Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najnowsze komentarze

Holba Premium 12°awatar
Damcio88
starstarstarstarstar
Holba Premium 12°
Kolor złoty, średnio nasycone, klarowne. Rześki, pełny Pils. Lekka goryczka w smaku, delikatnie maślane. Bardzo pijalne. Dobra jest
2019-10-19 10:33:06
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Żółć bydlęca i etanol to jest polskie piwo nich się trują Polaczki znam te gadki nietykajcie tego
2019-10-19 09:22:50
Staropolski Zduńskie Extra Chmielawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Staropolski Zduńskie Extra Chmiel
Wygląd: barwa słomkowa, ok piana, jakiś lacing
Zapach: przyznam, że jak kupuję piwo w zielonej butelce to liczę na skuna (oczywiście nie koncerniaka, bo tam z braku chmielu do fotolizy dojść nie może), tu go nie czuć, średnio też czuć chmiel, no może trochę manadrynki z citry, wali przede wszystkim staropolską landryną i jabłkiem
Smak: to potwierdza, w piwie o nazwie Extra Chmiel chmielu jest niewiele, co dziwne, bo trafiałem na fajnie nachmielone piwa ze Staropolskiego, które faktem rzekomego extra chmielenia na etykiecie się nie chwaliły. Mamy pustaka o esencjonalności ciut większej od czeskiej desitki, muśniętego chmielem, w tym citrą, dającego landryną i miodem, na plus niewielka goryczka.
2019-10-19 00:06:21
Waszczukowe Janusz Moczywąsawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Waszczukowe Janusz Moczywąs
Warka do 26.08.20.
Jest słodowa pełnia, są wyraźne nuty chmielu i przyzwoita goryczka. Bardzo dobre piwo.
2019-10-18 23:49:55
Kormoran Lekkiawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Kormoran Lekki
Warka do 24.10.19
Pije się je doskonale. Solidna piana, przyjemny słodowo, chmielowy aromat. W smaku nie jest wodniste, z niewielką, jednak wyczuwalną goryczką. Świetne sesyjne piwo.
2019-10-18 23:28:54
Osowa Góra Rodeoawatar
joooony
starstar
Osowa Góra Rodeo
Płytkie płaskie, lecz nienajgorsze. Dość długa nuta gorzkiej kawy. i nic wiecej. Barwa i piana przyzwoite. mleczność na niskim poziomie. dla mnie 6 to i tak za dużo.
2019-10-18 23:26:20
Palatum Nataliaawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Palatum Natalia
Piana nie do końca białej barwy. Dziurawiąca się, średnio opadająca. Lacing w postaci kolistych kleksów. Barwa słomkowa - zmętniona. W aromacie bardzo przyjemnie i konkretnie bucha owocami cytrusowo-tropikalnymi! W smaku, również ogromna dawka owoców z ciekawą, przyjemną kontrą kwaskową oraz delikatnym dopełnieniem, narastającym wraz z biegiem degustacji w postaci goryczki.
Wysycenie: średnie
Warka do: 17.10.2019
2019-10-18 22:52:15
Namysłów Zamkoweawatar
Gość
Namysłów Zamkowe
Jedno z najlepszych tańszych piw.
2019-10-18 22:44:46
Žatecký Světlý Ležákawatar
aboubakar
starstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Žatecký Světlý Ležák. Bardzo smaczne piwo. Niższa cena, w porównaniu do Tyskiego, Żywca, Lecha, za piwo o klasę lepsze, naprawdę robi tu robotę. Grafika na puszcze jest piękna, jestem pod wrażeniem. W smaku jest słodowo, w takim segmencie piw ma również kapitalną goryczkę, która nie zalega i nie męczy. Dałbym 7/10, jednak skazą na całokształcie jest aromat, w którym czuć lekkie warzywa. Nie jest to jednak jakąś mocno wredną wadą w porównaniu do jego walorów, w tym największego: stosunku ceny do jakości. Super, picie tego potężnego Czeskiego Pana jest samą przyjemnością. Chapeau bas, Carlsberg. Kupiliście mnie.
2019-10-18 22:38:17
Žatecký Světlý Ležákawatar
Tyx69
starstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Aromat typowo koncernowy. Smak jest lepszy niż przeciętnego harnasia czy innych piw z tej półki, czuć fajny słód, lekką goryczkę i na pewno owe piwo nie jest rozwodnione. Moim zdaniem najlepszy koncernowy lager na rynku poniżej 4 zł. Nie mam się do czego poważnie doczepić, godne spróbowania.
