Czy wiesz, że...

Najwyższa puszka, wyprodukowana dla australijskiego Guinnessa miała wysokość 4,27m, średnicę 1,78m i pojemność 2052 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Captain Jackawatar
stresS
starstarstarstarstar
Captain Jack
Smakuje jak sporo lżejsza wersja Desperadosa. Bardziej pijalne, ale smak przez to jest sporo mniej intensywny. Tragedii nie ma, ale jak dla mnie Desperados wygrywa.
2020-05-30 00:08:47
Birbant Oz Whisky Barrel Agedawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Birbant Oz Whisky Barrel Aged
W aromacie słodko, marcepanowo, czekoladowo, z nuta kawy latte. Pachnie niczym Bafomet przy czym piwo z Peruna nie jest leżakowane w beczce a po prostu z dodatkiem wanilii. Świetny aromat, alkoholu nie wyczuwam.

Czarne, geste, ciemne i nieprzejrzyste. Piana obfita, gesta, ciemno beżowa, drobno i średnio bąbelkowa która powoli opada i w gesty sposób oblepia szkło.

W smaku czuć whisky, beczkę, leciutka kwaskowosc od palonych i ciemnych słodów. Piwo jest gęste, pół słodkie, kawowe, mocno palone, tytoniowe, z waniliowo marcepanowym finishem od whisky. Wyczuwalny i lekko rozgrzewający alkohol.

W aromacie perfekcja, w smaku zaś jeszcse mogło by się bardziej ułożyć, choć może dzieki lekko wyczuwalnej nucie whisky i drewna a także rozgrzewającemu alkoholowi piwo jest JAKIEŚ, bardziej wyraziste, itp. Nie mniej jednak bardzo dobry RIS.
2020-05-30 00:00:32
Strzelec Jasne Pełneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Strzelec Jasne Pełne
G****o kurwione
2020-05-29 23:51:59
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
Bardzo przyzwoite piwo. Przy grillu porównaliśmy 4 koncerniaki, jedno od Artezana i Browarne z Ambera. Koncerniaki przegrały zdecydowanie więc po co przepłacać.
2020-05-29 23:50:53
Deer Bear Let’s Cook - Mango Goseawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Deer Bear Let’s Cook - Mango Gose
Piana praktycznie żadna, biała gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, następstwem czego brak lacingu. Barwa ciemniejsza pomarańczowa, jak gęsty sok owocowy, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bardzo przyjemne nuty mango, pachnie bardzo przyjemnie tymże owocem wręcz soczkowo, nie czuję akcentów kwaskowych, ani piwnych. W smaku nadal dojrzałe mango, jest mega soczkowo, potem wchodzi lekki kwasek, finisz subtelnie słony, przymiotów piwnych nadal brak, wysoka treściwość, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Deer Bear, etykieta w zielonej kolorystyce, humorystycznie wykonana graficznie, niestety bardzo ubogo opisana, z opisu nie jestem nawet w stanie stwierdzić czy do produkcji został użyty chmiel. Warka 02.10.2021. Fani mango będą wniebowzięci. Ja jestem umiarkowanie pozytywnie nastawiony do tegoż wypustu browaru Deer Bear, na plus mega egzotyczny klimat mango i soczkowy profil, konkretny nie przesadzony kwasik i słony aftertaste, na minus trochę zbyt mocne odejście od tematu piwa. Suma sumarum, nie będę się mocno czepiał, mi smakowało, wystawiam 7.
2020-05-29 23:29:01
Nepomucen We Are Not Alone Here!awatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Nepomucen We Are Not Alone Here!
W aromacie jest słodko, owocowo z wyraźną nuta marakui, i ananasem, nie w pełni dojrzała brzoskwinią w tle. Leciutki tylko kwasik.

W smaku natomiast totalne przeciwieństwo tzn kwaskowo, półwytrawnie, lekko, pijalnie i orzeźwiająco a piwo ma 7% zawartości alkoholu. Średnio intensywna goryczka, sporo posmaków marakui.

