Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Żubrawatar
Gość
Żubr
Lubię się nim urżnąć
2020-06-06 01:49:13
Okocim O.K. Beerawatar
Gość
Okocim O.K. Beer
Git piwko, pije jak jest na promocji. Nie narzekajcie na tanie piwa, pewnie i tak większość z narzekających zlopie vipy za pieniądze z emerytury matki.
2020-06-06 01:47:02
Inne Beczki Zissou APAawatar
jover
starstarstarstarstar
Inne Beczki Zissou APA
zapach intensywny, iglaki, cytrusy, wysycenie średnie, w smaku wytrawne, cytrusy, białe owoce, z początku wydaje się treściwe a na finiszu wodniste, gładkie, gorycz średnie, cytrusy, iglaki, albedo, lekki grejpfrut, średnio- zalegająca w ustach, ogólnie dobre, cena 6,99zł
2020-06-06 00:00:00
Perlenbacher Pilsawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Perlenbacher Pils
Wygląd - spore wysycenie, klarowne, niezła piana, kolor jasnego złota - zgodny ze stylem. Aromat - trochę słodu, nieco chmielu i lekka kwasowość; brak wad typu masło czy kukurydza z puszki. Smak - jak na styl zaskakująco sporo słodu, wydaje się, że nowa odsłona ma rzeczywiście więcej cukrów resztkowych, czuć i klasyczny niemiecki chmiel oraz lekką kwasowość.

Reasumując - poprawna interpretacja; bez wad i bez szału (dodam, że oceniam wersję puszkową - 500 ml - z datą do 05.2021, więc piwo jest świeże).
2020-06-05 23:54:09
Lech Pilsawatar
Gość
Lech Pils
Od lat ulubione a tu nagle syrop glukozowy.... Liść w twarz
2020-06-05 23:50:03
Lech Pilsawatar
Gość
Lech Pils
Syrop glukozowy. Syf
2020-06-05 23:49:04
Lubuskie IPAawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Lubuskie IPA
Piana drobna i gęsta, szybko opada. Kolor bursztynowy, zmętniony. W zapachu intensywne chmiele, żywicznosc, cytrusy i białe owoce. W smaku słodowe z mocną kontrą goryczki i cierpkim chmielnym posmakiem. Cieliste. Pozytywne zaskoczenie.
2020-06-05 23:41:16
Perlenbacher 0.0%awatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Perlenbacher 0.0%
Wygląd - kolor jasnej słomki, duże wysycenie, spora piana (jest lacing), klarowne - wygląda jak niemiecki pils. Aromat - przede wszystkim brzeczka, do tego nieco nut chlebowych. Smak - na pierwszym planie brzeczka; potem można wyczuć nieco nut maślanych oraz chmielową goryczkę, gdzieś też przebija się kwasek.

Reasumując - bardzo pijalne, co wbrew pozorom nie jest oczywiste w piwach bezalkoholowych; ogólnie bez rewelacji, ale pije się całkiem przyjemnie. Stąd 6/10.
2020-06-05 23:29:37
Pinta A Ja Pale Aleawatar
Gość
Pinta A Ja Pale Ale
Piwo o niskim wysyceniu, drobno pęcherzykowej pianie, lacing żaden. Barwa jasny bursztyn. W zapachu mocno kwiatowo i żywicznie. W smaku goryczka lecz umiarkowana,więcej goryczki zdecydowanie w posmaku - co uważam za plus ponieważ piwo bardzo pijalne, lekka słodycz (?) Polecam.
2020-06-05 23:08:53
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Piana drobna, gęsta. Oblepia szkło. Kolor jasny brąz, lekko zmętniony. W zapachu wedzonosć, oscypek, palone drewno, w tle grają czerwone owoce i slodowosć. W smaku słodowe, wędzone z lekką kontrą goryczki. Ciekawe. 7.5
2020-06-05 22:39:30
Zakładowy Wujek z Amerykiawatar
Gość
Zakładowy Wujek z Ameryki
Jedno z niewielu o tak wysokich walorach smakowych. Ale to oczywiście moje wrażenie. POLECAM. Eva
2020-06-05 22:26:48
Amber Pszeniczniakawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Amber Pszeniczniak
Warka z datą 09.2020 r. Pite lekko schłodzony. Po otwarciu przyjemny lekki zapach fenolowy i estrowy. Piękna biała czapa piany średnio i drobno pęcherzykowa, niezwykle rozbudowana, puszysta i trwała. Piwo mętne, dobrze wysycone z osadem drożdżowym na dnie butelki, barwa ciemnożółta coś pomiędzy sokiem ananasa a cytryny. W smaku nuty fenolowe - pewnie goździk, gdzieś w tle estrowe - jakby banan ale mniej wyraźny. Uzupełniają to nuty zbożowe. Piwo lekko kwaskowe z wytrawnym ziołowym finiszem. Goryczka mająca wynikać z obecności chmielu goryczkowego nieobecna. Bardzo dobry, solidny pszeniczniak.
