Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Braniewo Chmielone Na Zimnoawatar
Gość
Braniewo Chmielone Na Zimno
Carrefour, w sprzedaży za 3,19.
2020-01-24 20:42:00
Jinxiaomai awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Jinxiaomai
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza słomkowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu oczywiście nuty słodowe, kukurydziane klimaty, nieznaczna landrynka. W smaku lekkie, wodniste z wyczuwalną wyraźnie kukurydzianą wonią, goryczka iluzoryczna praktycznie zerowa, podobnie jak kontra kwaskowa, słodowy klimat, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Pite w wersji puszkowej z ciekawym otwarciem w przeciwną stronę niż w puszkach europejskich, puszka w złotej kolorystyce, minimalistycznie wykonana graficznie. Warka 10.02.2020. Ciekawostka, którą dostałem prosto z Chin. Prosty, lekki lager, mało aromatyczny i orzeźwiający, ale pije się go jak wodę. Nie jest też nazbyt wadliwy, jedynie delikatnie landrynkowy posmak może nieco przeszkadzać. Generalnie przeciętność na przeciętną 5, ale rzadko kiedy ma się okazję pić piwo z Chin.
2020-01-24 20:37:32
PINTA & Trzech Kumpli Silver Starawatar
Luxeer
starstarstarstarstar
PINTA & Trzech Kumpli Silver Star
Barwa brunatna piana spora utrzymująca się. W zapachu owocki, trochę chmielu. W smaku przyjemne nienachalna gorycz dość niska lekkie zioła.
2020-01-24 20:31:49
Szałpiw w Niechanowie Tropical APAawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Szałpiw w Niechanowie Tropical APA
W aromacie cytrusowo z nuta przejrzalego zielonego melona oraz pomelo. Odrobina nut iglastych w tle i słodowych. Szalu nie ma.

W smaku lekkie, orzeźwiające, cytrusowe, wytrawne. Znow skojarzenia z pomelo. Goryczka srednio wyczuwalna.

Lekkie, cytrusowe piwo z nutka melona i pomelo. Wyczuwalna goryczka, orzeźwiające, bardzo pijalne. Apa w klasycznym stylu.
2020-01-24 20:30:55
Bojan Pszeniczneawatar
Gość
Bojan Pszeniczne
Nie polecam, ochydny smak. Mdławo i kwaśno.
2020-01-24 20:18:05
Konstancin APAawatar
WaldemarS
starstarstarstar
Konstancin APA
Piwo ze zdecydowaną goryczką długo pozostawia jej posmak po przełknięciu. Bardziej goryczkowate od Żywca APA i ciemniejszej barwie mętnej herbaty. Wyczuwalny posmak cytrusowy grejpfrutowy taki sam jak po zjedzeniu tego owocu. Niestety piana szybko znika i brakuje nuty chmielowej. Da się pić :) 8/10.
2020-01-24 20:05:55
Fortuna Czarneawatar
Gość
Fortuna Czarne
Kawowe, palone, trochę rozwodnione. D.py nie urywa, jednak nie jest złe.
2020-01-24 19:57:13
Królewskie Jasne Pełneawatar
Gość
Królewskie Jasne Pełne
Królewskie jak po samej nazwie można powiedzieć jest KRÓLEWSKIE. Smak wyśmienity jak za taka cenę. Do wiosennego spaceru Perfecto. Zygmunt III Waza byłby zadowolony że znajduje się właśnie na tym trunku. Moja córka tez lubi (16lat).
2020-01-24 19:56:50
Tuborg Pilsenerawatar
Gość
Tuborg Pilsener
Tuborg jest idealnym piwem na wakacyjny plener. Lekka goryczka która dodaje nam dodatkowych wrażeń. Można pić na litry 9/10 kocham
2020-01-24 19:53:23
Prażubr Niepasteryzowanyawatar
Gość
Prażubr Niepasteryzowany
ok
2020-01-24 18:56:08
Maltgarden Guys From Green Streetawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Maltgarden Guys From Green Street
Piana wysoka, drobnoziarnista.
Barwa bardzo mocno mętna, zamglona, słomkowy/ciemny banan.
Zapach ładny, chmielowy, soczysty, słodkawy, dużo owoców egzotycznych.
Smak: wysycenie średnie-, gładkie, wręcz kremowe, goryczka średnia co najwyżej, lekka słodycz, ananas, mango, troszkę karmelu(?), alkohol pojawia się gdzieś tak od połowy piwa i gryzie w podniebienie, lekka soczystość która pojawia się na początku znika właśnie wraz z wchodzeniem alko, na końcu delikatna nafta. Jest niezłe, niestety nierówne. 7-7,5/10
2020-01-24 18:51:20
Funky Fluid Twice As Niceawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Funky Fluid Twice As Nice
Barwa złocista, zmętnione. Piana wysoka, gęsta, sztywna, bardzo wolno opada, zdobiąc szkło. W zapachu moc cytrusów i białych owoców. W smaku najpierw czuć słodycz przejrzałych owoców. Jednak dość szybko ustępuje ona coraz wyraźniejszej grejpfrutowej goryczce. Dobre, gorzkie piwo. Warka 05.08.2020. Kupione w sklepie alkoholowym za 11,99 zł.
2020-01-24 18:48:18
Doctor Brew Experimental Summer Aleawatar
szab12
starstarstarstarstar
Doctor Brew Experimental Summer Ale
Kolor ciemny bursztyn, zapach cytrusowy. Piana znikoma. W smaku karmel, cytrusy, nawet spora goryczka. Lekkie masło. Nawet smaczne, poza tym masłem i inwazją karmelu, co jest normą w polskich summer ale. Cena 14,99 zł za zestaw świąteczny w Biedronce.
2020-01-24 18:40:52
Stuttgarter Hofbräu Bügel-Premiumawatar
Gość
Stuttgarter Hofbräu Bügel-Premium
Chmiel jest ale na lekki kwiatowy aromat. Piwo dobre, 10 lat temu pewnie by robiło wrażenie, ale dziś po piwnej rewolucji to w kwestii piwa Niemcy są zdecydowanie za nami.
2020-01-24 18:40:44
Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)awatar
luke123
starstarstarstarstar
Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)
Alk. 12,2% obj.

