Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Staropolski Bio APA awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Staropolski Bio APA
Faktycznie fajnie , że BIO, ale APA w smaku trzeba mocno szukać. Wg mnie bardziej słodki lager. Wyczuwalna nuta miodu,a gdzie cytrusy? Duży plus za dobre składniki.
2020-02-17 23:44:04
Kozel Lezak 11awatar
Gość
Kozel Lezak 11
Coś okropnego. Nagazowany, podły, płaski euro lager, nie stać go nawet na żadną pianę. Gdy Kozel wchodził na rynek parę lat temu był niezły, teraz to zwykła ściera. Kozioł z reklamy powinien ich tam ponadziewać na rogi za to piwo. Ahoj.
2020-02-17 23:06:18
Mikkeller SpontanPassionfruitawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller SpontanPassionfruit
Wspaniały aromat. Jest to połączenie nut dzikich z absolutnie fantastyczną marakują. Lekkie skórzane nuty, lekka końska derka. Ta marakuja tutaj jest bardzo intensywna, taka świeża i rześka. Piana niska, drobnopęcherzykowa. Piwo ma fajny żółto-złocisty kolor, klarowne. W szkle mega owocowość. Też lekki klimat kefirowy wychodzi. Średnio intensywne wysycenie, ale to przyjemne musowanie. Fajne ciało, bo piwo nie jest wodniste i jest nawet gładkie. Piwo jest bardzo intensywne w doznania. Bardzo owocowe, a dokładniej mówiąc marakujowe. Leciutka słodycz od marakuji przełamana jest potężną dawką kwaśności. Piwo dla miłośników kwaśnych piw. Na aftertaste delikatna nuta wanilii. Lekka taniczność jest. Jest juicy, jest sour, czego chcieć więcej od piwa w tym stylu? Tylko szkoda, że w smaku już nie ma tego klimatu funky. Jednak piwu brakuje balansu i jest trochę mało słodyczy, a za dużo kwaśności.
2020-02-17 23:01:23
Tenczyn Pilsawatar
Gość
Tenczyn Pils
Super piwo, dobry smak, jedno z lepszych w tej cenie. Zapachem podchodzi pod żubra a smakiem pół na pół trochę posmak tyskie... coś w ten deseń. Lekki lagier jak na 6 procent - Gdybym nie wiedział - to bym powiedział że to max 4,8 %
2020-02-17 22:59:38
Zlaty Bažant ’73awatar
Gość
Zlaty Bažant ’73
Kupiłem przez przypadek na Słowacji, czemu u nas nie robi się takich piw tylko tak bardzo słodowe ?? Piwo rewelacja.
2020-02-17 22:14:34
Staropolskie Kultowe Dunkelweizenawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Staropolskie Kultowe Dunkelweizen
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza brunatna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu klasyka pszenicy czyli banany, goździki, drożdże, nic z Dunkela, no może karmel i paloność , ale to tak na granicy autosugestii. W smaku słodkie, wyraźnie goździkowe, trochę karmelu i domieszka palonego akcentu, banan oraz drożdżowość, na plus brak charakterystycznego dla tego browaru drzewnego klimatu, goryczka adekwatna do stylu, słaba kontra kwaskowa, wysycenie na średnim poziomie. Butelka z krachlą, etykieta w ciemnej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 03.02.2021. Pszeniczne piwo z minimalną obecnością karmelu i paloności. Słodkie, mało orzeźwiające. Generalnie szału nie ma, ale też się go nie spodziewałem. 5 z plusem to moja ocena.
2020-02-17 21:55:28
Kazimierz Aldona TDHawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Kazimierz Aldona TDH
Fajne owoce tropikalne. Marakuja, mango. Lekki drożdżowy klimat. Piana bardzo wysoka, drobnopęcherzykowa. Brzydki kolor. Taki siny, jak mętny sok jabłkowy. W szkle dalej owocowo. Jednak aromat tutaj bardziej poszedł w białe owoce. No słabe to piwo. Piwo jest jakby odgazowane. Gdzie te płatki owsiane? Nie ma gładkości. Gdzie ten słód żytni? Piwo nie ma zawiesistej tekstury. Jest wodniste. Jest owocowo owszem i tylko to ratuje to piwo. Jest lekka słodycz. Lekka kontrująca to kwaśność. Brak goryczki. Owocowość taka właśnie w typie marakuji, bo słodycz miesza się z kwaśnością, do tego białe owoce. Piwo jednak trochę mnie rozczarowało.
