Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7184

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

Najnowsze komentarze

Żywiec Amerykańskie Pszeniczne

Gość
No i brawo. Nie ważne że koncernowe, czy z kraftu. Ważne, że to naprawdę dobre piwo.
2017-07-24 18:45:28
Kasteelbier Donker

Chrisrks
Mocne,wiśniowe,w smaku też czerwone owoce i lukrecja.Alkohol dobrze ukryty,tak w aromacie jak smaku.Niskie nasycenie i spora słodycz sprawia,że jest średnio pijalne.Ja zawsze jestem rozczarowany belgijskimi piwami.Tym razem bardzo mile!
2017-07-24 18:26:18
Głubczyce Włodarz Jasne Pełne

Brodzisław
Po nalaniu do pokala, krótko utrzymywała się drobna, gęsta piana. Kolor płynu ciemno-słomkowy. Zapach ledwo wyczuwalny. Smak bardzo delikatny, głównie dominują nuty słodowe. Bo zdaje się nic innego nie dodano przy warzeniu piwa.
2017-07-24 18:24:52
Timisoreana Nepasteurizata

prisoner
Przywiezione z Rumunii. Pachnie i smakuje jak normalne piwo, niczym się nie wyróżnia. W upalny dzień nie ma co wybrzydzać- smakuje dobrze.
2017-07-24 17:55:27
Stary Browar Kościerzyna Kościerskie Pszeniczne

Brodzisław
Termin 18.01.19 pite 17.07.24.
Piwo w mocniejszej wersji od Kościerskiego pszenicznego ? bo zawiera 13,4% ekstraktu.
Kolor złocisty, lekko zamglony. Piana jasna z drobnych i średnich pęcherzyków. Początkowo obfita, opadła z czasem do minimalnej warstwy.
Aromat z butelki bananowo - goździkowy z niewielką domieszką cytrusów . W szkle dochodzą nuty słodów zbożowych z wyraźnym kwaskiem. Przyprawowość znikła. Weszły kwiaty a po ogrzaniu ?ocet.
W smaku na pierwszy ogień idą słody, piwo na finiszu jest wręcz kwaśne! Dochodzi z czasem do głosu karmelek oraz cytrusowa i ziołowa goryczka na poziomie minimalnym. Piwo ma ciało, ale jest sesyjnie pijalne. Gdyby nie ta kwaśność? Wysycenie wysokie, pasuje do stylu.
Piwo ewidentnie zepsute ? tzn. coś się popsuło i nie było słychać żadnych innych doznań ?. 1/3 piwa poszła do zlewu.
2017-07-24 17:51:12
Cornelius Brown Ale

Gość
Tak czytam oceny, i...chyba dostałem inne piwo. Pina_znikoma, siada natychmiast, piwo zostaje jak woda. Kolor-bury, niezdecydowany, jak kompot z suszu, mętne, prawie błotniste. Smak nijaki, lekko słodowo karmelowy, bez goryczki. Zapach znikomy, z deka nieokreślony. No sorki, po kilku udanych (APA, ewentualnie IPA), to piwo to 3 kroki w tył.
2017-07-24 17:50:29
Żywiec Szampańskie

Gość
Wali parówkami
2017-07-24 17:49:15
Kraftwerk Reversal

Gość
gdzie je kupie?
2017-07-24 17:13:39
Pniewskie Ciemne

Borsuk77
Zerkając na napisy z kontry, od razu kojarzy mi się to piwo z Krajanem Irlandzkim Ciemny, które jakieś cztery lata temu opisałem jako piwo mocno w stylu ciemnych słodkawych piw z dawnej CSRS niż piwa rodem z Zielonej Wyspy. Pniewskie Ciemne ma tę samą zawartość alkoholu i ekstraktu co wspominane p[iwo, do tego jest warzone przez Krajana (ciekawostka - inne Pniewskie warzą inne browary, nawiązanie więc, o czym można poczytać na kontrze, do średniowiecznej historii browarnictwa w Pniewach jest mocno dyskusyjne. Pora więc na opis piwa, trzecie takie samo w ciągu kilku dni i pierwsze już w domu, przelane do szkła. Czyli coś obiecywało.

Wygląd - ciemne, ale nie czarne, piana nieobfita, znikająca szybko, wysycenie niewysokie, klarowne (jak na ciemność). Aromat - słód, karmel i suszone śliwki. Smak - dominuje słodycz (nieco cukrowa), są też i nuty palone oraz suszone śliwki.

