Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
lukas85
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Dzik w chmielu awatar
Gość
Dzik w chmielu
Dziwne ale byłem w Niemczech ,Austriii wiele tych zachwalanych drozszych piw bylo smakowo identyczne,smakowałó jak ,Wasztajnry, krombacsery a kosztowały krocie . Znam browar Staropolski i dlatego mocne 7 +
2021-10-22 02:06:18
Miller Genuine Draftawatar
SuchaBula
star
Miller Genuine Draft
Genialne! Bardzo ładnie wchodzi i smakuje świetnie. Polecam na gorące dni!
2021-10-22 00:33:16
Lewiatan Goldbrayner Premiumawatar
SuchaBula
star
Lewiatan Goldbrayner Premium
Jest OK. Tylko OK. Piłem lepsze.
2021-10-22 00:26:07
Trzech Kumpli Dubbelawatar
Orzelek
starstar
Trzech Kumpli Dubbel
Wygląd: kolor czerwonobrązowy, piana jasnokremowa, szybkoopadająca.

Aromat w butelce: suszone śliwki, rum, rodzynki, brązowy cukier. Aromat w szkle: czereśnie, piernik (ciasto).

Smak: ciemne pieczywo, przyprawy korzenne, wytrawne. Goryczka przyprawowo-ziołowa długo utrzymująca się. Po dłuższej chwili pojawia się odczucie rumu i paloności.

Piwo bardzo smaczne i wyjątkowo pijalne, szybko znika ze szkła.
2021-10-21 23:28:36
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Proponuję pierw umyć kufel.
2021-10-21 23:21:15
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Jedno z najlepszych, a może nawet najlepsze polskie piwo, wchodzące w skład duzego koncernu browarniczego. Kupuje je tylko w butelkach. Szkoda ze bezwrotnych. To jedyna wada tego piwa, bo jest niemal jak piwa rzemieślnicze.
2021-10-21 22:44:35
Funky Fluid & Onar Achtungawatar
Gość
Funky Fluid & Onar Achtung
Nie wiem jak u was ale chyba ktoś przed zapuszkowaniem zapomniał nagazować.. W aromacie piwo bardzo przyjemne, jednak oprócz zerowego wysycenia i paloności od chmielenia na zimno z trudem szukać w smaku rarytasów.. Słabe 6/10
2021-10-21 22:19:55
Fortuna Kwaśna Pigwaawatar
GrasOne
starstarstarstarstar
Fortuna Kwaśna Pigwa
Orzeźwiające, dobre na lato.
2021-10-21 21:17:59
AleBrowar & Veholt Oar Treeawatar
Gość
AleBrowar & Veholt Oar Tree
Jestem mile zaskoczony! Uwielbiam gorzkie piwa. Oar Tree, choć gorzki nie jest, ma przepyszny smak! Kojarzy mi się z lasem, świeżą żywicą, sproszkowaną japońską zieloną herbatą, świeżo skoszoną trawą. Piwo doskonałe do powolnego delektowania się, smakowania na języku. Delikatna goryczka na końcu języka; po rozsmakowaniu się żywiczka wypełnia jamę gębową. Sączę centymetr po centymetrze, powoli, by nie pominąć ni krzty smaku. Trudno mi oceniać w punktach(nie wiem jakie piwo może mieć 10, więc nie ma punktu odniesienia), ale na pewno w najbliższym czasie sięgnę po nie wielokrotnie.
2021-10-21 21:08:12
Desperados Limeawatar
Gość
Desperados Lime
Po zmiksowaniu z dobrą wódką cytrynową, jest OK. Na tą porę roku oczywiście. Wersja bazowa 3% jest dobra, ale tylko w 40 stopniowy upał zimne.
2021-10-21 20:50:55
AleBrowar & Nøgne Ø Deep Loveawatar
Gość
AleBrowar & Nøgne Ø Deep Love
Coś tu się z IBU pomyliło... Chyba miało być 10,0, a nie 100. Żartuję. To jest żart przez łzy. Złakomiłem się na te 100 IBU, a otrzymałem taką sobie goryczkę. Żeby poprawić gorzkość ssę właśnie tabletkę z kompleksem witamin B - bardziej gorzka niż Deep Love. Czy macie sposoby na poprawienie goryczki w piwie ? Oczywiście, poza dodatkiem soli gorzkiej. ;)
2021-10-21 20:49:58
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
Piwo niesmaczne, to fakt. Ale skąd "kolega" wie jak smakuje g***o? :-)
2021-10-21 20:45:42
Funky Fluid & Onar Achtungawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid & Onar Achtung
Piwo bardzo smaczne, świetnie gra Sabro z mętnością. Piwo świetne, raper do kolaboracji słaby.
2021-10-21 20:41:10
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
5,0% a w smaku sam alkohol. Profanacja nazwy.
2021-10-21 20:31:27
Funky Fluid Black Messiahawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid Black Messiah
Dobre, treściwe i dorodne black IPA. Wygląda cudownie, całkowita czerń z delikatną pianą. Super
2021-10-21 20:25:08
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
takie gowno nie da sie pic zimne powinno byc dobre a samkuje jak gowno
2021-10-21 20:23:56
Desperados Limeawatar
Gość
Desperados Lime
piwo jest k***a zjebiste napilem sie lyka i mniew wyjebalo z planszy
2021-10-21 20:21:05
Hopito Boss Levelawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Hopito Boss Level
Kolor sok pomarańczowy, piana drobnoziarnista, aromat owocowy w smaku cytrusy owoce białe, goryczka przyjemna intensywna alkochol ukryty.
2021-10-21 20:10:23
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
piwo ok.
2021-10-21 20:08:53
Kormoran Festbierawatar
Gość
Kormoran Festbier
delikatna polność, leciutka piwnica... litości
2021-10-21 19:58:40
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.