Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Ilość piw w katalogu

7008

Czy wiesz, że...

11 marca 2007 roku, z okazji otwarcia Starego Browaru w Poznaniu, 10625 osób napiło się piwa z odlanego z brązu kufla, który mierzył ponad 5 metrów wysokości! Pojemność kufla to około 6000 litrów.

Najnowsze komentarze

Somersby Apple

Gość
to jakiś syf plus syntetyczny słodzik. czy to jest definicja piwa?
2017-06-28 17:46:04
Tyskie

Gość
to nie jest piwo zatem nie wiem z jakiego powodu ktoś te pomyje tu umieszcza
2017-06-28 17:43:17
Bojan Toporek

prisoner
Cytrusowo ziołowe, dobre; dawno go nie piłem. Pijalne, zimne idealne do obiadu
2017-06-28 17:12:33
Lubuskie Wiśniowe

Shinodin
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko opadająca i zanikająca, jako taki lacing utrzymuje się na szkle. Barwa oczywiście wiśniowa, dość klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu również dominuje wiśnia i jest to zapach naturalny, brak sztucznych aromatów, ale też akcentów charakterystycznych dla piwa. W smaku podobnie, słodziutka naturalna wisienka z nieznaczną goryczką, brakuje tu lepszej kontry kwaskowej, bo ta jest iluzoryczna, mocna słodycz, po jakimś czasie na podniebieniu da się wyczuć, że pijemy jednak piwo, a nie sam soczek, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Witnica, etykieta nowa, bardziej elegancka i przejrzysta, w miarę dobrze opisana. Warka 15.09.2017. Ciekawe wiśniowe piwo, na plus brak sztuczności i chemii na minus nadmierna słodycz. Mimo to uważam, iż można je wypić z całkiem umiarkowaną przyjemnością. Dobra alternatywa dla osób lubiących piwo z sokiem. Ja wystawiam 6, może lekko naciągane, ale niech tak pozostanie.
2017-06-28 17:01:07
Åbro Original

Gość
Dobre szwedzkie piwo, dostępne na promach Stena Line.
2017-06-28 16:14:24
Chojrak Piwo Mocne

Gość
bardzo dobre piwo.jak na ta cene.
2017-06-28 15:48:45
Gościszewo Rycerz Piwo Jasne Pełne

Jacelinho
Kupione na zamku w Malborku , przyjemny lager , ma swój smak i nie pomylę go z innym lagerem. Ma swój smak i charakter. Barwa miodowa , piana biała choć mogła by być lepsza. Smak specyficzny są i drożdze i chmielowy posmak i oczywiście słód.Aromat taki sam. Małe nasycenie dzięki Bogu bo nie lubię jak lager ma za dużo gazu wtedy człowiek zdycha od tego gazu.Ogólnie nie pomylę go z innym lagerem i wg mnie tylko Ciechan Słodowe jest lepsze. Ma trochę żelaza ale nie jestem tego pewien i mi nie przeszkadza w końcu rycerz :P Ogólnie dobre , jedyne w swoim rodzaju , zapamiętam na długo. Polecam :)
2017-06-28 15:27:30
Chojrak Piwo Mocne

Gość
Butelkowe jest najlepsze zimne...jest ok.
2017-06-28 15:22:08
Chojrak Piwo Mocne

Gość
chojrak bardzo dobre piwo,sto razy lepsze niz harnas debowe tyskie itp..bardzo dobrze sie czuje po nim jak wypije wiecej.na drugi dzien nie mam kaca samopoczucie ok..
2017-06-28 15:18:27
Miłosław Marcowe

piwnysmakosz
Moje pierwsze podejście do piwa z Miłosława było bardzo pozytywne, tanie i dobre piwo, następne kupione piwo okazało się porażką, teraz kupiłem trzecie i niestety, jest bardzo źle. Aromat niczym gotowy rosół, w smaku to samo + masło, do tego brak goryczki, bardzo wodniste. Piję się jak wodę, smak lekko słodowy. Nie wiem czy mam takiego pecha i trafiam na popsute partię, albo coś popsuło się w tym piwie.
2017-06-28 15:09:45
Kustosz IPA

