Czy wiesz, że...

Z wraku statku na dnie Bałtyku wydobyto 4 butelki wypełnione bardzo dobrze zachowanym piwem. Archeolodzy przypuszczają, że statek, który zatonął u brzegów Finlandii wyruszył w swoją podroż z Kopenhagi do St. Petersburga między 1800 a 1830 rokiem. Zatem wydobyte z dna morza piwo może mieć nawet 200 lat.

Najnowsze komentarze

Nook Tajemniczy Ogródawatar
Gość
Nook Tajemniczy Ogród
21.08.2025
Napitek jest smaczny. Słodki, czekoladowy. Czekolada dominuje i drudno o bardzej czekoladową czekoladę. Chciałbym coś w kontrze a tu jednak jest trochę jednowymiarowo. Czy wiśnie w ten likier czy przełamanie chmielem. Nie wiem. Ciała sporo ale nie jak na ekstrakt. To dużo powidziane - po prostu nie lepi się tak mocno. Przy tym ekstrakcie chyba też nie ma się co dziwić że czerń jest ostateczna i zero refleksów. Trochę dobre, trochę męczące.
2020-09-27 22:38:17
Sarmackie Mocneawatar
Gość
Sarmackie Mocne
Powiem tak jeśli ktoś szuka trunku do szybkiego upojenia alkoholowego kosztem ceny do jakości jest to strzał w 10 :D
2020-09-27 22:33:22
Deer Bear Morela, Ananas, Kiwiawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Deer Bear Morela, Ananas, Kiwi
Aromat mocno owocowy, dominuje ananas, marakuja i kiwi też tam gdzieś majaczą. W smaku
przyjemnie kwaskowe, czuć słodycz ananasa, lekki kwasek kiwi i soczysta marakuje. Mocno owocowe piwko.
2020-09-27 22:26:44
Doctor Brew Pszeniczneawatar
zaduma
starstarstarstar
Doctor Brew Pszeniczne
Piwo w nowej etykiecie jest beznadziejne i absolutnie nie przypomina piwa pszenicznego. Doctor Brew wraz z nową linią etykiet naprawdę obniżył poziom.
2020-09-27 22:03:48
Deer Bear Asamiawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Deer Bear Asami
Ja mam wersjęu uboższa bez trawy cytrynowej, skórki i laktozy oraz bez orientalnej herbaty tylko zwykła 'Earl Grey.' Aromat fajny, herbaciany, kwiatowy, amerykańskie chmiele dają cytrusowy aromat. W smaku bardzo przyjemne, mocno herbaciane, przyprawowe z fajna wyraźna goryczką.
2020-09-27 21:59:35
Brewery Hills Holy Molyawatar
sparrovsky
star
Brewery Hills Holy Moly
fajny westcoast z tą goryczką bym nie przesadzał jednak jest wyraźna chemielowo-cytrusowa jednak lekko osadzająca się na finiszu. Bardzo klarowne piwo i na pewno fajny przystanek smakowy.
2020-09-27 21:45:20
Żywiec Sesyjne IPAawatar
Gość
Żywiec Sesyjne IPA
Słodki, niemal pozbawiony goryczki lepik o smaku melonowo-grapefriutowym. W dodatku nieklarowane. Nawet syf z KP (książęce IPA lepszy). Szkoda kasy..
2020-09-27 21:31:14
Pinta & Beer Bastards Hazy Disco - Burgasawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta & Beer Bastards Hazy Disco - Burgas
Soczysta mętność w żółci. Piana szczątkowa przez krótką chwilę tylko.
Aromat cytrusowy, kwaśny.
Gładkie, słodkie. Mało gazu.
Soczyste. Mocno owocowe, ale i słodowe. Goryczka i delikatne pieczenie chmielowe.
Pijalne jak na swe parametry.
2020-09-27 21:15:38
Lubusz Piwo Jasneawatar
Volvus
star
Lubusz Piwo Jasne
W tym sezonie u mnie #1. Jest pyszne i strasznie pijalne. Sensorycznie bije na głowę wszystkie koncerniaki. Polecam
2020-09-27 21:09:57
Tsingtaoawatar
Gość
Tsingtao
smaczne . słaby zapach ale w smaku dobre
2020-09-27 20:56:13
Brokreacja The Nurseawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Brokreacja The Nurse
Kolor złoty mętny, piana kremowa obfita, aromat pszeniczno-bananowy w smaku pszenica banany goździki lekka słodycz na końcu, przyjemny i smaczny pszeniczniak:)
2020-09-27 19:58:01
Karmi Poema di Caffeawatar
Gość
Karmi Poema di Caffe
Nowego Karmi Mrożona Kawa jeszcze nie piłam, ale za Poema di Caffe tęsknię, żadne inne Karmi nie jest tak dobre, ogromna szkoda, że już go nie produkują... Wolałabym jednak, żeby to nowe nie zawierało kofeiny, nie koniecznie się nadaje dla kobiet karmiących, a Poema di Caffe wzmacniało laktację ;)
2020-09-27 19:49:45
Cieszyński Brown Porterawatar
