Czy wiesz, że...

Opakowania są tak drogie, że w przeciętnym sześciopaku koszt wytworzenia piwa to zaledwie 20% nakładów produkcji.

Najnowsze komentarze

Hoplala PSZEkulturalnaawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Hoplala PSZEkulturalna
#Dziś kolejna degustacja#
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Piana drobno-pęcherzykowa. Średnio-dziurawiąca się. Lacing szczątkowy. Barwa to istny cukierek "krówka" (w jasno-brązowych klimatach, np. typu bawarka. W tle drobiny drożdży - bardzo zmętniona). W aromacie nie za wesoło. Jakby gotowane warzywa z lekkim kwaskiem cytrusowym, czy jakby to nazwać... Pszenica zaduszona kompletnie. W smaku pijalne, lecz bez jakiegokolwiek wyrazu. Bez pszenicy, a cytrusy jakieś zepsute... Podsumowując: Coś poszło nie tak w tej warce? Zapewne tak. Tylko w tej warce? Hm? Nie będę się wielce rozpisywał... To typowy przykład jak z oceny 8 mogę zejść o 3 oczka w doł. Do grubej poprawki "Hoplala". 5 to maksymalnie co mogę w tej chwili dać za tą warkę.
Wysycenie: nisko/średnie
Warka do: 18.11.2019