Całość - nie jest to piwo typu irlandzkiego, jak napisano na etykiecie, zaś jest niezłym słodkawym piwem o ciemnej barwie. Nawiązanie do Krajana jak najbardziej na miejscu. Patrząc na opis z października 2013 roku, zauważam, że piłem to samo piwo pod dwoma nazwami. Mogę więc uznać się zna detektywa-speca, takiego jakim jest niejaki Rutkowski. Też nie mam licencji znawcy, lecz ino praktykę. Daję 7/10, bo piwo dobrze się piło i pije, ale nie jest to Irlandia. Dobre, ciemne, słodkawe, ale nie wyspiarskie. Może i powinno być nieco niżej, ale to piwo jawi się jako nieco ponad przeciętną.
2017-07-24 17:07:17
Roztocze Chmielowe

Gość
Potwierdzam, bardzo dobre piwo i cena
2017-07-24 16:26:38
Faktoria Calamity Jane

Borsuk77
Moje piwo z datą przydatności do spożycia do 31.12.2017 ma podane inne chmielenie, niż w opisie, czyli Cascade, Mosaic, Warrior. Etykieta też nieco zmieniona, zaś inne parametry (IBU, woltaż i ekstrakt) takie same. Pora więc na notkę z trwającej właśnie degustacji.

Wygląd - kolor złota czy jasnego bursztynu, dość klarowne, piana niewysoka, spore wysycenie. Aromat - intensywny, już z odległości około 40-60 cm od nozdrzy, po otwarciu, był wyraźny - cytrusy, owoce tropikalne i nieco słodu. Smak - złożony, choć niby podobny - cytrusy, żywica, mango, kwiaty. kwasek, nieco palonych posmaków, świeży chleb i do tego świetna goryczka, chmielowa i mocno niejednolita.

Reasumując - moje pewnie drugie podejście do westernowych piw z Faktorii (po Geronimo) i kolejne bardzo udane. W sumie 8,5/10, ale że wedle matematycznych prawideł równa się od połówki w górę, to oceniam na 9/10. Czuć w tym piwie to, co świadczy o powodzeniu piwnej rewolucji. Tej widzianej i okiem smakoszy, i rozmaitych brodatych niby buntujących się szpanerów.
2017-07-24 16:23:34
Cornelius Triple Blond

Marianek
Oko: barwa bursztynowo-miodowy, mętny. Piana stworzyła się wysoka i ładnie wygląda, ale szybko ginie.
Nos: z butelki najpierw powiew nut przyprawowych, trochę owocowy drożdżowy, nie powala intensywnością. Ze szkła bardziej belgijskie nuty czuć ? dochodzą suszone owoce. Cascade nie czuć.
Smak: słodowe, pół słodkie, po trzecim łyku zaczyna się coś dziać, bo mamy wpływ drożdży belgijskich oraz troszeczkę amerykańskiego wpływu ? owoce tropikalne. Alkoholu nie czuć. Wszystko to jednak na niskim poziomie, ma się wrażenie, że to podróbka piwa belgijskiego.
2017-07-24 15:14:21
Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne Klarowne

Gość
Piwo nigdy nie leżało przy piwie pszenicznym. Po jednym łyku wylałem resztę do kibla i czuję że zrobiłem coś dobrego dla świata piwa.
2017-07-24 13:46:32
Reden Mc Farmer

Borsuk77
Dałeś naciąganą siódemkę, jak piszesz, lecz w ocenie wciąż szóstka. PS Mnie także piwo bardziej przypomina EIPA niż AIPA.
2017-07-24 13:44:06
Reden Mc Farmer

Borsuk77
Obecnie to piwo ma inną etykietę i nazwę, związaną z polityką browaru - teraz to nie Reden, lecz Recraft. Oceniam, opisuję, partię do 02.12.2017, kupioną w Auchan. Nadmienię, że dziwi mnie długi okres przydatności do spożycia, jak na piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - nasuwa się podobieństwo do domowych eksperymentów.

Wygląd - kolor złotawy, trochę mętne, wysycenie na poziomie średnim, piana wysoka i wolno opada (nawet zbyt wysoka - piwo trochę przegazowane, znów podobieństwo do niektórych piw domowych). Aromat - nuty chlebowe, cytrusy i żywica. Smak - sporo żywicy, do tego nuty tabaczne i jeszcze cytrusy, także przyjemna nuta chlebowa oraz kwasek - bardziej przypomina jednak to wyspiarską interpretację stylu niż tę zza Wielkiej Wody. Oprawa - prosta etykieta (wąska z przodu, na kontrze wszelkie potrzebne informacje, w tym także te o kraju pochodzenia słodów (DE), biały kapsel bez żadnego logo (znów podobieństwo do piw domowych).