Zabutelkowane 03.11.2019. 0126 6.

Wygląd: Barwa ciemnobrązowo-czarna, nieprzejrzysta. Dosyć gęste. Obficie mi się spieniło, bardzo drobne pęcherzyki, puszyste, konsystencja piany aż jak w caffe latte czy cappuccino. Barwa piany brązowa. Piękny lacing - brązowa firanka. Średnia trwałość piany.

Aromat: Mmm... No przede wszystkim czekolada deserowa. Lekko kawa. Lekko drewno. Czuć na początku burbon sam w sobie, potem ustępuje przepięknej wanilii. Bardzo wyraźna ta wanilia. W tle cały bukiet kompozycji do czekolady -  śliwka, rodzynki, bakalie, kokos...

Smak: O wow! O ludzie! Bardzo czekoladowe! Bardzo kawowe! Niesamowicie odbeczkowo waniliowe! Gdzieś w tle może trochę śliwek i kokosa. Jest ciało i pełnia, dosyć gęste, ale nie męczy. Bardzo gładkie. Wysycenie średnie. Goryczka niska kawowo-czekoladowo-palona. Alkohol w smaku ukryty, ale delikatnie grzeje. Jak na imperialnego stouta to bardzo wysoka pijalność.

Sztos-klasyk! Naprawdę ikona! Super piwo! Na pewno jeden z lepszych stoutów, jakie piłem! Obowiązkowa pozycja do spróbowania dla każdego beergeeka.
2020-01-24 18:05:10
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Najlepsze.Chyba dla gimbusa.
2020-01-24 16:42:52
Maltgarden Fruit Market Theory Blackberry & Raspberryawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Maltgarden Fruit Market Theory Blackberry & Raspberry
Piana niska, drobnoziarnista, szybko opada.
Barwa mocno zmętniona, wpadająca w malinowy.
Zapach mocno mleczny, wyraźnie kwaśny, jakieś leśne owoce.
Smak: wysycenie niskie+, praktycznie bez goryczki, bardzo wyraźna "mleczność", kwaskowe, delikatnie słonawe, z owoców ciężko wyróżnić coś konkretnego przez dominującą laktozę - w każdym razie jakieś leśne owoce są. Ogólnie nie smakuje świeżo i nie wiem czy trafiłem na sztukę drugiej świeżości, aczkolwiek połączenie mleka, soli i kwaskowości w tym wypadku daje wrażenie zepsutego napoju mlecznego
2020-01-24 16:34:37
Wrężel Peated RIS Slyrs BAawatar
Gość
Wrężel Peated RIS Slyrs BA
Kupiłem po dość atrakcyjnej cenie 14.99 PLN jako prezent dla szwagra (zagraniczny i to z kraju "winnego"). Prezentuje się ślicznie - jeśli płaci się > 10 zł za piwo, to powinno ono przynajmniej wyróżniać się wśród innych.
2020-01-24 16:21:03
Krušovice 10° Pořádná Desítkaawatar
Gość
Krušovice 10° Pořádná Desítka
Jeden z najlepszych czeskich koncerniaków. Kolor, smak, zapach, piana czyli to czego nie mają nasze koncernówki. U nas tak smakują lagery z wyższej półki. 8/10
2020-01-24 15:54:35
Desperados Whisky Sourawatar
Gość
Desperados Whisky Sour
nie mój smak, sam kwas jak dla mnie zero przyjemnosci.
2020-01-24 14:55:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010