Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Amber Chmielowyawatar
Gość
Amber Chmielowy
Co nie umiemy ? Nie powiesz mi, że Miłosław Pilzner to słaby pils -_-
2021-05-08 00:57:39
Rossini Lagerawatar
Gość
Rossini Lager
Piwko jest ok najlepsze w aldim i lepsze niż te polski sikacze typu Lech czy tyskie albo żubr
2021-05-08 00:37:35
Kustosz Mocneawatar
kustoszlover
star
Kustosz Mocne
chyba cie pogielo mordo kustosz to powod do zycia
2021-05-07 23:48:26
Kustosz Mocneawatar
kustoszlover
star
Kustosz Mocne
najlepsze piwo na rynku, daje w gaznik
2021-05-07 23:47:51
Książęce Złote Pszeniczneawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Książęce Złote Pszeniczne
Dobre, mi smakuje. W połączeniu z radlerem ciekawe ale zbyt rozwodnione.
2021-05-07 23:15:06
Artezan Mera IPAawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Artezan Mera IPA
Kolor klarowny, złocisty. Piana jasna z drobnych i średnich pęcherzyków, obfita.
Aromat słodów i chmieli. Guma balonowa (?) miesza się z cytrusami i żywicą. W smaku wyczuwalny jest karmelek-nieznacznie i goryczka żywiczno-cytrusowa, odkładająca się na języku. Całość nieco wodnista. Bardzo przyjemna i pijalna, wytrawna IP(k)A. Piwo kupione w LIDL.
2021-05-07 22:55:55
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
Wiem czemu zrezygnowali w nowej wersji z dopisku 'premium' było sobie fajne piwko w Lidlu...
2021-05-07 22:37:12
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Najlepszy stosunek jakości do ceny. Jedno z najlepszych w Polsce
2021-05-07 22:22:11
Profesja Kowbojawatar
Gość
Profesja Kowboj
To jest piękny West Coast! Zazwyczaj ostatnie pozycje z tego stylu, jakie miałem okazję chłeptać, niosły ze sobą lepsze bądź gorsze niespodzianki, a to tutaj jest bardzo czyste w profilu. Niezwykle przyjemne w smaku, wytrawne ale nie wodniste. Żywiczno - cytrusowe, ale i z subtelnie podszytą słodowością. Profesja podeszła do tematu delikatnie, pomimo podwójnego nachmielenia piwo samo wchodzi do przełyku - nie kłuje ostrością ani nie zamula goryczką. Stylowo, elegancko, a jednocześnie do rzeczy. Te nowe wypusty wyszły browarowi bardzo dobrze, polecam z całego serca!
2021-05-07 22:20:14
Grodziska White IPAawatar
Gość
Grodziska White IPA
Dość często piję to piwo i zauważyłem tendencję w zmianie smaku w różnych partich. Na początku bardzo polubiłem to piwo z jego chmielowego i cytrusowego charakteru, earl grey również wyczuwalne. Piwo orzeźwiające i wytrawne. Nie jestem specjalistą ale tak to odbieram. Ostatnio zioła lecznicze wjechały troszkę mocno aż mnie trochę zniechęciło. Miał ktoś podobnie? Jestem po covid i mam różne wahania w smaku( metaliczny posmak itp.)
2021-05-07 22:20:06
Karlovačko Pivoawatar
Gość
Karlovačko Pivo
Tylko w Chorwacji ( upał i niewielki wybór). W Polsce nie do wypicia
2021-05-07 22:20:00
Bojan RISawatar
Gość
Bojan RIS
Barwa piękna jak na stouta przystało, pianka podobnie, tylko pierścień. Aromat zaskakujący - spokojnie dębowy z nutką owocowo drożdżową. Smak niczym bimber z karmelem - drożdże zabijają wszystko inne co czuć cherry prawie niewyczuwalne, bo posmak bimbru zabija wszystko.
