Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Przecież wedlug dawnego wspaniałego okocimia to są wogóle nieprzyjemne szczyny a nie piwo.
2023-02-04 08:38:30
Pinta RisFactorawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta RisFactor
Czarne. Bez prześwitów. Sycząca piana, brązowa. Na początku spora, redukuje się do atolu. Aromat czekoladowo likierowy.
Smak mocno gorzkiej czekolady, kakao. Silnie rozgrzewające. Słodycz w okolicach umiarkowanej. Gaz niski.
W końcowej fazie paloność i goryczka. Świetne piwo. Bez dodatków też jest atrakcyjne i wspaniałe.
2023-02-04 05:34:28
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Pan smakołysz zna sie na rzeczy i wie co mówi


Zapraszam na banańca !
2023-02-04 03:40:15
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
SMAKOŁYSZ
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Jako wieloletni smakołysz piw różnorakich mogę tylko powiedzieć, że kornel bananowy bananiec jest wyśmienity, fantastyczny, wspaniały, niewiarygodnie pyszny, nietuzinkowy i wogle najlepszy.

Mają na to wpływ następujące czynniki:
- Piwo jest dobre
- W zasadzie najlepsze
- Nie jest to IPA(tfu)
- Można pić dużo i dalej się chce pić (też dużo)
- Oj jakie to dobre

Wady:
- Można przypadkiem wypić za dużo i pęknąć
- Ale warto
- Jakieś mongoły nie doceniają smaku wieloletniego doświadczenia bananowego piwowarów banańca przepysznego i piszą głupoty tutaj

Zapraszam do kupna oraz konsumpcji!
2023-02-04 03:29:33
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
potwierdzam użytkownik mówi racje, polać mu kornela a lamusom ipy zgniłe śmierdzące poczwórne z dodatkiem źdźbła trawska gdzie psy sikają
2023-02-04 03:18:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
NAJLEPSZE CO MOŻE WAS W ŻYCIU SPOTKAĆ
WYMIENIAM ZALETY:
- Najlepsze
- Bananiec
- Jak widzisz na półce to pakuj walize po brzegi
- jak jesteś przeciwnikiem ipy która sie psuje po 2 dniach od produkcji bo meble miały zły kolor więc sie zepsuła to to będzie twoje top 1 piwo do końca twoich dni zanim trafisz do nieba(które nie istnieje) bananowego.

Wady:
- nie ważne ile kupisz kończy sie w 4 sekundy.

Pozdrawiam KONESER
Nie pozdrawiam tylko osób hejtujących nara leszcze z lamusami sie nie pieszcze
2023-02-04 03:14:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Dobre bananowy pyszny banan polecam najlepsze
2023-02-04 03:13:05
Bergquell Erdbeer Porterawatar
Gość
Bergquell Erdbeer Porter
Gdzie można kupić to piwo truskawkowe bo słyszałam ze dobre
2023-02-04 03:10:01
Książęce Ciemne Łagodneawatar
Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Za kilka godzin skończę nockę w pracy i udam się do sklepu aby zakupić 4 sztuki tego trunku, nie mogę się doczekać pozdrawiam
2023-02-04 02:25:46
Funky Fluid Save the pedestalsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Save the pedestals
Wygląd: bardzo blade, gdyby nie było mętne to przypominałoby najtańsze szczyny z marketu, piana ok
Zapach: skromne nachmielenie, trochę cytrusów, kwiatów, białych owoców, zboże
Smak: W smaku podobnie, lekkie piwo, bardzo wodniste, o nachmieleniu, które szału nie robi, niewarte swojej ceny
2023-02-04 01:16:46
Tradycynis Ciemny z Ziołamiawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Pijalne, dobre
2023-02-04 01:15:00
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańczaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańcza
Smakuje jak woda z mydlinami
2023-02-04 00:13:50
Zwierzynieckie awatar
Gość
Zwierzynieckie
Kupiłem w Lidlu po 3 zł za puszkę. Piwo przypomina piwa typu Tatra, harnaś. Jak masz odrobinę smaku to nie kupuj. Zwykła perła to przy tym rarytas!!! Fatalne! Budwaisery czy nawet perlenbacher to rarytas! Idź do biedry po hoppfe będziesz zadowolony to jest badziewie nie do oceny!
2023-02-04 00:12:30
Primator Single Hop Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Primator Single Hop Lager
Piwo z datą do 20.06.2023. Jka u Primatora - wyróżniająca się butelka, stylowy kapsel browaru i całkiem niezła oprawa graficzna.

Wygląd - kolor złoty, lekka mgiełka, spore nasycenie, piana o średniej wysokości (całkiem trwała, osiada na szklance). Aromat - melon, zioła i nuty chlebowej skórki; pojawia się też nuta diacetylu - przyjemny, choć nie powala intensywnością. Smak - melon, zioła, kwiaty, geranium; całkiem przyjemna goryczka, jest też słodowa kontra, delikatne nuty maślane, są też lekkie nuty kwaskowe (jak czerwona porzeczka) - dużo się dzieje.

Piwo oceniam na 8-, bo nie jest idealne, ale pije się z przyjemnością i wyróżnia się na plus w kategorii czeskich lagerów; jest czymś pomiędzy czeską klasyką a rasowym IPL na amerykańskich chmielach.
2023-02-03 23:57:31
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stoutawatar
Gość
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stout
Zaciekawiło mnie to piwo. Niby niekoniecznie smaczne, aromat taki też chwiejnym krokiem się przechadzający ale jednak ciekawe. Barwa ciemna, wysycenie w sam raz. W smaku lekka kwasowość, kakao, przyprawy korzenne, słodycz niska. W mojej ocenie brakuje mu ciała. Więcej płatków owsianych i więcej ekstraktu załatwiłoby sprawę i wyniosłoby ten napój na wyżyny.
2023-02-03 23:35:20
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Może po to, aby nie mieć gigantycznego kaca?? Już po 2/3 9% następnego dnia boli głowa. To co dopiero po tym. Tego 12% nie próbowałem, i nie mam zamiaru.
2023-02-03 23:18:01
Lubuskie Jasneawatar
Gość
Lubuskie Jasne
Bardzo dobre, wyważony smak, delikatne, lekka goryczka.
2023-02-03 22:44:22
Saint No More 2022 Single Hop Sultanaawatar
Gość
Saint No More 2022 Single Hop Sultana
Pale Ale smakuje jak IPA??? Nie narzekam, ale to jakieś dziwne jest...
2023-02-03 22:36:44
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Kupione w Biedronce po dłuższej przerwie niestety z trudem dopiłem do końca bez piany wodniste i bez smaku. Nie warto nawet za cenę z rabatem wyszło 2.8 zł. Kupiłem dlatego że IPA książęca miała jakąś zaporową cenę blisko 7 zł. Moglłem wziąć zwykłego żywca i smakowo byłoby lepiej
2023-02-03 22:21:38
Schwaben Bräu Das Helle awatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Schwaben Bräu Das Helle
Przyjemne, ale spodziewałem się więcej
2023-02-03 21:59:54
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.