Ilość piw w katalogu

9413

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze


ekoman69
Revolta Earl Grey AIPA
Barwa ciemnozłocista, zmętnione. Piana lekko kremowa, ładna, pozostawiająca wyraźny kożuszek i obręcz. Aromat żywiczno-herbaciany z lekkimi nutami owoców cytrusowych. W smaku bardzo aromatyczne. Wyraźna żywiczna goryczka z nutami pieprzowymi earl greya. Piwo bardzo wyraziste, na które może nie zawsze ma się ochotę. Ja dzisiaj miałem. Warka 10.04.2019. Kupione za 8,10 zł w sklepie z piwami kraftowymi.
2018-07-21 22:34:23

metro.stalker
Kasztelan Niepasteryzowane
Pamiętam jak Kasztelan Niepasteryzowane wchodził na rynek... dało się to pić... dziś spróbowałem ponownie... rzygać się chce.
2018-07-21 22:19:54

Gość
Gloger Bosa Rosa
smakowitość. inne niż zazwyczaj inne piwa.
2018-07-21 22:17:52

Gość
V.I.P. Original Mocne
pozdro od mahonka dobre piwerko
2018-07-21 21:53:36

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Kurcze.., prawie 8 złotych w Żabce za szczyny. To się nie godzi. Naklejkę to sobie sam potrafię zrobić. Ale mnie wkurzacie...ciagle ktoś probuje walić nas po głowie.
2018-07-21 21:48:31

Dziemiu
Lubuskie IPA
Dobre solidne piwko.
2018-07-21 21:43:51

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
I jeszcze ta sugerowana ocena....Boze, kiedy szlag trafi ten porąbany świat?
2018-07-21 21:40:35

Gość
Prażubr Niepasteryzowany
Tendencyjni jestescie, niczym Lenin w 14 tomie o materializmie dialektycznym. Piwo do dupy. Powodzenia.
2018-07-21 21:35:11

Gość
Ciechan Miodowe
To już nie jest te piwo miodowe co kiedyś. Teraz smakuje jak perła miodowa (w której nie czuć miodu) a nawet gorzej, bo jest bardziej gorzka i kwaśna.
2018-07-21 21:34:26

Jacelinho
Jagiełło Pilzner
Barwa złota , piana zostawiła drobny lacing , piana w miarę drobna , do końca zostaje drobna powłoka. W aromacie czuć troszkę słodu , troszkę na początku było czuć kwiaty ale to uleciało , nie czuję żadnych cytrusów od chmielu. W smaku goryczka wg mnie nie ma 44 IBU . Wg mnie to taki łagodny pils , czuć posmak słodu pilzeńskiego ale goryczka jest za niska. Ogólnie piwo niezłe , za 4 zł dostaje się niezłe piwo któremu brakuje trochę do bycia dobrym pilsem. Gdyby była lepsza goryczka to było by lepiej a aromat musi być bardziej intensywny bo w mojej warce jest średnio.Warka do 11,02,19
2018-07-21 21:24:21

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Dobre w tej cenie numer jeden.
2018-07-21 21:06:16

Gość
Bieszczadzkie Bystre
Bardzo poprawne piwo. Solidny i dosyć słodki cienkusz z dużą ilością bąbelków. Bez posmaku ścierki, co się w tego typie piwa przytrafia. Na końcu czuć kwiatki i nieco mydła. Smakowało.
2018-07-21 20:08:33

dawid3003
Ringwood Boondoggle
Mało treściwe, jednak pijalne piwko, lekkie i orzeźwiając.
2018-07-21 19:25:06

dawid3003
Wychwood Hobgoblin Gold
Nic nadzwyczajnego.
2018-07-21 19:22:51

dawid3003
Brakspear Oxford Gold
Poprawne piwo w stylu Golden Ale.
2018-07-21 19:20:11

cycu_jeden
Łebska Korona
Barwa ciemnobrązowa, prawie czarna, z rubinowymi refleksami, klarowna. Piana kremowa, wysoka na jakieś 2 cm, składająca się z drobnych pęcherzyków, bardzo trwała. Zapach bardzo intensywny, karmelowo - kawowo - chlebowy. W smaku piwo jest łagodne, treściwe, słodkawe, wyraźnie czuć karmel i kawę. Goryczka bardzo delikatna, przyjemna. Wysycenie niskie. Ładna etykieta.
2018-07-21 19:17:36

szab12
Wrężel Tropical Imperial India Pale Ale
Barwa bursztynowa, piana lekka i niska.
W zapachu tropiki - cytrusy oraz trochę sosny.
Smak na początku cytrusowy, gorzki bez kontry słodyczy. Goryczka rośnie z każdym łykiem, ale nie ma masy krytycznej. Alkohol niewyczuwalny, ale piwo z czasem rozgrzewa. Bardzo smaczne piwo, cena 9 zł.
2018-07-21 19:07:49

jover
Guinness Original
zapach kawa, wysycenie średnie+, w smaku kawa, paloność, wodniste, gorycz średnia-, kawowa, ogólnie zwykły poprawny stout, cena 5,99zł
2018-07-21 19:05:59

Gulek
Fortuna Kwaśna Pigwa
Nie przepadam za kwaśnymi piwami i trochę się go obawiałem ale zupełnie niesłusznie. Piwo jest niesamowicie zbalansowane, na samym początku wyczuwa się kwaśność a po chwili smak przechodzi w słodki. Jestem zachwycony tym piwem i daje mu 9/10. Jedno z najlepszych piw "specjalnych" z browaru Fortuna.
2018-07-21 18:40:24

szab12
Za Miastem Na Wypasie
Aromat sosny i cytrusów. Piana gęsta, opadająca. Kolor lekko zmętniony, ciemnozłoty. W smaku dominacja cytrusów i jakby leciutki goździk. Goryczka lekka, ale wyczuwalna i bardzo przyjemna. Pyszne piwo na upalny dzień. Cena 5,99 zł w Lidlu.
2018-07-21 18:33:07
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010