Gość
Zgadzam się z poprzednikiem - smakuje jak podrasowany VIP... gorzki, wyczuwalny charakterystyczny posmak alkoholu znany z tanich piw.
2017-06-28 13:48:02
Pime Öö Imperial Stout

Gość
Dla mnie sięga ideału RIS'a. Gęsty, pełny w smaku, pijąc z pokala wyczuwałem nuty delikatnie owocowe.(smak: 9,zapach: 9, wygląd: 6)
2017-06-28 13:06:13
Miłosław Sosnowe APA

piwnysmakosz
Aromat: Lekkie cytrusy, leciutka sosna, mógłby być bardziej pełny
Smak: Lekkie cytrusy, lekka sosna. Dosyć ciekawa goryczka (pewnie to zasługa sosny). Ziołowy, chmiel
Piana: Bardzo szybko znika, nie oblepia szkła.

Aromat mógłby być lepszy, do tego piwo jest ciut wodniste. Ale nie jest źle, dobrze się piję, idealne na lato.

Administrację proszę o usunięcie komentarza "gość", zapomniałem się zalogować, więc wstawiam ponownie ten sam komentarz, tym razem po zalogowaniu.
2017-06-28 12:07:49
Doctor Brew BEfREE Truskawkowe

Thesloma
Zapach : truskawkowy , słodki

Smak : nie męcząca słodycz od truskawki i lekki kwasek od tego owocu. Czuć delikatną gorycz w między czasie. Choć szczerze podczas picia wyczuwam pustkę w tym piwie na początku ta truskawka lekka gorycz , a potem już jakbym pił sam gaz.

Piwo to całkiem niezła alternatywna od Radlerów czy innych bo nie jest to napewno lemoniada , a piwo bo czuć goryczkę , piwo mocno nagazowane w moim przypadku choć ogólnie rzecz biorąc całkiem okej.
2017-06-28 11:49:55
Król Lata - Roi de l Eté

WoocashRosh
Jasno żółte, zmętnione, piana obfita, drobnopęcherzykowa. Aromat cytrusowy, w tle delikatna kolendra. W smaku cytrusowe orzeźwienie, niska goryczka adekwatna do stylu, lekkie, orzeźwiające i bardzo pijalne. Rewelacyjne piwo, doskonałe na upalny dzień.
2017-06-28 10:47:31
Córka Młynarza

WoocashRosh
Piana biała, drobno i średniopęcherzykowa, obfita, niezbyt trwała. Barwa jasnożółta, zmętniona. Aromat cytrusowy z lekkimi akcentami słodu pszenicznego. W smaku orzeźwiające, cytrusowe, nieco zbyt wodniste i słabo wysycone. Bardzo fajnie wyczuwalne nuty chmielowe, lekka goryczka. Dobre piwo na lato.
2017-06-28 10:42:50
Zwierzyniec Pils

piwnysmakosz
W sumie jak na 3zł, to nie spodziewałem się dużo, aromat lekko słodowy i tyle. W smaku bardzo niedobra goryczka (stare chmiele?). Do tego strasznie wodnisty. Nic ciekawego, zwykły koncerniak. Do tego piana znikająca w 5s.
2017-06-28 10:22:57
Senojo Vilniaus Tamsusis Alus

Ron_M
Miłe zaskoczenie z Litwy. Bardzo ładnie pachnące piwo z dużą zawartością alkocholu i nadzwyczajnej barwie. Polecam!
2017-06-28 09:41:06
Lwówek Single Hop Sorachi Ace

Zeus
Kupiony 27/06/2017 w promocji w sieci Żabka. Intensywny aromat amerykańsko-japońskiego chmielu, wyrazista, ściągająca wręcz goryczka, wysycenie średnie. Barwa miedziana z piękną drobnopęcherzykową pianą. Piwo przepyszne i przearomatyczne. Jak dla mnie strzał w 10!!
2017-06-28 07:41:17
V.I.P. Original Lager

nietzsche
Głubczyckie posiada głubczyckie wady, zwłaszcza zapachowe
2017-06-28 00:50:16
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Degustacja piwa

