Czy wiesz, że...

6-7 litrów - tyle wody trzeba zużyć do wyprodukowania litra piwa. Woda to nie tylko składnik piwa, potrzebna jest do wytwarzania pary technologicznej, mycia, płukania, chłodzenia itp.

Najnowsze komentarze

Kormoran Rosanke 2019awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kormoran Rosanke 2019
Wygląd: kolor miedziany, delikatnie nieklarowne, ładna piana, drobna, choć niezbyt obfita, ładny lacing
Zapach: zbożowy, delikatnie karmelowy i melanoidynowy, mięta z jałowcem, jakieś kwiaty w typie różanym, delikatna wędzoność, ładny
Smak: Piwo lekkie, ale nie wodniak, sporo się tu dzieje, porównując pitym przed chwilą Grodziskim to niemal pełne, inna sprawa, że to ma 10, a tamto miało niecałe 8 Plato przy zbliżonej ilości alko. Gładziutkie, słodowe z nutami melanoidynowym, żytnimi, delikatna wędzonka, ciastkowość (herbatnikowość), jałowiec, mięty już nie czuć, ale czuć kwiaty, delikatny diacetyl, który mi tu akurat pasuje, lekka korzenność i zbożowość, jakaś nuta miodowa, przy ocieplaniu robi się coraz bardziej chlebowe. Ogolnie bardzo dobre, sporo się dzieje i jest doskonale ułożone.
2019-08-24 22:57:34
Piwo z Żuka AIPAawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Piwo z Żuka AIPA
Słodowe, goryczka za niska jako kontra. Typowe AIPA w "polskim" stylu z za niską goryczką. Nazwa AIPA w ogóle mi tu nie pasuje, za mało tu A.
2019-08-24 22:55:07
Piwo z Grodziska Z Nutą Tymiankuawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Piwo z Grodziska Z Nutą Tymianku
Wygląd: Barwa słomkowa, zamglone, śliczna piana i lacing
Zapach: dymiony, wędzony, lekko chlebowy, tymiankowy
Smak: lekkie, ale gładkie, aksamitne, delikatnie chlebowe, wędzone, dymne, lekko mleczne, tymiankowe, w swoim stylu doskonałe.
2019-08-24 22:26:56
Dukla Wielki Szuawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Dukla Wielki Szu
Tu już jest lepiej w porównaniu do "świtezianki", ale piana: Biiiida...
z nędzą... wysycenie też znikome ale jeszcze ujdzie. Przynajmniej jest goryczka czego brakowało mi w świteziance.
2019-08-24 22:12:50
Dukla Świteziankaawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Dukla Świtezianka
Gdzie jest piana i jakieś wysycenie, po za tym piwo jak na Vermont IPA jakieś takie nijakie, aromat chyba wyszedł najlepiej.
2019-08-24 21:47:27
Funky Fluid Pils Pleaseawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Pils Please
No jest słodowo. Piana słaba, drobnopęcherzykowa. Piwo jest złote, praktycznie klarowne. No kurczę, jestem
lekko zbulwersowany. Słyszałem wiele dobrego o tym piwie, a tu mamy wyczuwalny dms. W smaku jest lepiej. Całe szczęście. Piwo jest smukłe i takie lekko agresywne. To dobrze. Pils w niemieckim stylu taki powinien być. Słodowość jest wyczuwalna, ale oddaje ona miejsce chmielowości, która jest na pierwszym planie. Goryczka jest zdecydowana i o profilu ziołowym. Piwo jest fajnie wytrawne i gdyby nie ten aromat, to był by naprawdę udany pils.
2019-08-24 21:09:21
Staropolski BestBir Piwo Bez Soku Męski Lagerawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Staropolski BestBir Piwo Bez Soku Męski Lager
Uwaga: oceniam piwo "Męski lager" w zielonej butelce (warka: 08/08/2020.

