zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Książ Książęcy Specjaławatar
Gość
Książ Książęcy Specjał
Moje ulubione jak jestem w Głuszycy. Jest po co przyjeżdżać dla tego smaku. Jarek z Nowej Soli
2019-01-17 18:39:24
Patronus Weissbier Alkoholfreiawatar
GLINREY
starstarstarstarstar
Patronus Weissbier Alkoholfrei
Brzeczka, ale jak się naleje trochę soku z cytryny to da się pić xd
2019-01-17 17:17:13
Węgrzce Wielke Ziemniaczaneawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielke Ziemniaczane
Aromat typowo lagerowy, słodowy, lekko ziemisty a w smaku wytrawnie, lekko kwaskowe, cytrusy można wyczuc, ziemniak tu juz wyczuwalny bardziej, goryczka ziemista, korzenna, ziemniaczana. Ciekawostka piwna do zapoznania się i zapomnienia.
2019-01-17 16:58:57
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Ekstra piwo moje ulubione
2019-01-17 16:44:58
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Całkiem niezłe, jak za tą cenę to już w ogóle. Co lepsze, po wypiciu wieczorem trzech sztuk, następnego dnia nie było kaca, czego nie można powiedzieć o niektórych innych mocnych piwach które spożywałem. Zobaczymy jak będzie, gdy zwiększę dawkę.
2019-01-17 14:43:06
Tenczynek Fest Lagerawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Barwa lekko zmętniona herbaciana. Taka mocna , porządnie zaparzona , piana biała , nawet trwała i zostawia jako taki lacing. W aromacie jest już słabiej. Trochę słodu , lagerowo. Gdy się porównuje do Marcowego z Tenczynka to jest słabsze. Mało tu aromatu a smak jest płaski. Średnie nasycenie , niska goryczka , jednowymiarowe , nudne. Cena powyżej 4 zł też jest przesadzona. Niestety za drogie , pite wcześniej z tego samego browaru Świeże jest lepsze i tańsze bo za 3 zł. Średnie piwo w zawyżonej cenie. Warka 07.06.2019
2019-01-17 11:01:16
AleBrowar Single Hop IPA Amarilloawatar
Gość
AleBrowar Single Hop IPA Amarillo
jak na polskie warunki i możliwośći te piwo jest bardzo dobre brakuje tylko świeżego chmielu z USA.KONCENTRAT TEŻ JEST DOBRY.
2019-01-17 10:25:57
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Dębowe Dojrzałe Mocne
Mój wujek całe życie pił okocimia mocnego a teraz przerzucił się na dębowe
2019-01-17 09:47:48
Żywiec Jasne Pełneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Czasem złe przechowywanie (w słońcu na paletach) lub tani transport (plandeka zamiast chłodni do tego kierowca kręci pauze a na naczepie 70stC) i wytrąca się znikoma ilość alkoholi wyższych które powodują okropny ból bańki i ogólne rozbicie.
2019-01-17 09:44:39
Książ Czarny Specjaławatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Książ Czarny Specjał
Wypiłem trzy. Zasnołem i obudziłem się z potwornym bólem głowy. W całym pokoju czuć było smrodem tego piwa. Do wieczora byłem rozbity. Coś strasznego. Nigdy więcej. Lepiej wziąść 0,7 dobrej wódki i z kolegą spokojnie wypić.
2019-01-17 09:41:48
Nałęczowskie Jasneawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Nałęczowskie Jasne
Dobre piwo jasne. Lekko goryczkowe jak to piwo jasne powinno być. Piana obfita, ale szybko stabilizuje się.
2019-01-17 08:48:26
Śląskie Mocneawatar
Gość
Śląskie Mocne
Moje ulubione piwko do opalania lufy w bramie dzięki Ewelina pozdrawiam
2019-01-17 06:42:46
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Ja nie czuje żelaza w zapachu. Ale ja nie jestem znawca tak jak Ty zapewne. Mi smakuje
2019-01-17 05:47:20
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Dlaczego to piwo taki ma smak? Mi nie smakuje.
2019-01-17 05:37:45
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
A ja bardzo lubię taterkę, proszę się z niej nie śmiać, że niedobra :(. Możę Wy się nie znacie a TATRA JEST SUPER.
2019-01-17 00:26:18
ReCraft Milkołak (dawny Reden)awatar
paka1285
starstarstarstarstar
ReCraft Milkołak (dawny Reden)
Generalnie spoko, w stylu. Jedyne do czego można się przyczepić to przegazowanie. Wysycenie tak duże, że gdybym nie pił go słodzonego do ok. 5 stopni to na pewno by wyjebało w sufit.
2019-01-16 23:17:07
Miłosław Witbierawatar
paka1285
starstarstarstarstar
Miłosław Witbier
Szału nie ma. W tej cenie można kupić o wiele lepszego Weizena np. Stephans Brau z Kaufa. Raczej nie polecam tego piwa.
2019-01-16 23:12:40
Manufaktura Piwna Belfastawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Belfast
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, w miarę klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, palone aromaty, kawowe oraz czekoladowe akcenty, subtelne suszone owoce, ciasteczka, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, deserowe, karmel dominuje na podniebieniu, przyjemny palony aftertaste, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, ciasteczka i biszkopty, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Jabłonowo, etykieta w beżowej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, choć ubogo opisana. Warka 23.05.2019. Jak na polskie warunki i prawie że koncernowy charakter to nie jest tragicznie. Wiadomo, trochę za dużo słodyczy, którą nieznacznie wynagradza subtelna paloność, w tle ciasteczka i czekolada dodają ciut więcej doznań smakowych. Podsumowując mogę dać 6 z plusem gdyż na tyle pozwala pijalność, nieco zbyt mdłe jak na mój gust.
2019-01-16 22:25:27
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Niestety masz rację, przeczytałem etykietkę na ich stronie (bo sam bym tego nie kupił, tfu) no i oprócz wzmacniacza mocy w postaci syropu glukozowego tam jest też syrop glukozowo-fruktozowy który tak jak mówisz dosładza i przy okazji nam SZKODZI...
2019-01-16 21:26:13
Amber Złote Lwyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Piana naprawdę ładna, biała drobnoziarnista, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła , duży plus za nią. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, zbożowe aromaty, subtelna kwiatowość oraz owocowość, drożdżowe akcenty. W smaku słodowość zdecydowanie dominuje na podniebieniu, po ogrzaniu wyczuwalna minimalnie alkoholowa woń, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, zboże w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa. Nowa etykieta, elegancko wykonana graficznie, podoba mi się ten styl, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 07.06.2019. Jasny, pełny lager o półkę lepszy niż nasze rodzime koncernówki, jednak tylko o półkę gdyż oprócz udanej słodowości i jakiejś tam goryczki piwo nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Dający się wypić lager bez większych wad, o tak opisałbym to piwo. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6.
2019-01-16 21:01:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010