Z okazji 25-lecia piwa Gulden Draak powstałą jego wersja Quadruple. Do warzenia piwa użyto 3 rodzajów słodów. Zawartość ekstraktu jest czterokrotnie większa niż w przypadku typowego pilsa. Jak wszystkie piwa z browaru Van Steenberge, Gulden Draak Quadruple jest piwem górnej fermentacji. Wtórna fermentacja w butelce odbywa się przy użyciu drożdży winnych co też przyczynia się do uzyskania wybornego smaku.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, cukier, drożdże
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 750 ml i 330 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Lukaszndm
Borsuk77
Wygląd: kolor jasnego bursztynu, bardzo duże wysycenie, wysoka i trwała piana (z czapą), całkiem klarowne - bliski ideału. Aromat: wiśnie, belgijskie fenole, czerwone wino, nieco ziół - interesujący. Smak: belgijskie fenole, wiśnie, brzoskwinie, lukrecja, nuty pumpernikla, pojawia się też chmielowa goryczka, przyjemnie zaznaczony profil słodowy, alkohol też się pojawia - sporo się dzieje, rozgrzewające.
Całość oceniam na mocne 8; pewnie gdybym jeszcze poczekał kilkanaście miesięcy to byłoby jeszcze lepiej. Jak gdzieś jeszcze dopadnę w znośnej cenie, to kupię i zostawię chociaż do granicy terminu przydatności.
Gandalfino
Barwa herbaty. Piana z bardzo drobnych pęcherzyków, wysokiej jakości. Piękne wzory na szkle zostawia.
Lekko przełamana ku herbacie. Aromat kwasu chlebowego z alkoholem. Słodki.
Mocno nagazowane. Gęste. Smaki chlebowe a jednocześnie owocowe. Owoce czerwone. Bardzo mi się kojarzy z syropem Sorbovit produkowanym dawno, dawno temu przez Herbapol. Alkohol na szczęście ułożył po trzech latach leżakowania. Jest tylko rozgrzewanie. Do tego klimaty ciasteczkowe, chlebowe. Z delikatną owocową goryczką na finiszu. Jest super.
Gandalfino
Spory gaz, słodycz. Owocowe. Brzoskwinie, morele. Klimaty zbożowe. Jest rozgrzewanie. Goryczka w typie skórki owocowej też obecna. Może powinno trochę odleżeć, ale i tak jest nieźle.