Ilość piw w katalogu

9413

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

6-7 litrów - tyle wody trzeba zużyć do wyprodukowania litra piwa. Woda to nie tylko składnik piwa, potrzebna jest do wytwarzania pary technologicznej, mycia, płukania, chłodzenia itp.

Najnowsze komentarze


ekoman69
Revolta Earl Grey AIPA
Barwa ciemnozłocista, zmętnione. Piana lekko kremowa, ładna, pozostawiająca wyraźny kożuszek i obręcz. Aromat żywiczno-herbaciany z lekkimi nutami owoców cytrusowych. W smaku bardzo aromatyczne. Wyraźna żywiczna goryczka z nutami pieprzowymi earl greya. Piwo bardzo wyraziste, na które może nie zawsze ma się ochotę. Ja dzisiaj miałem. Warka 10.04.2019. Kupione za 8,10 zł w sklepie z piwami kraftowymi.
2018-07-21 22:34:23

metro.stalker
Kasztelan Niepasteryzowane
Pamiętam jak Kasztelan Niepasteryzowane wchodził na rynek... dało się to pić... dziś spróbowałem ponownie... rzygać się chce.
2018-07-21 22:19:54

Gość
Gloger Bosa Rosa
smakowitość. inne niż zazwyczaj inne piwa.
2018-07-21 22:17:52

Gość
V.I.P. Original Mocne
pozdro od mahonka dobre piwerko
2018-07-21 21:53:36

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Kurcze.., prawie 8 złotych w Żabce za szczyny. To się nie godzi. Naklejkę to sobie sam potrafię zrobić. Ale mnie wkurzacie...ciagle ktoś probuje walić nas po głowie.
2018-07-21 21:48:31

Dziemiu
Lubuskie IPA
Dobre solidne piwko.
2018-07-21 21:43:51

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
I jeszcze ta sugerowana ocena....Boze, kiedy szlag trafi ten porąbany świat?
2018-07-21 21:40:35

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Tendencyjni jestescie, niczym Lenin w 14 tomie o materializmie dialektycznym. Piwo do dupy. Powodzenia.
2018-07-21 21:35:11

Gość
Ciechan Miodowe
To już nie jest te piwo miodowe co kiedyś. Teraz smakuje jak perła miodowa (w której nie czuć miodu) a nawet gorzej, bo jest bardziej gorzka i kwaśna.
2018-07-21 21:34:26

Jacelinho
Jagiełło Pilzner
Barwa złota , piana zostawiła drobny lacing , piana w miarę drobna , do końca zostaje drobna powłoka. W aromacie czuć troszkę słodu , troszkę na początku było czuć kwiaty ale to uleciało , nie czuję żadnych cytrusów od chmielu. W smaku goryczka wg mnie nie ma 44 IBU . Wg mnie to taki łagodny pils , czuć posmak słodu pilzeńskiego ale goryczka jest za niska. Ogólnie piwo niezłe , za 4 zł dostaje się niezłe piwo któremu brakuje trochę do bycia dobrym pilsem. Gdyby była lepsza goryczka to było by lepiej a aromat musi być bardziej intensywny bo w mojej warce jest średnio.Warka do 11,02,19
2018-07-21 21:24:21

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Dobre w tej cenie numer jeden.
2018-07-21 21:06:16

Gość
Bieszczadzkie Bystre
Bardzo poprawne piwo. Solidny i dosyć słodki cienkusz z dużą ilością bąbelków. Bez posmaku ścierki, co się w tego typie piwa przytrafia. Na końcu czuć kwiatki i nieco mydła. Smakowało.
2018-07-21 20:08:33

dawid3003
Ringwood Boondoggle
Mało treściwe, jednak pijalne piwko, lekkie i orzeźwiając.
2018-07-21 19:25:06

dawid3003
Wychwood Hobgoblin Gold
Nic nadzwyczajnego.
2018-07-21 19:22:51

dawid3003
Brakspear Oxford Gold
Poprawne piwo w stylu Golden Ale.
2018-07-21 19:20:11

cycu_jeden
Łebska Korona
Barwa ciemnobrązowa, prawie czarna, z rubinowymi refleksami, klarowna. Piana kremowa, wysoka na jakieś 2 cm, składająca się z drobnych pęcherzyków, bardzo trwała. Zapach bardzo intensywny, karmelowo - kawowo - chlebowy. W smaku piwo jest łagodne, treściwe, słodkawe, wyraźnie czuć karmel i kawę. Goryczka bardzo delikatna, przyjemna. Wysycenie niskie. Ładna etykieta.
2018-07-21 19:17:36

szab12
Wrężel Tropical Imperial India Pale Ale
Barwa bursztynowa, piana lekka i niska.
W zapachu tropiki - cytrusy oraz trochę sosny.
Smak na początku cytrusowy, gorzki bez kontry słodyczy. Goryczka rośnie z każdym łykiem, ale nie ma masy krytycznej. Alkohol niewyczuwalny, ale piwo z czasem rozgrzewa. Bardzo smaczne piwo, cena 9 zł.
2018-07-21 19:07:49

jover
Guinness Original
zapach kawa, wysycenie średnie+, w smaku kawa, paloność, wodniste, gorycz średnia-, kawowa, ogólnie zwykły poprawny stout, cena 5,99zł
2018-07-21 19:05:59

Gulek
Fortuna Kwaśna Pigwa
Nie przepadam za kwaśnymi piwami i trochę się go obawiałem ale zupełnie niesłusznie. Piwo jest niesamowicie zbalansowane, na samym początku wyczuwa się kwaśność a po chwili smak przechodzi w słodki. Jestem zachwycony tym piwem i daje mu 9/10. Jedno z najlepszych piw "specjalnych" z browaru Fortuna.
2018-07-21 18:40:24

szab12
Za Miastem Na Wypasie
Aromat sosny i cytrusów. Piana gęsta, opadająca. Kolor lekko zmętniony, ciemnozłoty. W smaku dominacja cytrusów i jakby leciutki goździk. Goryczka lekka, ale wyczuwalna i bardzo przyjemna. Pyszne piwo na upalny dzień. Cena 5,99 zł w Lidlu.
2018-07-21 18:33:07
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010