Czy wiesz, że...

Z wraku statku na dnie Bałtyku wydobyto 4 butelki wypełnione bardzo dobrze zachowanym piwem. Archeolodzy przypuszczają, że statek, który zatonął u brzegów Finlandii wyruszył w swoją podroż z Kopenhagi do St. Petersburga między 1800 a 1830 rokiem. Zatem wydobyte z dna morza piwo może mieć nawet 200 lat.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Barcelonismo
moderatorstarstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kingpin Headbangerawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kingpin Headbanger
Wygląd: jasno bursztynowe, klarowne, ok piana i lacing
Zapach: pachnie oldskulowo, karmelowo, trochę alkoholowo, cebulą, trochę sosną, winogronem, cytrusami, czarną herbatą.
Smak: Fascynuje mnie nagła popularność starych piw Kingpina, tylko dlatego, że zostały wypuszczone w puszce i trafiły do lidla, Berserker jest z 2014, a Headgbanger z końca 2015. Imperial IPA już nikt nie robi, rozpadło się to na dwa podgatunki, DIPA i TIPA, temu bliżej do TIPA, bo ma prawie 9% uzyskane zresztą z 19blg i to czuć. Ciała jest tu niewiele, piwo jest raczej wytrawne, mocno alkoholowe, karmelowe. Nachmielenie pewnie ciut zwiększono względem tego, co było przed laty, ale dalej jest to alkoholowo-karmelowy okrutnik.
2022-09-28 02:18:14
Kingpin Berserkerawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kingpin Berserker
Wygląd: barwa brunatna z rubinowymi refleksami, nie jest bardzo nieprzejrzyste, jest jaśniejsze od tego pitego przed laty, na co też wskazuje barwa piany, która jest zaledwnie jansno beżowa, ładna, ładny lacing
Zapach: palony, ale nie przesadnie, mocno cytusowy i to by było tyle
Smak: nigdy nie lubiłem Black IPA, a Berserker był przyładem BIPA, jakiej nie lubię :3 ze składu zniknął wrzos (który i tak wraz z jaśminem nie był wyczuwalny), słody pozostały bez zmian, ale wydaje mi się, że ciemnych dano ciut mniej, na co nawet wygląd wskazywał, brak tu dawnych nut melanoidynowych, ale wciąż są palone, popiołowe, bardzo kwaskowe, a ilość chmielu taka średnia w porównaniu z resztą serii. Dalej smakuje jak American Stout, ale bardziej puszysty.
2022-09-28 01:44:02
Schmucker Kellerbierawatar
Gość
Schmucker Kellerbier
Mętne, jest ładny lacing, w smaku inne niż koncernowki, warto spróbować.
2022-09-28 00:07:43
Pinta A Ja Pale Aleawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta A Ja Pale Ale
prawie 6 lat temu narzekałem, że piwo jest wodniste, niewiele się tu dzieje, od tego czasu zmieniło się tyle, że zamiast 4,5% to teraz wyciągają 5% alko z takiego samego ekstraktu, więc jest jeszcze bardziej wodniste, choć przy tych parametrach nie powinno. Tym razem chmielu jest ciut więcej, bo piwo w miarę świeże, ale poza chmielem to to jest po prostu pustka, a tak apa smakować nie powinna
2022-09-27 23:55:24
Żywiec Porterawatar
Gość
Żywiec Porter
Pojawił się cukier w składzie. Dla mnie piwo zostało skreślone.
2022-09-27 23:38:57
Cannabis Pussviesis Alus awatar
Gość
Cannabis Pussviesis Alus
Małe nagazowane, mała piana, mętnawe, w smaku suszone daktyle
2022-09-27 22:35:08
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%
Oryginał że Stanów ma również 4,6 alko
2022-09-27 22:03:17
WRCLW bezalkoholowyawatar
KosmanUniacz
starstarstarstarstar
WRCLW bezalkoholowy
Ma niezły charakter piwny, jest goryczka, choć krótka, chce się je pić. Orzeźwiające, zdecydowanie. Brak alkoholu wcale atutem nie jest, ale w momencie potrzeby, będzie idealnym kompanem.
