Ilość piw w katalogu

10737

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Konrad Vratislavicky Lezak 11awatar
Gość
Konrad Vratislavicky Lezak 11
Wg. mnie najlepsze piwo ostatnich lat. Smakuje jak z czasów sprzed wynalezienia nowoczesnej chemii żywnościowej. Doskonałe "po robocie" do tego niezbyt mocne, wiec można się raczyć. Na szczęście w okolicy mam sklep, który ma go na stanie. Poza sporadycznym pszenicznym Primatorem, niczego innego nie pijam.
2018-11-14 10:52:12
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Już nie musisz naganiać, transakcja doszła do skutku. Sprzedane żywcowi XD
2018-11-14 10:24:40
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
100% racji, już nigdy nie kupię tego oszukanego pilsa.
2018-11-14 10:13:59
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
hyba ty
2018-11-14 09:08:58
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
gejem jesteś?
2018-11-14 08:41:34
Żywiec Bezalkoholoweawatar
Gość
Żywiec Bezalkoholowe
Bardzo bardzo wielka szkoda tylko już nie ma na rynku bo to co go zastąpiło 0% nadaje się do wylania do zlewu przykro mi to mówić ale to nie jest tylko moja opinia lecz również moich znajomych a także sprzedawcy mówią że tamto piwo rozchodziło się jak świeże bułeczki teraz kupujemy wszyscy Heinekena to wrócicie do tego piwa 0 5
2018-11-14 08:27:49
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Ma zdecydowaną goryczkę chmielu. Jest pyszne. Jeśli ktoś jest miłośnikiem piwka dla szczawików typu Perła lub Carlsberg czyli nijakiego w smaku to Trybunał nie pomakuje.
2018-11-14 06:57:58
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Nie wiem co niektórzy widzą w tym piwie :-/
2018-11-14 06:11:43
Racoviaawatar
Gość
Racovia
jebie patologia
2018-11-13 23:53:36
Sowie Jasne Pełneawatar
Gość
Sowie Jasne Pełne
Żal czytać te oceny. Polactwo bzdury wypisuje, bo naród zawistny i bez klasy. Piwa Sowie nabyłem w górach, piłem już w domu. Wybitnie smaczne, wyraziste, nie męczące, " głaszczą" przełyk i kubki smakowe. Po bursztynowym każde czeskie piwo smakowało nijak. Zaznaczam, że pilem piwa w ponad 70 krajach na świecie, Sowie jest w ścisłej czołówce. Gratuluję i życzę szerszej dostępności.
2018-11-13 23:41:49
Pinta Dożynkiawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Dożynki
Wygląd: kolor miedziany, mętne, ładna piana, może niezbyt obfita ale mega drobna, , ecru, trwała
Zapach: Pachnie jak Saison, owocowo, swojsko owocowo, owoce białe i czerwone, swojskie owoce, może w tle jakieś tropikalne, a nawet nie, chyba raczej bardzo mandarynkowo, poza tym tak trochę chmielowo-nieniecko, oczywiście słodowo w opór, z jakimiś wyraźnymi nutami miodowymi, karmelowym , biszkoptowymi a nawet powidłowymi, spodziewałem się czegoś zbożowego, ale źle nie jest.
Smak: Mega pełne, słodkie, wyklejające, lekka goryczka, alkoholowa, samo piwo jest również delikatnie alkoholowe, a ponieważ w smaku chmiel nie gra dużej roli, więc spokojnie można wrzucić na leżak. W smaku jest również saisonowate, może z tą różnicą, że przewaga jest jednak czerwonych owoców nad białymi (ale wydaje mi się, że Saisonator z Trzech Kumpli taki właśnie był), lekki karmel, biszkopty, herbatniki, drożdżówki, powidło, nuta miodowa, chmielowo podobnie, czuć jakby jakieś Hallertauera, którego nie użyto, może Żateckiego, taka chmielowa korzenność, przejrzałe mandarynki i ananas, lekkie żywice. Parafrazując Gombrowicza, zachwyca mnie, choć nie powinno ;) Niesamowicie gładkie, naprawdę fajnie ułożone, nic sobie nie wchodzi w drogę, bogactwo smaków, które układają się właściwie na pięciolinii, jedynie czego się można przyczepić to alkoholowość, ale ta jest znośna.
2018-11-13 23:06:26
Gloger Piernikowa Chata awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gloger Piernikowa Chata
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu wyraźne nuty korzenne, przyprawy, goździki, imbir, cynamon, kardamon itp... subtelny karmel, podbudowa słodowa. W smaku jest podobnie przyprawy korzenne na pierwszym planie, piwo jest lekkie, mało treściwe, dość wodniste, goryczka iluzoryczna, słabsza kontra kwaskowa, goździki oraz przyprawy dodatkowo karmel, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Gloger, etykieta graficznie wykonana przyjemnie dla oka, znośnie opisana. Warka 17.06.2019. Kolejny wypust od białostockiego browaru, którego nie jestem wielkim fanem. I tym razem się to potwierdziło, lekkie piwo górnej fermentacji z dodatkiem przypraw korzennych, szumnie nazwane Winter Ale, nie zachwyca. Nie jest to typowe zimowe, rozgrzewające piwo, a mało treściwy Ale z posmakiem goździków i imbiru. Ciężko będzie znaleźć entuzjastów na ten wyrób, ode mnie przeciętne 5.
2018-11-13 22:34:43
Schneider Weisse Tap 6 Aventinusawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Schneider Weisse Tap 6 Aventinus
W aromacie - wyraźne owocowe, słodkie nuty banana, leciutki goździk oraz zbożowo chlebowa, przypiekana słodowość. Lekki karmel, suszone owoce w tle.

