Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najnowsze komentarze

Funky Fluid Everydayawatar
stresS
starstarstarstarstar
Funky Fluid Everyday
Zapach mógłby być bardziej intensywny, wygląd mi odpowiada bo kocham taką jasno żółtą barwę i delikatną piankę. W smaku w porządku, chociaż zawsze może być lepiej. Podsumowując - bardzo solidne piwko.
2019-12-13 23:02:57
Komes Porter Bałtyckiawatar
Ekterion
starstarstar
Komes Porter Bałtycki
Mocno nasycona piana, która znika równie szybko jak sie pojawia. W kolorze ciemnej czekolady. Czuć wyraźnie słody palone, lekko wytrawne, dymione. Dobrze ułożone i posiadające ciało. Alkohol znakomicie ukryty. W kolejnych łykach słabo wyczuwalne nuty śliwki, piernika, nagazowane.
2019-12-13 22:33:27
Pinta Mini Maxi IPAawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi IPA
Piwo bezalkoholowe browaru Pinta w stylistycznej etykiecie. Faktycznie smakuje dobrze, tak jak piwo z alkoholem, tylko pozbawione skutków alkoholu. Styl IPA dobrze wyszczuwany, mocno goryczkowa, chmielowa. Średnio nasycone gazem o chmielowym zapachu.
2019-12-13 22:18:57
Konstancin IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Konstancin IPA
Drugie podejście po ponad roku. Cena w Żabie 7,60 zł. Przesada. Kupiłem, bo w ofercie sklepu nie było niczego ciekawszego. Dobry reprezentant gatunku ze wstrętną etykietą.
2019-12-13 22:11:39
Brok Samborawatar
inkub1986
star
Brok Sambor
Pierwsze pół puszki jakoś wchodzi, ale później pijesz Sambora na siłę, jakby zamienił się magicznie w szczyny. Pachnie dość zachęcająco, ale smakuje z każdym następnym łykiem coraz mniej.
2019-12-13 21:59:33
Nepomucen Pelicanawatar
jover
starstarstarstarstar
Nepomucen Pelican
zapach banan, owoce, wysycenie średnie+, w smaku słodkie owoce, banan, fajna kwasowość, pełne, gładkie, soczkowe, gorycz niska, ogólnie bardzo dobre, duży plus za porządną kontrę kwasowa, cena 6,99zł
2019-12-13 21:52:10
Fox Mocneawatar
Gość
Fox Mocne
0/10
2019-12-13 21:47:28
Solipiwko Baltic Abyssawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Solipiwko Baltic Abyss
Piana beżowa, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty palone, kawowe oraz czekoladowe klimaty, beczkowe akcenty whisky, pojawia się doza wytrawności, w tle wanilia i lukrecja, subtelna wiśnia z kokosem. W smaku nuty whisky uwydatniają się jeszcze bardziej i długo utrzymują się na podniebieniu, beczkowy klimat, kawa i gorzka czekolada na miejscu, świetnie zamaskowany alkohol jedynie delikatnie rozgrzewający przełyk, gęsta i oleista faktura, dużo porterowego ciała, goryczka adekwatna do stylu, ciekawa kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Butelka dostępna w eleganckim tekturowym opakowaniu, świetnie wykonana graficznie, w miarę i wyczerpująco opisana. Warka 07.12.2019. Leżakowane około dwóch lat, degustowane parę dni po terminie przydatności. Bardzo ułożony imperialny bałtycki porter, alkohol zupełnie niewyczuwalny, jest natomiast uczucie przyjemnego rozgrzania przełyku. Beczkowe nuty whisky z elementem wędzonki dobrze komponują się z gorzką czekoladą, kawą i palonością tego stylu. Pełny i treściwy wyrób, dobry materiał na leżak, co tu się rozpisywać... Na zimowy wieczór do powolnej degustacji, z ogrzewaniem ujawnia kolejne aromaty. 8 z dużym plusem ode mnie i obowiązek dodania do ulubionych.