P.S. - Nadal nawołuję do opisywania w komentarzach o dacie warki!
2019-11-14 15:55:35
Jan Olbracht Sekrety Królaawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Jan Olbracht Sekrety Króla
Barwa niemal całkowicie czarna , zmętniona. Piana beżowa , drobna , niska i średniej trwałości. Zostawia ładny lacing. W aromacie kawa z mlekiem plus wanilia. Nie czuję wiórek kokosowych. Przyjemny aromat. W smaku team słodyczka , średnie ciało , mało gazu. Przyjemnie się pije , czuć laktozę , wanilię , kawę , piwo deserowe. Zostawia delikatnie palony posmak. Jak dla mnie bardzo dobry milk stout , trochę ciała bym jeszcze dodał ale takie 8 z minusem jak najbardziej pasuje taka ocena. Warka do 14.06.2020
2019-11-14 13:19:56
Ceres Strong Aleawatar
Gość
Ceres Strong Ale
Warto spróbować.
2019-11-14 10:24:09
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018awatar
Gość
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018
Drogie jak pieron, a w smaku nic szczególnego. Lekko owocowe, mocno wysycone, przypomina trochę belgijskie piwa pszeniczne. Hmm zdecydowanie wolę smak prawdziwej waginy.
2019-11-14 10:12:51
Manufaktura Piwna Sen APAczaawatar
Gość
Manufaktura Piwna Sen APAcza
W tej cenie pijalne. Nie ma co się spodziewać urwania kubków smakowych i w euforii zmysłów ale piwko całkiem OK.
2019-11-14 10:12:21
Rusałka American Wheatawatar
Gość
Rusałka American Wheat
Nie przepadam za pszenicznymi piwami ale to zmieniło moje nastawienie do nich. Bardzo rześkie cytrusowe z delikatnie zaznaczonym słodkim słodowym smakiem pszenicy. Piwo znika momentalnie z szkła i ma się ochotę na więcej!
2019-11-14 08:38:53
Viadrus Pilsawatar
Gość
Viadrus Pils
Naprawdę dobry i solidny Pils. Goryczka ciut za niska ale jest to jeden z lepszych przedstawicieli stylu jakich zdarzyło mi się ostatnio próbować.
2019-11-14 08:37:22
Brewer Strongawatar
Gość
Brewer Strong
Piwo BREWER STRONG żadnym cudem nie jest rzecz jasna..ale jest całkiem poprawne (oczywiście w odniesieniu do ceny 1.99zł w DINO).Moim zdaniem jest znacznie lepsze niż np.TATRA czy ŻUBR.Polecam
2019-11-13 23:17:32
Browar Jana Laska Nebeskaawatar
Gość
Browar Jana Laska Nebeska
Bryniu poniżej dobrze posumował. Piwo zdominowane przez mokre zborze, papier? Klarowne na pewno nie jest. Woda. 8blg, rozumiem. Cóż powiedzieć. Pils za pare zeta - spodziewałem się, że smaczny. No nie bardzo. 3/10 - zakładam że nie wadliwy tylko taki profil, nie wart powtórzenia. Wolałbym pewnie coś z żabki.
2019-11-13 22:52:58
Piwojad Test #3 Blueberry Sweet and Sourawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Piwojad Test #3 Blueberry Sweet and Sour
Bardzo pijalne i orzeźwiające. Aromat mleczno - borówkowy. W smaku fajna kwaśnica plus delikatna słodycz. Finisz pół na pół z przewaga orzeźwiającej kwaśności. Bardzo fajne.
2019-11-13 22:45:36
Roch Baliosawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Roch Balios
Leśny przysmak. Nie do wypicia w większej ilości niż jedno piwo 0,5l
2019-11-13 22:41:34
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Gdyby przyszedł do mnie robotnik pracujący przy budowie płotu przy moim pięknym domu to dałbym mu właśnie to. Dlatego, że leży u mnie od dłuższego czasu i jest c*uja warte. Nie kupujcie tego gówna, chyba, że macie pod domem roboli, którzy taki syf wyżłopią
2019-11-13 22:36:06
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivoawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Rohozec Třináctka 13° světlé speciální pivo
Nie jestem patriotą, ale Polska jest obecnie 10 poziomów wyżej w browarnictwie niż Czechy. Lipa
2019-11-13 22:32:09
 Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
wojtaswb2
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Kwaskowe, dość rześkie. Miła odskocznia od gęstych od słodyczy radlerów.
2019-11-13 22:10:07
Zubr Premiumawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Zubr Premium
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, landrynkowe klimaty, drzewne oraz maślane akcenty. W smaku masełko i drożdżowość, goryczka iluzoryczna, niezła kontra kwaskowa, lekki metaliczny finisz, w tle zbożowy i landrynkowy klimat, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Zubr, etykieta inna niż w serwisie, klasycznie wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 08.08.2020. Nie jest to z pewnością wyznacznik dobrego czeskiego piwa, ale da się je wypić z umiarkowaną przyjemnością. Trochę przeszkadza subtelna landrynka i metal. Na pewno lepsze od polskich korposzczaków. Ode mnie dostaje nieco naciągane 6 z minusem.
2019-11-13 21:56:03
Amber Złote Lwyawatar
Krzysiek80
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Jeden z blogerów tak to piwo zachwalał, wielkie rozczarowanie, bardzo męczące piwo.
2019-11-13 21:24:51
Cieszyńskie Mastneawatar
Gość
Cieszyńskie Mastne
Mastne smakuje jak kiedyś stare Brackie lekka gorycz kolor bursztynowy indentycz smak i zapach
2019-11-13 20:41:42
Pabst Blue Ribbonawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Pabst Blue Ribbon
Niby lager a jednak specyficzne. Bardziej nadaje się do mycia naczyń bo niestety smak skojarzył mi się z płynem. W sumie to kufel sam się umył:D
2019-11-13 18:56:48
BeerLab Discoveries Pink Fruitawatar
Gość
BeerLab Discoveries Pink Fruit
Kupiłem za 2,99, nawet tyle nie jest warte. A gdybym kupił za 6,99 to bym się wściekł, tym bardziej, że kupiłem jeszcze dwa inne z tego "browaru". Jakbym dał 21zł to bym im chyba spalił "browar". Nie polecam, zero treści. Jak napisał poprzednik "woda po myciu wyciskarki..."
2019-11-13 18:32:45
AleBrowar King of Hopawatar
Damcio88
starstarstarstarstar
AleBrowar King of Hop
Kolor złoty, mętne. Wysokie nasycenie. Piana spora o średnich oczkach, dziurawiąca się. Aromaty kwiatowe, owocowe, żywiczne. Smak owoców, goryczka mocna, długa. Cena trochę ponad 7 zł. Piwo mi smakowało.
2019-11-13 18:26:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010