Czy wiesz, że...

Największą na świecie kadź do piwa zbudowano w 1795 roku w browarze Meux w Londynie. Mieściło się w niej 860 000 galonów piwa porter.

Najnowsze komentarze

Deer Bear Tropical Punchawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Deer Bear Tropical Punch
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, powoli dziurawiąca się i opadająca, całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, mocno zmętnione, nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu przyjemne nuty egzotyczne, owocowe i tropikalne aromaty, przede wszystkim mango, marakuja i ananas, pojawia się również dziwna woń waniliowa... W smaku również bardzo owocowo, słodko, goryczka iluzoryczna, tropiki i wymienione wcześniej owoce dają o sobie znać, pojawia się trochę żywicy, słabsza kontra kwaskowa, sporo ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Deer Bear, etykieta w zielonej kolorystyce, humorystycznie wykonana graficznie,w miarę dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 06.06.2020. Z początku bardzo przyjemne, gładkie, egzotyczne, owocowe... z czasem zabrakło mi trochę takiego pazura w postaci goryczki czy kwaskowości żeby efekt orzeźwienia był lepszy. Wiadomo piwo udane, świeże, tropikalne, mega pijalne, ale... może marudzę jednak z czystym sumieniem mogę zaproponować maksymalnie 7.
2020-02-20 22:43:01
Jagiełło Nałęczowskie Piwo Ciemneawatar
Gość
Jagiełło Nałęczowskie Piwo Ciemne
nie wiem dlaczego to Piwo zniknęło ze sklepów w Zgorzelcu? może mały zbyt.lepiej żłopać puszkowe pomyje pseudo piwko. ludzie opamiętajcie się nie przeliczajcie wszystkiego na ,,,,
2020-02-20 22:20:46
Trzech Kumpli Ivarawatar
Gość
Trzech Kumpli Ivar
Piwo kupiłem przypadkowo,od razu rozpoznałem Laphroage która uwielbiam,naturalnie równiez piwo przypadło mi do gustu
2020-02-20 22:14:44
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged 2019awatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged 2019
Czekolada i bourbon. Beczka świetnie oddana. Też paloność. Piwo pozbawione piany. Piwo nalewa się jak jakiś gęsty, czarny syrop. Piwo jest czarne, nieprzejrzyste. W szkle mamy bourbon głównie. Piwo prawie bez wysycenia. Bardzo konkretne ciało. Piwo jest gęste i bardzo gładkie. Jest zdecydowanie wytrawne. Fajna taka czekolada, taka w typie deserowym. Jest likierowość. No i beczka tu robi robotę. Bardzo waniliowo. Bardzo bourbonowo. Goryczka taka średnia bym powiedział, ale taka w popiołowym stylu. Alkohol dobrze ułożony, choć trochę wyczuwalny. Lekko szczypie i rozgrzewa w przełyku. Powiem tak, bardzo dobry RIS, ale czy jest wart swojej ceny? Ja myślę, że nie. Jest to sztos, ale nie piwo wybitne. Na aftertaste jest taki fajny akcent kawowy. Przyjemne, ale mogło być jeszcze bardziej ;)
2020-02-20 21:45:58
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Niesmaczne. Zapach wódki.
2020-02-20 21:23:49
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Zawiodłem się bardzo. Sztuczyzna z alkoholem. Nie polecam. Nie dałem rady dopić do końca.
2020-02-20 21:22:21
Artezan Za Witraża Dziwnym Szkłemawatar
luke123
starstarstarstarstar
Artezan Za Witraża Dziwnym Szkłem
Warka z datą 20.05.2020. "Wypij, póki świeże", data degustacji: 08.02.2020.

Wygląd: Barwa złota. Zmętnione. Dość obfita drobno i średnio pęcherzykowa piana, z ładnym lacingiem i bardzo trwała.

