Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7867

Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Pinta Table Brett

jover
zapach kwas, dzikusy, cytrusy coś tam się pokleiło do podniebienia ale dość lekko, po ociepleniu już bardziej się klei, wysycenie średnie+ jak już nie mocne, w smaku kwaśne, cierpkie, gorycz kwaskowa, żywiczna?, niezalegająca, bardzo szybko spływa, ogólnie chyba za mocno wysycone, dobrze kamufluje to wodnistość i lekki woltaż, czuć amerykańskie chmiele, taka kwaśna ipa trochę, mega dobrze wchodzi, nie jest to typowy kwas nawet mniejszy niż lekkie soury, cena 7,40zł
2017-11-24 10:39:08
Miłosław Klonowy Milk Stout

tleix
Stout podchodzący pod porter a to dzięki esencjonalności i słodyczy z palonym akcentem (od syropu klonowego zapewne). Barwa, czerń/brązowe przebłyski. Klonowa żywiczka wyczuwalna dla nosa za palonością złamaną "mlekiem". A najlepsze jest że to wszystko na bazie 17% ekstraktu i w pakiecie ze szklanką i 3 innymi piwami Miłosława (28,50 pln)
2017-11-24 10:28:07
Osowa Góra Bydgoskie Sesyjne

jover
zapach estrowy, taki jak moj pierwszy brewkit jak nie miałem pojęcia o fermentacji, coś tam sie klei do podniebienia, wysycenie średnie, gorycz łodygowa, ogólnie słabe nie polecam ale może to wina tylko tej jednej warki, cena 7zł
2017-11-24 08:53:51
Bazyliszek Gruba Kaśka

Thesloma
Zapach : cynamon i może delikatnie dynia , a raczej przyprawy które zwykle dodaje się do dyni

Smak: przejmuje główną rolę tutaj cynamon , jakby przyprawy z belgijskich piw ale nie tak ostro , goryczka dość delikatna ale wyczuwalna.

Ogólnie nie mój smak to piwo , dla mnie dość ciężkie do wypicia.
2017-11-24 02:27:25
Piwojad Cryo Colada

Thesloma
Zapach : sporo grejpfruta , cytrusowość , może trochę tropikalnych owoców

Smak: trochę ubogo , słodowość ciągle pojawia się obok każdego ze smaków , cytrusowa goryczka , może nie tyle co słodowośc co pustka występująca w koncerniakach jakby trochę dziwaczny posmak ma przez to.
2017-11-24 02:26:05
Gentleman Farmers Wife

Thesloma
Zapach : typowy dla stylu i zdecydowanie kwaskowaty , dość świeży i zachęcający

Smak : Świeży, dobrze kontruje kwaskowatość ale potem już zaczynają się problemy wychodzi alkohol , a następnie już jest pustka.

Piwo zapowiadało się dobrze , ale wyszło że jest średnie finalnie.
2017-11-24 02:19:55
Perła Miodowa

Gość
Regularnie pijam Perły a od niedawna zacząłem się interesować browarami miodowymi. Wydawało mi się że nie może być lepszego połączenia niż sprawdzona marka oraz perspektywa wypicia przyzwoitego miodowego piwerka. Niestety, zawiodłem się. Zapach po otwarciu butelki niemal zwalił mnie z nóg ale na tym kończą się plusy. słabo wyczuwalny miód, piwo nieco zbyt słodkie, i zbyt przejrzyste jak na piwo miodowe. Niemniej jako piwo grzane lub marynata do dziczyzny sprawdza się wyśmienicie. 5/10
2017-11-24 01:28:43
Wrężel Summer

nietzsche
Lekkie wodniste piwo, które niczego nie urywa, ale dobrze się pije
2017-11-24 00:56:49
Vilniaus Alus American IPA

nietzsche
Zapach: karmel i bardzo słaba woń chmieli amerykańskich, trochę ciastkowe.
Kolor IPA, nie czepiam się, Ciemny bursztyn piana bez szału, szybko opada, dobrze, że jakiś lacing obrączkowy zostaje.
W smaku? w odróżnieniu do Tesco przynajmniej nie wodniste, pełen, ale? słodkie. Słodkie IPA? Kogoś poebało? Piwo jest słodkie, gęste, do porzygu karmelowe, z delikatną goryczką. Etykieta mówi o 58 IBU, no nie, tu jest koło 40, ale nie równoważy to przegiętej słodyczy. To piwo deserowe, karmelowo-piernikowe (piernik z nadzieniem z kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej), z goryczką delikatną w przedostatnim kroku. No ja akurat nie miałem ochoty na słodkie piwo deserowe, zwłaszcza, gdy na etykiecie widnieje IPA. Ktoś tu jest strasznym amatorem i musi się sporo nauczyć. Zgodnie z krajem pochodzenia to LIPA i to prawda
2017-11-24 00:48:49
Tesco Finest Porter