Pół-wytrawne, z niezbyt wyczuwalną pełnią i ciałem. Mocno nasycone. W smaku nuty banana, słodowość, opiekane akcenty przy finishu i zbożowo słodowy aftertaste. Wyraźna goryczka, lekko wyczuwalny alkohol.

Bardzo udane piwo w stylu koźlaka pszenicznego. Idealnie łączy cechy obu stylów, Bananowo owocowy aromat i smak, lekkie nuty goździkowo drożdżowe, wytrawność, a przy tym charakterystyczne nuty chlebowe, opiekane, słodowe charakterystyczne dla koźlaka. Średnio intensywna goryczka, leciutko wyczuwalny alkohol, ale całość pięknie zbalansowana i tworząca spójną harmonijną całość.
2018-11-13 22:26:53
Van Pur Strongawatar
Gość
Van Pur Strong
Pyszne piwo najlepsze jakie piłem, lubie pić od czasu do czasu a nawet częściej niż rzadziej. Naprawdę pyszne i z goryczką.
2018-11-13 22:02:37
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPA
A teraz czytam, że tu jeszcze mango i marakuję dodano XD
2018-11-13 22:00:46
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPA
Wygląd: kolor wręcz pomarańczowawy, jest tak mętne, piana niezbyt obfita
Zapach: Bieda panie, po pierwsze pachnie jak sztampowa polska AIPA, karmelem i trochę cytrusami, starym suszem, owocami tropikalnymi, żywicą, po drugie zapach jest tak mizerny (a to świeżutkie piwo), że niejedna APA z przeciętnego browaru, który nigdy nie uwarzył ponadśredniego piwa, pachnie bardziej intensywnie chmielowo
Smak: Niestety potwierdza to co niósł aromat, piwo karmelowe, w dodatku potwornie alkoholowe, pełnia jak w zwykłej AIPA, karmel + cytrusy i żywice, gdyby nie to, że jest tak alkoholowe, to smakowałoby jak najzwyklejsza AIPA, i to taka spod znaku Złotego Łanu XD Ono może i jest podwójnie chmielone na zimno, ale zastanawiam się czym ;) Nie tylko nie ma startu do jakiegokolwiek polskiego DDH, ale są najzwyklejsze AIPA (nie mam tu bynajmniej na myśli np. Juicy Delight, tylko jakichś totalnych średniaków), które przy tym piwie są bombą chmilową, a przynajmniej nie dają tak karmelem. DDH to takie odkrycie tego półrocza, ale chyba trzeba jednak uważnie patrzeć, kto je warzy.
2018-11-13 21:59:17
Steam Brew Imperial Stoutawatar
Gość
Steam Brew Imperial Stout
ciemne mocne piwo o porterowym smaku ,dla smakoszy tego gatunku choc mimo ze nim nie jestem , to nawet obleci bo nie czuc % których jest dosc duzo
2018-11-13 21:46:49
Jan Olbracht Rzemieślniczy Imperial Stoutawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Imperial Stout
Kolor ciemno-brązowy w padający w czerń, nieprzenikniony. Piana beżowa z drobnych ziarenek, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat średnio-intensywny, palonych nut kawowy, czekolady, trochę słodkiego likieru i wanilii.
W smaku lekko wytrwanie. Ciemne i palone nuty słodów: kawa, czekolada, skórka chleba z kwaskiem na finiszu. Osłody dodaje wanilia. Na finiszu czuć lekka kakao i trochę nut drewnianych.
Goryczka to efekt pikantności i alkoholowości. Efekt szczypania w język i podniebienie podbija dość wysokie wysycenie jak na RIS-a.
Brakuje tu ciała, piwo wydaje się lekko puste.
2018-11-13 21:45:45
Brokreacja The Blogger 2017awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Brokreacja The Blogger 2017
Jasno beżowa piana o drobnej i średniej strukturze. Lacing zaznaczony w postaci ładnej, wyraźnej obręczy. Barwa brunatna - zmętniona. W aromacie lekka wędzonka, nuty torfowe, następnie suszone owoce i lekki akcent karmelu (oczywiście charakter whysky bardzo wyrazisty). W smaku konkretne wuuuf ! Daje w palnik mocą. Wyraźne nuty kawowe, kakao, gdzieś w tle na dalszym planie przebija się lekki akcent owocowy. "Tłusta" struktura smakowa ogólna na podobieństwo wina - lekka kontra kwaskowa.
Wysycenie: średnie
Warka do: 13.11.2018.

2018-11-13 21:42:51
Amber Naturalnyawatar
Gość
Amber Naturalny
Te z biedronki to jakiś niewypał bliski końca terminu przydatności do spozycia
2018-11-13 21:38:35
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010