1. Etykieta: wizerunek Bawarczyka z wurstem - że niby w Bawarii piją takie produkty? Dookoła etykiety seksistowskie dowcipasy sprzed ok. 30 lat. Napisali "Piwo dla ludzi z poczuciem humoru" - trzeba mieć koszarowy humor, aby się z tego uśmiać. Mnie te głupoty długo zniechęcało przed zakupem, ale w końcu postanowiłem spróbować "męskiego" lagera.

2. Solidna podstawa chmielowa i sporo chmielu - jest goryczka, wbrew temu co piszą ludzie poniżej. Fajna gęstość płynu, porządna piana i dobrze ukryty alkohol. To mógł być naprawdę dobry lager.

3. Niestety, jak to z polskimi browarami bywa, musieli je "ulepszyć" i zastosowali zieloną butelkę, która wpływa na smak trunku (efekt lightstruck - "skunks"). Połączenie solidnego słodu oraz porządnej dawki chmielu ze skunksem dało męczący zapach wody ze stawu rybnego. Ten zapach psuje smak i ostateczny odbiór piwa.
2019-08-24 20:48:33
Kingpin Simpleasyawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Kingpin Simpleasy
No z butelki czuć cytrusy. Mamy dominujący grejpfrut. Piana średnio obfita, drobnopęcherzykowa. Jasno żółte, jest średnie zmętnienie. Po przelaniu do szkła wyszły nuty oleju słonecznikowego i nafty. No dobre w smaku. Jest soczyście i owocowo. Jest pijalne. Jest fajna gładkość i lekkość tego piwa. Piwo jest raczej wytrawne. Goryczka niby niska, ale jest ściągająca. Taka w typie grejpfrutowym i lekko żywicznym. Piwo jest bardzo odświeżające i jest taki fajny powiew świeżości.
2019-08-24 20:29:13
Amber Po Godzinach Saison na Madagaskarawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach Saison na Madagaskar
Blada słomka, ale mętna. Potężna biała piana. Piwo mocno pracuje. Piana betonowa. Trzyma się szkła.
Aromat cytrusowy, przyprawowy, pszeniczny. Jakby akcenty siarkowe.
Mocno nasycone. Dwutlenek węgla wzmagany przyprawowością daje wrażenie musowania, szczypania w język i podniebienie.
Smak podobny do aromatu. Cytrusy i przyprawy. To moje trzecie spotkanie z tym piwem. Pierwszego (na 8 WFDP) chyba kolejne nie przebiją :)
2019-08-24 20:22:15
Kormoran Lekkiawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Kormoran Lekki
Dla mnie jest to po prostu delikatniejsza wersja warmińskich rewolucji. Intensywny zbożowy aromat , do samego końca wyczuwalny. W smaku bardzo smaczne , goryczka wyraźna , ale szybko znikająca z języka.

