zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Tenczynek RISawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Tenczynek RIS
Barwa czarna , niezmętniona , typowa dla stylu. Piana beżowa , niska , niezbyt trwała i zostawia szczątkowy lacing. W aromacie pralinki czekoladowe zdecydowanie , trochę wanilii wg mnie. Bardzo fajny aromat. W smaku nie czuć alko , delikatnie szczypie na języku , mogło by być mniej gazu jednak. Czekolada , wanilia. W miarę gęste , goryczka niezła choć wolałbym więcej palonosci. Kawał porządnego piwa , za te około 12 zł to bardzo fajna propozycja. Warka do 31.12.2019
2019-06-25 23:31:02
Perun Kraina Welesaawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Perun Kraina Welesa
Barwa czarna , zmętniona całkowicie. Piana mocno beżowa , ładna , drobna choć niskiej trwałości i z słabym lacingiem. W aromacie czuć dym i ciemne słody. Jest żyto jak najbardziej wyczuwalne , czekolada a ten dym daje delikatnie owocem ale nie wiem jakim. Fajny aromat , klasyka gatunku. W smaku piwo jak na styl ma mało alko , choć nie pije się tak łatwo. Typowo degustacyjne , dymione , palone , choć z niska goryczką. Mało gazu. Ogólnie piwo smaczne , nawet bardzo i niedrogie. Jak ktoś lubi te klimaty to takie 8 z minusem to odpowiednia ocena dla tego Peruna. Warka do 06.02.2022
2019-06-25 23:14:37
Perun Los Chmurnikaawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Perun Los Chmurnika
Piwo dość karmelowo-żywiczne. Miejscami słodowe z delikatnymi elementami NE IPA ale chociaż goryczka jest dość znikoma a owoce bardzo w tle . U mnie mocno naciągana 7 bo piwo dobrej jakości ale brakuje tych owoców i świeżośći.
2019-06-25 23:14:12
Brokreacja Espressoningawatar
Thesloma
starstarstarstarstar
Brokreacja Espressoning
Delikatne poczucie toniku w kwestii gorzkości , ogółem piwo kawowe i cytrusowe dość przyjemnie. Przyznam że to było doświadczenie dość ciekawe i inne. Warto spróbować zdecydowanie
2019-06-25 23:12:32
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasmanawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasman
Barwa czarna , zmętniona całkowicie. Piana beżowa , obfita co mnie trochę zaskoczyło i w miarę drobna i zostawia niezły lacing. W aromacie ładnie czuć czekoladę , delikatnie skórkę od chleba , paloność i słodycz delikatna. Ciekawy aromat , choć trochę ma z risa. W smaku genialne ułożone , subtelnie palone , słodycz skontrowana goryczką. Mega czekolada , Ogólnie piwo bardzo dobre , trochę drogie ale rozumiem cenę. Jeden z lepszych Porterów jakie piłem. Mocne 8 na 10. Warka do 23.01.2021
2019-06-25 22:57:05
Pinta Masterbarawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Masterbar
No w aromacie zdecydowanie wyczuwalne toffi. To takie toffi kojarzące się z Irysami, takimi cukierkami.
Następnie dochodzą nuty melanoidynowe. Piana nieobfita, drobnopęcherzykowa, szybko zniknęła.
Kolor ciemnomiedziany wpadający w brąz, klarowne. W Teku wychodzi również w aromacie nugat i biszkopty.
Piana jest bardzo mała, ale lacing, który pozostawia jest super. No w smaku jest typowo barley wine.
Jest wyklejająco, treściwie. Chociaż piwo jest moim zdaniem zbyt wyważone. Brakuje zarówno słodyczy
jak i goryczki. Piwo jest ?krótkie? w odbiorze. Niby coś się zaczyna a za moment się kończy. Alkohol fajnie
ukryty, czuć jedynie lekkie rozgrzewanie w przełyku po kilku łykach. W świetle dzisiejszego Kraftu piwo
nie porywa, choć jest solidne.
2019-06-25 22:44:30
Lapin Kulta 5,2%awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lapin Kulta 5,2%
Barwa pełne złoto , klarowna . piana mistrzostwo świata , mega trwała , drobna i zostawia piękny lacing , szok. W aromacie słód i nie daje zielona butelką. Nieźle pachnie , bez wad. W smaku niska goryczka , leciutko wodniste , idealna na te upały .słodowe , gaz poniżej średniej. Po prostu dobre jest , miło zaskoczony jestem , spodziewałem się gówna a wypiłem z przyjemnością ,przy naszych koncernach to niczym Ferrari i Fiat. Warka do 04.05.20 , takie 7 z delikatnym minusem ale zasługuje na pochwały. Pierwsze piwo z Finlandii.
