Czy wiesz, że...

Cerveceria Polar-Malterias Unidas z chilijskiego miasta Punta Arenas to browar położony najbliżej bieguna południowego. Natomiast najbliżej bieguna północnego działa browar Immiaq z Grenlandii.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Thesloma
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Żubrawatar
Gość
Żubr
Żubr jest dla meneli
2021-10-22 12:36:48
Funky Fluid Black Messiahawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Funky Fluid Black Messiah
Przyjemna goryczka , dużo żywicy i niewyczuwalny alkohol. Dawno nie piłem tak świetnego piwa w tym stylu.
2021-10-22 11:14:43
Moczybroda Lava Cakeawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Moczybroda Lava Cake
Dobry stout na aromatach. W zapachu i wyglądzie jest elegancko. W smaku odrobina zbyt duża słodycz, aczkolwiek jest nieźle.
2021-10-22 10:58:27
Perła Chmielowaawatar
kk98
starstarstarstar
Perła Chmielowa
Wciąż trzyma poziom, jeden z najlepszych koncerniakow. Oby żadna zagraniczna korporacja nie wykupiła perełki i nie z*****a jej smaku.
2021-10-22 10:42:11
Miłosław Bezalkoholowe IPAawatar
Gość
Miłosław Bezalkoholowe IPA
Nie tylko najlepsze bezalko jako piłem, ale i lepsze niż zwykłe piwa dostępne w "dużych"(niespecjalistycznych) sklepach.
2021-10-22 08:53:16
Dzik w chmielu awatar
Gość
Dzik w chmielu
Dziwne ale byłem w Niemczech ,Austriii wiele tych zachwalanych drozszych piw bylo smakowo identyczne,smakowałó jak ,Wasztajnry, krombacsery a kosztowały krocie . Znam browar Staropolski i dlatego mocne 7 +
2021-10-22 02:06:18
Miller Genuine Draftawatar
SuchaBula
star
Miller Genuine Draft
Genialne! Bardzo ładnie wchodzi i smakuje świetnie. Polecam na gorące dni!
2021-10-22 00:33:16
Lewiatan Goldbrayner Premiumawatar
SuchaBula
star
Lewiatan Goldbrayner Premium
Jest OK. Tylko OK. Piłem lepsze.
2021-10-22 00:26:07
Trzech Kumpli Dubbelawatar
Orzelek
starstar
Trzech Kumpli Dubbel
Wygląd: kolor czerwonobrązowy, piana jasnokremowa, szybkoopadająca.

Aromat w butelce: suszone śliwki, rum, rodzynki, brązowy cukier. Aromat w szkle: czereśnie, piernik (ciasto).

Smak: ciemne pieczywo, przyprawy korzenne, wytrawne. Goryczka przyprawowo-ziołowa długo utrzymująca się. Po dłuższej chwili pojawia się odczucie rumu i paloności.

Piwo bardzo smaczne i wyjątkowo pijalne, szybko znika ze szkła.
2021-10-21 23:28:36
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Proponuję pierw umyć kufel.
2021-10-21 23:21:15
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Jedno z najlepszych, a może nawet najlepsze polskie piwo, wchodzące w skład duzego koncernu browarniczego. Kupuje je tylko w butelkach. Szkoda ze bezwrotnych. To jedyna wada tego piwa, bo jest niemal jak piwa rzemieślnicze.
2021-10-21 22:44:35
Funky Fluid & Onar Achtungawatar
Gość
Funky Fluid & Onar Achtung
Nie wiem jak u was ale chyba ktoś przed zapuszkowaniem zapomniał nagazować.. W aromacie piwo bardzo przyjemne, jednak oprócz zerowego wysycenia i paloności od chmielenia na zimno z trudem szukać w smaku rarytasów.. Słabe 6/10
2021-10-21 22:19:55
Fortuna Kwaśna Pigwaawatar
GrasOne
starstarstarstarstar
Fortuna Kwaśna Pigwa
Orzeźwiające, dobre na lato.
2021-10-21 21:17:59
AleBrowar & Veholt Oar Treeawatar
Gość
AleBrowar & Veholt Oar Tree
Jestem mile zaskoczony! Uwielbiam gorzkie piwa. Oar Tree, choć gorzki nie jest, ma przepyszny smak! Kojarzy mi się z lasem, świeżą żywicą, sproszkowaną japońską zieloną herbatą, świeżo skoszoną trawą. Piwo doskonałe do powolnego delektowania się, smakowania na języku. Delikatna goryczka na końcu języka; po rozsmakowaniu się żywiczka wypełnia jamę gębową. Sączę centymetr po centymetrze, powoli, by nie pominąć ni krzty smaku. Trudno mi oceniać w punktach(nie wiem jakie piwo może mieć 10, więc nie ma punktu odniesienia), ale na pewno w najbliższym czasie sięgnę po nie wielokrotnie.
2021-10-21 21:08:12
Desperados Limeawatar
Gość
Desperados Lime
Po zmiksowaniu z dobrą wódką cytrynową, jest OK. Na tą porę roku oczywiście. Wersja bazowa 3% jest dobra, ale tylko w 40 stopniowy upał zimne.
2021-10-21 20:50:55
AleBrowar & Nøgne Ø Deep Loveawatar
Gość
AleBrowar & Nøgne Ø Deep Love
Coś tu się z IBU pomyliło... Chyba miało być 10,0, a nie 100. Żartuję. To jest żart przez łzy. Złakomiłem się na te 100 IBU, a otrzymałem taką sobie goryczkę. Żeby poprawić gorzkość ssę właśnie tabletkę z kompleksem witamin B - bardziej gorzka niż Deep Love. Czy macie sposoby na poprawienie goryczki w piwie ? Oczywiście, poza dodatkiem soli gorzkiej. ;)
2021-10-21 20:49:58
Carlsbergawatar
Gość
Carlsberg
Piwo niesmaczne, to fakt. Ale skąd "kolega" wie jak smakuje g***o? :-)
2021-10-21 20:45:42
Funky Fluid & Onar Achtungawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid & Onar Achtung
Piwo bardzo smaczne, świetnie gra Sabro z mętnością. Piwo świetne, raper do kolaboracji słaby.
2021-10-21 20:41:10
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
5,0% a w smaku sam alkohol. Profanacja nazwy.
2021-10-21 20:31:27
Funky Fluid Black Messiahawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid Black Messiah
Dobre, treściwe i dorodne black IPA. Wygląda cudownie, całkowita czerń z delikatną pianą. Super
2021-10-21 20:25:08
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.