Piwo uwarzone przez Browar Miejski Gloger z Białegostoku.
Piwo koloru piernikowego górnej fermentacji, o wyraźnym smaku piernikowo - karmelowym z głównym udziałem przypraw korzennych, delikatnie dominujących w aromacie tego piwa.
Główną rolę grają tu chmiele polskie aromatyczne w połączeniu z nutami tworzącymi zimowy nastrój: cynamonem, kolendrą, goździkami i czekoladą.
Piwo idealne do serwowania mocno schłodzone jak i na ciepło w postaci grzańca.
Piwo niepasteryzowane, filtrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy, cookie), chmiele aromatyczne, drożdże górnej fermentacji, przyprawy korzenne
Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Kiszkor2
Elænis
- Piana: średnio- i grubo-pęcherzykowa, na cztery palce, bardzo szybko dziurawiąca się
- Barwa: mętne złoto - bo pełne farfocli!
- Aromat: jak w szyjce - bardzo ciekawy miks korzenno-cytrusowy
- Nasycenie: wysokie
- Ciało: 55/45 pełnia/wytrawność
- Smak: nos przechodzi w smak - ale jak!; konkretna albedowa goryczka, do tego przyprawy; długi i nieco piekący na języku finisz; przydałoby się więcej ciała, ale i tak jest OK
Ocena: 8+/10
Bardzo pozytywne zaskoczenie - pomimo tego, że butelka otrzymana w prezencie była przeterminowana (w sensie piwo, nie szkło...), przez co trunek oferował wątpliwej jakości doznania estetyczne. Ale pal to licho, smak wszystko wynagrodził! Takie ostre, nieco dzikie, nieugładzone to winter ale. Może to jest metoda na Gloger'a - pić przeterminowane?
Gość
Gandalfino
Zapach nie odpychający, ale i nie zachęcający. Kwaskowy, nie przyprawowy.
Wylewam. Miało być przyprawowo, a nie kwaśno (do terminu ponad pół roku!).