Ilość piw w katalogu

10737

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze

Rastingerawatar
Gość
Rastinger
Piwo bardzo pyszne w jeszcze pyszniejszej cenie, kocham je
2018-11-14 12:08:57
Konrad Vratislavicky Lezak 11awatar
Gość
Konrad Vratislavicky Lezak 11
Wg. mnie najlepsze piwo ostatnich lat. Smakuje jak z czasów sprzed wynalezienia nowoczesnej chemii żywnościowej. Doskonałe "po robocie" do tego niezbyt mocne, wiec można się raczyć. Na szczęście w okolicy mam sklep, który ma go na stanie. Poza sporadycznym pszenicznym Primatorem, niczego innego nie pijam.
2018-11-14 10:52:12
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Już nie musisz naganiać, transakcja doszła do skutku. Sprzedane żywcowi XD
2018-11-14 10:24:40
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
100% racji, już nigdy nie kupię tego oszukanego pilsa.
2018-11-14 10:13:59
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
hyba ty
2018-11-14 09:08:58
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
gejem jesteś?
2018-11-14 08:41:34
Żywiec Bezalkoholoweawatar
Gość
Żywiec Bezalkoholowe
Bardzo bardzo wielka szkoda tylko już nie ma na rynku bo to co go zastąpiło 0% nadaje się do wylania do zlewu przykro mi to mówić ale to nie jest tylko moja opinia lecz również moich znajomych a także sprzedawcy mówią że tamto piwo rozchodziło się jak świeże bułeczki teraz kupujemy wszyscy Heinekena to wrócicie do tego piwa 0 5
2018-11-14 08:27:49
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Ma zdecydowaną goryczkę chmielu. Jest pyszne. Jeśli ktoś jest miłośnikiem piwka dla szczawików typu Perła lub Carlsberg czyli nijakiego w smaku to Trybunał nie pomakuje.
2018-11-14 06:57:58
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Nie wiem co niektórzy widzą w tym piwie :-/
2018-11-14 06:11:43
Racoviaawatar
Gość
Racovia
jebie patologia
2018-11-13 23:53:36
Sowie Jasne Pełneawatar
Gość
Sowie Jasne Pełne
Żal czytać te oceny. Polactwo bzdury wypisuje, bo naród zawistny i bez klasy. Piwa Sowie nabyłem w górach, piłem już w domu. Wybitnie smaczne, wyraziste, nie męczące, " głaszczą" przełyk i kubki smakowe. Po bursztynowym każde czeskie piwo smakowało nijak. Zaznaczam, że pilem piwa w ponad 70 krajach na świecie, Sowie jest w ścisłej czołówce. Gratuluję i życzę szerszej dostępności.
2018-11-13 23:41:49
Pinta Dożynkiawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Dożynki
Wygląd: kolor miedziany, mętne, ładna piana, może niezbyt obfita ale mega drobna, , ecru, trwała
Zapach: Pachnie jak Saison, owocowo, swojsko owocowo, owoce białe i czerwone, swojskie owoce, może w tle jakieś tropikalne, a nawet nie, chyba raczej bardzo mandarynkowo, poza tym tak trochę chmielowo-nieniecko, oczywiście słodowo w opór, z jakimiś wyraźnymi nutami miodowymi, karmelowym , biszkoptowymi a nawet powidłowymi, spodziewałem się czegoś zbożowego, ale źle nie jest.
Smak: Mega pełne, słodkie, wyklejające, lekka goryczka, alkoholowa, samo piwo jest również delikatnie alkoholowe, a ponieważ w smaku chmiel nie gra dużej roli, więc spokojnie można wrzucić na leżak. W smaku jest również saisonowate, może z tą różnicą, że przewaga jest jednak czerwonych owoców nad białymi (ale wydaje mi się, że Saisonator z Trzech Kumpli taki właśnie był), lekki karmel, biszkopty, herbatniki, drożdżówki, powidło, nuta miodowa, chmielowo podobnie, czuć jakby jakieś Hallertauera, którego nie użyto, może Żateckiego, taka chmielowa korzenność, przejrzałe mandarynki i ananas, lekkie żywice. Parafrazując Gombrowicza, zachwyca mnie, choć nie powinno ;) Niesamowicie gładkie, naprawdę fajnie ułożone, nic sobie nie wchodzi w drogę, bogactwo smaków, które układają się właściwie na pięciolinii, jedynie czego się można przyczepić to alkoholowość, ale ta jest znośna.
2018-11-13 23:06:26
Gloger Piernikowa Chata awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gloger Piernikowa Chata
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu wyraźne nuty korzenne, przyprawy, goździki, imbir, cynamon, kardamon itp... subtelny karmel, podbudowa słodowa. W smaku jest podobnie przyprawy korzenne na pierwszym planie, piwo jest lekkie, mało treściwe, dość wodniste, goryczka iluzoryczna, słabsza kontra kwaskowa, goździki oraz przyprawy dodatkowo karmel, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Gloger, etykieta graficznie wykonana przyjemnie dla oka, znośnie opisana. Warka 17.06.2019. Kolejny wypust od białostockiego browaru, którego nie jestem wielkim fanem. I tym razem się to potwierdziło, lekkie piwo górnej fermentacji z dodatkiem przypraw korzennych, szumnie nazwane Winter Ale, nie zachwyca. Nie jest to typowe zimowe, rozgrzewające piwo, a mało treściwy Ale z posmakiem goździków i imbiru. Ciężko będzie znaleźć entuzjastów na ten wyrób, ode mnie przeciętne 5.
2018-11-13 22:34:43
Schneider Weisse Tap 6 Aventinusawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Schneider Weisse Tap 6 Aventinus
W aromacie - wyraźne owocowe, słodkie nuty banana, leciutki goździk oraz zbożowo chlebowa, przypiekana słodowość. Lekki karmel, suszone owoce w tle.

