Specjalność z Górnego Palatynatu, który słynie z piw typu zoigl czyli piw warzonych w danej wiejskiej społeczności. Piwo fermentowane w otwartych kadziach zgodnie ze starą tradycją. W smaku łagodne i pełne. Wyróżnia się ciemniejszą barwą. Niefiltrowane.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Kiszkor2
nietzsche
Piwo młode, owocowe, szarpiące, cierpkie, ale taki jest zoigl, słód monachijski wniósł nuty melanoidynowe, karmelowe, orzechowe.
Na ile jest inne od Communbräu-Zoigl, które Hösl warzy dla Nageler Commun-Bräu, nie wiem. Tamto ma 5,5 to 5,3%, choć może to być to samo piwo.
weizenfan
Aromat: w butelce dojrzała słodowość, w typie koźlakowym, lekka szmatka, chlebowość. W szkle czuć słodowość, melanoidynowość i leciutki karmel.
Kolor: beżowawobursztynowy, ciemny, głęboki. Piwo jest całkowicie zmętnione.
Piana: 3 palce wysokości, drobnopęcherzykowa, opada raczej szybko. Lacingu nie dostrzegam.
Smak: pierwsze odczucia nie zachwycają. Piwo pomimo 12% ekstraktu jest raczej wodniste, niezbyt pełne w smaku. Z jednej strony wygląda na kellerbier, ale z drugiej nie ma takiego zęba, charakteru. Na języku czuć słodowość, trochę chlebowości, ale jest jej o wiele mniej, niż sugerowały aromaty. Jest tu też taka leciutka karmelowość, słodycz. Goryczka bardzo delikatna, piwo finiszuje krótko i ciut pikantnie, czyli zgodnie ze stylem. Kontra kwaskowa bardzo lekka. Dobrze ukryty alkohol. Wysycenie niskie, a nawet bardzo niskie. Pijalność raczej średnia.
Ogólna ocena: końcówka już trochę bardziej treściwa, ale ogólnie piwo mnie nie porwało. Wodnisty kellerbier.
Kupione: 27.06.2023, Auchan, cena: 6.99zł, data ważności: 11.05.2024.