Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
bezi2612
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Bojan Mangoawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Bojan Mango
Złote z mgiełką. I skromną pianą. Przyjemny aromat mango miesza się z czymś nieciekawym od piwa.
W smaku lepiej. Jednak wciąż za słodko. Dobrze że jest jakaś goryczka. Nie polecam.
2021-03-08 19:41:54
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Kupione w znanej sieci handlowej w promocji i jako fan tego piwa muszę powiedzieć że to już nie to co kiedyś. Wyraźnie rozwodnione i już nie tak dobre jak za czasów swojej świetności.
2021-03-08 19:21:21
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
kocham ten komentarz
2021-03-08 18:40:52
Kustosz Malinaawatar
Gość
Kustosz Malina
Ale mnie irytują ludzie co oczekują kraftowego piwa z biedronki za 2,50 zł. Jak za swoją cenę to na prawdę dobre piwo w smaku i zapachu. Jedyny minus który został przeze mnie dostrzeżony to bardzo nierównomierne rozkładanie się smaku, zwykle słodycz jest na wierzchu a im dłużej pijemy tym bardziej czuć wzmagającą się gorycz, nieodczuwalnej w żadnym innym pitym przeze mnie piwie. Jak jesteście studentami i lubicie tanio wypić to to jest najlepszy wybór, polecam, 8/10.
2021-03-08 18:36:29
Browar NOOK Belgian Waffleawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Browar NOOK Belgian Waffle
No są te obiecane wafelki ale masło orzechowe wyraźniejsze. Straszny słodziak (ale w tym przypadku tak ma być). Goryczka jeśli jest to tylko w opisie piwa :-)
Efekt końcowy nadspodziewanie pijalny.
2021-03-08 18:25:56
Nepomucen Roadawatar
Gość
Nepomucen Road
Może kiedyś. Dzisiaj przeciętniaczek.
2021-03-08 18:24:50
Bojan Toporekawatar
Gość
Bojan Toporek
Nic specjalnego! Jak dla mnie przegrywa z cuglach chociażby z Rohozec 12
2021-03-08 17:48:39
Fortuna Mirabelka Bezalkoholoweawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Miedziane, zmętnione, piana drobnoziarnista i wygląda dobrze, trwałość też w porządku. Zapach bardzo słodki, owocowy. Może muszki owocowe byłyby zachwycone, ale dla mnie to już przesada. W smaku analogicznie okrutnie słodkie, ale tak typowo w cukier, kompot. Gładkie i gęste w fakturze jak na zerówkę, ale nie ma się co dziwić - węglowodany 10.8g, cukry 6.2g. Pijalność taka sobie, wysycenie za niskie.
2021-03-08 17:13:59
Skovlyst Gylden Hvedeolawatar
Mistrz9972
starstarstar
Skovlyst Gylden Hvedeol
Piękna piana, mętne, ogolnie dobre, po pierwszym lyku od razu wiaodomo ze przeniczniak
2021-03-08 16:45:48
Okocim Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Agedawatar
Gość
Okocim Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged
W tej cenie są 3 portery imperialne z Browaru Profesja Pirat. Rozjadą porter Okocim leżakowany w beczkach po sherry jak walec drogowy biedronkę. Z najtańszych porterów koncernowych żadne beczki nie są w stanie zrobić sztosów. Carlsberg próbuje walczyć z kraftemm Niestety tylko kartonikiem i butelką....
2021-03-08 15:43:40
Nepomucen & Ziemia Obiecana: Meet Our Friends Episode 5: Ziemia Obiecanaawatar
Gość
Nepomucen & Ziemia Obiecana: Meet Our Friends Episode 5: Ziemia Obiecana
Dobre, mętne, owocowe piwko.
Piana rzeczywiście słaba i krótko się utrzymuje.
OK.
8/10
2021-03-08 15:43:13
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
08-10. 03 w Żabce cena 2,99 za 3 sztuki, bez butelki, do wyboru Pilzner, Marcowe i Niefiltrowane. Nie żebym robił reklamę, ale okazja jak za to świetne piwo.
2021-03-08 14:18:51
Gwarek Cztery Strony Świata Volume 2awatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Gwarek Cztery Strony Świata Volume 2
Piana średnio-niska, drobnopęcherzykowa.
Barwa mętna, żółto-pomarańczowa, pływające pojedyncze drobinki osadowe.
Zapach - przewaga owoców, tropiki, dojrzałe białe, lekka żywica i trochę herbaty.
Smak: wysycenie średnie-, lekko wygładzone, puszyste piwko. W smaku już więcej herbaty niż w zapachu, bergamotka ładnie wchodzi, natomiast nie dominuje całości jak w niektórych herbacianych piwkach oraz nie zabija słodyczą, co czasami również się zdarza, wręcz powiedziałbym, że wytrawność jest w tym piwie dominująca. Jest trochę owoców, lekka żywica, natomiast nie wydaje mi się żeby coś konkretnego zdecydowanie dominowało pozostałe smaki, dodatkowo niezła pijalność. No i goryczka - bardzo dobra, porządna, jak w każdym piwie Gwarka które miałem okazję próbować. Tutaj średnia+, lekko zalegająca. Standardowo bardzo ładna pucha.
2021-03-08 13:34:28
Bojan AIPAawatar
Gość
Bojan AIPA
Piwo smakuje jak płyn do mycia naczyń.
2021-03-08 13:00:30
 Hoppy Grodziskawatar
tam
starstarstarstarstar
Hoppy Grodzisk
Wywar z brudnych skarpetek, ale oczywiście co kto lubi. Piana jak po otwarciu kega - palec płynu pięć palców piany.
2021-03-08 11:06:22
Żywiec Jasne Pełneawatar
MM1990
starstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Napiłem się po kilku latach przerwy. Już wówczas było beznadziejne, ale jak widać może być jeszcze gorzej... To już dokładnie ta sama półka co Tatra i Harnaś.
2021-03-08 09:45:59
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Piłem wczoraj i nic się nie pogorszyło nie opowiadaj
2021-03-08 08:45:09
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Dobra sraczka nie jest zła
2021-03-08 07:33:44
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Zostań abstynentem bocie
2021-03-08 07:32:59
Jasne że Pełne awatar
Gość
Jasne że Pełne
zamkowego nie było a mózgotrzepów już nie pije bo 2 wyroki miałem przez alko to wziąłem te i powiem że dobre 5/5 na zdrowie !
2021-03-08 06:45:05
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010