Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Ciechan Wyborneawatar
Gość
Ciechan Wyborne
To piwo już nie smakuje jak kiedyś
2020-08-03 16:05:41
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Wczoraj piłem znowu leją wodę gazowaną.
2020-08-03 16:04:11
Legionowskieawatar
MJK
starstarstarstarstar
Legionowskie
Typowy lager, niczym się nie wyróżnia ani na złe ani na dobre - idealny po wysiłku lub w przerwie pracy fizycznej (np. w trakcie kopania ogródka). Niby nic nadzwyczajnego ale niech się tyskie, harnasie, żubry i inne piwopodobne napoje uczą, że piwo za kilka złotych może być przyzwoite.
2020-08-03 15:41:38
Pilsner Urquellawatar
MJK
starstarstarstarstar
Pilsner Urquell
Dziś piłem beczkowego i choć akurat tego typu piwa cenię najmniej to przyznam, że oczekiwałem czegoś gorszego a tymczasem otrzymałem całkiem sympatyczne piwo, ze średnią pianą, pachnące trochę chlebem a trochę drożdżami, w smaku nie jest ani nie słodkie ani nie gorzkie. Prawda jest taka, że jest ono trochę nijakie ale i tak życzyłbym wszystkich Lechem, Tyskim, Perłom, Harnasiom itp takiej nijakości.
2020-08-03 15:32:55
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)awatar
Gość
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)
Wyborne delikatne piwo dla mnie 9/10!
2020-08-03 15:21:20
Pilsner Urquellawatar
Gość
Pilsner Urquell
Na dzień dzisiejszy - chyba najbardziej przecenione piwo na polskim rynku - cenowo i smakowo. Ja bym tego nie kupował nawet po 3zł/butelka. 10-15lat temu, to była zupełnie inna bajka (zwłaszcza import z Czech). Teraz to są dosłownie szczyny za bagatelną cenę
2020-08-03 14:32:30
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Dlamnie to ono wali spirytusem. Na mój gust - piwo dla pijaków którym się liczy % a nie smak.
2020-08-03 14:02:46
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
To samo jak popularne polskie piwa typu Tyskie, Lech, Zywiec, tylko że cena wyższa. Jak traficie 10zł/czteropak to jeszcze można pomyśleć - w każdym innym przypadku - unikać
2020-08-03 13:59:58
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Dobre tanie piwo. Jak kupujecie piwa w biedronkach, itp - to może i wali ściekami (w zasadzie każde wali ściekami kupione z dystrybucji dla hiper marketów). Ja kupuję w małym lokalnym sklepie - i jest OK - niczym nie wali od niego jak tu niektórzy piszą. Oczywiście nie jest to piwo dla smakoszy - no ale i cene ma odpowiednią.
2020-08-03 13:56:59
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Jak trafi się na promocję - to OK bardzo lekkie piwo na ochłodę, ale na pewno nie jest to piwo dla smakoszy. W zasadzie biorę tylko dlatego, że jest bardzo lekkie (takie piwo-woda jak ja to nazywam).
2020-08-03 13:51:55
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Dla mnie - meh kompletnie. Bardzo brzydko-gorzkie
2020-08-03 13:49:14
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Niesmaczne, nawet na tanią ochłodę ciężko idzie. Tylko bekanie od tego piwa bierze.
2020-08-03 13:47:42
Trzech Kumpli Biesawatar
Gość
Trzech Kumpli Bies
Najdroższe i najgorsze piwo jakie w życiu piłem ( tzn.próbowałem pić bo większość trafiła do zlewu) Spodziewałem się czegoś więcej po historii leżakowania ale wygląda na to ,że dużo lepiej by smakował gdyby leżakował na rozgrzanym asfalcie . Trudno uwierzyć ,że to zrobił mój ulubiony browar Trzech Kumpli. Cóż, nie te kubki smakowe ?
2020-08-03 13:45:22
Tarnowskieawatar
Gość
Tarnowskie
Przyzwoity smak . Nie wiem skąd te tak skrajnie negatywne oceny . Może Racibórz ma problem z kadziami i nastawia je w różnych , co powoduje z kolei ich bardzo nierówny smak w zależności od dostawy ? Piłem je 4 razy i za każdym bardzo dobre = oczywiście w swojej kategorii.
2020-08-03 13:39:31
Głubczyce BG Pilznerawatar
Gość
Głubczyce BG Pilzner
2 zl Dino Warka bieżąca

A:Glubczyce
S:to samo tylko w aftertaste jest jakaś gorycz.Od 5 do 10 ibu max.

P:lepsze niż koncernowe harnasiokasztelany, ale i tak nigdy więcej jako Pilsner. Za kwaśne, Nazwa Pilsner powinna być zmieniona na Sour Lager.
2020-08-03 12:00:52
Radeberger Pilsnerawatar
Gość
Radeberger Pilsner
Admin sam jesteś premium lager.Radeberger to doskonały pilsner.
2020-08-03 11:47:18
Senojo Vilniaus Tamsusis Aromatizuotas Alusawatar
Gość
Senojo Vilniaus Tamsusis Aromatizuotas Alus
Zakupione w 2020 r. ma 7,5 %. Smak rewelacja!
2020-08-03 11:26:49
König Ludwig Weissbierawatar
Warudnicz
starstarstarstarstar
König Ludwig Weissbier
Dobry i smaczny weissbier.
2020-08-03 10:11:24
Amber Czarny Bezawatar
Warudnicz
starstarstarstarstar
Amber Czarny Bez
Smak specyficzny, dla mnie trochę za, czuć smak bzu, do jednorazowego spróbowania w sam raz.
2020-08-03 10:09:30
Ballantine Stoutawatar
Warudnicz
starstarstarstarstar
Ballantine Stout
Barwa ładna, smakowo już trochę gorzej bo wodniste i nijakie, ale może być.
2020-08-03 10:08:05
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010