Czy wiesz, że...

Opakowania są tak drogie, że w przeciętnym sześciopaku koszt wytworzenia piwa to zaledwie 20% nakładów produkcji.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
stone_gossard
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Pinta Mini Maxi IPAawatar
ixvr11
starstar
Pinta Mini Maxi IPA

Aromat lekko chmielowy, nafta. Barwa słomkowa, lekko zamglone. Piana mała/średnia, drobnopęcherzykowa, która po chwili opada. W smaku lekka goryczka, śladowo owocowe. Lekko wodniste - jak na bezalko jest ok, natomiast spodziewałem się czegoś o wiele lepszego.
2025-01-14 23:19:24
Pinta i Okrasa Porter Bałtyckiawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Pinta i Okrasa Porter Bałtycki

Warka 09.01.2025 trochę przyleżakowałem. Raczej nie było warto...jak na Pintę średniej jakości bazowy porter, najbardziej czuć dodatek skórki pomarańczowej, zdecydowanie mniej śliwki, goździk. Dyskontowy wyrób niestety i to czuć. Pinta potrafi w ciemne, tu wyszło co najwyżej średnio...nie poleciłbym nikomu. Chyba tylko z sentymentu dam 6 z ogromnym minusem.
2025-01-14 23:02:47
Staropolski Porter 180awatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Staropolski Porter 180

Piwo z datą 8/01/2028/17
Tę samą warkę oceniłem tu dwa lata temu i dałem 10 pkt za smak. Szkoda, że nie zapisał się mój ówczesny komentarz, bo jestem ciekaw, co mi się tak podobało. Dziś mam odczucia ambiwalentne. Oceniam teraz flaszkę, która leżakowała dwa lata i może dlatego piwo straciło pierwotne walory. Na wierzchu nieco piany, beżowa obwódka. Zapach czekolady z rodzynkami a także piwnicznej izby ze stęchlizną oraz wieloletnim kurzem. W smaku gorzka czekolada, zaskakująco dużo kwasku na finiszu oraz popiół. Alkohol grzeje w gardło i uderza w głowę, czuć, że to prawie 10 woltów. Piwo niezłe, konkretne, gęste, jest to porter bałtycki, ale niestety ciężki, do powolnej degustacji. Powinni robić ten 180 w butelkach 0,33, bo po 0,5l słodowego syropu najlepiej iść spać.
2025-01-14 22:24:13
Grimbergen Cuvée Blancheawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Grimbergen Cuvée Blanche

zmętniona cytryna
gęsta piana
intensywny zapach: goździki, kwiaty, lekko bananowy, przyjemny, orzeźwiający, pszeniczny
smak słodkawy, orzeźwiający, drożdżowy, goździki, banany
bardzo pijalne
2025-01-14 22:14:14
Grimbergen Blondeawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Grimbergen Blonde

klarowny ciemny bursztyn
piana drobna niezbyt obfita, ładny lacing
zapach: goździki, banan, miód
smak: goździki, przejrzałe owoce, banan
dość duże wysycenie
2025-01-14 21:23:45
ReCraft Around the Hops Styrian Dragon Sprau AIPAawatar
Gość
ReCraft Around the Hops Styrian Dragon Sprau AIPA

Nie ma to jak oceniać piwo wedle własnych mylnych oczekiwań. Nie da się go ocenić na 1 bo nie smakuje jak Porter Bałtycki?
2025-01-14 21:23:12
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne

Jakby Jezusek gołą stópką po gardziołku stąpał ...
2025-01-14 21:02:46
ReCraft Around the Hops Styrian Dragon Sprau AIPAawatar
Gość
ReCraft Around the Hops Styrian Dragon Sprau AIPA

Magnum jest na goryczkę i spełnił swoją rolę.
2025-01-14 20:15:43
Karmi Classicawatar
Thorus88
starstarstar
Karmi Classic

Paskudne. Potwierdzam wszystkie negatywne komentarze poniżej.
2025-01-14 20:04:12
PINTA IPA TO GO WINDYawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
PINTA IPA TO GO WINDY