Naprawdę, jedno z najlepszych bezalkoholowych piwek na rynku.
2022-09-27 22:00:58
Browar Popiel Kawatar
Gość
Browar Popiel K
Szczerze polecam poznać prawdziwy smak piwa. Tych piw nie można porównywać z innymi,one są ponad wszystkie.
Dorota
2022-09-27 21:55:29
Koblenzer Bräu Weissbierawatar
dawid3003
starstarstarstarstar
Koblenzer Bräu Weissbier
Ja mam zawartość alkoholu 4,5%. Polska etykieta, data ważności do 04.23. Piwo nabyte w NETTO.
2022-09-27 21:31:40
Konrad Tmavy 11 Lezakawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Konrad Tmavy 11 Lezak
Piwo nie jest złe. Nie musiałem się zmuszać do tego żeby wziąć kolejny łyk. Nie jest słodkie. Goryczka jak najbardziej wyczuwalna. Jest lekka paloność i czekolada. Ale zabrakło mi tutaj "tego czegoś"
2022-09-27 21:29:11
Profesja Piratawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Profesja Pirat
niestety cos się nie udalo w warce 2020
koncówka kwaśna
jakby zwarzone kwaśne mleko
widać jakąs ciemną zawiesinę
szkoda
ale mam nadzieje że to tylko wypadek przy pracy
2022-09-27 21:19:46
Gambrinus 11° Excelentawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Gambrinus 11° Excelent
zapach słaby słodowy, trochę mydlany
na języku gładkie przyjemne lekko chmielowe na finiszu
dobre piwo
polecam
kupione w CZ
2022-09-27 21:09:52
Wilk New England IPA Sabro Citra Mosaic awatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wilk New England IPA Sabro Citra Mosaic
Kolejne znakomite piwo od Wilka. New England aromatyczny i smaczny. Polecam
2022-09-27 21:02:10
Artezan & Multi Qlti Goseawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Artezan & Multi Qlti Gose
Aromat kwaskowy, lekko jogurtowy w smaku przyjemnie kwaskowe z dodatkiem soli, który tu nie wiele robi. Bardzo pijalne.
2022-09-27 20:58:00
Abbaye de Vauclair Imperialeawatar
Gość
Abbaye de Vauclair Imperiale
Piwo trochę w klimacie pod belga. Słody grają nutkę wina. Zdaje się że bardziej od żyta. Niemniej, jest troche wodniście jak na ten kaliber. Przewija się banan. Na jeżyku zalega przyjemna słodycz - lekki cukier. W składzie nie ma. Jest i kolendra.

Smaczne. Nic wybitnego. Ale to lager. Jak na lagera to wysokie loty ;)
2022-09-27 20:41:12
Stu Mostów WRCLW Fest Lagerawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Stu Mostów WRCLW Fest Lager
Bardzo dobry lagerek: ziołowy, korzenny, lekko słodkawy. Goryczka niska, chmielowa, bardzo dobre piwko.
2022-09-27 20:23:16
Łomża Białe Pszeniczneawatar
Gość
Łomża Białe Pszeniczne
Po prostu dobre :P
2022-09-27 20:12:58
Wilk New England Marakuja IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wilk New England Marakuja IPA
Ale im to genialnie wyszło. Kwaskowaty posmak, świetny balans. W aromacie jest nieźle. ale to smak czaruje. Bardzo dobre piwo, najlepsze od Wilka dotychczas.
2022-09-27 20:08:08
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisseawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse
Aromat owocowy, dojrzały banan, brzoskwinia. W smaku weizenowe, treściwe, alkohol dobrze ukryty, półsłodkie, koźlakowe klimaty również obecne. Dobre ale bez szału.
2022-09-27 19:50:37
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.