Czy wiesz, że...

Jak donosi opublikowany przez pismo "Nutrition" raport, piwo pite regularnie w niewielkich ilościach wzmacnia kobiece kości i wspomaga walkę z osteoporozą.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Jaworowe Extra Mocneawatar
Gość
Jaworowe Extra Mocne
Bardzo dobre mocne Piwo
2022-10-03 20:54:26
Błonie Kur Zapiaławatar
Kiszkor2
starstarstarstarstar
Błonie Kur Zapiał
Jestem pod wielkim wrażeniem tego trunku. Świetne połączenie chmielowe, nawiązujące do klasyki. Jest rześkie, orzezwiajace, ale treściwe. Finisz z goryczą. Wszystko układa się w całość
2022-10-03 20:38:52
Komes Barley Wineawatar
Gość
Komes Barley Wine
Dobre ale jedno lub dwa i zmiana na coś innego.
2022-10-03 20:22:34
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
Bardzo dobra cena do jakości
2022-10-03 20:20:37
Leon Steiner 9%awatar
Gość
Leon Steiner 9%
Piwo wyborców PIS
2022-10-03 20:18:06
Bojan quantum brewing energy fields triple ipaawatar
Leben
star
Bojan quantum brewing energy fields triple ipa
Piwo ok. Po otwarciu fajny aromat. Aromat landrynkowy i cytrusowy, coś jak cytrynowa guma mamba. W smaku słodko, owocowo, landrynkowo, marakuja. Goryczka jest, trochę ziołowa. Słodycz dobrze ukrywa alkohol, mało wyczuwalny. Data 20.04.2023 pite 03.10.2022
2022-10-03 20:11:33
Stary Browar Głubczyceawatar
Gość
Stary Browar Głubczyce
Jak ktoś pisze że to piwo nie ma goryczki to ja chyba piłem co inne diacetyl jest goryczka jest ogólnie nie jest źle
2022-10-03 20:01:03
Karkonoski Rzepiór Ciemneawatar
edd665
starstarstarstarstar
Karkonoski Rzepiór Ciemne
Ciemnobrunatne, piana beżowa, grubopęcherzykowa, redukuje się do pierścienia. Aromat czekoladowy, orzechowy, przyjemny, mało intensywny. W smaku mleczna czekolada, kawa, goryczka niska, lekko kwaskowe. Wysycenie niskie, pełnia średnio-niska. Całkiem dobre.
2022-10-03 19:36:34
Yamato Hajimari NEIPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Yamato Hajimari NEIPA
Goryczka na poziomie monstrualnym! Ogrom goryczy, ładny wygląd i niezbyt donośny aromat. Kolejne piwo przywiezione z dalekich wojaży, ale niestety trafiłem na warke z 2020 roku. Jakby nie patrzeć piwo treściwe i zadowalający fana goryczki. Polecam
2022-10-03 18:01:24
Maltgarden Forbidden Sunshineawatar
Gość
Maltgarden Forbidden Sunshine
Najlepszy sernik ever. Polecam gorąco!
2022-10-03 17:57:35
Bojan Fajrantawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Bojan Fajrant
Bursztynowe i klarowne. Z przeciętną pianą. W zapachu słód i masło.
Słodowe, maślane. Ratuje trochę gazu i goryczki. Zakup byle jakiego piwa na miesiąc przed jego terminem to nie jest dobry pomysł.
2022-10-03 17:11:15
Leon Steiner 9%awatar
Gość
Leon Steiner 9%
Tej coli starczy 1/4 i pół łyżeczki czubatej kawy rozpuszczalnej. Fortuna czarna i spora część kraftow to przy tym siki Veroniki. Do tego mamy pyszny browar (którego sama pianka można się zajadać} w okolicy 7V.
Ale to w sumie nic nowego, wielu krafciarzy dodaje kawę bo to się świetnie komponuje, starczy poczytać i nie płacić 10zl za piwo które można mieć za niecałe 3.
Tak samo dodając do tego Sztejnerka Mocarza aromat dymu wędzarniczego w ilości wedle upodobania dostajemy naprawdę mocne piwo o wyraźnym wędzonym smaku a nie jak większość tzw wędzonych kraftow po 8-10zl z niedosytem uwędzenia.
Dzięki Ci van purrze
2022-10-03 16:51:20
Bojan quantum orbital - s -awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Bojan quantum orbital - s -
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, wręcz brunatna, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty maślane, karmel, zgniły owoc idący w stronę melona, biszkopt, drożdze, aromat jest jeśli nie wadliwy to na pewno nie stylowy. W smaku jeszcze gorzej, masa karmelowa z dziwną ziołową goryczką, biszkopt, drożdze, drzewność, multum słodyczy, brak kontry kwaskowej, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Bojanowo, etykieta w różowej kolorystyce, klimatycznie wykonana graficznie, dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 06.09.2023. Bardzo złe piwo, maślane, karmelowe, przyjemność z picia żadna...2 ode mnie, Bojan stoczył się prawie na samo dno...
2022-10-03 12:51:16
Kiper Mocnyawatar
Gość
Kiper Mocny
Trzeba było zaproponować pierwszej lepszej osobie z przyjemnością by wypiła tak z*******e piwko a nie zaśmiecać środowisko...
2022-10-03 12:34:19
Kiper Mocnyawatar
Gość
Kiper Mocny
Super piwko, piłem juz ładnych pare lat temu ale nigdy go nie zapomnę. Smak, zapach itp. :) I jeszcze 1,70 czy 1,80 u nas kosztowało pamiętam. Teraz dawno go nigdzie nie widziałem...
2022-10-03 12:31:28
Lindemans Pêche Lambic Pêcheresseawatar
polabowepiwo
starstarstar
Lindemans Pêche Lambic Pêcheresse
smaczne, słodkie, a gimnazjaliści lubią słodkie :)
2022-10-03 12:22:27
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Portery zawsze będą solidne, bo tego rodzaju piwa nie da się szybko na odp... zrobić.
2022-10-03 11:56:23
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Rzeczywiście ściek, smakuje jakby wypić dawny okocim prawie do dna (zostawić 1,5-2 cm plynu w butelce następnie uzupełnić woda i to pić) Nie da się już bardziej zniszczyć dawną wspaniałą markę. Ale,że ci piwowarzy co się podpisują na etykietach nie mają poczucia wstydu, to również żenada.
2022-10-03 11:50:00
Browar Żuławski Hazy IPAawatar
Gość
Browar Żuławski Hazy IPA
Bardzo aromatyczne, super do miesnej kolacji
2022-10-03 11:31:13
Augustiner Lagerbier Hellawatar
Gość
Augustiner Lagerbier Hell
Moje nr.1 wśród piw
2022-10-03 10:38:15
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.