nietzsche
Dziwnie pchnie, truskawka miesza się tu z warzywami. W ustach gładkie, ale puste, lekko słodkawe, trochę kawy zbożowej
2017-11-24 00:43:41
Żywiec APA

Gość
słabizna do potęgi...
chmieli tylu niby użyli(patrz skład)ale sypnęli do tanka chyba po łyżeczce.
nie czarujmy się do APA to jeszcze lata świetlne...
2017-11-24 00:03:57
Koutská dvanáctka

Borsuk77
Dobra interpretacja klasycznego stylu. Piłem piwo kupione na Mazowszu, przelane do plastikowej butelki. Jedyny minus to nuty żelaza, ale balans słodu i chmielu (na goryczkę, aromat i smak) rekompensuje tę niedoskonałość. Brak DMS-u, mokrego kartonu i innych wad. Warte przechylenia.
2017-11-23 23:49:16
Herszt Jasne Pełne

nietzsche
Wygląd: kolor złocisty, spora, dosyć drobna piana, nawet trwała, jakiś znikomy lacing
Zapach: mokry karton i chyba jabłko
Smak: W smaku odrobinę papierowe, ale najbardziej to ono jest jabłkowe, słodkawe, cydrowe, na pewno lepsze od bezsmakowej wody.
2017-11-23 22:48:37
Jako Mocne Polskie

Gość
1,50 zł za 330 mll piwa spoko zapach wyczuwalna mocna gorycz 7% nie czuć spirytusu jak w tych gównach typu dębowe , beczkowe itp itd
2017-11-23 22:30:07
Trybunał Pils

Gość
Bardzo dobre piwo. Nie ma lepszego za te pieniądze.Bardzo smaczne
2017-11-23 21:38:40
Miłosław Niefiltrowane

Gość
Też jestem fanem i dlatego często kupuję w auchanie po 2,78 bez promo
2017-11-23 21:22:08
Ciechan Wyborne

adasar
Jest coraz gorsze , to nie to piwo sprzed kilku lat !!!! . Najwyższy czas na refleksje ! Tym bardziej mi przykro bo pije z tego browaru już jakieś 20 lat
2017-11-23 20:54:34
Kormoran Podróże Kormorana Coffee Stout

Chrisrks
Porządnie uwarzone piwo.Dobry wygląd,piana beżowa,opadająca dość powoli.Czarne jak smoła.Zaskakujące aromaty.Od oczywistej czarnej ,palonej kawy,przez gorzką czekoladę,aż po lekko miodowe zapachy.Jeżeli ktoś wąchał pierzgę miodową to wie o co chodzi.Alko niewyczuwalne tak w aromacie jak i smaku.Kormoran nie zawodzi!
2017-11-23 20:31:29
Pinta Table Brett

prisoner
Aromat cytrusowy chodź też słodsze owocowe są wyczuwalne, bardzo przyjemnie i świeżo pachnie. Smaku faktycznie kwaskowe, trochę ziemiste, ciut wodniste ale pije się przyjemnie jest bardzo orzeźwiające.
2017-11-23 20:20:48
Darłowskie Zamkowe Miodowo Imbirowe

BRYNIU
Biała piana głównie drobno-pęcherzykowa z obfitym w miarę równym, koronkowym lacingiem oblepionym dookoła szkła. Barwa złocista - idealnie klarowna. Aromat to głównie nuty imbiru jak i miodu następnie czuć delikatną nutkę chmielową. W smaku już jest gorzej a mianowicie czuć oczywiście czynniki "chemiczne", które wpływają negatywnie na walory smakowe tego trunku. Wrażenia są porównywalne niczym niestety dość popularnego "Piwa z Sokiem" ... nic więcej niestety nie napiszę... To nie dla mnie.
Wysycenie średnie.
Warka do: 22.11.2017r.


2017-11-23 19:47:09
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010