Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najnowsze komentarze

Perun Strzygońawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Perun Strzygoń
Piana jasnobrązowa, średniej wysokości, drobnopęcherzykowa.
Barwa czarna, brązowe refleksy.
W zapachu sporo nut kawowych i palonych, czekolada i trochę kwaśnych porzeczek.
Smak: wysycenie niskie+/średnie-, tak jak w zapachu sporo nut kawowych i palonych, aczkolwiek porzeczka wyraźniejsza, całkiem spora kwaśność, która pojawia się od razu i lekko gryzie w język, do tego czekolada, na końcu jakiś minimalny tytoń, pełne i treściwe.
2020-11-25 14:12:17
Desperados Nocturnoawatar
Gość
Desperados Nocturno
Dla mnie jest to mocniejsza i ciemniejsza wersja zwykłego desperadosa polecam bardzo dobry potrafi klepnąć smakuje tylko szkoda ze przestali go produkować :(
ogolnie 8/10
2020-11-25 13:44:31
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
To piwo ma jeden główny cel - porządna tania najeba.
da się wypić ale trzeba uważać bo potrafi niespodziewanie powalić

2020-11-25 13:38:03
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Dzisiejszy Budweiser to nie ten co był jeszcze 1,5 roku temu, szkoda.
2020-11-25 13:27:30
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Powiem tak. Jak pare lat temu było wypijalne to na chwile obecną smakuje jak benzyna podobno jedną z tortur w Guantanamo to własnie picie tatry
nie polecam 2/10
2020-11-25 10:52:57
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Po ojebaniu 4-paka na głowę klepie w turban nawet po najedzeniu. Po pracy lub po szkole z kumplami idealne polecam szczególnie schłodzone z lodówki