2020-06-05 22:17:56
Amber Po Godzinach Barley Dessertawatar
Jacex
starstar
Amber Po Godzinach Barley Dessert
Wszystko gra - zapach i smak bardzo spójne i bardzo dobre. Napiszę coś wkrótce z porównania z Komesem i Jabłonowem.
2020-06-05 22:15:58
Miłosław Sosnowe APAawatar
RisingSon
starstarstarstarstar
Miłosław Sosnowe APA
Piana drobna, utrzymuje się. Kolor ciemne, lekko zmętnione złoto. Trochę za klarowne. W zapachu kwiatowość, cytrusy, w tle słody. Pędy sosny prawie niewyczuwalne. W smaku slodowe, kontra goryczki od sosny i cierpki finisz od chmieli. Pijalne, aczkolwiek w aromacie i smaku liczyłem na więcej. Nie jest to sztos w porównaniu do np. Forest IPA z Nepomucena.
2020-06-05 22:08:23
Perła Koźlakawatar
Jacex
starstar
Perła Koźlak
Bardzo pijalne piwo. Taki koźlak dla mas z aspiracjami. Nie jest może klasykiem gatunku, ale pozostawia fajne wrażenia.
2020-06-05 22:06:03
Westvleteren XIIawatar
Gość
Westvleteren XII
Dobre,ale polski importer przesadził trochę z ceną.
2020-06-05 21:45:39
Abbaye de Vauclair Imperialeawatar
Gość
Abbaye de Vauclair Imperiale
Aromat nudna Belgia, smak nudna Belgia, pod wrażeniem tylko od butelki. Na serio, moim zdaniem niezłe, ale bez szału.
2020-06-05 21:38:24
Żywiec APAawatar
heather
starstarstar
Żywiec APA
Coś tam nawet pachnie chmielowo ale smak płaski, bez wyrazu. Do pięt nie dorasta np. Pincie... Lepiej dołożyć i kupić coś lepszego w tym stylu.
2020-06-05 21:37:21
Obolon Aksamitne (Velvet)awatar
Gość
Obolon Aksamitne (Velvet)
Warto nalać "z góry" bo piwo zdecydowanie przegazowane. Barwa bordowo-brunatna, aromat słodowy, coś a la kwas chlebowy, lekka paloność, tostowość w smaku, lekka, nienachalna goryczka.
2020-06-05 21:35:09
Seth & Rileys Garage Hard Compoteawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Seth & Rileys Garage Hard Compote
Piana różowawa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa chamski, jasny, landrynkowy róż, nieklarowne i nieprzejrzyste, mocno zmętnione. W zapachu mega landrynka, oranżada z dużą ilością cukru, oczywiście nic z piwa, czuć, że będzie spore wyzwanie dopić całą butelkę. W smaku oczywiście się to potwierdza słodka, czerwona oranżada, multum landryny, nieznaczny kwasik na finiszu, bardzo nienaturalne aromaty, o goryczce można tylko pomarzyć, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel z zawleczką jak w Tymbarku, etykieta znośnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 19.10.2020. Tablica Mendelejewa w płynie! Staram się omijać szerokim łukiem takie wypusty, no ale musiałem spróbować i opisać...Dereń? Tonik? Dajcie spokój landrynowa oranżada z posmakiem gumy do żucia. Efekt orzeźwienia żaden, efekt zasłodzenia ogromny, wypijając parę butelek można chyba zachorować na cukrzycę... 2 z plusem taka ocena mi wyszła z moich obliczeń.
2020-06-05 21:28:36
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010