Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
PiwowarWWA
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa

Jak ci harnaś smakuje to winszuje smaku
2024-07-15 19:20:18
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne

Tadam! Grupie Żywiec udało się wyprodukować najbardziej gxwniane polskie piwo.
2024-07-15 18:52:39
Amber Czarny Bez Bezalkoholoweawatar
piotremon
starstarstarstarstar
Amber Czarny Bez Bezalkoholowe

Całkiem niezłe, lepsze niż wersja alkoholowa - czarny bez jest mocniej wyczuwalny. Mogłoby być lekko bardziej wytrawne (np bardziej chmielowe?).
2024-07-15 18:49:40
Amber Po Godzinach IPLawatar
piotremon
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach IPL

Najlepsze piwo Amber i jeden z najlepszych lagerów jakie piłem.
Rewelacyjnie owocowe, pełno brzoskwiń, białych owoców, cytrusy i lekka kwiatowość. Orzeźwiające, lekkie i bardzo pijalnie. Nie jest wodniste.

Na pewno jeszcze do niego wrócę.
2024-07-15 18:47:29
Funky Fluid Selfishawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Funky Fluid Selfish

Kolor żółty, nieprzejrzyste, aromat owocowy, smak owoce tropikalne i lekko wyczuwalne igły sosnowe, goryczka lekka żywiczna.
2024-07-15 18:27:06
Nepomucen Joseawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Nepomucen Jose

Jasno pomarańczowe. Mlecznie mętne. Duża i wspaniała piana. W aromacie miks brzoskwini, pomarańczy i nut jogurtowych dają czadu.
Lekko, smacznie, owocowo. Jogurtowo z nutką soli. Wspaniałe (inspirowane sangrią), lekkie piwo na lato.
2024-07-15 18:11:14
Van Pur Tripelawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Van Pur Tripel

Mocno alkoholowe, fenolowe, przyprawowe, drożdżowe...ale jednak rządzi alkohol i duża dawka karmelowej, cukrowej słodyczy. 5 z plusem ode mnie bo to jednak tylko Van Pur
2024-07-15 17:56:17
Jabłonowo Miodowe Mocneawatar
Gość
Jabłonowo Miodowe Mocne

Props trochę szef piwo
2024-07-15 14:24:09
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne

Dobre piwko

Od van pur

Można polecić
2024-07-15 13:36:03
Stara Szkoła Albae Cerevisiaeawatar
weizenfan
starstarstarstarstar
Stara Szkoła Albae Cerevisiae

Butelka: biała etykieta z pejzażem w tle, surowe wzornictwo. Z boku bardzo treściwe opisy, mnóstwo tu jest tych przypraw. Szczegółowy skład, ekstrakt podany. Kapsel srebrny golas.
Aromat: w butelce pierwszy zapach to typowa Amora Preta czyli jagody, owoce leśne, potem dochodzi zielsko, czuć lipę, rumianek i macierzankę. W szkle dalej mocne jagody, lekko drożdżowo, ziółka w tle.
Kolor: ciemnopaskowy, piwo jest całkowicie zmętnione.
Piana: bardzo wysoka, drobno i średniopęcherzykowa, opada raczej wolno, zbija się. Lacingu brak.
Smak: ciekawy, a jednocześnie wyjątkowo zachęcający w pierwszym odczuciu. Jak na piwo pszeniczne naprawdę dobra pełnia, piwo jest krągłe i treściwe. Pszeniczny charakter jest dobrze zaznaczony, piwo jest słodkawe od początku, ma ładną drożdżowość, miękkość, brak estrów bananowych i goździkowych. Na języku wyczuwalne zioła, dodają dobrej wytrawności, czuć szeroki bukiet, chociaż trudno mi wyodrębnić poszczególne elementy. Chmielowość typowo owocowa, głównie jagodowa. Goryczka lekko ziołowa, rumiankowa. Finisz średniodługi, ziołowy, lekka herbata z lipy, jagódki, przyjemny. Wysycenie średnie. Pijalność całkiem wysoka.
Ogólna ocena: pod koniec piwo zrobiło się trochę ulepkowate i już trochę męczyło. Niemniej jednak muszę przyznać, że podoba mi się ten eksperyment. Ciekawe piwo.
Kupione: 22.06.2024, sklep Impuls, cena: 12.39zł, data ważności: 31.08.2024
2024-07-15 12:59:45
Romper Strongawatar
Gość
Romper Strong

C*****a za 2,80 zł pomyje kuflowe lepsze
2024-07-15 11:59:55
Karpackie Super Mocne 9%awatar
Gość
Karpackie Super Mocne 9%

Piękny opis i reklama, lecę po 4 do żaby
2024-07-15 11:59:03
Miłosław Bezalkoholowe IPAawatar
PolskiPiwosz1
starstarstarstarstar
Miłosław Bezalkoholowe IPA

6,5zl Zabka but.zwotna 0,5L

A:chmiel konty zmiszany z us
S:raczej chmiel konty,smak niefiltrowanego piwa, gorycz do 15 ibu

P:podobne smakowo do Trybunała zero w puszce z Dino tyle ze sporo drozsze i w butelce i to jeszcze w dodatku zwrotnej. Za niska gorycz jak na moj gust, za ta cene.
2024-07-15 11:50:18
Janosik mocnyawatar
PolskiPiwosz1
starstarstarstarstar
Janosik mocny

3zł Eclerc 0,5L puszka
W:11.24

K:złoty
A:niewielki fermentacyjno słodowy

S:słodkie, gorycz do 10 ibu zalega, brak jakis duzych wad typu Glubczyce czy Harnaś.

P:nie jest złe, w awaryjnej sytuacji gdzie bylyby same koncerniaki daje rade
2024-07-15 10:58:38
Zakładowy Wujek z Amerykiawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Zakładowy Wujek z Ameryki

Nudne, mdłe, nędzne. W Lidlu lepiej zainwestować w Perlenbachera.
2024-07-15 08:26:02
PINTA Zwycięskie Hazy Pale Aleawatar
MoonKnight321
starstarstarstarstar
PINTA Zwycięskie Hazy Pale Ale

Takie sobie.
2024-07-15 01:27:59
Zagłoba Okocimski Jasne Pełneawatar
Gość
Zagłoba Okocimski Jasne Pełne

Dobre piwko można spożywać!@@@@@!
2024-07-15 00:39:42
Super Bock Originalawatar
Gość
Super Bock Original

Fajne, orzeźwiające piwko na lato i lata
2024-07-15 00:01:34
Kingpin Ripperawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Kingpin Ripper

Solidnie nachmielony pils, słodowy, zbożowy, goryczkowy z dodatkiem owoca, cytrusów. Udane połączenie warte mocnej 7.
2024-07-14 23:00:18
Maryensztadt Klasycznie Niemiecki Pilsawatar
Malammore
starstarstarstarstar
Maryensztadt Klasycznie Niemiecki Pils

Złote, nieco mgliste, piękna drobnopęcherzykowa piana. Aromat słodowy plus ziołowy chmiel, niestety nie przyjemny, ale taki bardziej tytoniowy. Piwo pełne, słodowość opiekany tost i słodka bułka, goryczka wyraźna, ziołowa, nawet nieco łodygowa. Wysycenie średnie, pijalność średnia.
2024-07-14 22:27:32
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.