Sheggorath
starstarstarstar
Cieszyński Brown Porter
W aromacie najwięcej czekolady i biszkoptu, karmelowe nuty, pojawia się odrobina suszonej śliwki, zapachy typowe dla ciemnego piwa. Czuć ciastka. Pojawia się również dużo aromatu kawy i palonego słodu. Słodyczy tu brak lub jest znikoma, dominuje gorycz. Na koniec wychodzi jakby delikatna wędzoność, czego nie spodziewałem się znaleźć. Nie ma diacetylu, nie ma owocowych estrów, więc poprawnie. Jak dla mnie mogłoby być bardziej treściwe, tutaj mamy do czynienia raczej z lekkim ciałem. Wolę raczej mocniejsze portery i większą pełnię, ale jest całkiem spoko. Ogólna ocena 7.
2020-09-27 19:11:29
Revolta Tropical Wheat Limited Editionawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Revolta Tropical Wheat Limited Edition
Bez dwóch zdań to naprawdę dobre piwo.Nie specjalnie mocny aromat, to najsłabszy punkt oceny. W sniffterze czuć tylko pomarańcze i marakuję. Piwo fajnie prezentuje się w szkle. Pomarańczowy kolor,mocno nieprzejrzyste,średnia i drobno pęcherzykowa piana z dobrym lejsingiem. Największe wrażenie to smak.Rzeczywiście świetnie owocowe.Pszenica wygładza całość. Pomarańcz,marakuja, mandarynka i dojrzałe owoce.Wszystko lekko kwaskowe,średnio wysycone, pijalne.Goryczka niska ale wyczuwalna. Całość fajnie soczkowa,jedynie brak ananasa jest tu dość sporym brakiem.Reasumując,specjalna edycja Wheata z Revolty to bardzo fajna propozycja.
2020-09-27 18:11:59
Hermann Mullerawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Hermann Muller
1.90 w żabce, nigdzie indziej ostatnio tego nie widziałem. Jasne i klarowne, z mizerną, nietrwałą pianą. Aromat bardzo delikatny, słodowy. W smaku bardzo wodniste, lekki słód i kwasowość. Goryczka niska. Pijalność bardzo wysoka. Poza brakiem szczególnych walorów brak też jakichkolwiek wad smakowych. Zasadniczo jak na tą cenę nie jest źle, jako zamiennik coli...
2020-09-27 18:02:45
Piwne Podziemie Oh My Pils!awatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Oh My Pils!
Bardzo pozytywny pilsik o złocistej barwie, z lekkim zmętnieniem. Piana nie za wysoka, ale długo obecna w postaci kożuszka na powierzchni. W zapachu mokre zboże. W smaku delikatna, aczkolwiek zaznaczona ziołowa goryczka na chlebkowym tle. Fajnie się pije. Warka 2021 02 28. Kupione w sklepie z kraftami za 8,30 zł.
2020-09-27 17:30:13
Tatra Mocneawatar
Gość
Tatra Mocne
Śmierdzi spirolem strasznie, ale w smaku jest w mojej opinii całkiem dobra
2020-09-27 17:09:20
Karpackie Super Mocne 9%awatar
Gość
Karpackie Super Mocne 9%
Najlepsze lekarstwo na wszystko nie ma lepszego cud tego świata
2020-09-27 17:01:51
Lubuskie Jasneawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Lubuskie Jasne
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty drożdżowe, akcenty kwiatowe oraz owocowe, ciut zboża, lekka landrynka i masełko, pachnie umiarkowanie przyjemnie. W smaku dominuje drożdżowość z masełkiem, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, słabsza kontra kwaskowa, kwiaty i chlebowy posmak na drugim planie, przeciętna ilość ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel ciekawy od browaru Witnica, etykieta w biało czerwonej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 16.10.2020. Całkiem solidne, niepasteryzowane piwo, jeśli komuś nie przeszkadza lekkie masełko powinien być zadowolony. W miarę, świeże, lekkie z subtelną ziołową goryczką, pod koniec wchodzi niestety trochę metaliczności... Suma sumarum za całokształt wychodzi mi 6 z minusem.
2020-09-27 16:55:55
Augustijn Blondawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Augustijn Blond
Opalizujący bursztyn, lekko mętna herbata. Piana spora.
Pachnie alkoholem, owocami. Po belgijsku, dużo fenoli i estrów.
Mocno wysycone. Słodkie. Alkoholowe. Ale i goryczka jest.
Przyjemny i poprawny belg.
2020-09-27 16:26:44
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010