Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Piwosz92
moderatorstarstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Piwne Podziemie California Banger #3awatar
Gość
Piwne Podziemie California Banger #3
Piwne Podziemie: California Banger vol. 3 (California IPA)_17.09.2021

Klarowne, dużo owoców cytrusowych, lekko żywiczne, trochę ziół. Jest wytrawne, goryczka długa, fajny west coast.
2021-03-08 21:00:07
Piwo z Grodziskaawatar
Gość
Piwo z Grodziska
Szczoch jakich mało, ochyda!
2021-03-08 20:56:43
Bojan Toporekawatar
WaldemarS
starstarstarstarstar
Bojan Toporek
Jestem podobnego zdania po spotkaniu z tym Bojanem :) Pozdrawiam.
2021-03-08 20:49:53
Bojan Toporekawatar
WaldemarS
starstarstarstarstar
Bojan Toporek
Prosta i skromna etykieta oraz standardowy dla Bojana kapsel. Zapach słodowy, chmielowy i lekko cytrusowy. Piana obfita, wysoka, gęsta z niezłym lacingiem. Kolor bursztynowy lekko mętnawy. W smaku czuć wyraźnie limonkę z grejpfrutem, a w finiszu wywarzoną goryczkę i chmiel. Dominująca słodowość, pełny i treściwy chmielowy smak. Zaskakuje pozytywnie 14 % ekstrakt co czyni to piwo w mojej degustacji piwem wartym picia w przyszłości. Z pewnością piwo dla facetów, chyba, że są kobiety lubiące goryczkowate klimaty :) Nie ma połówek więc będzie 8/10 :)
2021-03-08 20:47:32
Bojan Mangoawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Bojan Mango
Złote z mgiełką. I skromną pianą. Przyjemny aromat mango miesza się z czymś nieciekawym od piwa.
W smaku lepiej. Jednak wciąż za słodko. Dobrze że jest jakaś goryczka. Nie polecam.
2021-03-08 19:41:54
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Kupione w znanej sieci handlowej w promocji i jako fan tego piwa muszę powiedzieć że to już nie to co kiedyś. Wyraźnie rozwodnione i już nie tak dobre jak za czasów swojej świetności.
2021-03-08 19:21:21
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
kocham ten komentarz
2021-03-08 18:40:52
Kustosz Malinaawatar
Gość
Kustosz Malina
Ale mnie irytują ludzie co oczekują kraftowego piwa z biedronki za 2,50 zł. Jak za swoją cenę to na prawdę dobre piwo w smaku i zapachu. Jedyny minus który został przeze mnie dostrzeżony to bardzo nierównomierne rozkładanie się smaku, zwykle słodycz jest na wierzchu a im dłużej pijemy tym bardziej czuć wzmagającą się gorycz, nieodczuwalnej w żadnym innym pitym przeze mnie piwie. Jak jesteście studentami i lubicie tanio wypić to to jest najlepszy wybór, polecam, 8/10.
2021-03-08 18:36:29
Browar NOOK Belgian Waffleawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Browar NOOK Belgian Waffle
No są te obiecane wafelki ale masło orzechowe wyraźniejsze. Straszny słodziak (ale w tym przypadku tak ma być). Goryczka jeśli jest to tylko w opisie piwa :-)
Efekt końcowy nadspodziewanie pijalny.
2021-03-08 18:25:56
Nepomucen Roadawatar
Gość
Nepomucen Road
Może kiedyś. Dzisiaj przeciętniaczek.
2021-03-08 18:24:50
Bojan Toporekawatar
Gość
Bojan Toporek
Nic specjalnego! Jak dla mnie przegrywa z cuglach chociażby z Rohozec 12
2021-03-08 17:48:39
Fortuna Mirabelka Bezalkoholoweawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Miedziane, zmętnione, piana drobnoziarnista i wygląda dobrze, trwałość też w porządku. Zapach bardzo słodki, owocowy. Może muszki owocowe byłyby zachwycone, ale dla mnie to już przesada. W smaku analogicznie okrutnie słodkie, ale tak typowo w cukier, kompot. Gładkie i gęste w fakturze jak na zerówkę, ale nie ma się co dziwić - węglowodany 10.8g, cukry 6.2g. Pijalność taka sobie, wysycenie za niskie.
2021-03-08 17:13:59
Skovlyst Gylden Hvedeolawatar
Mistrz9972
starstarstar
Skovlyst Gylden Hvedeol
Piękna piana, mętne, ogolnie dobre, po pierwszym lyku od razu wiaodomo ze przeniczniak
2021-03-08 16:45:48
Okocim Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Agedawatar
Gość
Okocim Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged
W tej cenie są 3 portery imperialne z Browaru Profesja Pirat. Rozjadą porter Okocim leżakowany w beczkach po sherry jak walec drogowy biedronkę. Z najtańszych porterów koncernowych żadne beczki nie są w stanie zrobić sztosów. Carlsberg próbuje walczyć z kraftemm Niestety tylko kartonikiem i butelką....
2021-03-08 15:43:40
Nepomucen & Ziemia Obiecana: Meet Our Friends Episode 5: Ziemia Obiecanaawatar
Gość
Nepomucen & Ziemia Obiecana: Meet Our Friends Episode 5: Ziemia Obiecana
Dobre, mętne, owocowe piwko.
Piana rzeczywiście słaba i krótko się utrzymuje.
OK.
8/10
2021-03-08 15:43:13
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
08-10. 03 w Żabce cena 2,99 za 3 sztuki, bez butelki, do wyboru Pilzner, Marcowe i Niefiltrowane. Nie żebym robił reklamę, ale okazja jak za to świetne piwo.
2021-03-08 14:18:51
Gwarek Cztery Strony Świata Volume 2awatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Gwarek Cztery Strony Świata Volume 2
Piana średnio-niska, drobnopęcherzykowa.
Barwa mętna, żółto-pomarańczowa, pływające pojedyncze drobinki osadowe.
Zapach - przewaga owoców, tropiki, dojrzałe białe, lekka żywica i trochę herbaty.
Smak: wysycenie średnie-, lekko wygładzone, puszyste piwko. W smaku już więcej herbaty niż w zapachu, bergamotka ładnie wchodzi, natomiast nie dominuje całości jak w niektórych herbacianych piwkach oraz nie zabija słodyczą, co czasami również się zdarza, wręcz powiedziałbym, że wytrawność jest w tym piwie dominująca. Jest trochę owoców, lekka żywica, natomiast nie wydaje mi się żeby coś konkretnego zdecydowanie dominowało pozostałe smaki, dodatkowo niezła pijalność. No i goryczka - bardzo dobra, porządna, jak w każdym piwie Gwarka które miałem okazję próbować. Tutaj średnia+, lekko zalegająca. Standardowo bardzo ładna pucha.
2021-03-08 13:34:28
Bojan AIPAawatar
Gość
Bojan AIPA
Piwo smakuje jak płyn do mycia naczyń.
2021-03-08 13:00:30
 Hoppy Grodziskawatar
tam
starstarstarstarstar
Hoppy Grodzisk
Wywar z brudnych skarpetek, ale oczywiście co kto lubi. Piana jak po otwarciu kega - palec płynu pięć palców piany.
2021-03-08 11:06:22
Żywiec Jasne Pełneawatar
MM1990
starstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Napiłem się po kilku latach przerwy. Już wówczas było beznadziejne, ale jak widać może być jeszcze gorzej... To już dokładnie ta sama półka co Tatra i Harnaś.
2021-03-08 09:45:59
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010