Piwo najczęściej kojarzy się z goryczką i charakterystycznym złotym kolorem, pomimo wielkiej różnorodności gatunków i styli opisujących piwny świat. Wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły, prosty napój alkoholowy i można w nim odnaleźć głębię smaków i aromatów. Podziwiać je wszystkimi zmysłami, cieszyć oko, słuchać. Nie każdy wie, że gatunków i stylów piwa jest kilkadziesiąt, a każdy charakteryzuje się różnymi cechami i własnym unikalnym smakiem. 
Degustacja tego trunku może być nie tylko piciem, ale i sztuką. Wymaga ona jednak pewnej wiedzy i umiejętności oraz zastosowania technik pozwalających wydobyć sekrety piwa. Jeśli je poznamy, przekonamy się że piwo to nie tylko smak goryczki i biała piana, ale także cała gama różnych zapachów i smaków.

Kilka technik degustacji piwa:
Pierwszym co rzuca nam się w oczy, kiedy dostajemy piwo jest czapa piany na górze szklanki, zaraz potem jego barwa.  Ilość potencjalnych kolorów i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, zostały one jednak przyporządkowane trzem ogólnym typom. 
Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej, wśród których wyróżniamy kilka odcieni. Druga grupa to piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny, hebanowy, brunatny lub miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane, które mają mętny i nieprzezroczysty kolor. 
Każdy styl piwa posiada zdefiniowany zakres barwy. Amerykanie używają skali SRM, w Europie używa się skali EBC. 

Nieodzowną częścią degustacji jest analiza bukietu zapachowego piwa. Pozwala ona delektować się nutami chmielowymi, słodowymi, owocowymi, karmelowymi. Złożony aromat zapowiada również złożoność smaku. Bukiet zapachowy piwa jest często niezauważaną cechą, która jednak ma olbrzymi wpływ na całościowy odbiór piwa.
W porównaniu z zapachami ilość smaków jest bardzo skromna. Naukowcy wyróżnili aż ponad 800 zapachów, które mogą być obecne w piwie. Dla porównania wyróżnia się jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W rzeczywistości to, co odbieramy jako bukiet smakowo-zapachowy piwa jest głównie zapachem, a nie smakiem.

Chmiel zawiera około 300 różnych związków z których każdy wpływa na wydzielany przez piwo zapach. Aby wyczuć chmielową lub drożdżową woń należy trzymając szklankę w odległości około 15 cm od twarzy delikatnie mieszać szklanką aby wydobyć aromat. W ten sposób można wychwycić wytrawne, goryczkowe zapachy jak nuty róży, ziół i tytoniu czy palonej kawy.

Intensywnie mieszając szklanką z piwem i przysuwając nos blisko szklanki złowimy całą gamę aromatów pochodzących ze słodu jęczmiennego nadających piwu pełnię smaku i zapachu. Odnajdziemy tu nuty karmelowe, biszkoptowe, waniliowe, maślane, palone i orzechowe. Te aromaty najłatwiej uda się wychwycić w piwach treściwych o dużym ekstrakcie i bogatym bukiecie zapachowym.

Związki, którym zawdzięczamy dużą część aromatów powstają w wyniku pracy drożdży na drodze fermentacji alkoholowej. Aby je wydobyć przykrywamy szklankę dłonią. Intensywnie mieszamy zwartość szklanki, aby po odkryciu delektować się bogactwem owocowych aromatów. Banany, gruszki, brzoskwinie, nuty czerwonego lub zielonego jabłka to najczęściej wyczuwane zapachy. 

Kolejnym krokiem jest analiza smaku. Należy biorąc łyk piwa do ust pozwolić mu przepłynąć po całej powierzchni języka, dotknąć policzków oraz podniebienia. Początkowo powinna pojawić się delikatna słodowa słodycz. Po chwili ustąpi ona miejsca orzeźwiającej kwaśności z cierpkimi nutami, by w końcu przejść w zdecydowaną, wyczuwaną przez tylną część języka goryczkę, która pozostaje jeszcze chwilę po przełknięciu piwa. 

Kilka odczuć sensorycznych nie jest ani smakiem ani zapachem, jak np smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, który wysusza nam usta od środka). Smak ściągający w piwie pochodzi od garbników z łusek słodowych oraz chmielu. Posmak ten w piwach jest delikatniejszy niż w  czerwonym winie czy mocnej, czarnej herbacie. 
Podobnie wyczuwamy w piwie nasycenie piwa dwutlenkiem węgla.

