zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Bernard Bohemian Ale 16°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, klarowne, śliczna piana, jak puch, ecru, ładny lacing
Zapach: owocowy (czerwone owoce), słodowy, chmielowy ? żatecki rzecz jasna
Smak: Piwo pełne, bardzo owocowe ( w smaku białe i czerwone owoce), lekko przyprawowe, alkohol dobrze ukryty, herbatniki, biszkopty, lekkie masełko. Jest już znacznie lepiej.
2019-03-26 00:21:48
Kormoran Krzepkieawatar
Gość
Kormoran Krzepkie
Piwo mocne bardzo smaczne jedno z lepszych piw mocnych
2019-03-26 00:09:47
Pinta Kwas Xyawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Pinta Kwas Xy
Mętne i jasne, właściwie pozbawione piany. W aromacie dominują tropikalne owoce. W smaku bardzo ciekawy miks kwasowości od zakwaszenia bakteriami i kwaskowatością owocową. Wytrawne, nisko wysycone, wysoko pijalnie. Bardzo udany kolejny kwas od Pinty.
2019-03-25 23:01:18
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°
Wygląd: kolor złocisty, jak nazwa wskazuje, ładna piana, lacing jak camo
Zapach: zapach chmielu, ewidentnie suszu, słodowy, herbatnikowy
Smak: piwo lekkie, choć na tle naszych koncerniaków to poezja pełni ;) ostre, pieprzne, może nawet trochę siarkowe, piwniczne, lekko słodowe, herbatnikowe, delikatnie chmielowe, ale goryczka nieznaczna. Całkiem ok., a jak na piwo za 3 zł to na tle naszych poezja ;)
2019-03-25 22:57:01
Funky Fluid Gonna Be Lateawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gonna Be Late
Aromat... Zaskakujący. I to niestety w złym tego słowa znaczeniu. West COAST IPA, takie chmiele, a tutaj co? Ewidentny, intensywny DMS - gotowane warzywa, ziemniaki, jakiś cebulowy aromat... Pod spodem czuć lekką karmelkowość i nuty żywiczne pochodzące od chmielu. Ale DMS przyćmił wszystko, totalnie wszystko.

Klarowne, ciemnozłote, z obfitą, gęstą, białą pianą ktora powoli opada i ładnie zdobi szkło. Piwo prezentuje się wzorcowo jak na styl. I to największy jego atut, bowiem smak...

Smak to powtórka z aromatu. Warzywo, łodygowa wysoka gorycz, średnie wysycenie. Posmaki iglasto sosnowe.

