Czy wiesz, że...

Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Special Pils awatar
Gość
Special Pils

Sama woda zabarwiona na żółto
2024-03-01 18:49:44
Pinta Miesiąca Marzec 2024 MISSION RE:EDITION Raj z rajsawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Pinta Miesiąca Marzec 2024 MISSION RE:EDITION Raj z rajs

Kolejny po Kwasie Beta, udany powrót Pinty Miesiąca. Jak ktoś lubi mocną goryczkę - to piwo jest dla niego!
Nie jest ugrzecznione, wręcz przeciwnie, atakuje kubki smakowe od samego początku. Konkretne, goryczkowe, chmielowo - owocowe. Alkohol bardzo dobrze ukryty. Szkoda, że takie Ipki są w dzisiejszych czasach rzadkością . Sentymentalny powrót do 2015 roku...
2024-03-01 18:30:56
Komes Porter Bałtyckiawatar
GrasOne
starstarstarstarstar
Komes Porter Bałtycki

Jeden z lepszych porterów, jakie miałem przyjemność kosztować.
2024-03-01 18:30:01
Perła Doppelbockawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Perła Doppelbock

Przyjechało do mnie dzisiaj z Lubelszczyzny. Niestety, w Małopolsce nie do kupienia.... To jest naprawdę dobre piwo! Stylowe, słodowe, bardzo melanoidynowe. Klasyczny Doppelbock. Czemu Browary Lubelskie nie dały tego do szerszej dystrybucji??? Podobno problemem jest brązowa butelka zwrotna...
2024-03-01 18:22:12
Kustosz Lager  2023awatar
Gość
Kustosz Lager 2023

Nie jest złe gęby nie wykrzywia w porównaniu do średniaków daje radę. Piana średnia zapach trochę wali bimbrem goryczka średnia z metalicznym posmakiem na końcu. W porównaniu do Żubra Harnasia Tatry wypada lepiej, nawet lepsze od Warki Strong z melasą w komponentach
2024-03-01 11:39:40
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne

Ale smakuje Ci bardziej niż z Warki? Miałeś już to z Żywca?
2024-03-01 11:14:17
Stara Komenda Barley Wine Jack Daniel’s barrel agedawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Stara Komenda Barley Wine Jack Daniel’s barrel aged

Jest dobrze, do tego głębia i mocny aromat.
2024-03-01 10:38:58
Gryfus Sedinaawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Gryfus Sedina

Piękna etykieta i nawiązanie do Szczecina. Smak zacny, jednakże jak na styl IPA, brak intensywności aromatu.
2024-03-01 10:22:40
Amber Natur Niepasteryzowanyawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Amber Natur Niepasteryzowany

Wypełniacz najniższych poziomów półek sklepowych. Cena wybacza wiele :)
2024-03-01 10:19:07
Carlsberg Sort Guld / Black Goldawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Carlsberg Sort Guld / Black Gold

Nieco mocniejsze w smaku przez wyższą zawartość alco. Nic poza tym.
2024-03-01 10:17:09
Zbójeckie Pilsawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Zbójeckie Pils

Niezłe, regionalny wyrób z wyczuwalna goryczką.
2024-03-01 10:10:36
Pécsi Sör Prémium Pils Szűretlenawatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
Pécsi Sör Prémium Pils Szűretlen

Taka ciekawostka: Jakby ktoś się zastanawiał jak wymawia się nazwę tego piwa to sprawdziłem i brzmi to mniej więcej tak: piti szer.
2024-03-01 09:11:44
Beczkowe Mocne Energy Drinkawatar
Gość
Beczkowe Mocne Energy Drink

Syf totalny. W pory po tym się zesrałem.
2024-03-01 07:31:15
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa

Chłop daje dwie dychy za smak i zapach, ale jednak wygląd mu nie pasuje 8 HAHA
2024-03-01 01:32:24
Pinta Solid Rockawatar
MWK
starstarstar
Pinta Solid Rock

Nareszcie konkret West Coast, taki, jak za dawnych czasów. Cieszę się, że jednak da się jeszcze coś takiego uwarzyć. Polecam i Pozdrawiam!
2024-03-01 01:07:37
Perła Doppelbockawatar
MWK
starstarstar
Perła Doppelbock

W pełni zgadzam się z Kolegą Waldemarem. Pivo bardzo pijalne, wchodzi jak złoto i nie czuć w nim ani tego 7,6 alko ani 18 plato (ktoś mógłby nawet powiedzieć, że to za cienkie jak na osiemnastkę). W sumie jedyne czego mi tutaj brakuje, to tej pełni smaku - za dużo słodkiej słodowości, a za mało akcentów typowo koźlakowych (chlebowość, przypieczona skórka od chleba, pumpernikiel, melanoidyny). Jak na Doppelbocka, to chciałoby się więcej; ale jak na Perliste Browary Lubomiskie (śmiech), to jest bardzo dobrze. Polecam chociaż skosztować. Dziękuję i Pozdrawiam :-)
2024-03-01 01:00:51
Birbant Flexawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Birbant Flex

Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ciekawy i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty tropikalne, egzotyczne klimaty, marakuja, mango, jogurcik, sok multiwitamina. W smaku bardzo owocowe, tropikalne, słodkie, aczkolwiek z fajną kontrą kwaskową, puszysta, gładka faktura, jogurt, wychodzi guawa i liczi, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Degustowane w wersji puszkowej, barwna oprawa graficzna, dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 22.01.2025. Fajny i dość logiczny sour. Słodkie tropiki, egzotyka, kontra kwaskowa i nawet subtelna gorycz. Mocna 7 powinna być sprawiedliwą oceną.
2024-02-29 22:30:04
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original

moje ulubione piwo do kupienia na terenie kraju
2024-02-29 22:17:53
Damm Kelerawatar
Gość
Damm Keler

Piwo,które w swoim działaniu odmładza.
2024-02-29 21:44:34
Sakara El-King 10%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Sakara El-King 10%

Ostry alkohol, jabłczany klimat, dms, gotowane warzywa, metaliczność, a to tylko niektóre z licznych wad tego egipskiego "piwa". Dostałem jako prezent, nie jestem w stanie wyobrazić sobie picia tych 10% w egipskim klimacie...wadliwość pełną parą. Ode mnie zasłużone 1.
2024-02-29 21:42:52
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.