zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najnowsze komentarze

Tenczynek RISawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Tenczynek RIS
Barwa czarna , niezmętniona , typowa dla stylu. Piana beżowa , niska , niezbyt trwała i zostawia szczątkowy lacing. W aromacie pralinki czekoladowe zdecydowanie , trochę wanilii wg mnie. Bardzo fajny aromat. W smaku nie czuć alko , delikatnie szczypie na języku , mogło by być mniej gazu jednak. Czekolada , wanilia. W miarę gęste , goryczka niezła choć wolałbym więcej palonosci. Kawał porządnego piwa , za te około 12 zł to bardzo fajna propozycja. Warka do 31.12.2019
2019-06-25 23:31:02
Perun Kraina Welesaawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Perun Kraina Welesa
Barwa czarna , zmętniona całkowicie. Piana mocno beżowa , ładna , drobna choć niskiej trwałości i z słabym lacingiem. W aromacie czuć dym i ciemne słody. Jest żyto jak najbardziej wyczuwalne , czekolada a ten dym daje delikatnie owocem ale nie wiem jakim. Fajny aromat , klasyka gatunku. W smaku piwo jak na styl ma mało alko , choć nie pije się tak łatwo. Typowo degustacyjne , dymione , palone , choć z niska goryczką. Mało gazu. Ogólnie piwo smaczne , nawet bardzo i niedrogie. Jak ktoś lubi te klimaty to takie 8 z minusem to odpowiednia ocena dla tego Peruna. Warka do 06.02.2022
2019-06-25 23:14:37
Perun Los Chmurnikaawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Perun Los Chmurnika
Piwo dość karmelowo-żywiczne. Miejscami słodowe z delikatnymi elementami NE IPA ale chociaż goryczka jest dość znikoma a owoce bardzo w tle . U mnie mocno naciągana 7 bo piwo dobrej jakości ale brakuje tych owoców i świeżośći.
2019-06-25 23:14:12
Brokreacja Espressoningawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Brokreacja Espressoning
Delikatne poczucie toniku w kwestii gorzkości , ogółem piwo kawowe i cytrusowe dość przyjemnie. Przyznam że to było doświadczenie dość ciekawe i inne. Warto spróbować zdecydowanie
2019-06-25 23:12:32
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasmanawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasman
Barwa czarna , zmętniona całkowicie. Piana beżowa , obfita co mnie trochę zaskoczyło i w miarę drobna i zostawia niezły lacing. W aromacie ładnie czuć czekoladę , delikatnie skórkę od chleba , paloność i słodycz delikatna. Ciekawy aromat , choć trochę ma z risa. W smaku genialne ułożone , subtelnie palone , słodycz skontrowana goryczką. Mega czekolada , Ogólnie piwo bardzo dobre , trochę drogie ale rozumiem cenę. Jeden z lepszych Porterów jakie piłem. Mocne 8 na 10. Warka do 23.01.2021
2019-06-25 22:57:05
Pinta Masterbarawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Masterbar
No w aromacie zdecydowanie wyczuwalne toffi. To takie toffi kojarzące się z Irysami, takimi cukierkami.
Następnie dochodzą nuty melanoidynowe. Piana nieobfita, drobnopęcherzykowa, szybko zniknęła.
Kolor ciemnomiedziany wpadający w brąz, klarowne. W Teku wychodzi również w aromacie nugat i biszkopty.
Piana jest bardzo mała, ale lacing, który pozostawia jest super. No w smaku jest typowo barley wine.
Jest wyklejająco, treściwie. Chociaż piwo jest moim zdaniem zbyt wyważone. Brakuje zarówno słodyczy
jak i goryczki. Piwo jest ?krótkie? w odbiorze. Niby coś się zaczyna a za moment się kończy. Alkohol fajnie
ukryty, czuć jedynie lekkie rozgrzewanie w przełyku po kilku łykach. W świetle dzisiejszego Kraftu piwo
nie porywa, choć jest solidne.
2019-06-25 22:44:30
Lapin Kulta 5,2%awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lapin Kulta 5,2%
Barwa pełne złoto , klarowna . piana mistrzostwo świata , mega trwała , drobna i zostawia piękny lacing , szok. W aromacie słód i nie daje zielona butelką. Nieźle pachnie , bez wad. W smaku niska goryczka , leciutko wodniste , idealna na te upały .słodowe , gaz poniżej średniej. Po prostu dobre jest , miło zaskoczony jestem , spodziewałem się gówna a wypiłem z przyjemnością ,przy naszych koncernach to niczym Ferrari i Fiat. Warka do 04.05.20 , takie 7 z delikatnym minusem ale zasługuje na pochwały. Pierwsze piwo z Finlandii.