2019-12-13 21:23:01
Komes Barley Wineawatar
Ekterion
starstarstar
Komes Barley Wine
Piękna, bursztynowo -miedziana barwa. Mocno nasycona piana. Zapach sera camembert, słodów, nieco coca coli. Słodkie, czuć niestety alkohol, goryczkę. Mocne jak siekiera i mało pijalne. Mocne, słodkie barley wine, niestety nie wyczuwam tu za wiele.
2019-12-13 21:20:58
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miódawatar
Luxeer
starstar
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Miodowy ale nienarzucający się smak, piana doskonała, bardzo fajne i orzeźwiające piwo godne polecenia
2019-12-13 21:19:34
Brok Samborawatar
Gość
Brok Sambor
Dodam jeszcze że dziś pierwszy raz pije broka w kuflu. Ma piękny kolor a piana opada delikatnie zostawiając poswiate na szklance. To piwko to fantastyczna sprawa
2019-12-13 20:49:07
Golem Little Blue Penguinawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Golem Little Blue Penguin
Banger
2019-12-13 20:33:57
Podróże Kormorana American IPAawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Podróże Kormorana American IPA
Kormoran obniżył ostatnio loty czego to piwo jest wyraźnym dowodem .
2019-12-13 20:09:47
Perlenbacher 0.0%awatar
KrzychuPiwko
starstarstarstar
Perlenbacher 0.0%
Jak na bezalkoholowe da się wypić, ale lekko kwiatowe i jakiś nieprzyjemny aromat, lekka goryczka ale coś tam jest. 3+/10
2019-12-13 20:02:44
Gościszewo Gwiazdor Świąteczne Jasne Aleawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Gościszewo Gwiazdor Świąteczne Jasne Ale
Bardzo dobre jakościowo . Lubię chmiel nawet w nadmiarze może dlatego taka wysoka ocena . Nie ma się do czego doczepić . Najlepsze ALE jakie piłem w tym roku .Kupione w lidlu za 5,99 i moim zdaniem jak najbardziej warte tej ceny . Jeszcze jeden plus za doskonale ukryty alkohol .
2019-12-13 19:45:46
Kormoran Astus Malumawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Kormoran Astus Malum
Zdecydowanie brakuje głębi , zgadzam się tutaj z użytkownikiem Soket . Kwaśne jabłka dałyby jakąś kontrę. Piwo dość płaskie , taki plus że jest pijalne , a także moc jest perfekcyjnie ukryta. Jak dla mnie 8/10
2019-12-13 18:55:40
Browars Pilznerawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Browars Pilzner
Jak dla mnie zdecydowanie za dużo karmelu... a o to chyba nie chodzi w pilsie.
2019-12-13 18:54:40
Kraftwerk High Hopsawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Kraftwerk High Hops
Złote. Opalizujące.
Piana jak na weizenie. Można kroić.
Aromat cytrusowo żywiczny. Trochę słodowy.
Średnio nasycone. Pełne. Gładkie.
W smaku słodkie egzotyczne owoce i cytrusy.
Albedowa, przyjemna goryczka. Nawet spora.
Przyjemna aipa.
2019-12-13 18:21:08
Peroniawatar
Tyx69
starstarstarstarstar
Peroni
Zapach kwaśny, z nutami penisa. Czuć słód, karmel i lekką kawę. Smakuje harnasiowato w najlepszym tego słowa znaczeniu. Elegancki posmak, lekki kwasior, rozwodniony lekko, nagazowany bardzo. Goryczka znikoma, smakuje bardzo słodowo. Dobry, ale dupska nie urywa. Pijalny, nawet bardzo. Polecam, fajny koncerniaczek.
2019-12-13 18:06:48
Głubczyce Hammerawatar
Gość
Głubczyce Hammer
Wlasnie go pije.... This is horror
2019-12-13 17:00:41
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010