Pół-wytrawne, z niezbyt wyczuwalną pełnią i ciałem. Mocno nasycone. W smaku nuty banana, słodowość, opiekane akcenty przy finishu i zbożowo słodowy aftertaste. Wyraźna goryczka, lekko wyczuwalny alkohol.

Bardzo udane piwo w stylu koźlaka pszenicznego. Idealnie łączy cechy obu stylów, Bananowo owocowy aromat i smak, lekkie nuty goździkowo drożdżowe, wytrawność, a przy tym charakterystyczne nuty chlebowe, opiekane, słodowe charakterystyczne dla koźlaka. Średnio intensywna goryczka, leciutko wyczuwalny alkohol, ale całość pięknie zbalansowana i tworząca spójną harmonijną całość.
2018-11-13 22:26:53
Van Pur Strongawatar
Gość
Van Pur Strong
Pyszne piwo najlepsze jakie piłem, lubie pić od czasu do czasu a nawet częściej niż rzadziej. Naprawdę pyszne i z goryczką.
2018-11-13 22:02:37
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPA
A teraz czytam, że tu jeszcze mango i marakuję dodano XD
2018-11-13 22:00:46
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPA
Wygląd: kolor wręcz pomarańczowawy, jest tak mętne, piana niezbyt obfita
Zapach: Bieda panie, po pierwsze pachnie jak sztampowa polska AIPA, karmelem i trochę cytrusami, starym suszem, owocami tropikalnymi, żywicą, po drugie zapach jest tak mizerny (a to świeżutkie piwo), że niejedna APA z przeciętnego browaru, który nigdy nie uwarzył ponadśredniego piwa, pachnie bardziej intensywnie chmielowo
Smak: Niestety potwierdza to co niósł aromat, piwo karmelowe, w dodatku potwornie alkoholowe, pełnia jak w zwykłej AIPA, karmel + cytrusy i żywice, gdyby nie to, że jest tak alkoholowe, to smakowałoby jak najzwyklejsza AIPA, i to taka spod znaku Złotego Łanu XD Ono może i jest podwójnie chmielone na zimno, ale zastanawiam się czym ;) Nie tylko nie ma startu do jakiegokolwiek polskiego DDH, ale są najzwyklejsze AIPA (nie mam tu bynajmniej na myśli np. Juicy Delight, tylko jakichś totalnych średniaków), które przy tym piwie są bombą chmilową, a przynajmniej nie dają tak karmelem. DDH to takie odkrycie tego półrocza, ale chyba trzeba jednak uważnie patrzeć, kto je warzy.
2018-11-13 21:59:17
Steam Brew Imperial Stoutawatar
Gość
Steam Brew Imperial Stout
ciemne mocne piwo o porterowym smaku ,dla smakoszy tego gatunku choc mimo ze nim nie jestem , to nawet obleci bo nie czuc % których jest dosc duzo
2018-11-13 21:46:49
Jan Olbracht Rzemieślniczy Imperial Stoutawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Imperial Stout
Kolor ciemno-brązowy w padający w czerń, nieprzenikniony. Piana beżowa z drobnych ziarenek, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat średnio-intensywny, palonych nut kawowy, czekolady, trochę słodkiego likieru i wanilii.
W smaku lekko wytrwanie. Ciemne i palone nuty słodów: kawa, czekolada, skórka chleba z kwaskiem na finiszu. Osłody dodaje wanilia. Na finiszu czuć lekka kakao i trochę nut drewnianych.
Goryczka to efekt pikantności i alkoholowości. Efekt szczypania w język i podniebienie podbija dość wysokie wysycenie jak na RIS-a.
Brakuje tu ciała, piwo wydaje się lekko puste.
2018-11-13 21:45:45
Brokreacja The Blogger 2017awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Brokreacja The Blogger 2017
Jasno beżowa piana o drobnej i średniej strukturze. Lacing zaznaczony w postaci ładnej, wyraźnej obręczy. Barwa brunatna - zmętniona. W aromacie lekka wędzonka, nuty torfowe, następnie suszone owoce i lekki akcent karmelu (oczywiście charakter whysky bardzo wyrazisty). W smaku konkretne wuuuf ! Daje w palnik mocą. Wyraźne nuty kawowe, kakao, gdzieś w tle na dalszym planie przebija się lekki akcent owocowy. "Tłusta" struktura smakowa ogólna na podobieństwo wina - lekka kontra kwaskowa.
Wysycenie: średnie
Warka do: 13.11.2018.

2018-11-13 21:42:51
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010