2019-10-18 22:33:34
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Tyx69
starstarstarstar
Kustosz o Smaku Tequili
Nie czuć alkoholu mimo, że ma go w sobie całkiem sporo, bo aż 6%, czyli prawie tyle co typowy stron lager. Owocowy, z posmakiem słodu. Nie jest przytłaczający, sam kwas nie jest tak chemiczny. Pijalny, całkiem smaczny, idealny substytut reddsów i innych piw tego pokroju. Bardzo fajne pod każdym względem. Polecam gorąco.
2019-10-18 22:24:29
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
aboubakar
starstarstarstar
Kustosz o Smaku Tequili
Zajebisty Meksykaniec. Puszka ładna, kustoszowska, grafika wyjęta jakby prosto z kultury południowych sąsiadów USA. Pachnie trochę starą skarpetą, smakuje dość owocowo, moooże gdzieś ujawnia się nutka tequili. Wszystkiego dopełnia piękne 6% woltażu, to wchodzi jak złoto. Pyszny ponczos, w takiej cenie - ambrozja.
2019-10-18 22:24:06
Oettinger Radlerawatar
Tyx69
starstarstarstar
Oettinger Radler
Zapach landryny, takiej chemicznej. Smak to także niedorobiona, wodnista i chemicznie słodka landryna. Lecz, czuć piwo.
2019-10-18 22:17:40
Oettinger Radlerawatar
aboubakar
starstarstarstar
Oettinger Radler
Oceniając to w kategorii radlerów, to ma jakiekolwiek szanse się obronić. Przynajmniej czuć piwo, nie to co w radlerach KP czy grupy Żywiec, które są tylko i wyłącznie gazowanym chemicznym sokiem. Motyw na puszce, choć tandetny, może nacieszyć czyjeś oko. Piwo z cytynową lemoniadą. Wybrałbym jego zamiast radlerów z polskich koncernów, zobaczymy jak poradzi sobie Okocim Radler.
2019-10-18 22:04:32
Leon Steiner Premium Lager Beer Fullawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Premium Lager Beer Full
No po prostu LS. Smak i zapach podobny do Steinera Lager. To wszystko to jeden pies. Pijalne, do przejścia. Bardziej cytrusowy od Lagera, jest ok.
2019-10-18 21:56:37
Leon Steiner Premium Lager Beer Fullawatar
aboubakar
starstarstarstar
Leon Steiner Premium Lager Beer Full
Identyczne jak nowy Leon Steiner Lager. Co ma za sens reedycja tego samego siku pod innym szyldem? Nie wiem, i szczerze, to chuj mnie to kurwa pierdoli. Do wypicia, bez wad, gazowana woda słodowa.
2019-10-18 21:56:07
Oettinger Exportawatar
Tyx69
starstarstarstar
Oettinger Export
Aromat warzywno słodowy. Smak taki, przeciętny.. Lekka goryczka, fajny posmak starannie dobranych części samochodowych, i ten słód nie jest najgorszy. Nie wiem czy mi się wydaje, lecz czuję lekkie ciepło na gardle po piciu tego. Nie jest najgorsze, ale na pewno nie jest godne konsumpcji przy meczach w zaciszu ciasnego pokoju.
2019-10-18 21:52:20
Oettinger Exportawatar
aboubakar
starstarstarstar
Oettinger Export
Typowy Oettinger z puszki. Wygląd to tani szajs rodem z bazaru, zapach to wątpliwej jakości słody. W smaku puste, rozwodnione, brak goryczki. Gazowana woda. Nie ma wad i to go ratuje, szczególnie brak posmaku alkoholowego. Kolejne piwo tylko do odhaczenia.
2019-10-18 21:50:47
Revolta Tropical Wheatawatar
Mike0192
starstar
Revolta Tropical Wheat
warka do 05.06.2020r.
Wygląd: Pomarańczowe, zmętnione. Niewielka piana po przelaniu, ale opada do zera. Brak lacingu. Słabo.
Zapach: Marakuja, może trochę ananasa gdzieś się chowa z tyłu. Naprawdę w porządku.
Smak: O matko. Kwaśność zbyt dominuje, przez co piwo trochę ciężko przechodzi przez przełyk. Egzotyka po całości. Pszenicy to tam prawie nie czuć, mocno soczkowe. Nie ma prawie goryczki, może pojawia się taka kwaśna, niezbyt przyjemna pod koniec.
Podsumowanie: Ciekawy eksperyment Revolty, jednak nie trafił on w moje gusta. Według mnie to nie jest złe piwo - jest całkiem dobre, ale takie smaki po prostu trzeba lubić.
2019-10-18 21:48:39
Leon Steiner Unpasteurisedawatar
Tyx69
starstarstarstar
Leon Steiner Unpasteurised
Nawet nie chce mi się nad nim rozpisywać. Koncerniak z niskiej półki o gównianym alkoholowym smaku.
2019-10-18 21:45:22
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010