Kolejna ipka podobna do większości z tej serii. Ziołowa, dość mocno goryczkowa z akcentem żywicznym i cytrusowy, wytrawne raczej ciężkie w odbiorze. 7 z minusem mogę zaproponować.
2025-01-14 19:51:05
Piwne Podziemie Chmielokrata Superdelicawatar
Gość
Piwne Podziemie Chmielokrata Superdelic

jakim cudem to goowno nazywane jest jeszcze piwem?
2025-01-14 19:02:08
Inne Beczki NoLo Jinxawatar
Whteer
starstarstarstarstar
Inne Beczki NoLo Jinx

Kwaskowe, winogronowe, owocowe. Dobre na lato.
2025-01-14 17:53:22
Miłosław & Makłowicz ArcyIPAawatar
Kaltinor
starstarstarstar
Miłosław & Makłowicz ArcyIPA

Miłosław & Makłowicz ArcyIPA. Wygląd: piana niska, obfita. Piwo żółte, dość mętne. Zapach: cytrusy, głównie skórka mandarynki. Smak: chmiel i mandarynka, jest rześkość, niezła pijalność. Ciekawy eksperyment, choć mnie nie porwało to piwo. Daję siódemkę.
2025-01-14 16:30:56
Amber Johannesawatar
Gość
Amber Johannes

Łał!!! W smaku bardzo podobne do nieodżałowanego Heweliusza i naprawdę nie sugeruję się etykietą ani nazwą (Johannes to imię owego gdańskiego astronoma). Żałuję, że tak późno je odkryłem, ale wydaje mi się, że rok 2025 upłynie mi pod znakiem tego wspaniałego piwa.
2025-01-14 15:26:06
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa

bardzo dobre piwo, jedno z lepszych
2025-01-14 14:58:47
Aecht Schlenkerla Weichsel Rotbierawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Aecht Schlenkerla Weichsel Rotbier

Jest Schlenkerlowska wędzonka, aczkolwiek idącą w stronę takiego oscypka, masła smażonego na patelni. Do tego karmel, ciasteczka, może czerwone owoce, chlebek. Ogólnie jestem wielkim fanem tego browaru, ale tutaj czuję lekki niedosyt szczególnie pod względem wędzonki. Piwo jest mocno wydelikacone z niej i trochę brakuje mi tego charakteru, dlatego z czystym sumieniem mogę zaproponować maksymalnie 7.
2025-01-14 14:38:13
Sady Abordażawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Sady Abordaż

Brunatne. Nieprzejrzyste. Z beżowym atolem piany. Pachnie słodem i czekoladą.
Spory gaz. Słodkie. Czekoladowe. Trochę paloności. I całkiem spora goryczka. No nie jest to słodziak. Jest to walka słodyczy ze goryczką. Jedno i drugie w całkiem dobrym smaku.
2025-01-14 14:12:14
Miłosław Niefiltrowaneawatar
Gość
Miłosław Niefiltrowane

nie mam osiemnastu lat nawet, piwo ukradłem tacie z lodówki i piłem za garażem. było gorzkie ale fajnie się piło. w domu wszystko się kręciło i śmiać mi się chciało mama mi dała obiad i zjadłem. rano bolała głowa
2025-01-14 13:05:24
Pinta Miesiąca Grudzień 2024 MISSION RE:EDITION Hello Chimneyawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta Miesiąca Grudzień 2024 MISSION RE:EDITION Hello Chimney

Mało przezroczyste. Kasztanowe, miedziane. Skromna beżowa piana opadła szybko. Mocno wonia piernikiem.
Gęste, słodowe, przyprawowe. Słodkie i goryczkowe zarazem. Ta goryczka jest długa i zalegająca. W sumie niezłe.
2025-01-14 10:29:53
Bojanowo Porter Pomarańczowyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bojanowo Porter Pomarańczowy

Poleżakowałem sobie warkę 13.12.2024 i degustuję dziś tj miesiąc po terminie. Bazowy porter jak to u Bojana dość przeciętny, czekoladowy, lekko palony, pralinowy. Czy dodatek soku i skórek z pomarańczy robi tu cokolwiek? W aromacie nadaje nieco cytrusowej świeżości, ale już w smaku szybko gaśnie i niezbyt współgra z całością...leżak raczej wiele nie pomógł. 6 to taka górna granica oceny za tej jakości wyrób.
2025-01-13 22:39:31
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.