Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kozel Lezak 11awatar
Gość
Kozel Lezak 11
Ja dziennie pije 8 piw moj osobisty rekord padł pewnego letniego dnia poszło 17sztuk przez moje gardełko butelek 0.5l akurt Lecha . Kac był niemiłosierny
2021-08-05 15:46:51
Pils Klasyczne Polskieawatar
Gość
Pils Klasyczne Polskie
Dobre w c**j!!!!!
2021-08-05 15:29:34
Perlenbacher Premium Pilsawatar
arkgo
star
Perlenbacher Premium Pils
Tanie przemysłowe piwo .Jak już to tylko z butelki .To samo piwo w puszkach jest nie do przyjęcia .
2021-08-05 14:41:43
Celtiaawatar
arkgo
star
Celtia
Piwosze powinni unikać Tunezji .Praktycznie jest to jedyne piwo .Moja ocena grubo zawyżona..No ale jak dwa tygodnie pijesz tylko Celtie
2021-08-05 14:27:10
Budweiser Budvar Originalawatar
arkgo
star
Budweiser Budvar Original
Pijąc to piwo jestem zadziwiony , że w tym przedziale cenowym udaje się Czechom warzyć absolutną dobroc
2021-08-05 14:18:18
Browar Zamkowy Cieszyn Ice Tea IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Browar Zamkowy Cieszyn Ice Tea IPA
Dobre piwo. Sok NFT z limonki dość mocno zaznacza kwasowość, zaś herbaciany dodatek odpowiednio kontruje. Moim zdaniem to najlepsze piwo z Cieszyna (wraz z West Coast IPA). Ciekawa etykieta, kolejny raz plus za wypisanie większości parametrów. Trochę zbyt duże stężenie alkoholu, mogłoby być tak z 2% mniej. Polecam
2021-08-05 14:15:14
Maltgarden Coffee To Go - Colombia El Obrajeawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Maltgarden Coffee To Go - Colombia El Obraje
Kolejne cudowne dziecko Maltgardena i palarni HAYB. Jest wyjątkowo kremowo, majestatyczny wygląd stouta. W aromacie po prostu miazga, czyli wyczuwalna kwaskowość zielonego jabłka oraz winogrona i czekolada. W smaku również świetne, treściwe, kremowe. Odpowiednia zawartość alkoholu. Bardzo dobre piwo
2021-08-05 14:12:37
Amber Żyweawatar
2020
starstarstarstarstar
Amber Żywe
od dzis w promocji w sieci Stokrotka 2 za 3.49 , często jest tez w Kauflandzie, piwo the best
2021-08-05 13:12:56
Captain Jack Pirate Orangeawatar
Gość
Captain Jack Pirate Orange
smak wczesniejszy byl super, po zmianie kapsli i pewnie nowym rozlewie, nowej recepturze, smak jest calkiem inny i mysle, ze gorszy niestety, wczesniej byl fajny gorzko kwasny, teraz taki przytlumiony
2021-08-05 12:06:32
Trzech Kumpli Szczyt Sezonuawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Szczyt Sezonu
Kolor złoty mętny, piana biała, Aromat cytrusowy, w smaku cytrusy żywica leśne posmaki..... Przyjemna, goryczka alkochol ukryty.
2021-08-05 10:46:36
Prost New Zealand IPAawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Prost New Zealand IPA
Bardzo dobra Ipka. Lekka, niezalegajaca goryczka i dobrze ukryty alkohol
2021-08-05 08:58:35
Nepomucen & Funky Fluid CLASSIC WITH A TWIST NO. 5: DDH HOPPY GRODZISKIEawatar
luke123
starstarstarstarstar
Nepomucen & Funky Fluid CLASSIC WITH A TWIST NO. 5: DDH HOPPY GRODZISKIE
Wygląd: Barwa słomkowa, zmętnione, piana biała, drobno i średnio pęcherzykowa, średnio obfita, redukująca się do obrączki i kożuszka, które zostają do końca. 8/10

Aromat: Bardzo przyjemnie, bardzo chmielowo - melony, owoce tropikalne, pomarańcza, a za tym jest wędzonka, taka nieco przygaszona chmielem, ale jest, po czasie robi się nieco wyraźniejsza. Zdecydowanie bardziej chmielowo niż Hoppy Grodzisk z Grodziska. 9/10