Aromat: Chmiel! Chmiel! Chmiel! Kwiatowy, kwiaty po deszczu i nafta (czysta i przyjemna), dalej cytrusy, marakuja, mandarynka, grejfrut, liczi, melon. Bucha tym aromatem. Jak w amazońskiej dżungli. I bardzo świeżo.

Smak: Pyszna nafta i bardzo wyraźny olej słonecznikowy. W tle cytrusy. Z czasem trochę dojrzałych owoców. Jest średnia goryczka, delikatnie zalegająca w przyjemny sposób. Wysycenie spore. Dość wytrwane. Bardzo pijalne. W odczuciu lekkie i sesyjne jak na swoje parametry.

Hazy, chmielowość, wytrawność i goryczka... Nooo przypadło mi do gustu. Świetna IPA!
2020-02-20 20:43:55
Alternatywa 6#5.1 Russian Imperial Stout Leżakowany w Beczkach Po Bourbonieawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Alternatywa 6#5.1 Russian Imperial Stout Leżakowany w Beczkach Po Bourbonie
Piana średnio-wysoka, jasnobrązowa, drobnopęcherzykowa.
Barwa czarna.
Zapach bardzo intensywny. Wypełnia całe pomieszczenie w chwilę po otworzeniu butelki. Wyraźny bourbon, karmel, drewno i wanilia, dość słodko, ale w tle kręcą się nuty ciemnych owoców. Robi wrażenie.
Smak: wysycenie średnie+/wysokie-, goryczka średnia-, rozgrzewa od samego początku. Bardzo wyraźna dębina, która z nutami bourbonu staje na pierwszym planie. Jest dość słodkawe, ale po chwili jakieś ciemne owoce lekko kwaskowo kontrują całość, wanilia i toffi i praliny(?) łagodzą intensywność dębiny. Raz jeszcze podkreślę - mocno rozgrzewa, czuć moc, natomiast alkohol ani przez moment nie wychodzi na pierwszy plan, który jest zarezerwowany dla nut bourbonowych i dębiny
2020-02-20 20:26:01
Fortuna Miodowe Ciemneawatar
WaldemarS
starstarstarstar
Fortuna Miodowe Ciemne
Piwo od razu po wlaniu w odpowiednie szkło w odpowiedniej temperaturze wyzwala bardzo przyjemną piwno-miodową ( miód lipowy ) woń. Piana bardzo trwała co lubię. Po kilku pierwszych łykach nie mdli i jest pijalne. Łącząc walory wizualne tj. barwę i trwałą pianą oraz smak czyni to piwo bardzo smacznym do którego z pewnością powrócę. 9/10. Cena 3.49 zł w Lidl to dobra cena.
2020-02-20 20:17:21
Gościszewo Pestka w Piwieawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Gościszewo Pestka w Piwie
Aromat no niezbyt ciekawy. Moje pierwsze skojarzenie to "jabol". Wiśnia w takim winnym wydaniu, no coś słabego. Piana średnio obfita, drobnopęcherzykowa. Rubinowy kolor, klarowne. Piwo niby fajnie się prezentuje, ale odcień tej czerwieni jest jakiś taki sztuczny. W szkle aromat dalej słaby. Jest lekka kefirowość, ale wiśni praktycznie nie czuć. No smakuje lepiej niż pachnie. Wysycenie dość niskie. Jak na 9 Plato to piwo nie jest wcale wodniste. Owocowość jakaś jest, ale niestety nie jest to jakaś fajna wiśniowość. Taka kojarząca się bardziej z oranżadką. Miałbym problem z określeniem, że tutaj z owoców jest dodana wiśnia. Paradoksalnie najbardziej wiśniowego charakteru nadaje nam aftertaste, gdzie mamy do czynienia z fajną pestkowością. No i kwestia chyba najważniejsza w tym stylu, czyli kwaśność. Zdecydowanie za niska. Brakuje złożoności.
2020-02-20 20:15:19
Tatra Mocneawatar
Gość
Tatra Mocne
chujeeeeeee oddajcie %chujeeeeeee ,teraz w puszcze je tylko 7 volta chujeeeeeeeee
2020-02-20 19:45:31
Pinta Mini Maxi IPAawatar
Gość
Pinta Mini Maxi IPA
Pinta Mini Maxi IPA Non-alcohlic Session IPA_26.08.2020

