Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
adamba
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Sowie Zimowy Grzaniec awatar
Gulek
starstarstarstarstar
Sowie Zimowy Grzaniec
W zapachu typowy winny grzaniec, w smaku nuty goździkowe, korzenne i w tle chlebowe. Piwo bardzo delikatne i pijalne. Trochę zbyt mało wyraziste. Ogólnie poprawne piwo. Ode mnie 6/10.
2023-02-04 09:59:39
Komes Barley Wineawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Komes Barley Wine
Aromatyczne, gęste wino do degustacji. Szkoda, że butelka 0,5, bo 0,33 l wystarczyłoby w zupełności na jedną sesję.
2023-02-04 09:54:08
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Przecież wedlug dawnego wspaniałego okocimia to są wogóle nieprzyjemne szczyny a nie piwo.
2023-02-04 08:38:30
Pinta RisFactorawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta RisFactor
Czarne. Bez prześwitów. Sycząca piana, brązowa. Na początku spora, redukuje się do atolu. Aromat czekoladowo likierowy.
Smak mocno gorzkiej czekolady, kakao. Silnie rozgrzewające. Słodycz w okolicach umiarkowanej. Gaz niski.
W końcowej fazie paloność i goryczka. Świetne piwo. Bez dodatków też jest atrakcyjne i wspaniałe.
2023-02-04 05:34:28
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Pan smakołysz zna sie na rzeczy i wie co mówi


Zapraszam na banańca !
2023-02-04 03:40:15
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
SMAKOŁYSZ
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Jako wieloletni smakołysz piw różnorakich mogę tylko powiedzieć, że kornel bananowy bananiec jest wyśmienity, fantastyczny, wspaniały, niewiarygodnie pyszny, nietuzinkowy i wogle najlepszy.

Mają na to wpływ następujące czynniki:
- Piwo jest dobre
- W zasadzie najlepsze
- Nie jest to IPA(tfu)
- Można pić dużo i dalej się chce pić (też dużo)
- Oj jakie to dobre

Wady:
- Można przypadkiem wypić za dużo i pęknąć
- Ale warto
- Jakieś mongoły nie doceniają smaku wieloletniego doświadczenia bananowego piwowarów banańca przepysznego i piszą głupoty tutaj

Zapraszam do kupna oraz konsumpcji!
2023-02-04 03:29:33
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
potwierdzam użytkownik mówi racje, polać mu kornela a lamusom ipy zgniłe śmierdzące poczwórne z dodatkiem źdźbła trawska gdzie psy sikają
2023-02-04 03:18:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
KONESER1234
star
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
NAJLEPSZE CO MOŻE WAS W ŻYCIU SPOTKAĆ
WYMIENIAM ZALETY:
- Najlepsze
- Bananiec
- Jak widzisz na półce to pakuj walize po brzegi
- jak jesteś przeciwnikiem ipy która sie psuje po 2 dniach od produkcji bo meble miały zły kolor więc sie zepsuła to to będzie twoje top 1 piwo do końca twoich dni zanim trafisz do nieba(które nie istnieje) bananowego.

Wady:
- nie ważne ile kupisz kończy sie w 4 sekundy.

Pozdrawiam KONESER
Nie pozdrawiam tylko osób hejtujących nara leszcze z lamusami sie nie pieszcze
2023-02-04 03:14:45
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)awatar
Gość
Cornelius Hazy Banan (dawniej Cornelius Bananowy)
Dobre bananowy pyszny banan polecam najlepsze
2023-02-04 03:13:05
Bergquell Erdbeer Porterawatar
Gość
Bergquell Erdbeer Porter
Gdzie można kupić to piwo truskawkowe bo słyszałam ze dobre
2023-02-04 03:10:01
Książęce Ciemne Łagodneawatar
Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Za kilka godzin skończę nockę w pracy i udam się do sklepu aby zakupić 4 sztuki tego trunku, nie mogę się doczekać pozdrawiam
2023-02-04 02:25:46
Funky Fluid Save the pedestalsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Save the pedestals
Wygląd: bardzo blade, gdyby nie było mętne to przypominałoby najtańsze szczyny z marketu, piana ok
Zapach: skromne nachmielenie, trochę cytrusów, kwiatów, białych owoców, zboże
Smak: W smaku podobnie, lekkie piwo, bardzo wodniste, o nachmieleniu, które szału nie robi, niewarte swojej ceny
2023-02-04 01:16:46
Tradycynis Ciemny z Ziołamiawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Pijalne, dobre
2023-02-04 01:15:00
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańczaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielkie Ale Pomarańcza
Smakuje jak woda z mydlinami
2023-02-04 00:13:50
Zwierzynieckie awatar
Gość
Zwierzynieckie
Kupiłem w Lidlu po 3 zł za puszkę. Piwo przypomina piwa typu Tatra, harnaś. Jak masz odrobinę smaku to nie kupuj. Zwykła perła to przy tym rarytas!!! Fatalne! Budwaisery czy nawet perlenbacher to rarytas! Idź do biedry po hoppfe będziesz zadowolony to jest badziewie nie do oceny!
2023-02-04 00:12:30
Primator Single Hop Lagerawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Primator Single Hop Lager
Piwo z datą do 20.06.2023. Jka u Primatora - wyróżniająca się butelka, stylowy kapsel browaru i całkiem niezła oprawa graficzna.

Wygląd - kolor złoty, lekka mgiełka, spore nasycenie, piana o średniej wysokości (całkiem trwała, osiada na szklance). Aromat - melon, zioła i nuty chlebowej skórki; pojawia się też nuta diacetylu - przyjemny, choć nie powala intensywnością. Smak - melon, zioła, kwiaty, geranium; całkiem przyjemna goryczka, jest też słodowa kontra, delikatne nuty maślane, są też lekkie nuty kwaskowe (jak czerwona porzeczka) - dużo się dzieje.

Piwo oceniam na 8-, bo nie jest idealne, ale pije się z przyjemnością i wyróżnia się na plus w kategorii czeskich lagerów; jest czymś pomiędzy czeską klasyką a rasowym IPL na amerykańskich chmielach.
2023-02-03 23:57:31
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stoutawatar
Gość
AleBrowar Saint No More 2022 Christmas Stout
Zaciekawiło mnie to piwo. Niby niekoniecznie smaczne, aromat taki też chwiejnym krokiem się przechadzający ale jednak ciekawe. Barwa ciemna, wysycenie w sam raz. W smaku lekka kwasowość, kakao, przyprawy korzenne, słodycz niska. W mojej ocenie brakuje mu ciała. Więcej płatków owsianych i więcej ekstraktu załatwiłoby sprawę i wyniosłoby ten napój na wyżyny.
2023-02-03 23:35:20
Romper Extreme 12%awatar
Gość
Romper Extreme 12%
Może po to, aby nie mieć gigantycznego kaca?? Już po 2/3 9% następnego dnia boli głowa. To co dopiero po tym. Tego 12% nie próbowałem, i nie mam zamiaru.
2023-02-03 23:18:01
Lubuskie Jasneawatar
Gość
Lubuskie Jasne
Bardzo dobre, wyważony smak, delikatne, lekka goryczka.
2023-02-03 22:44:22
Saint No More 2022 Single Hop Sultanaawatar
Gość
Saint No More 2022 Single Hop Sultana
Pale Ale smakuje jak IPA??? Nie narzekam, ale to jakieś dziwne jest...
2023-02-03 22:36:44
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.