Smak: Amerykański chmiel, wędzonka, lekka słodowość. Jest lekka bardzo przyjemna goryczka, chyba mogłaby być jeszcze odrobinę wyższa. Jest wysycenie, ale też mogłoby być może nieco wyższe. Bardzo lekkie, orzeźwiające, bardzo pijalne, bardzo dobre. 9/10

Takie piwa są dobre i takich piw nam trzeba! Smaczne, a można wypić kilka do spotkania ze znajomymi, meczu itp. i nie przewrócić się. 9/10
2021-08-05 08:38:59
Maltgarden Im Your Barista Colombia DSB Pink Bourbonawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Maltgarden Im Your Barista Colombia DSB Pink Bourbon
Kolor: ciemny brąz, piana niewielka
Aromat: dużo kawy, słodowści palonej
Smak: lekko słodki, kwaskowy, kawa, czekolada, lekka goryczka, bardzo pijalne.
W sumie ciężko odróżnić od innych piw tej serii
2021-08-05 08:09:11
Veltins Pilsenerawatar
Gość
Veltins Pilsener
Jak piszą poprzednicy, klasyczny niemiecki pilsener w dobrej cenie, bez żadnych wad. Ładna i trwała piana, świeży zapach, goryczka i chmiel w smaku.
2021-08-05 08:08:30
Holba Šerák 11°awatar
Gość
Holba Šerák 11°
Jedyne minusy, to słaba i szybko znikająca piana i nieco metaliczny zapach. Poza tym bardzo porządne piwo.
2021-08-05 08:06:38
Przyjazne Państwo BUHawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Przyjazne Państwo BUH
Nie jest takie złe, ale dałeś mu 9/10 czyli uznałeś, za piwo genialne, niemal ideał xD Jednak musisz być głęboko upośledzony
2021-08-05 03:02:34
Przyjazne Państwo BUHawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Przyjazne Państwo BUH
Może uspokaja cię kolor zielony, a może jesteś po prostu p**********y
2021-08-05 02:58:51
Przyjazne Państwo BUHawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Przyjazne Państwo BUH
To prawda, jak wolisz od szczochów pić g***o, to coś dla ciebie. Przynajmniej gęste, nie? xD
2021-08-05 02:58:07
Przyjazne Państwo BUH PILSawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Przyjazne Państwo BUH PILS
Zdarzają się takie dziwactwa, ale wtedy np. są uczciwie nazywane np. Kellerpils. Nie, pils nie jest mętny, chyba że w Polsce, pils ma być klarowny, ale to g***o obok pilsa nawet nie stało.
2021-08-05 02:55:35
Ayinger Festmärzenawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Ayinger Festmärzen
Wygląd: barwa głęboki bursztyn, klarowne, śliczna piana i lacing camo
Zapach: nie powiedziałbym, że to czyste marcowe, ale piwa Ayingera akurat wymykają się szufladkowaniu w ścisłych ramach styli: jest tu wyraźny orzech, którego bym się ty nie spodziewał, melasa, suszone czerwone owoce, może jakiś karmel i melanoidynowość, spieczony maślany tost, po ogrzaniu wychodzi taka wyraźna nuta korzenno-lukrecjowa.
Smak: W smaku ten orzech jest jeszcze wyraźniejszy, on nie idzie w orzecha znanego ze szkockich ale'i, a raczej olej z orzechów włoskich, może i nawet z nutą tego z pestek dyni, jest tu taka szlachetna "tłuszczowość" nie powiedziałbym, że to po prostu masło czy toffi, ale to drugie też występuje, są suszone czerwone owoce, w smaku nawet idące w ciemne, jest nuta opiekana, chlebowa, jest taka słona nuta Ayingera, która w ich maibocku mi kompletnie nie siadło, a tu leży idealnie. Goryczka niewielka, herbaciana i idzie w parze z taką taniczną nutą czarnej herbaty.Jest lekka nuta miodowa, miodu słonecznikowego i lukrecji oraz kandyzowanej skórki pomarańczy i czarnego pieprzu. Pewnie to nie jest typowy stylowy marzen, ale z drugiej strony piwo tak bogate i złożone, że przy lagerze się tego nie spodziewasz. Absolutnie ich najlepsze piwo
2021-08-05 02:37:26
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.