Ja pierdole, takiej kupy się nie spodziewałem... Nie wiem o co chodzi, ale takiego natężenia DMSu nie widziałem dawno. Chmielu garstka, piwo w ciekawym, mocno chmielowym stylu i tego w ogole nie czuć!
2019-03-25 22:44:56
Książęce Weizenawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Smak bananów, trochę ziół. W zapachu wyczuwalny chleb. Generalnie nuta pszeniczna mniejsza niż w innych, ale nie aż tak mocno. Niska goryczka i duża lekkość to atuty dla zwolenników tego typu piw.
2019-03-25 22:01:13
Żubrawatar
Gość
Żubr
obskurny
2019-03-25 21:52:00
Łomża Radler 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0%
Piana praktycznie żadna, biała, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa jaśniejsza słomkowa, przechodząca w biel, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nie do końca naturalne nuty grapefruitowe, brak akcentów piwnych, lekka landrynka. W smaku słodki ulepek o profilu grapefruitowym, czuć subtelne ryżowe akcenty pochodzące od piwa bezalkoholowego, zerowa goryczka, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Łomża, etykieta całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 04.10.2019. Kolejny radler 0% w postaci słodkiego ulepka, praktycznie bez efektu orzeźwienia. Nie czuć za mocno chemicznej landrynki i to w sumie jedyny plus, przeciętny bezalkoholowy radler zasługujący na przeciętną 5.
2019-03-25 21:41:02
Pilsweizer Grybówawatar
Gość
Pilsweizer Grybów
słuchajcie piłem PILSVAR Góralskie Krzepkie 15,1blg 7,6 % - Kurcze genialne, nie czuć stronga, goryczka wyrazista. Jeste wersja Góralskie ale ma 4,5 % , góralskie krzepkie ma 7,6% . Cena 4,5 zł a wrażenia :))))
2019-03-25 21:21:42
Gloger Gorzkie Żaleawatar
Student
starstarstarstar
Gloger Gorzkie Żale
Piwo rozczarowanie... Praktycznie niewysycone, piwo bursztynowe mentne. Aromat mizerny, amerykański chmiel, lekkie cytrusy... generalnie słabo. W smaku gorzkie i to tyle. W tej cenie można kupić dużo lepsze APA. Generalnie słabo
2019-03-25 20:48:33
Kormoran Krzepkieawatar
matiwi
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Nie jestem zwolennikiem mocnych piw za sprawą często słodkiego o chemicznego posmak. W przypadku tego Kormorana jest zupełnie inaczej. Ładny świeży zapach w połączeniu z miłym dla oka kolorem zachęca do degustacji. W smaku mocne, czuc procenty ale nie nachalnie. Słodkawy z znikoma goryczka. W połowie degustacji przypomniał mi się smak starej Warki Strong, która kiedyś bardzo lubiłem.
2019-03-25 20:34:56
Podborze Pilsawatar
Gość
Podborze Pils
Zapach jest okropny. I to nie tylko moja opinia...
2019-03-25 19:59:10
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Bardzo nie dobre !!!!
2019-03-25 19:46:27
Trzech Kumpli Tauraawatar
wilq.bb
starstarstar
Trzech Kumpli Taura
Zacznę od końca - super pijalne.
Zapach jak wspomniane zostało - mandarynka z cytrusem.
W smaku żywicy akurat nie czuję, ale kokosik jest w tle, po czasie.
Jak na 18,5 plato mega ułożone - bardzo przyjemnie. Jak dla mnie nowe smaki i to bardzo przyjemne....
2019-03-25 19:33:08
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
O widzę, że nie ja jeden, potwierdzam, po 9,2% syf nie da się pić
2019-03-25 19:28:16
Za Miastem Długi Weekendawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Za Miastem Długi Weekend
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu przede wszystkim nuty chmielowe i kwiatowe, mokra szmata w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponadto drożdżowe oraz drzewne akcenty, subtelna zbożowość i ziołowość, podbudowa słodowa. W smaku dominuje ziołowy aromat uzupełniany drzewnym i drożdżowym klimatem, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, kwiaty oraz owoce w tle, dobra treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Za Miastem, etykieta w białej kolorystyce z zielonym akcentem, graficznie minimalizm, w miarę dobrze opisana. Warka 28.06.2019. Solidny przedstawiciel stylu Bohemian Pilsner, całkiem aromatyczny, nie wychodzący poza przyjęte ramy. Ziołowa lekko zalegająca goryczka daje efekt orzeźwienia, słodowość natomiast wygładza piwo. Fajerwerków nie ma, ale jest niezła jakość za cenę do zniesienia, korelacyjnie mogę wystawić 6 z plusem.
2019-03-25 19:06:47
Warka Classicawatar
Gość
Warka Classic
numerem partii oczywiście warzone i rozlewane patrz po dacie przydatności :W:Browar Warka E:Browar Elbląg
L:Browar Leżajsk Z:Browar Żywiec teraz to piwo ma 5,2% obj. alkocholu co tylko wyszło mu na dobre pozdrowienia dla fanów tego złocistego trunku.
2019-03-25 18:58:31
Ciemne Okocimskieawatar
Gość
Ciemne Okocimskie
bardzo dobre piwo o
2019-03-25 18:04:45
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%
Piana praktycznie zerowa, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje pod żadną postacią, o lacingu można tylko pomarzyć. Barwa jaśniejsza czerwona, lub ciemniejsza różowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu pachnie jak Tymbark jabłko wiśnia, brak wyczuwalnych akcentów piwnych. W smaku również podobne do wcześniej wspomnianego napoju, słodkie wręcz ulepkowate czereśnia minimalnie przed jabłkiem, brak jakiejkolwiek goryczki, kontra kwaskowa jest iluzoryczna, piwa w tym napoju nie zaznamy, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej, która całkiem ładnie prezentuje się graficznie i jest logicznie opisana. Warka 15.02.2020. Zdecydowanie bardziej smakował mi nowy radler Okocimia z sycylijską pomarańczą... Ten natomiast jest zbyt słodki, landrynkowy, przez co efekt orzeźwienia jest praktycznie zerowy. Dosłownie jest to gazowana wersja Tymbarka Jabłko Wiśnia. Chyba nie o to chodzi w radlerze żeby zamulić swoją słodyczą... Mogę dać góra 5 z minusem.
2019-03-25 17:36:42
Tenczynek Fest Lagerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Piana nie do końca biała, z elementem beżu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, w miarę gęsta i puszysta, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, chlebowe i ciasteczkowe akcenty, lekki alkoholowy akcent, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku karmel na pierwszym planie fajne klimaty chlebowe połączone z biszkoptem, niestety ujawnia się mocniejsza alkoholowa woń, która zaburza pozytywne doznania smakowe, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nienajgorsza kontra kwaskowa, żelazne posmaki w tle, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Tenczynek, etykieta w biało-pomarańczowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, lecz bardzo ubogo opisana. Warka 07.06.2019. Pseudo marcowe piwo, jak na Tenczynka i fakt, że zakupiłem je za niecałe 2 złote jakość nie jest zła. Dość pełny w smaku lager z karmelową i chlebowa wstawką, efekt psuje wyczuwalna alkoholowość i subtelne doznanie żelaza. Za całokształt jestem w stanie dać 6 z minusem.
2019-03-25 17:26:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010