Czy wiesz, że...

Cerveceria Polar-Malterias Unidas z chilijskiego miasta Punta Arenas to browar położony najbliżej bieguna południowego. Natomiast najbliżej bieguna północnego działa browar Immiaq z Grenlandii.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Gubernija Velvet Brown Aleawatar
Gość
Gubernija Velvet Brown Ale

Miało być ALE, ale podchodzi pod koźlaka,,,,ogólnie ten browar jest problematyczny - nic nie smakuje tak jak wskazuje etykieta, ale nie można powiedzięc że jest fatalne. Na tle kiepskich koncerniaków biorąc pod uwagę cenę (tylko niewiele więcej od byle jakiego piwa) można sięgnąc. Ale nie ma co liczyć na jakieś walory smakowe. Ktoś napisał że to ciemne piwo.... no nie wiem jęśli Warka Strong jest ciemnym piwem to także i to jest ciemne i postawiłbym je na jednej pólce z Warką Strong. Sięgam bardzo rzadko, a jak sprubuję to potem przez kilka tygodni pamiętam żeby jednak wybrać coś innego. Takie bardzo przeciętne piwo, bez zachwytu ale i narzekać nie można
2024-02-24 01:13:21
Namysłów Kuflowe Mocneawatar
Gość
Namysłów Kuflowe Mocne

Albo są różne partie albo jest jakaś degrengolada. Znam to piwo, na przekór wszystkim go konsumuje gdzieś tak od 2016 roku. Ono było znośne, mogłem powiedzieć że przy mocy 7.2 da się to pić i jest o level wyżej niże te wszystkie wynalazki w plastikach. Tymczasem od jakiegoś czasu nie jest 7.2 a 7.0. Nie żebym tęsknił za 0.2 ale to już daje do myślenia - proces produkcyjny jest inny (cokolwiek by to miało znaczyć przy takim piwie). Dziś popijam kuflowe i gęba mi się krzywi. Jakbym Mocarza pił. Moczarza niemalże
2024-02-24 01:02:05
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whiskyawatar
KosmanUniacz
starstarstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky

Warka 20/11/2024 kupione w Auchan za 5zł. Genialna cena.
Piana wysoka, drobno-pęcheżykowa, opada dość szybko ale na szerokim pokalu, brunatny, podchodzi pod czerwony, kolor.
Wiśnia w pierwszym smaku, wyraźna, wręcz niczym sok, w czym pomaga bardzo mała ilość ciała. Lekkie, przyjemne, lekko alkoholowe. Niestety brakuje tutaj banana który był w innej wersji tego Barley, a który świetnie komponował całość. Wiśnia, jednakże, również dobrze się komponuje. Bardzo dobre.
2024-02-24 00:25:53
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export

Piwo wyróżnia się z tłumu i to chyba największa zaleta tego piwa. Producent wie co robi. Generalnie to duży plus.
2024-02-24 00:19:15
Piwny Bączekawatar
Gość
Piwny Bączek

ja śpiewam hop hop dino dino baw się w coś fajnego bączek to jest nic nie normalnego hop hop....
2024-02-24 00:12:19
Stout Leven Imperial Stoutawatar
Igos86
starstarstarstarstar
Stout Leven Imperial Stout

Czarny kolor, brak transparentności. Piana duża gęsta jasno brązowa. Wyraźny czekoladowy, kawowy aromat, lekko słodkawy, palony chleb.
W smaku rześki ,lekki , troszkę wyczuwalna moc ,ale w tym pozytywnym znaczeniu , nie jest bardzo słodki, powiedziałbym ,że nawet delikatnie kwaskowaty , wyczuwalna goryczka, wszystko jednak dobrze zbalansowane. Smak Kawy i czekolady oraz palonego chleba.
2024-02-23 23:44:40
Samson 1795 Czech Dark Lager awatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Samson 1795 Czech Dark Lager

...no i musiałem podnieść do 7-ki :-), bo u mnie jest jeszcze jedno kryterium, którego tutaj brak ;-) JAKOŚĆ do CENY :-D
2024-02-23 23:42:08
Samson 1795 Czech Dark Lager awatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Samson 1795 Czech Dark Lager

No ale już za cenę 1,29 z Bakomy to pić, pić i jeszcze raz pić :-D..prawie tańsze niż woda ;-)
2024-02-23 23:28:53
Maryensztadt New Black Orange Stoutawatar
Malammore
starstarstarstarstar
Maryensztadt New Black Orange Stout