2019-06-25 22:42:00
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Whiskey Barrel Agedawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Whiskey Barrel Aged
Przyjemne piwo orzechowe w aromacie. Trochę uderza jak barley wine. Zapach winny, lekko owocowy. Bardziej słodki niż chmielowy. Czuć mocniejszym alkoholem tzn. whisky. Super piwko szkoda, że tak drogie. Specyficzna butelka o dużym kapslu
2019-06-25 22:39:38
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Przynajmniej żeś się przyznał, że zbyt gorzkie jest dla Twojego gusta. Niestety polski piwosz jest przyzwyczajony do "nijakości".
2019-06-25 21:47:39
Raduga Foxy Greyawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Raduga Foxy Grey
Drobno-pęcherzykowa, gęsta czapa piany w kolorze écru. Utrzymująca się. Lacing bardzo obficie - grubo okala ścianki szkła w postaci maźnięć. Barwa miodowa - zmętniona. W aromacie konkretnie bucha herbatą Earl Grey i to dobrej jakości muszę przyznać oraz dodatkiem amerykańskich chmieli. W smaku również ogromna doza herbaty w połączeniu z amerykańskim charakterem. Goryczka na dobrym - średnim poziomie nie zalegającym na finiszu.
Wysycenie: niskie
Warka do: 12.02.2020/B1
2019-06-25 21:39:59
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Owszem, że jest gorsze. Gorsze i droższe. Kiedyś było być może ciut lepsze i ciut słabsze, ale od kiedy Tyskacz jest o obniżonej mocy i z potwierdzonymi składnikami, to za Leszkiem stoi już tylko reklama.
2019-06-25 21:30:08
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Dobrze, że jest tanie to nie szkoda tych pieniędzy. Gorsze od tyskiego moim zdaniem.
2019-06-25 21:27:13
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)awatar
Gość
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)
Fantastyczny radler! Najlepszy jaki piłam.
2019-06-25 21:17:41
Trzech Kumpli Idiotaawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Idiota
Mocny RIS trochę klimat torfowy czasem. Mało słodki. Bardziej goryczkowy i palony. Gęsty świetny z finiszem czekoladowym, zbożowym. Zapach kawy,brakuje trochę posmaku owocowego, ale nadrabia wyrazistością goryczki.
2019-06-25 20:57:27
Pinta Megabitawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Megabit
Bardzo ładny aromat. Połączenie nut cytrusów, owoców tropikalnych i nut sosnowych. Słaba piana, chwilę
po wlaniu do szkła zniknęła. Piwo jest koloru żółtego, generalnie przejrzyste. W szkle głównie czuć
grejpfruta i mango. W smaku jest lekkie rozczarowanko. Wysokie wysycenie. Owocowość znikła, za to
przeważają nuty żywiczne i nuty iglaste. Goryczka jest konkretna, taka lekko szczypiąca, ewidentnie
żywiczna, ale niezalegająca. No jest to rasowy West Coast, choć nie trafił w me gusta. Piwo jest
zdecydowanie wytrawne, wręcz gorzkie.
2019-06-25 20:46:39
Połczyn Golden Honey Belgian Styleawatar
szab12
starstarstarstarstar
Połczyn Golden Honey Belgian Style
Miło czytać podobną opinie!
2019-06-25 20:18:59
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Dobre lepsze od tanich siksów a akurat promocja w dino po 2,29zł wiec jak tu na upały nie pić :)
2019-06-25 20:14:21
Połczyn Golden Honey Belgian Styleawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Mikkeller Bao Baoawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller Bao Bao
W aromacie głównie słodowo. Wyczuwalna delikatnie jest trawa cytrynowa. Bardzo obfita, kremowa,
drobnopęcherzykowa piana. Ciemnozłoty kolor, wpadający w lekki bursztyn, jest klarowne.
W szkle wyczuwalne lekkie karmelowo-miodowe nuty. W smaku jest średnio. Jest ta trawa cytrynowa,
ale dominuje w tym piwie słodowość. Jest gładkie dzięki użyciu płatków ryżowych. Piwo nie zachwyca.
Wysycenie średnie. Goryczka niska, ale lekko zalegająca. Piwo jest przez słodowość dość słodkie.
Piwo jest w jakimś stopniu złożone, bo po początkowej słodowej słodyczy następuje lekka trawiasto-cytrusowa
kwaśność.
2019-06-25 19:50:36
Cornelius Hazy Truskawka + Wiśniaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Cornelius Hazy Truskawka + Wiśnia
Różowo ? pomarańczowe. A piana biała. Wzorcowa jak na weizena przystało.
W aromacie dominuje truskawka.
W smaku też. Kompcik fifty fifty z niezłą pszenicą.
Na lato może być.
2019-06-25 19:50:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010