2020-02-17 21:38:54
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
Dobre piwo w korzystnej cenie
2020-02-17 20:53:31
Stary Browar Tenczynawatar
Gość
Stary Browar Tenczyn
Mocne, ale bez smaku
2020-02-17 19:50:34
Kormoran Krzepkieawatar
Filipczy
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Uważam, że za mocno czuć alkohol. Smakuje jak najtańsze piwo.
2020-02-17 19:11:39
Kormoran Warmińskie Rewolucjeawatar
Gość
Kormoran Warmińskie Rewolucje
Browar ten jest strasznie "nierówny" i zależny od kaprysów zwanych "warką". Raz jest to absolutny sztos, innym razem lagerowy zbuk.
2020-02-17 19:08:23
Peroni Nastro Azzurroawatar
Gość
Peroni Nastro Azzurro
Kolejny lager, który w Polsce reklamowany jest jako marka luksusowa, a w UK jest to najtańsze piwo. To samo Atella Artois, Miller, Bud i inne.
2020-02-17 18:35:02
Żoliborz Pszeniczne awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Żoliborz Pszeniczne
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu typowy pszeniczniak czyli drożdże, goździki, banany w tej dokładnie kolejności. W smaku podobnie, drożdże, przechodzące w goździkowy aromat i finisz wyraźnie słodki, bananowy, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, czuć, że piwo jest świeże, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 11.12.2020. Smakuje podobnie jak pierwsze pszeniczne piwo, które uwarzyłem. Jest mocno drożdżowe, świeże. Ale w swoim miałem wyraźny kwaskowy element, tutaj mi trochę tego zabrakło. Fajne goździki i banan. Z sentymentu dam 6 z plusem.
2020-02-17 17:29:12
Obolon Białeawatar
Gość
Obolon Białe
Mi smakuje niezmiennie, choć przyznaję, że zdarzały się słabe warki (choć raczej kilka lat temu - piję od kilku miesięcy to piwo dość regularnie i jeszcze się nie zawiodłem).
Śmiem twierdzić, że to najlepszy budżetowy witbier na rynku. Miłosław jest OK, ale nieco sztuczny. Podróże Kormorana to już nie to, co kiedyś.
2020-02-17 17:07:35
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Polish Pale Aleawatar
Gość
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Polish Pale Ale
W sensie, że żona nie chciała go przyjąć?
2020-02-17 17:03:54
Inne Beczki Pop Up Spill The Teaawatar
Georgessiono
Inne Beczki Pop Up Spill The Tea
best in 15°C
kdy se čajové lístky sencha plně rozvinou
2020-02-17 15:41:11
Edelweiss Hefetrüb Weizenbierawatar
Gość
Edelweiss Hefetrüb Weizenbier
jevac mnie
2020-02-17 15:27:10
Artezan Elektrolitawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Artezan Elektrolit
Piana biała, drobnoziarnista, ładnie gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ciekawy i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu na pierwszym planie subtelne nuty morelowe, kwaskowe akcenty o podłożu jogurtowym, generalnie pachnie przyjemnie owocowo. W smaku morela nadal gra główne skrzypce, kwasek jest istotny aczkolwiek nie przesadzony, finisz natomiast lekko słonawy, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Artezan, etykieta graficznie jak w większości ich wyrobów, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 10.05.2020. Bardzo smaczny gose z wyraźną obecnością moreli. To lubię, gdy w kwasie czuć dodany owoc, a nie jest to częste zjawisko. Orzeźwiający i gaszący pragnienie, faktycznie elektrolit. Mocna 7 z mojej strony nie powinna być przesadą. Artezan nie zawodzi po raz kolejny.
2020-02-17 14:58:13
Okocim Dunkelawatar
Gość
Okocim Dunkel
Jak już ktoś napisał zero piany. A teoretycznie powinna być gęsta piana. No i faktycznie przypomina cole. Ogólnie jest smaczne ale nie orgiastycznie smaczne.
2020-02-17 13:10:34
Porter Łódzkiawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstar
Porter Łódzki
Bardzo dobry porter z niewyczuwalnym alkoholem nuty ciemno chlebowe i czekoladowe o niebo lepsze niż ostatnie wątki Żywca Porter, polecam. Myślę że bardzo dobry do leżakowania.
2020-02-17 09:37:17
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010