Brązowe, na rantach lekko prześwitujące, piana szybko całkiem zanika. Aromat z butelki pomarańcz, z pokalu mleczna czekolada i pomarańcz lekko w tle. W smaku kawowe, trochę mlecznej czekolady, fajna kawowa paloność. Niskie wysycenie, pije się całkiem przyjemnie.
2024-02-23 23:15:06
Nepomucen Wonderful Barley Wine with Cherry & Cococa Nibsawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Nepomucen Wonderful Barley Wine with Cherry & Cococa Nibs

Ależ się tu dzieje. Jest paloność, są suszone owoce, są wyraźne melanoidyny. Do tego jest słabe, ale zawsze wysycenie CO2, a to rzadkość przy tych parametrach i chwała NEPO za to, bo wreszcie barley wine nie smakuje jak syrop, tylko jak piwo. Jest też lacing. Jest słodycz i jest przypalona skórka od chleb, mam wrażenie, że to Wonderfull to naspeedowany quadrupel. I taki sztos kosztuje 12 zł za 0,5l w Lidlu. Poproszę więcej.
2024-02-23 23:08:16
Nook Tajemniczy Ogródawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Nook Tajemniczy Ogród

Aromat kawa, czekolada, kakao. W smaku słodkie, czekolada deserowa i mleczna. Trochę za słodkie, ulep to nie jest, alkohol świetnie ułożony. Dorwałem w Auchan za 11 zł. dobra cena jak na RiS.
2024-02-23 22:56:48
Cornelius Hazy APA (dawniej Cornelius APA)awatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Cornelius Hazy APA (dawniej Cornelius APA)

Piłem w innej butli zakupione w sympatycznej cenie w Dino..zapewne jeszcze do niego powrócę gdyż niczego mu nie brakuje :-)
2024-02-23 22:17:51
Desperados Masawatar
Gość
Desperados Mas

Bardzo dobre piwko. Szkoda, że niedostępne w Polsce.
2024-02-23 21:51:22
Desperados Originalawatar
Gość
Desperados Original

Nowy smak w którym tequila została zastąpiona aquardiente tragedia. Więcej Desperdosa nie kupię.
2024-02-23 21:49:38
Fortuna czarne cold brew coffeeawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Fortuna czarne cold brew coffee

Po wlaniu ładna piana ale chwilowa. Aromat kawowy. W smaku też mocno zdominowany przez kawę a że jestem kawoszem to mi odpowiada. Miła odmiana
2024-02-23 21:19:50
Spółdzielczy Pewni Dobrego Foreign Extra Stoutawatar
wujaniek
starstarstarstarstar
Spółdzielczy Pewni Dobrego Foreign Extra Stout

Lekka goryczka czuć czekolade i jakieś palone nuty smakowe. Całkiem dobrze się pije.
2024-02-23 21:12:00
Harnaś Jasne Pełneawatar
Spokoloko
starstarstarstarstar
Harnaś Jasne Pełne

Harnaś powinien robić wszelkiego rodzaju piwa przeniczne, byłby w tym naprawdę dobry skoro i w zwykłym lagerze umieszcza smak banana i gumy balonowej
2024-02-23 20:55:18
Pinta Shiny Nightawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
Pinta Shiny Night

Z butelki wyczuć da się jakiś dziwny owocowo-kwiatowy aromat, na szczęście ze szkła jest prawilnie - z przodu nafta i słonecznik, z tyłu paloność i cytrusy. Po głębokim zaciągnięciu wchodzi żywica w typie runa leśnego. Wygląd bez zastrzeżeń - czerń i kożuszek piany w kolorze beżu.

W smaku jest galancie, chociaż nie jest to level Hop Pokus, czy Żytorillo. "Tłusto", półwytrawnie, cytrusowo i z wyraźną albedową goryczką na finiszu. Drażni mnie tylko ten kwiat w aromacie, ale widocznie któryś z chmieli poszedł w byliny. Już kiedyś pisałem, że Pinta umie w BIPki, chyba tylko te z Zakładowego mi bardziej smakują.
2024-02-23 20:42:42
Lubrow Circle Coast IPAawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Lubrow Circle Coast IPA

Aromat jakoś nie powala, trochę dojrzałych owoców, melon, ananas. W smaku wytrawnie, owocowo i dość fajna, zalegająca goryczka.
2024-02-23 20:39:30
Havlíčkův Brod Rebel Originál Premium 12°awatar
ezavv
starstarstarstarstar
Havlíčkův Brod Rebel Originál Premium 12°

Rebel - hebel; pijalne z efektem szampańskim (czuć bąbelki)
2024-02-23 20:36:28
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.