Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

BRNX - Browar spiżarnia dworskaawatar
Gość
BRNX - Browar spiżarnia dworska
Dobre w h*j zrzygalem sie xd
2021-07-26 04:19:35
Ayinger Maibockawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Ayinger Maibock
Wygląd: bardzo jasne, słomkowe, ładna piana i lacing
Zapach: rumiankowy, piwniczny, słodowy, tostowy, delikatne toffi, jakaś brzoskwinia, nuta miodowa
Smak: Pełne, wyklejające, słodowe, ale z taką słoną nutą typową dla Ayingera, goryczka całkiem spora jak na maibocka. W smaku również wyraźny rumianek, zapewne od chmielu, do tego słonecznik, biszkopt, odrobina miodu, jakaś zbożowość. To chyba nie pora na maibocka, ale jak dla mnie to jest słabo ułożone jak na lagera, takie rozedrgane. Wysycenie jest bardzo niskie, by nie powiedzieć, że żadne, więc samo piwo w odbiorze jest lekko mdłe. Na tle innych piw z tego browaru to jednak mnie rozczarowało.
2021-07-26 02:56:08
Przyjazne Państwo BUH PILSawatar
Gość
Przyjazne Państwo BUH PILS
Totalny dramat, nie dałem rady dokończyć butelki. Smak szczyn , łodyg z bagna i jakichś perfum. Qrfa powinni oddać kasę
2021-07-26 00:07:37
Lech Free Ananas i Guawaawatar
MaciejZG
starstarstarstarstar
Lech Free Ananas i Guawa
Kolor bardzo jasny. Piana słaba i szybko znika. Zapach owocowy, całkiem przyjemny. Smak orzeźwiający mimo że piwa tam nie czuć. Dominuje ananas, lekko słodkawe ale nie za słodkie.
2021-07-25 22:07:23
Łomża Pszeniczne 0,0% Mango-Marakujaawatar
MaciejZG
starstarstarstarstar
Łomża Pszeniczne 0,0% Mango-Marakuja
Kolor żółty, mętny. Zapach przyjemny owocowy. Piana słaba. Smak jak na napój piwo podobny całkiem smaczny, wyraźnie czuć owoce dominuje mango. Fajna odskocznia jak kierowca siedzi na grillu.
2021-07-25 22:04:35
Istarsko Pivoawatar
MaciejZG
starstarstarstarstar
Istarsko Pivo
Kolor jasny klarowny. Zapach słodowy. Piana bardzo obfita i długo się trzyma. Smak lekko słodkie mało goryczki i czuć lekka kwasowość. Trochę taka pustka. Tragedii nie ma, ale jakoś super też nie jest.
2021-07-25 22:01:49
Nook Limoncello Sorbet Italian Lemon Sour Aleawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nook Limoncello Sorbet Italian Lemon Sour Ale
Mętne, że śladową pianą, słomka. Zapach lekko kwaśny, czuć cytrusowo. W smaku kwaśność umiarkowana, obecna cytryna, ale w strawnej ilości. Pijalność bardzo dobra, wyscenie niskie. Dobre do wypicia, orzeźwiające, ale nie zapadnie w pamięć.
2021-07-25 21:41:09
Marks & Spencer London Porterawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
Marks & Spencer London Porter
EAN: M0679480S
2021-07-25 21:15:14
Widawa Lato Czeka!awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Widawa Lato Czeka!
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa idąca w stronę pomarańczowego, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu mango i marakuja wiodą prym, nuty pszeniczne, lekki goździk, banan, drożdżowość, Ameryki w postaci cytrusów nie wyczuwam, zbożowy klimat. W smaku nadal mango i marakuja, piwo jest pełne i treściwe, goryczka adekwatna do stylu, lekka kontra kwaskowa, goździki wraz z bananem obecne na podniebieniu, zbożowy profil, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w pomarańczowej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, w miarę dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 04.01.2022. Jak dla mnie bez zachwytu, solidny American Wheat z dodatkiem soku z mango i marakui i tyle. Na letni, upalny dzień dobra pozycja. Ode mnie 7 z minusem.
2021-07-25 21:15:04
Marks & Spencer Irish Stoutawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
Marks & Spencer Irish Stout
EAN: M0407274S
2021-07-25 21:13:15
Staropolski Porter 180awatar
łodyga
starstar
Staropolski Porter 180
W kolorze klarowne i bardzo ciemne, światła zasadniczo wiele nie przepuszcza. Na początku dość gęsta piana, która jednak opada.