Połączenie smaków sweet and sour w tym piwie zagrało dobrze. Piwo zdominowane przez dodatek marakui ale dzieki laktozie i ananasowi aromat jest słodki i mocno owocowy. W smaku zaś jest lekko, orzeźwiająco, owocowo i kwaskowo czego w aromacie nie było. Piwo sprawia wrażenie lekkiego, orzeźwiającego a ma przeciez 7% zawartości alkoholu.
No ciekawe piwo.
2020-05-29 23:09:37
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Dokładnie tak. Jak ktoś wspomina kopyrę, to już wiem że sam nawet warki w życiu nie uwarzył
2020-05-29 22:59:24
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Imbir z Miodemawatar
stresS
starstarstarstarstar
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Imbir z Miodem
Piana niska, drobna. Kolor jasny bursztyn. Zapach ciekawy, ale trochę sztuczny, bardzo cukierkowy. Piwo pijalne, czuć ogromną słodycz, niby nie jest uciążliwa po wzięciu łyka, ale po wypiciu połowy butelki robi się męczące, momentami czuć ostre zacięcie jak mniemam od imbiru, który swoją drogą uwielbiam.
2020-05-29 22:42:03
Lubuskie Witnicki Porterawatar
Gość
Lubuskie Witnicki Porter
Najlepsze piwo jakie kiedykolwiek piłam :) Jeżeli pije piwo to najchętniej właśnie to.
2020-05-29 22:35:04
Stern Extra Strongawatar
slukas_02
star
Stern Extra Strong
Jebło w banie dobrze. Zgadzam się z innymi komentarzami, zdrowo wy...rdala z kapci Polecam szczególnie koneserom
2020-05-29 22:22:29
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Genialna opinia, cyt."ogólnie piwo (...) Ogólnie, zwykle, piwo" ... Miszcz
2020-05-29 22:06:15
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Napij się lepiej Žateckiego i zostaw dobre piwo w spokoju...
2020-05-29 22:03:02
Miłosław Blonde Aleawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Miłosław Blonde Ale
Piana średnio pęcherzykowa z czasem zredukowana do obrączki, pozostawia nieznaczny lacing. Piow barwy złotej, klarowne ale mam wrażenie, że ze śladami mgiełki ale nie zbliża się do opalizacji - nie jest to po prostu klarowność lagerowa. Wysycenie średnie z czasem do niskiego, widać pracę drożdży. W zapachu dość złożone, dominują nuty winne, gdzieś w tle kwiaty, moja żona twierdzi, że wyczuła akcenty miodowe, no ja ich nie czuję za bardzo ;) Delikatnie zaznaczona pewna fenolowość - nuty przyprawowe - dzikie drożdże belgijskie? W smaku słodowość z wyraźną ale przyjemną nutą chmielu. Im dłużej pije się to piwo traci ono goryczkę i staje się bardziej wytrawne, winne, perfumowe. Jak już wspominałem, lubię ten styl więc i piwo oceniam na plus.
2020-05-29 21:55:11
Lwówek Jankesawatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
Lwówek Jankes
Kupiłem bo nie wiedziałem że zmienił się producent. W niczym nie przypomina wcześniejszej wersji tego piwa. Zapach i smak kompotu i to skwaśniałego. Faktycznie jakieś truskawki górują. Dałem 4 ale też zmieniam na 1. To piwo powinno być dodane do bazy ponownie i zbierać oceny od nowa bo z poprzednim nie ma nic wspólnego.
2020-05-29 21:41:41
Szpunt Daydream awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Szpunt Daydream
Piana biała drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe, cytrusy oraz lekka egzotyka, żywiczne klimaty, karmelowy akcent, nieznaczna soczkowość. W smaku owocowość z konkretną chwilę zalegającą goryczką, czuć żywicę oraz karmel, słabsza kontra kwaskowa, sporo ciała, minimum soczkowych woni, w tle ziołowy i zbożowy posmak, gładka faktura, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta z błyszczącymi elementami prezentuje się doprawdy ciekawie, dość ubogo i nie wyczerpująco opisana. Warka 18.05.2021. Solidna i nie oszukana NE IPA od Szpunta. Niczym nie zaskakująca, ale smaczna, treściwa i orzeźwiająca. Piło mi się je bardzo przyjemnie, taki kandydat na mocną 7.
2020-05-29 21:37:00
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Warka 17.03.2021