Genialny lager od kormorana , jeden z najlepszych jakie piłem w tym roku.
2019-08-24 19:16:30
Faxe Mosaic IPAawatar
szab12
starstarstarstarstar
Faxe Mosaic IPA
piana szybko opadająca, spora. W zapachu jakies mango, marakuja. Kolor bursztyn, przejrzysty, bardzo fajny. W smaku o dziwo lekka, przyjemna goryczka, cytrusy, mango, żywica. Bardzo przyjemne, piwo koncernowe, ale dobre. Cena 3,99 zł w Auchan. Muszę spróbować inne Faxe..
2019-08-24 18:47:08
Gloger Koksawatar
stresS
starstarstar
Gloger Koks
Najgorzej wydane 9 zł w życiu... zapach wręcz odrzucający, jakbym wąchał popielniczkę z kiepami, wygląd podobnie nie zachwyca, a smakiem nie nadrabia reszty. Nie polecam.
2019-08-24 18:44:19
Przetwórnia Chmielu West Coast IPAawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Przetwórnia Chmielu West Coast IPA
Mętne, pomarańczowe. Temat piany można właściwie pominąć, gdyż od razu znika. W aromacie rześkie, cytrusowe i żywiczne. W tle lekka słodowość. W smaku goryczka na pierwszym i ostatnim planie, dominuje - i prawidłowo. Goryczka jest intensywna, cytrusowa i ziemista, nieco ściągająca, ale w przyjemny sposób. Piwo odpowiednio wysycone i dobrze pijalne, mimo dość dużej mocy. Bardzo solidne i bardzo stylowe, to jest prawdziwa West Coast IPA.
2019-08-24 18:22:21
Harpagan & Kazimierz Xeroreroawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Harpagan & Kazimierz Xerorero
Barwa herbaciana. Sporej piany biała. Opalizujące. Drobniutka piana jakieś tam ślady zostawia.
Pyszny aromat miksu calamansi i earl greya. Koncentrat ice tee.
Nasycenie bardzo niskie. Gładkość. Kwasność.
Jest to co obiecywał aromat: podwójny cytrus. W tle może i herbata. Piwo gładkie, zbalansowane.
Ale i tak wygrywa kwaśne kalamansi.
Ten owoc zrobił już robotę w niejednym piwie.
2019-08-24 17:21:36
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)awatar
hoppy_shark
star
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)
Warzą go w Brzesku, a na etykiecie dalej drukują "Z miłości do Dolnego Śląska"...
2019-08-24 16:24:00
Kingpin Lowriderawatar
Shear
starstarstarstarstar
Kingpin Lowrider
Kolor herbaty, biała piana z ładnym lacingiem. Wyraźnie malinowe, jednak bardziej kojarzy się z prawdziwymi owocami niż z Żywiec z sokiem na festynie. Lekka cierpkość od malin na języku. Przyjemne.
2019-08-24 15:09:22
Kormoran Lekkiawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Kormoran Lekki
Piana nie do końca białej barwy. Drobno-pęcherzykowa, gęsta i wysoka. Utrzymująca się ładnie. Lacing bardzo zacny i przykładny. Obfity w kształt "firanek-falbanek". Barwa słomkowa - w pół zmętniona. W aromacie obłędne! Świeża, bardzo rześka doza zbożowo-kwiatowa. W smaku również świeże zboże ładnie da się wyczuć, które jest wyznacznikiem tej warki. Bardzo ładnie ułożone. Smaczna goryczka, delikatna, lecz wyczuwalna na świeżym podłożu zbożowo-trawiastym nie zalegającym na finiszu. Poprawny i bardzo dobry "Lite Lager" od Kormorana.
Wysycenie: niskie
Warka do: 24.10.2019/A25
2019-08-24 11:30:46
Funky Fluid BGM Sour IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Funky Fluid BGM Sour IPA
Pomarańczowe i mętne. Nawet spora piana. Biała o fajnej strukturze. Stabilna i czepliwa.
Tropic, cytrus i lakto. Taki aromat.
Gładkie. Nisko nasycone. Kwaśne.
Mega owocowe. Dobrze nachmielone i kwaśne w typie jogurtu. Słodyczy to za dużo tu nie ma.
Orzeźwiające.
2019-08-24 10:48:18
Książęce IPAawatar
KrzychuPiwko
star
Książęce IPA
Piwo poprawne, lecz nic specjalnego aromaty owocowe mało wyczuwalne, goryczka nie wybitna, Takie 6+/10
2019-08-24 07:51:45
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whiskyawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky
Mocna herbata, miedź. Taka tonacja. Piany tylko przy ściankach kółeczko.
W aromacie rządzi torf. Ale są i typowe nutki dla barleya.
Nisko wysycone i gładkie.
W smaku też torf dominuje. Słodkości ledwo dają radę go równoważyć. Są suszone owoce, melasa, ciasteczkowość
i mnóstwo innych niuansów. Jednak torf gra główną rolę. No i ten przyjemny, gorzkawy posmak.
No nie jest to typowe piwo. Ale czy złe? No nie.
2019-08-24 06:31:57
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010