2020-11-25 10:40:50
Beczkowe Mocne 9% Wiśniaawatar
Gość
Beczkowe Mocne 9% Wiśnia
Mam pytanie gdzie można zdobyć tego radlerka dla zuchwałych?
2020-11-25 10:26:00
Kustosz Malinaawatar
Gość
Kustosz Malina
Jeśli chcesz mieć piwo smakowe o smaku maliny a masz mało hajsu przy sobie to polecam
Smakuje jak malina zamieszana potem i fiutem żula
5/10
2020-11-25 10:22:41
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
Gość
Kustosz o Smaku Tequili
Piwo całkiem dobre w smaku jak ma cenę czuć chemię ale wypijane jeśli nie stać na np Desperadosa można kupić
8/10
2020-11-25 10:20:15
Harnaś Jasne Pełneawatar
Gość
Harnaś Jasne Pełne
Zalety
- tanie
- 6,0%
- wypijane
- ogólnodostępne
Wady
- ostatnio się pogorszyło czuć spiryt niezależnie czy z puszki czy z butelki
- ma kwaskowaty posmak i zostawia go na języku
Ogólnie 6/10
2020-11-25 10:18:19
Piwne Podziemie Rich`N Creamyawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Piwne Podziemie Rich`N Creamy
Barwa jasno-żółta barwa , widać taki mleczny ten kolor , laktoza musi być. Zmętniona całkowicie. Piana biała , drobna , średniej trwałości i zostawia ładny lacing. W aromacie zdecydowanie chmiel , laktoza , jest owocowe , cytrusy , bardzo fajny aromat. W smaku w miarę pełne , kremowe , niska goryczka , cytrusy , przeciętny gaz. Porządna Out Cream IPA. Jest soczyste , gładkie , sesyjne , lekko słodkie tylko. Dla mnie rewelacyjne piwo. Pije je już drugi raz , za pierwszym było przegazowane ale Piwne Podziemie w ramach rekompensaty wysłał mi kilka piw i obiecałem sobie że kupię drugi raz i porównam. I jest świetne. Gdyby tylko goryczka była wyższa , wtedy była wyższa w pierwszej warce. Warka do 01.07.2021 , niech będzie 9 bo brakuje tylko wyższej goryczki.
2020-11-25 09:42:21
Born To Be Hoppy: Citra - Mosaicawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Born To Be Hoppy: Citra - Mosaic
Barwa ciemnopomarańczowa , zmętniona troszkę mniej niż poprzednie piwo z tej serii. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. Wyglądają jak prawilne Imperial IPA , z tyłu puszki piszą zresztą że to piwo w stylu Imperial IPA a z przodu że Double IPA. W aromacie czuć zdecydowanie cytrusy z City i trochę mniej białe owoce z Mosaica. Jest nafta , nie jakoś mocna ale jest. Aromat słabszy niż w poprzedniku ale to też pewnie kwestia gustu. W smaku jest cytrusowe , białe owoce , nafta. Jest soczyste , lekko słodkie , fajne ciało , zabójczo pijalne. Niska goryczka niestety , w mojej subiektywnej ocenie jest one gorsze od poprzednika , ale też to kwestia tylko i wyłącznie chmieli. Taki mam gust a o gustach się nie dyskutuje , nie urywa tak jak Azacca - Idaho Gem. Warka do 15.09.2021 ale ta ocena to takie 7,5 na 10.
2020-11-25 09:27:31
Born To Be Hoppy: Azacca - Idaho Gemawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Born To Be Hoppy: Azacca - Idaho Gem
Barwa ciemnopomarańczowa , zmętniona całkowicie. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie zero alko , przyjemnie , intensywny aromat owoców cytrusowych , tropikalnych trochę mniej i żywica. Soczysty , bardzo dobrze się zapowiada. W smaku jest również bardzo dobrze. Fajne ciało , multiwitamina , tropiki i cytrusy pełną gębą. Sesyjne , bardzo zabójcze jeśli chodzi o stosunek alko do szybkości spożywania tego zacnego piwa. Lekko słodkie , gaz poniżej średniego , niska goryczka niestety. Bardzo dobre piwo , gdyby było bardziej gorzkie było by idealnie. Warka do 15.09.2021
2020-11-25 09:16:24
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
Gość
Dębowe Dojrzałe Mocne
Poprawiło się od niedawna, wróciło stare dobre dębowe mocne. Denerwują mnie tylko nierówne warki. Pisałem 10.09., że okocim mocne jest lepsze. Ale od niedawna ponownie numerem 1 wśród mocnych piw jest dębowe mocne. Po prostu wrócił stary dobry smak. Obecnie polecam.
2020-11-25 07:54:06
Beck’sawatar
Gość
Beck’s
Nie zgodzę się, większość z tych piw nie jest sesyjna. Perlenbachery takie sobie, Amber Chmielowe, to rozwodniona wersja Ambera Naturalnego (lub klona Amber Natur ze sklepów Netto). Naturalny lub Natur są dobre schłodzone, ale w ilości maximum 2 sztuki (ciężkawe). Chmielowe 5%, to ich rozwodniona wersja mniej smaczna. Noteckie dawno temu było bardzo dobre. Od dłuższego czasu bardzo słabe. Wypite jedno 330ml, po dłuższej przerwie nie było złe schłodzone dla odmiany. Przy drugim podejściu po wypiciu zaledwie 2x 330ml, od tej "piwniczności" miałem odruchy wymiotne za przeproszeniem. Na pewno nie jest sesyjne. Stephans Brau kolejny budżet niemiecki, i chyba gorsze od perlenbachera/ hopfe z biedry. Tak więc becks jest o klasę lepszy i jest jak najbardziej sesyjny. Bez mrugnięcia okiem jak najbardziej można 4 takie becksiki spożyć na imprezie. Bez żadnych problemów żołądkowych dnia następnego. 4 perlenbachery/ hopfe już tak dobrze nie wchodzą. Tak więc Beck`s jest jednak wyżej jakościowo. Nadal to koncern, ale wyższy jakościowo.
2020-11-25 07:36:03
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whiskyawatar
Polom
starstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky
Etykieta zgodna z całą serią tego browaru. Aromat z butelki zdecydowanie torfowy i intensywny. Barwa w szkle ciemno brunatna z bursztynowymi refleksami. Aromat w szkle przechodzi do wędzonki i przypalonych starych desek ze strychu u mojej babci. Piana słaba i szybko znika. Smak typowy dla Bareel Aged z wyczuwalną goryczką w trzecim łyku. Alkohol dobrze ukryty w zapachu i w smaku. Na pewno ciekawe piwo i warto przynajmniej pokosztować.
2020-11-24 23:57:57
Beck’sawatar
Gość
Beck’s
Browarne, Amber Chmielowe, Stephan Brau Pilsner, Noteckie Pils, Słabsze w ibu warki obu Perlenbacherów(by pasowalo do lagera), Maternus z Aldi.

Prawie wszystko tańsze niż Becks i większość lepsze.
2020-11-24 23:49:23
Pinta Kwas RHOawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta Kwas RHO
Barwa złota , lekko zamglona. Piana biała , drobna , szybko znikła i zostawia szczątkowy lacing. Piana nikogo nie dziwi bo to sour. W aromacie od razu czuć winogrona. Ciężko o bardziej winogronowe piwo niż to. Jednowymiarowe ale bardzo fajnie pachnie. W smaku jest fajna cierpkość od winogron. Jest kwaśne , w miarę pełne , gaz przeciętny , w sam raz do takiego piwa. Szybko znika , wytrawne winogronowe Sour Ale. Tak jak pisałem wyżej trochę jednowymiarowe ale i tak jest bardzo dobre. Warka do 21.07.2021
2020-11-24 23:08:01
Piwo z Grodziskaawatar
rewo
starstarstarstarstar
Piwo z Grodziska
Wędzonka delikatna, ale też kwaskowość wyrazista w tle. Nie jest to Schlenkerla czy grodziskie Pinty, ale jak ktoś lubi ten styl, jak najbardziej warto. I szalona piana :)
2020-11-24 22:51:39
Stu Mostów WRCLW Schöpsawatar
jover
starstarstarstarstar
Stu Mostów WRCLW Schöps
zapach karmel, lekkie przyprawy, wysycenie średnie-, w smaku słodkie, słodowe, drożdzowe, chlebowe, lekko wodniste, lekki banan w tle, gorycz niska-,
2020-11-24 22:37:03
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010