Aromat nie jest nazbyt intensywny ale czuć wyraźnie bukową wędzonkę. Jest oscypek, odrobina nut drewna, dymu wedzarniczego, kiełbaski.

Piwo o zaskakująco jasnej barwie jak na koźlaka choc chyba mieszczące sie w ramach stylu. Bursztynowe, klarowne, z niezbyt obfita pianą w kolorze przybrudzonej bieli, zbudowana z drobnych bąbelków. Ta jednak opada powoli, ładnie zdobi szkło.

Piwo jest pełne, treściwe, słodowo chlebowe, karmelkowe, a nawet takie troszkę krówkowe :) wedzonka mogla by byc bardziej wyczuwalna, dopełnia całość dopiero przy finishu. Goryczka też niespecjalnie wyczuwalna, troszkę jej brakuje.

Solidny wędzony koźlak, jednak potencjał nie w pełni wykorzystany przez browar Bojanowo. Ładny, wedzony aromat w typie oscypka, dymu, kiełbaski i charakterystycznie słodowo chlebowy smak, z nuta karmelu. Niestety właśnie w smaku za mało wedzonki i goryczki. Całość jest pełna, treściwa a przez brak w/w aspektów niestety troszkę męcząca, i za słodka.
2020-05-29 21:35:53
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Szerszy opis wkrótce i cos brak tego opisu wiec ja dodam z etykiety:
Koźlak to klasyczny styl piwa którego korzenie sięgają XIV wieku. Na recepturę piwa Bojan Koźlak składa się w znacznej mierze słód wędzony drewnem bukowym, co powoduje że piwo jest intensywnie aromatyczne.

Skład: woda, słód jeczmienny wedzony bukiem, monachijski jasny, wiedeński, pilzneński, karmelowy 50 EBC, słód pszeniczny, chmiel Spat Select, chmiel Hallertauer Tradition, drożdże.
2020-05-29 21:28:11
Pinta Atak Chmieluawatar
stresS
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu
Kolor głębokiego bursztynu, piana średnia z drobnymi oczkami. W zapachu jedyne co wyczuwam to tytułowy chmiel oraz jakąś karmelową nutę, może na końcu delikatne nuty owocowe. Co do smaku, to od samego początku uderza sroga gorycz, czuć ten chmiel opór, ale o dziwo tak goryczka szybko znika i nie jest muląca. Naprawdę jest bardzo zaskoczony. Może dwóch bym takich nie wypił, ale naprawdę nawet osoba nie lubiąca mocnego IBU da sobie z tym piwkiem radę. Ja kupiłem ze względu, że wielu uważa Atak Chmielu jako symbol kraftu w Polsce dlatego pomyślałem, że muszę je mieć swojej kolekcji i nawet jestem zadowolony.
2020-05-29 21:07:59
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkelawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel
Piana drobrnopęcherzykowa niezbyt obfita ale utrzymuje się do końca, aromat weizen i lekka karmelowość paloność. W smaku banan i goździk i lekka paloność. Naprawdę dobre, ale pszeniczne ciemne nie moja bajka. 7/10
2020-05-29 21:06:20
Pinta Pierwsza Pomocawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta Pierwsza Pomoc
Bardzo klarowne, złote. Piana super, ale chyba jej o wiele za dużo.
W zapachu chmiel ze słodem.
I tak smakuje. Słodowo i goryczkowo. Zwykłe porządne piwo.
2020-05-29 21:04:33
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010