2021-05-07 22:19:55
Nepomucen & Stu Mostów Meet Our Friends Episode 02: Maple Syrup, Peanut Butter & Coffee Imperial Pastry Stoutawatar
Gość
Nepomucen & Stu Mostów Meet Our Friends Episode 02: Maple Syrup, Peanut Butter & Coffee Imperial Pastry Stout
O matko, jakie piwo! Piękny, głęboki ciemnobrązowy kolor, bajeczna piana, lacing godny sztosa. Zapach aromatyzowanej kawy, przypomina mi sklepiki z kawą , herbatą i słodyczami. W smaku niesamowicie pełne, gładkie, wielowymiarowe. Ma się wrażenie picia jakiegoś likieru kawowo-orzechowego, podczas picia spokojnie można przegryzać bombonierkę. Chyba lody pasowałyby tu najlepiej, jako zestaw deserowy. Absolutnie nie czuć pieczenia, gryzienia, żadnych znamion obecności alkoholu. Obok "Choinki Zakładowej 2020" bezapelacyjnie najlepsze pastry jakie piłem. Wydałem 17 złotych na to piwo i nie żałuję ani grosza, doprawdy nie co dzień pije się takie eliksiry. Cholera, że też nie wziąłem dwóch ...
2021-05-07 22:11:25
Jasne że Pełne awatar
Gość
Jasne że Pełne
Przed zakupem polecam sprawdzić producenta. Od van pura jest klarowne i wyśmienite, natomiast z Braniewa kwaśnawe i mętne. Niestety można się naciąć.
2021-05-07 21:46:20
Łódzkie Mocne 14.1°awatar
Gość
Łódzkie Mocne 14.1°
Piwo słodkie, gęste i wprost na nasz klimat. Ja nie lubię chmielu, więc dla mnie super.
2021-05-07 21:44:30
Perun Żmij z Owocem Granatuawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Perun Żmij z Owocem Granatu
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa przechodząca w pomarańcz, nie do końca przejrzyste i klarowne, nieznacznie zmętnione. W zapachu nuty biszkoptowe oraz ciasteczkowe, sporo karmelu, owocowość, ale czy konkretnie granat? Gdybym nie wiedział raczej bym nie zgadł, podbudowa słodowa. W smaku stylowa ciasteczkowość utrzymuje się na podniebieniu, kontra kwaskowa, konkretna dawka karmelu i ta subtelna owocowość z lekko cierpkim finiszem, goryczka iluzoryczna, przeciętna ilość ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Perun, etykieta w czerwonej kolorystyce, świetnie wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 01.04.2022. Tak trochę mi ten owoc granatu nie pasuje do Red Ale...ciasteczka i biszkopty nieco gryzą się z owocowością i cierpkością granatu. Człowiek sam nie wie na czym ma się skupić, wersja podstawowa Żmija smakowała mi bardziej. W tym przypadku mogę zaproponować maksymalnie 6.
2021-05-07 21:41:49
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
Nie czuję chmielu pijąc to piwo, a chmiel ma ono w nazwie! Nawet nie wiem jak to skomentować.
2021-05-07 21:20:50
Beck’sawatar
DaMinti
star
Beck’s
Piwo bardzo delikatne, lekko zgazowane. Pite w temperaturze 6 stopni z butelki i kieliszka. Kolor złoty w nosie lekko wyczuwalny chmiel. Generalnie bez szału, da się wypić ale nie ma się nad czym podniecać. Gdyby nie to ze kupiłem większa ilość drugim razem na pewno bym nie kupił chyba, ze nie było by lepszego wyboru.
2021-05-07 21:11:55
Cieszyńskie Mastneawatar
Alicanto
starstar
Cieszyńskie Mastne
Możliwe, że trafiłem na zły zrzut, ale piwo było tak skrajnie kwaśne, że aż niepijalne.
2021-05-07 21:04:42
Przyjazne Państwo BUHawatar
Gość
Przyjazne Państwo BUH
Proponuję sięgnąć po Helene
Nie polecam
2021-05-07 21:02:19
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010