W zapachu rzeczywiście nie ma przebojów, głównie zapachy palone.
W smaku zupełnie poprawny porter, pijalny, nie nudzi nawet końcówka. Jak na 22% ekstraktu względnie czuć gaz, co akurat dla mnie jest na plus, bo piwo nie jest likierowate. W tej cenie bardzo w porządku, chociaż chyba chętniej sięgnę po Komesa.
2021-07-25 21:09:49
Tropical Hurricaneawatar
Gość
Tropical Hurricane
Z puszki bardzo silny i ostry aromat owocowy w typie limonki, niedojrzałej pomarańczy, pigwy i agrestu. I już wiadomo że będzie cierpko. Wygląd oranżady o smaku multiwitaminy, z charakterystycznymi bąbelkami osadzającymi się na brzegach szklanki i brakiem piany. W smaku jest fest słono, kwaśno i owocowo - w tej kolejności. Bardzo odważne połączenie, ale działa - przede wszystkim w zakresie pijalności. Patrząc na parametry i styl piwa można by pomyśleć, że będzie pod górkę, ale nic bardziej mylnego. Co prawda aftertaste jaki pozostawia jest potężny (szczególnie pod językiem) i na serio można się skrzywić, lecz mimo wszystko trunek jest szalenie łatwo przyswajalny. Goryczka śladowa i dobrze, nie jest tu potrzebna. Wyobrażam sobie, że to piwo na kacu pokonałoby żurek i wodę z ogórków w przedbiegach ;) No, ciekawe doświadczenie. Nepomucen po raz kolejny udanie poeksperymentował.
2021-07-25 21:04:14
inBrand Porter z wanilią i cynamonemawatar
edd665
starstarstarstarstar
inBrand Porter z wanilią i cynamonem
Wersja 16,5 blg, 6% alk.
Termin 30.08.2021
2021-07-25 20:56:48
inBrand Porter z wanilią i cynamonemawatar
edd665
starstarstarstarstar
inBrand Porter z wanilią i cynamonem
Ciemnobrązowe, nieprzejrzyste. Piana beżowa, szybko się redukuje, trochę oblepia szkło. W aromacie sporo wanilii, praliny, czekolada, owoce(trochę jakby wiśnie), w tle kawa. Ale głównie czuć tę "cukierkowość" W smaku fajna goryczka, czekolada, lekka paloność, nawet lekko kwaskowe, co akurat nie bardzo pasuje. Niskie wysycenie. Zostawia posmak gorzkiej czekolady. Ogólnie przyjemne piwo.
2021-07-25 20:55:23
Waszczukowe Janusz Moczywąsawatar
Gość
Waszczukowe Janusz Moczywąs
I ten sikacz z biedronki pokonał sztosy cytując klasyka? To jakiś ponury żart. Polski krafcik to jednak patologia...
2021-07-25 20:45:33
Stary Browar Kościerzyna Konopne awatar
Gość
Stary Browar Kościerzyna Konopne
Wypić się da, ale d**y nie urywa. Niby 20 IBU - ale w zasadzie nawet tego nie czuć. Bardzo mało nasycone - nie wiem, czy wszystkie partie mają tak mało bąbelków, czy tylko mi się trafił taki egzemplarz. Generalnie - spróbować i zapomnieć.
2021-07-25 20:41:58
Noszakawatar
Gość
Noszak
B. dobre!
2021-07-25 20:39:37
Przyjazne Państwo BUHawatar
Gość
Przyjazne Państwo BUH
Tragiczne smak piwa, spróbowałem raz i podziękuję...
2021-07-25 20:35:43
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kuźnia Piwowarów 2021 Pastry Extra Stoutawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kuźnia Piwowarów 2021 Pastry Extra Stout
Czarne. Nieprzejrzyste. Piana jak na kawie. Tyle że jedna czwarta objętości szkła.
Aromat prince polo.
Sporo kawy, czekolady, ciasteczek. Mało gazu. Nie wiem, może tylko ja to tak odbieram, ale kawowa kwaskowość w tym piwie jest zbyt silna i o nie ciekawej prowieniencji. Niszczy przyjemność smakowania.
2021-07-25 20:33:26
Nepomucen Imperialne Pijżeawatar
max
starstarstarstarstar
Nepomucen Imperialne Pijże
Klasyczne Pijże jakos mnie nie powaliło, być może gorsza warka.
Ale to było WOW! Godny następca najlepszego kraftu roku.
2021-07-25 20:32:37
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.