Czy wiesz, że...

26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.

Najnowsze komentarze

Perun Strzygońawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Perun Strzygoń
Piana jasnobrązowa, średniej wysokości, drobnopęcherzykowa.
Barwa czarna, brązowe refleksy.
W zapachu sporo nut kawowych i palonych, czekolada i trochę kwaśnych porzeczek.
Smak: wysycenie niskie+/średnie-, tak jak w zapachu sporo nut kawowych i palonych, aczkolwiek porzeczka wyraźniejsza, całkiem spora kwaśność, która pojawia się od razu i lekko gryzie w język, do tego czekolada, na końcu jakiś minimalny tytoń, pełne i treściwe.
2020-11-25 14:12:17
Desperados Nocturnoawatar
Gość
Desperados Nocturno
Dla mnie jest to mocniejsza i ciemniejsza wersja zwykłego desperadosa polecam bardzo dobry potrafi klepnąć smakuje tylko szkoda ze przestali go produkować :(
ogolnie 8/10
2020-11-25 13:44:31
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
To piwo ma jeden główny cel - porządna tania najeba.
da się wypić ale trzeba uważać bo potrafi niespodziewanie powalić

2020-11-25 13:38:03
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Dzisiejszy Budweiser to nie ten co był jeszcze 1,5 roku temu, szkoda.
2020-11-25 13:27:30
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Powiem tak. Jak pare lat temu było wypijalne to na chwile obecną smakuje jak benzyna podobno jedną z tortur w Guantanamo to własnie picie tatry
nie polecam 2/10
2020-11-25 10:52:57
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Po ojebaniu 4-paka na głowę klepie w turban nawet po najedzeniu. Po pracy lub po szkole z kumplami idealne polecam szczególnie schłodzone z lodówki