Aromat średnio intensywny, cytrusy, słodowość, owoce, nuty herbaciane i ziołowe. W smaku leciutka słodycz (miód), gładkie i nisko nasycone, lekko wodniste, zielona herbata, cytrusy. Goryczka zaznaczona. Nic specjalnego, ale udane.
2020-02-20 18:24:36
Brokreacja The Dealerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Brokreacja The Dealer
Złocisty klar z czystą pianą. Drobną, sporą, gęstą.
Aromat cytrusowo owocowy. Jak na apę trochę mało intensywny. Ale przyjemny.
Piwo gładkie, raczej pełne.
Bardziej słodowe niż owocowe. Wyraźna, jednak umiarkowana goryczka cytrusowa.
Tak trochę nijako.
2020-02-20 18:00:29
Krynica Klasyczneawatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
Krynica Klasyczne
Brakuje dobrej jakości zdjęcia
2020-02-20 17:55:47
Krynica Klasyczneawatar
napioor
starstarstarstarstar
Krynica Klasyczne
Czemu to jeszcze nie wyszło z poczekalni?
2020-02-20 17:34:00
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Damskie piwo taka moja opinia
2020-02-20 17:11:18
Pinta Simply The Bestawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Pinta Simply The Best
Piana wysoka, drobnoziarnista, kremowa.
Barwa zmętniona, trochę opalizująca, złocista.
Zapach wyraźny, owocowo-ziołowy, cytrusy i owoce tropikalne, sporo mango, brzoskwinia.
Smak: wysycenie średnie ale bardzo wyraźnie i przyjemnie wygładzone, od początku można poczuć że jest to piwo mocne, alkohol delikatnie przebija się pomiędzy smakami, goryczka porządna - średnia+/wysoka-, delikatnie zalega, jednocześnie daje znać o sobie ziołowością, grejfrutowym albedo, mniej iglakami; wyraźne cytrusy(grejfrut przede wszystkim), mango, trochę brzoskwini, karmelu i nafty na samym końcu. Dla fanów wyraźnej goryczki, pełnych, treściwych i mocnych piw. 8,5/10
2020-02-20 17:02:22
Służba Zdrowia ADHDawatar
Gość
Służba Zdrowia ADHD
Zapach sympatyczny. Goryczka farmaceutycznie odrzucająca.
2020-02-20 16:45:26
Hermann Mullerawatar
Gość
Hermann Muller
Szkoda nawet to zbytnio oceniać. Wiadomo, że jeśli to kosztuje mniej niż 2 zł, to nie ma opcji, żeby wybornie smakowało. Wolę dołożyć 1 zł i kupić Perłę lub Zwierzynieckie.
2020-02-20 15:02:54
Pinta & Strange Brew  Hazy Disco - Athensawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Pinta & Strange Brew Hazy Disco - Athens
Piana niska, średnio i grubopęcherzykowa, szybko znika.
Barwa soczkowa, całkowicie zmętniona, żółta/multiwitamina.
Zapach mocno owocowy, tropikalny, kokos, lekka marakujowa kwaśność, morela również przyjemnie wyczuwalna.
Smak: wysycenie średnie+, lekka goryczka cytrusowo-ziołowa, bardzo fajne połączenie sweet & sour, kokos z morelą daje początkową, nieprzesadzoną słodycz, do tego dochodzi orzeźwiająca, bardzo wyraźna marakuja. W tle przez cały czas towarzyszy połączenie wanilii i "mlecznej" nuty. Wydaje się być delikatnie wodniste, chmiele trochę przykryte przez wszystkie dodatki, aczkolwiek jakieś cytrusy tam są, natomiast jest bardzo pijalne 7.5/10
2020-02-20 14:09:29
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010