Reasumując - przyjemne piwo, odbiegające nieco od deklarowanego stylu; mnie przypomina niezły wyrób domowego piwowara, który lubi nieco eksperymentować, jednocześnie obawiając się zbytniego udziwnienia. Podobne piwo, a nawet lepsze, można uwarzyć, korzystając z niechmielonych ekstraktów słodowych i chmielu w granulkach.
2017-07-24 13:41:32
Brokreacja The Farmer

Marianek
Oko: kolor jasnozłoty, wręcz słomkowy, lekko zamglony, piana średnia, biała, niezbyt trwała, zostawia nikły ślad na szkle.
Nos: aromat z butelki cytrusowo-żywiczny, typowa ?Ameryka?, wyraźne. nut pszenicznych. Ze szkła też głównie cytrusy (kwaśniejsze owoce cytrusowe) i nuty leśne, łącznie z iglakami. Mało wyczuwalne nuty pszeniczne,
Smak: orzeźwiające, lekko kwaskowe i z lekką goryczką ? skórki grejpfruta. Nie jest wodniste. Amerykańskie chmiele dominują także w smaku. Jest pół wytrawnie, bardziej czuć podstawę słodową z charakterystyczną kwaskowością pszenicy. Z czasem goryczka narasta do średniej, ale nie zalega i jest całkiem przyjemna.
2017-07-24 13:39:50
Absztyfikant UPU

oranjefan
Bardzo intensywny, chmielowy aromat. Słodki. Mnóstwo owoców tropikalnych wspartych akcentem sosnowo żywicznym. Mango, melon, brzoskwinia. Świetny aromat. Czuć też trochę podbudowę słodową w postaci słodkich biszkoptów.

Piwo o opalizującej, ciemnozłotej/miedzianej barwie. Niestety wlało mi się trochę osadu, w którym na dodatek pływają niezbyt ładne drobinki chmielu. Piana bardzo obfita, piwo wydaje się być mocno wysycone bo przy otwieraniu wydało głośny i długi syk spod kapsla a obfitośc piany może to potwierdzić. Biała. Zbudowana z drobnych i średniej wielkości bąbelków. Z racji swojej dużej, grubej warstwy opada powoli, jest gęsta. Z czasem pojawiają się duże, mydlane bąbelki. Delikatnie oblepia szkło.

Piwo pół-wytrawne, o nie tak dużym wysyceniu jak sądziłem po pianie. Rześkie. Pijalne. Wysycenie na średnim poziomie. Lekko wyczuwalna chlebowa słodowość, która momentalnie przykryta jest posmakami owocowymi. Czerwone pomarańcze, grejpfruty, po raz kolejny melon od Mosaica, oraz wyraźne akcenty żywiczne i sosnowe przy finishu. Goryczka średnio-wysoka, jak na styl idealna choć trochę zalegająca. Aftertaste żywiczny, leśny.

Świetne American Pale Ale. Ma wszystko to co powinno mieć piwo w tym stylu, na dodatek całoścć bardzo intensywna.
2017-07-24 13:24:43
Mazurski Lager Jasny

Thesloma
Zapach : lekko słodowy , estrowy czyli jakby jabłka

Smak : lekki słód , dalej woda , lekka goryczka i alkohol przy takim woltażu to jest tragedia.

Ogólnie mam wrażenie że browar mazurski idzie w szlady glogera czyli też nie chcę żeby craftowcy patrzyli na ten browar.
2017-07-24 12:47:06
AleBrowar Salty Barbara

Thesloma
Zapach : pszenica trochę jak z witbir'a z tyłu przyjemnie rabarbarowy dający odpocząć od tej pszenicy

Smak : słoność , kwaskowy , miejscami ten rabarbar ale nie ratuje tego piwa . Głównie słoność i lekki kwasek.

Piwo ciekawe choć nie jestem fanem tego stylu , tak czy inaczej dałem radę wypić .
2017-07-24 10:26:23
Perlenbacher Premium Pils

Gość
W Anglii 0,89 funta, czyli jakieś 4,20 zl, są też butelki 0.33 jakby lepsze (?) i 6ciopak kosztuje 3,99,- Piwo dobre w droższym supermarkecie kosztuje tu nawet 2 funty, często 1,80,-. Często w tutejszych ALE widzę w składzie syrop glukozowo-fruktozowy. Tu się albo zamawia piwo (w domyśle ale) albo lager. Kilkanaście lat temu w ogóle nie było lagerów.
2017-07-24 02:16:54
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010