2020-11-25 10:40:50
Beczkowe Mocne 9% Wiśniaawatar
Gość
Beczkowe Mocne 9% Wiśnia
Mam pytanie gdzie można zdobyć tego radlerka dla zuchwałych?
2020-11-25 10:26:00
Kustosz Malinaawatar
Gość
Kustosz Malina
Jeśli chcesz mieć piwo smakowe o smaku maliny a masz mało hajsu przy sobie to polecam
Smakuje jak malina zamieszana potem i fiutem żula
5/10
2020-11-25 10:22:41
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Piwo całkiem dobre w smaku jak ma cenę czuć chemię ale wypijane jeśli nie stać na np Desperadosa można kupić
8/10
2020-11-25 10:20:15
Harnaś Jasne Pełneawatar
Gość
Harnaś Jasne Pełne
Zalety
- tanie
- 6,0%
- wypijane
- ogólnodostępne
Wady
- ostatnio się pogorszyło czuć spiryt niezależnie czy z puszki czy z butelki
- ma kwaskowaty posmak i zostawia go na języku
Ogólnie 6/10
2020-11-25 10:18:19
Piwne Podziemie Rich`N Creamyawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Piwne Podziemie Rich`N Creamy
Barwa jasno-żółta barwa , widać taki mleczny ten kolor , laktoza musi być. Zmętniona całkowicie. Piana biała , drobna , średniej trwałości i zostawia ładny lacing. W aromacie zdecydowanie chmiel , laktoza , jest owocowe , cytrusy , bardzo fajny aromat. W smaku w miarę pełne , kremowe , niska goryczka , cytrusy , przeciętny gaz. Porządna Out Cream IPA. Jest soczyste , gładkie , sesyjne , lekko słodkie tylko. Dla mnie rewelacyjne piwo. Pije je już drugi raz , za pierwszym było przegazowane ale Piwne Podziemie w ramach rekompensaty wysłał mi kilka piw i obiecałem sobie że kupię drugi raz i porównam. I jest świetne. Gdyby tylko goryczka była wyższa , wtedy była wyższa w pierwszej warce. Warka do 01.07.2021 , niech będzie 9 bo brakuje tylko wyższej goryczki.
2020-11-25 09:42:21
Born To Be Hoppy: Citra - Mosaicawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Born To Be Hoppy: Citra - Mosaic
Barwa ciemnopomarańczowa , zmętniona troszkę mniej niż poprzednie piwo z tej serii. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. Wyglądają jak prawilne Imperial IPA , z tyłu puszki piszą zresztą że to piwo w stylu Imperial IPA a z przodu że Double IPA. W aromacie czuć zdecydowanie cytrusy z City i trochę mniej białe owoce z Mosaica. Jest nafta , nie jakoś mocna ale jest. Aromat słabszy niż w poprzedniku ale to też pewnie kwestia gustu. W smaku jest cytrusowe , białe owoce , nafta. Jest soczyste , lekko słodkie , fajne ciało , zabójczo pijalne. Niska goryczka niestety , w mojej subiektywnej ocenie jest one gorsze od poprzednika , ale też to kwestia tylko i wyłącznie chmieli. Taki mam gust a o gustach się nie dyskutuje , nie urywa tak jak Azacca - Idaho Gem. Warka do 15.09.2021 ale ta ocena to takie 7,5 na 10.
2020-11-25 09:27:31
Born To Be Hoppy: Azacca - Idaho Gemawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Born To Be Hoppy: Azacca - Idaho Gem
Barwa ciemnopomarańczowa , zmętniona całkowicie. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie zero alko , przyjemnie , intensywny aromat owoców cytrusowych , tropikalnych trochę mniej i żywica. Soczysty , bardzo dobrze się zapowiada. W smaku jest również bardzo dobrze. Fajne ciało , multiwitamina , tropiki i cytrusy pełną gębą. Sesyjne , bardzo zabójcze jeśli chodzi o stosunek alko do szybkości spożywania tego zacnego piwa. Lekko słodkie , gaz poniżej średniego , niska goryczka niestety. Bardzo dobre piwo , gdyby było bardziej gorzkie było by idealnie. Warka do 15.09.2021
2020-11-25 09:16:24
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Poprawiło się od niedawna, wróciło stare dobre dębowe mocne. Denerwują mnie tylko nierówne warki. Pisałem 10.09., że okocim mocne jest lepsze. Ale od niedawna ponownie numerem 1 wśród mocnych piw jest dębowe mocne. Po prostu wrócił stary dobry smak. Obecnie polecam.
2020-11-25 07:54:06
Beck’sawatar
Gość
Beck’s
Nie zgodzę się, większość z tych piw nie jest sesyjna. Perlenbachery takie sobie, Amber Chmielowe, to rozwodniona wersja Ambera Naturalnego (lub klona Amber Natur ze sklepów Netto). Naturalny lub Natur są dobre schłodzone, ale w ilości maximum 2 sztuki (ciężkawe). Chmielowe 5%, to ich rozwodniona wersja mniej smaczna. Noteckie dawno temu było bardzo dobre. Od dłuższego czasu bardzo słabe. Wypite jedno 330ml, po dłuższej przerwie nie było złe schłodzone dla odmiany. Przy drugim podejściu po wypiciu zaledwie 2x 330ml, od tej "piwniczności" miałem odruchy wymiotne za przeproszeniem. Na pewno nie jest sesyjne. Stephans Brau kolejny budżet niemiecki, i chyba gorsze od perlenbachera/ hopfe z biedry. Tak więc becks jest o klasę lepszy i jest jak najbardziej sesyjny. Bez mrugnięcia okiem jak najbardziej można 4 takie becksiki spożyć na imprezie. Bez żadnych problemów żołądkowych dnia następnego. 4 perlenbachery/ hopfe już tak dobrze nie wchodzą. Tak więc Beck`s jest jednak wyżej jakościowo. Nadal to koncern, ale wyższy jakościowo.
2020-11-25 07:36:03
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whiskyawatar
Polom
starstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky
Etykieta zgodna z całą serią tego browaru. Aromat z butelki zdecydowanie torfowy i intensywny. Barwa w szkle ciemno brunatna z bursztynowymi refleksami. Aromat w szkle przechodzi do wędzonki i przypalonych starych desek ze strychu u mojej babci. Piana słaba i szybko znika. Smak typowy dla Bareel Aged z wyczuwalną goryczką w trzecim łyku. Alkohol dobrze ukryty w zapachu i w smaku. Na pewno ciekawe piwo i warto przynajmniej pokosztować.
2020-11-24 23:57:57
Beck’sawatar
Gość
Beck’s
Browarne, Amber Chmielowe, Stephan Brau Pilsner, Noteckie Pils, Słabsze w ibu warki obu Perlenbacherów(by pasowalo do lagera), Maternus z Aldi.

Prawie wszystko tańsze niż Becks i większość lepsze.
2020-11-24 23:49:23
Pinta Kwas RHOawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta Kwas RHO
Barwa złota , lekko zamglona. Piana biała , drobna , szybko znikła i zostawia szczątkowy lacing. Piana nikogo nie dziwi bo to sour. W aromacie od razu czuć winogrona. Ciężko o bardziej winogronowe piwo niż to. Jednowymiarowe ale bardzo fajnie pachnie. W smaku jest fajna cierpkość od winogron. Jest kwaśne , w miarę pełne , gaz przeciętny , w sam raz do takiego piwa. Szybko znika , wytrawne winogronowe Sour Ale. Tak jak pisałem wyżej trochę jednowymiarowe ale i tak jest bardzo dobre. Warka do 21.07.2021
2020-11-24 23:08:01
Piwo z Grodziskaawatar
rewo
starstarstarstarstar
Piwo z Grodziska
Wędzonka delikatna, ale też kwaskowość wyrazista w tle. Nie jest to Schlenkerla czy grodziskie Pinty, ale jak ktoś lubi ten styl, jak najbardziej warto. I szalona piana :)
2020-11-24 22:51:39
Stu Mostów WRCLW Schöpsawatar
jover
starstarstarstarstar
Stu Mostów WRCLW Schöps
zapach karmel, lekkie przyprawy, wysycenie średnie-, w smaku słodkie, słodowe, drożdzowe, chlebowe, lekko wodniste, lekki banan w tle, gorycz niska-,
2020-11-24 22:37:03
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję Sumeru kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu.

