zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najnowsze komentarze

Tradycynis Jasne z Goryczkąawatar
Quosieq
star
Tradycynis Jasne z Goryczką
Piwo śmierdzi niesamowicie amoniakiem, w smaku jest strasznie kwaśne (dla jasności z datą było wszystko ok :P), goryczka prawie nie istnieje, podobnie jak piana - schodzi szybciej niż z niektórych napoi gazowanych.
Osobiście nie polecam.
2019-01-17 19:58:58
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Śmieją się śmieją, ale bez Taterki nie mieli by gdzie mieszkać. Cała Polska zbudowana jest na Taterkach.
2019-01-17 19:28:02
Bojan Porterawatar
Gość
Bojan Porter
Browar Bojanowo już nie jest w BRJ, błędy opis , a piwo bardzo porządny porter
2019-01-17 19:24:40
Staropramen Premiumawatar
K1
starstarstarstarstar
Staropramen Premium
Świetne piwo. Smak pełny, wyraźna goryczka, dość gorzkie.
Warzone w Czechach - wystarczy spojrzeć na kod kreskowy.
2019-01-17 19:19:14
Książ Książęcy Specjaławatar
Gość
Książ Książęcy Specjał
Moje ulubione jak jestem w Głuszycy. Jest po co przyjeżdżać dla tego smaku. Jarek z Nowej Soli
2019-01-17 18:39:24
Patronus Weissbier Alkoholfreiawatar
GLINREY
starstarstarstarstar
Patronus Weissbier Alkoholfrei
Brzeczka, ale jak się naleje trochę soku z cytryny to da się pić xd
2019-01-17 17:17:13
Węgrzce Wielke Ziemniaczaneawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielke Ziemniaczane
Aromat typowo lagerowy, słodowy, lekko ziemisty a w smaku wytrawnie, lekko kwaskowe, cytrusy można wyczuc, ziemniak tu juz wyczuwalny bardziej, goryczka ziemista, korzenna, ziemniaczana. Ciekawostka piwna do zapoznania się i zapomnienia.
2019-01-17 16:58:57
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Ekstra piwo moje ulubione
2019-01-17 16:44:58
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Całkiem niezłe, jak za tą cenę to już w ogóle. Co lepsze, po wypiciu wieczorem trzech sztuk, następnego dnia nie było kaca, czego nie można powiedzieć o niektórych innych mocnych piwach które spożywałem. Zobaczymy jak będzie, gdy zwiększę dawkę.
2019-01-17 14:43:06
Tenczynek Fest Lagerawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Barwa lekko zmętniona herbaciana. Taka mocna , porządnie zaparzona , piana biała , nawet trwała i zostawia jako taki lacing. W aromacie jest już słabiej. Trochę słodu , lagerowo. Gdy się porównuje do Marcowego z Tenczynka to jest słabsze. Mało tu aromatu a smak jest płaski. Średnie nasycenie , niska goryczka , jednowymiarowe , nudne. Cena powyżej 4 zł też jest przesadzona. Niestety za drogie , pite wcześniej z tego samego browaru Świeże jest lepsze i tańsze bo za 3 zł. Średnie piwo w zawyżonej cenie. Warka 07.06.2019
2019-01-17 11:01:16
AleBrowar Single Hop IPA Amarilloawatar
Gość
AleBrowar Single Hop IPA Amarillo
jak na polskie warunki i możliwośći te piwo jest bardzo dobre brakuje tylko świeżego chmielu z USA.KONCENTRAT TEŻ JEST DOBRY.
2019-01-17 10:25:57
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Dębowe Dojrzałe Mocne
Mój wujek całe życie pił okocimia mocnego a teraz przerzucił się na dębowe
2019-01-17 09:47:48
Żywiec Jasne Pełneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Czasem złe przechowywanie (w słońcu na paletach) lub tani transport (plandeka zamiast chłodni do tego kierowca kręci pauze a na naczepie 70stC) i wytrąca się znikoma ilość alkoholi wyższych które powodują okropny ból bańki i ogólne rozbicie.
2019-01-17 09:44:39
Książ Czarny Specjaławatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Książ Czarny Specjał
Wypiłem trzy. Zasnołem i obudziłem się z potwornym bólem głowy. W całym pokoju czuć było smrodem tego piwa. Do wieczora byłem rozbity. Coś strasznego. Nigdy więcej. Lepiej wziąść 0,7 dobrej wódki i z kolegą spokojnie wypić.
2019-01-17 09:41:48
Nałęczowskie Jasneawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Nałęczowskie Jasne
Dobre piwo jasne. Lekko goryczkowe jak to piwo jasne powinno być. Piana obfita, ale szybko stabilizuje się.
2019-01-17 08:48:26
Śląskie Mocneawatar
Gość
Śląskie Mocne
Moje ulubione piwko do opalania lufy w bramie dzięki Ewelina pozdrawiam
2019-01-17 06:42:46
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Ja nie czuje żelaza w zapachu. Ale ja nie jestem znawca tak jak Ty zapewne. Mi smakuje
2019-01-17 05:47:20
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Dlaczego to piwo taki ma smak? Mi nie smakuje.
2019-01-17 05:37:45
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
A ja bardzo lubię taterkę, proszę się z niej nie śmiać, że niedobra :(. Możę Wy się nie znacie a TATRA JEST SUPER.
2019-01-17 00:26:18
ReCraft Milkołak (dawny Reden)awatar
paka1285
starstarstarstarstar
ReCraft Milkołak (dawny Reden)
Generalnie spoko, w stylu. Jedyne do czego można się przyczepić to przegazowanie. Wysycenie tak duże, że gdybym nie pił go słodzonego do ok. 5 stopni to na pewno by wyjebało w sufit.
2019-01-16 23:17:07
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010