i sklarowania.  (obowiązkowa tylko dla piw mocnych i specjalnych).

Rodzaj zastosowanej fermentacji zależy od rodzaju wybranych drożdży. W warunkach domowych łatwiejsze jest zastosowanie fermentacji górnej ponieważ przebiega ona w temp 16-24 oC. W procesie fermentacji dolnej wymagana jest stała temp. 8-15 oC, a więc posiadanie zimnej piwniczki.
Drożdże górnej fermentacji pozwalają na uzyskanie bogatszego bukietu piwa, dolnej zaś łagodniejszego, czystszego smaku.

Suche drożdże wsypujemy do wcześniej wyjałowionego kubka zawierającego około 150 ml przegotowanej wody w temp. 25-30 oC. Nie mieszamy! Po około 20 min delikatnie mieszamy i dodajemy do brzeczki.
Fermentator przykrywamy luźno pokrywą. 

5. Fermentacja burzliwa

Fermentacja burzliwa trwa zazwyczaj około 7 dni podczas których gęstość brzeczki stopniowo się obniża. Im brzeczka będzie bardziej odfermentowana tym w gotowym piwie będzie więcej alkoholu , a mniej składników stanowiących o smaku np. akcentów słodowych.

Podczas pierwszych dni fermentacji na powierzchni pojawi się kilku lub kilkunasto centymetrowa warstwa piany. W ostatnich dniach procesu piana opadnie. 
Czas wtedy na podjęcie decyzji : rozlewamy piwo do butelek czy przeprowadzamy fermentację cichą. 

Jeśli warzymy bardzo mocne piwo  lub wcześniej zdecydowaliśmy się na dodanie np. soków owocowych nie możemy pominąć procesu fermentacji cichej, jednak dla innych gatunków piw jest ona także zalecana.

6. Fermentacja cicha

Tą operację możemy pominąć, jednak jest ona zalecana i przynosi niemałe korzyści. Piwo spokojnie dofermentowuje, ciemnieje i klaruje się.

Polega ona na przelaniu piwa po fermentacji głównej do kolejnego fermentatora z rurką fermentacyjną. Zalecane jest aby pojemność tego naczynia nie odbiegała zbytnio od objętości warki (w naszym przypadku ok 25l)

Podczas przelewania należy zadbać o to by do fermentatora dostało się możliwie mało osadu pozostałego po fermentacji burzliwej.
Temperatura fermentacji cichej powinna być zbliżona do temperatury z pierwszego etapu fermentacji. 

Fermentacja cicha pozwala także na dodatkowe nachmielenie piwa tzw. "chmielenie na zimno" - czyli nadanie piwu intensywniejszego smaku i zapachu chmielu. Najprostszym sposobem na wykonanie tej czynności jest dodanie tabletki HopAromaTab. Wystarczy wrzucić ją do piwa - ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.
Chmielenie na zimno powinno trwać minimum 7 dni w temp. pokojowej, a nawet dłużej w niższych temperaturach.

Cicha fermentacja trwa zazwyczaj około 14 dni, kończy się kiedy w rurce fermentacyjnej przestajemy obserwować pęcherzyki dwutlenku węgla.

7. Rozlew

Po zakończeniu fermentacji czas na rozlanie piwa do butelek. Wcześniej jednak należy za pomocą aerometru sprawdzić czy piwo odfermentowało przynajmniej do poziomu 1/3 początkowego Blg. Jest to bardzo ważne gdyż zamknięcie w szczelnej butelce niedokładnie odfermentowanego piwa grozi rozerwaniem butelki.

Podczas butelkowania do każdej z butelek dodamy niewielką porcje cukru lub jego zamiennika co spowoduje tzw. fermentację wtórną. W jej wyniku piwo ulegnie naturalnemu nagazowaniu, ale także utrwaleniu. Tlen zgromadzony w szyjce butelki zostanie w całości zużyty przez drożdże i nie będzie już groźny. Dzięki temu piwo mimo braku pasteryzacji zachowa swoją świeżość nawet do 2 lat. 

Przed rozlewem butelki powinny być umyte i zdezynfekowane. Można to zrobić przez wyprażenie ich w piekarniku (30 min w temp. 180 oC) lub rozpylenie w każdej z nich roztworu pirosiarczynu potasu. (Zaleca się używanie butelek brązowych, jak najmniej przezroczystych)
Przed rozlewem dezynfekujemy również kapsle, przez zanurzenie ich we wrzątku na kilka minut.

150g cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie schładzamy.
Teraz potrzebny nam będzie zdezynfekowany fermentator z kranikiem, do którego przy pomocy węża do dekantacji przelewamy piwo znad osadu z fermentatora głównego. Należy przy tym uważać aby nie naruszyć osadu drożdży na dnie fermentatora (najlepiej na 2-3 dni przed rozlewem ustawić fermentator główny nieruchomo na odpowiedniej wysokości).
Po dekantacji dodajemy  przygotowany wcześniej roztwór cukru i mieszamy całość zdezynfekowanym mieszadłem. Tak przygotowanie piwo rozlewamy do butelek.

8. Dojrzewanie i leżakowanie

Butelki odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie przenosimy do zacienionego pomieszczenia z temp. 15-18oC (nie dotyczy to piw fermentacji dolnej, które powinny stale przebywać w temp. < 15oC)
Piwo powinno leżakować min 2-3 tygodnie. W przypadku piw mocnych i piw dolnej fermentacji czas ten powinien być znacznie dłuższy. 
Piwo nabiera walorów smakowych przez cały czas leżakowania. Dojrzały i szlachetny smak osiąga zwykle dopiero po upływie 3-4 miesięcy. 

wykonanie choruzy.pl © 2010