Znaczenie piwa w kulturze babilońskiej potwierdza słynny kodeks Hammurabiego, którego cztery paragrafy poświęcone są tematyce piwnej. Również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu piwo odgrywało ogromną rolę. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. W Egipcie znajduje się najstarszy browar, jaki udało się odkryć. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e. Cywilizacja grecka i rzymska preferowała wino i piwa nie ceniła, ale także na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków.

 

W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Początkowo wyrabiano je głównie sposobami domowymi.

Sztuka warzenia piwa rozwinęła się w klasztorach. Piwo stanowiło dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Mnisi przygotowywali je wpierw na własne potrzeby, z czasem jednak sprzedaż piwa stała się poważnym źródłem dochodów wielu opactw. Zakonnicy eksperymentowali, dodając do piwa różne substancje aromatyczne, by poprawić jego smak i przedłużyć czas przechowywania.

Jedną z nich był chmiel, który stopniowo wyparł inne dodatki i w XIV wieku piwo chmielowe opanowało niemal całą Europę, poza Anglią, gdzie spopularyzowało się dopiero w wieku XVI. Przez długi czas piwo uważano za zdrowsze od wody – nie bez przyczyny, gdyż gotowanie pozwalało na pozbycie się przynajmniej części zarazków.

 

Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie zaczęły coraz prężniej działać. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa, zaczęli nadawać przywileje na warzenie i wyszynk piwa, nakładać stosowne podatki oraz regulować działalność piwowarską, określając np. warunki otrzymania tytułu mistrza-piwowara. Z kolei rozwój miast i piwowarstwa świeckiego zaowocowały powstawaniem małych rynków lokalnych, wzmożoną konkurencją oraz organizowaniem się piwowarów i właścicieli browarów w cechy piwowarskie broniące interesów tej grupy zawodowej.

 

Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak termometr alkoholowy skonstruowany przez René-Antoine Ferchault de Réaumur, badania nad fermentacją Antoine Lavoisiera czy odkrycie kwasu węglowego (dwutlenku węgla).

 

Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, kiedy dotychczasową, tradycyjną metodę warzenia piwa przy pomocy tzw. górnej fermentacji zaczęto zastępować fermentacją dolną. Browar Mieszczański w Pilźnie zdecydował się zatrudnić bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla, który miał za sobą udane eksperymenty z fermentacją dolną. Uwarzone w 1842 r. przez niego piwo zapoczątkowało nowy gatunek: pilzner. W roku 1862 Ludwik Pasteur przeprowadził udane testy nad konserwacją pożywienia poprzez obróbkę termiczną, w 1876 r. wydał swoją książkę Studium nad piwem, a 7 lat później Emil Christian Hansen – syn założyciela browaru Carlsberg w Kopenhadze swoje badania w laboratorium browaru zwieńczył wyhodowaniem czystej kultury drożdży dolnej fermentacji, która na jego cześć nazwana została Saccharomyces carlsbergensis i do dziś stanowi podstawę piw dolnej fermentacji.

 

Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz w w swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego (Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae) oraz Gall Anonim w Kronice polskiej (Chronica Polonorum). Najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga, w której Bolesław Chrobry, pierwszy król Polski określony został mianem piwosza. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25. Piwo, które wówczas nie miało dużej ilości alkoholu, pili magnaci i zamożna szlachta – nawet kilkaset litrów na rok, jak również pospólstwo. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które następnie zostało wyparte przez jęczmienne.

 

Ze względu na liczne wojny w XVII w., nadmiar zboża, z którego masowo wyrabiano tanią wódkę, wzrost cen dobrego piwa i pogorszenie się jakości piw tanich, piwo w Polsce zaczęło powoli tracić swoją pozycję. Do upadku staropolskiej tradycji piwnej przyczyniła się ostatecznie fatalna polityczno-ekonomiczna sytuacja Polski oraz rozbiory, które z jednej strony doprowadziły do upadku jakości polskiego piwa, a z drugiej spowodowały zalew Polski piwami importowanymi. Trend ten odwróciła rewolucja techniczna, która spowodowała powstawanie średnich i dużych zakładów piwowarskich. Dzięki nowoczesnym technologiom i inwestycjom warzyły one dobre i uznane piwa przywracając piwu jako trunkowi dawną świetność. Jednakże wraz z I wojną światową nastąpiło załamanie przemysłu piwowarskiego, spadek jakości oraz spożycia piwa.

 

Ponowny rozwój piwowarstwa nastąpił dopiero w latach 90. XX wieku, kiedy znacjonalizowane w czasach PRL-u browary zaczęto prywatyzować. Rozwój gospodarki wolnorynkowej doprowadził do zainteresowania polskim rynkiem browarniczym największych światowych grup piwowarskich. Doprowadziło to z jednej strony do upadku wielu małych i średnich browarów, ale również do konsolidacji i rozwoju największych browarów oraz radykalnego wzrostu spożycia piwa przez Polaków.

Obecnie Polska jest na piątym miejscu na świecie i trzecim w Europie pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca.

 

żródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010