Istnieją specjalne zespoły ludzi, które regularnie zajmują się oceną sensoryczną jakości produktów spożywczych. Taki zespół, zwany Panelem Degustacyjnym - musi być świetnie wyszkolony i specjalnie wyselekcjonowany, aby mógł razem pracować.  Każdy z jego członków wyróżnia się ponadprzeciętną wrażliwością  sensoryczną na smaki i zapachy. W odróżnieniu od innych Paneli Degustacyjnych przemysłu spożywczego, degustatorzy piwa potrafią rozpoznać i opisać chemicznie nazwy dziesiątek substancji znajdujących się w piwie. 
Panel opisuje które cechy pasują do tzw. profilu sensorycznego piwa, czyli co w piwie jest najbardziej wyczuwalne. Degustatorzy sprawdzają czy oceniana próbka danej marki jest zgodna z jej profilem sensorycznym. Analiza sensoryczna Panelu Degustacyjnego często jest wykorzystywana przez technologów. A to dlatego, że opisy związków chemicznych wyczuwalnych w piwie przygotowane przez Panel mówią wiele o kierunku fermentacji, pracy drożdży, w jakich "warunkach pracowały" np. przy zbyt wysokim lub niskim natlenieniu.

Głównym zadaniem Panelu jest analiza bukietu zapachowego. Już po zapachu można ocenić np. wiek piwa, odpowiedzieć na pytanie czy fermentacja przebiegła prawidłowo oraz rozpoznać  styl piwa. Piwa belgijskie, pszeniczne, stouty, portery, lagery, pilznery, angielskie Ale, mają zupełnie różne bukiety zapachowe. 

Smakiem Panel zajmuje się w drugiej kolejności. W przeciwieństwie do degustacji wina, degustowane piwo jest połykane, ponieważ tylko tylna część języka jest w stanie ocenić intensywność oraz jakość goryczki. Jakość goryczki i wszystkie posmaki z nią związane tj. smak ściągający, cierpkość, kwaśność, to główny z ocenianych parametrów piwa. Panel ocenia również słodycz, słodowość, pełnię piwa. 

Jak widać naprawdę dobre, prawdziwe piwo może być trunkiem tak samo szlachetnym i wdzięcznym jak wino. Aby jednak móc wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu, należy wiedzieć, czego w nim szukać i na co zwracać uwagę. Poniższe porady pomogą stawiać pierwsze kroki w degustacji piwa. 
  1. Ważne jest, aby przed degustacją nie spożywać żadnych wyrazistych w smaku potraw oraz napojów, gdyż mogą one zupełnie zaburzyć odczuwanie smaku i aromatu piwa.
  2. Pomiędzy degustacją dwóch różnych piw w krótkim czasie, zaleca się przepłukanie ust niegazowaną wodą w celu zniwelowania posmaku po degustacji pierwszego piwa.
  3. Piwo powinno posiadać temperaturę odpowiednią dla stylu, w którym zostało uważone.
  4. Przelewamy je do dobrze umytego, schłodzonego i zwilżonego zimną wodą kufla, pokala, szklanki lub kielicha, w zależności od stylu piwa. 
  5. Oceniamy jego barwę oraz stopień klarowności. (bardzo ważne jest przy tym odpowiednie oświetlenie)
  6. Oceniamy pianę. Czy jest wysoka, trwała, gęsta? Grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor, smak?
  7. Oceniamy zapach piwa. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być (słód, chmiel, drożdże, karmel, kawa, czekolada, chleb, banany, goździki, cytrusy)
  8. W smaku oceniamy przede wszystkim balans słodowej słodyczy i chmielowej goryczki, treściwość piwa, poziom i trwałość goryczki, pijalność.
  9. Wysycenie dwutlenkiem węgla i odczucie w ustach. Czy piwo powoduje szczypanie, rozgrzewanie, szorstkość, lepkość, orzeźwienie i inne wrażenia.
  10. Ostatni krok dotyczy estetyki serwowania piwa. Np opakowania, etykiety, ilość i jakość podanych na niej informacji.
wykonanie choruzy.pl © 2010