2019-06-25 22:42:00
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Whiskey Barrel Agedawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Whiskey Barrel Aged
Przyjemne piwo orzechowe w aromacie. Trochę uderza jak barley wine. Zapach winny, lekko owocowy. Bardziej słodki niż chmielowy. Czuć mocniejszym alkoholem tzn. whisky. Super piwko szkoda, że tak drogie. Specyficzna butelka o dużym kapslu
2019-06-25 22:39:38
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Przynajmniej żeś się przyznał, że zbyt gorzkie jest dla Twojego gusta. Niestety polski piwosz jest przyzwyczajony do "nijakości".
2019-06-25 21:47:39
Raduga Foxy Greyawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Raduga Foxy Grey
Drobno-pęcherzykowa, gęsta czapa piany w kolorze écru. Utrzymująca się. Lacing bardzo obficie - grubo okala ścianki szkła w postaci maźnięć. Barwa miodowa - zmętniona. W aromacie konkretnie bucha herbatą Earl Grey i to dobrej jakości muszę przyznać oraz dodatkiem amerykańskich chmieli. W smaku również ogromna doza herbaty w połączeniu z amerykańskim charakterem. Goryczka na dobrym - średnim poziomie nie zalegającym na finiszu.
Wysycenie: niskie
Warka do: 12.02.2020/B1
2019-06-25 21:39:59
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Owszem, że jest gorsze. Gorsze i droższe. Kiedyś było być może ciut lepsze i ciut słabsze, ale od kiedy Tyskacz jest o obniżonej mocy i z potwierdzonymi składnikami, to za Leszkiem stoi już tylko reklama.
2019-06-25 21:30:08
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Dobrze, że jest tanie to nie szkoda tych pieniędzy. Gorsze od tyskiego moim zdaniem.
2019-06-25 21:27:13
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)awatar
Gość
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)
Fantastyczny radler! Najlepszy jaki piłam.
2019-06-25 21:17:41
Trzech Kumpli Idiotaawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Idiota
Mocny RIS trochę klimat torfowy czasem. Mało słodki. Bardziej goryczkowy i palony. Gęsty świetny z finiszem czekoladowym, zbożowym. Zapach kawy,brakuje trochę posmaku owocowego, ale nadrabia wyrazistością goryczki.
2019-06-25 20:57:27
Pinta Megabitawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Pinta Megabit
Bardzo ładny aromat. Połączenie nut cytrusów, owoców tropikalnych i nut sosnowych. Słaba piana, chwilę
po wlaniu do szkła zniknęła. Piwo jest koloru żółtego, generalnie przejrzyste. W szkle głównie czuć
grejpfruta i mango. W smaku jest lekkie rozczarowanko. Wysokie wysycenie. Owocowość znikła, za to
przeważają nuty żywiczne i nuty iglaste. Goryczka jest konkretna, taka lekko szczypiąca, ewidentnie
żywiczna, ale niezalegająca. No jest to rasowy West Coast, choć nie trafił w me gusta. Piwo jest
zdecydowanie wytrawne, wręcz gorzkie.
2019-06-25 20:46:39
Połczyn Golden Honey Belgian Styleawatar
szab12
starstarstarstarstar
Połczyn Golden Honey Belgian Style
Miło czytać podobną opinie!
2019-06-25 20:18:59
Lech Premiumawatar
Gość
Lech Premium
Dobre lepsze od tanich siksów a akurat promocja w dino po 2,29zł wiec jak tu na upały nie pić :)
2019-06-25 20:14:21
Połczyn Golden Honey Belgian Styleawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Mikkeller Bao Baoawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Mikkeller Bao Bao
W aromacie głównie słodowo. Wyczuwalna delikatnie jest trawa cytrynowa. Bardzo obfita, kremowa,
drobnopęcherzykowa piana. Ciemnozłoty kolor, wpadający w lekki bursztyn, jest klarowne.
W szkle wyczuwalne lekkie karmelowo-miodowe nuty. W smaku jest średnio. Jest ta trawa cytrynowa,
ale dominuje w tym piwie słodowość. Jest gładkie dzięki użyciu płatków ryżowych. Piwo nie zachwyca.
Wysycenie średnie. Goryczka niska, ale lekko zalegająca. Piwo jest przez słodowość dość słodkie.
Piwo jest w jakimś stopniu złożone, bo po początkowej słodowej słodyczy następuje lekka trawiasto-cytrusowa
kwaśność.
2019-06-25 19:50:36
Cornelius Hazy Truskawka + Wiśniaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Cornelius Hazy Truskawka + Wiśnia
Różowo ? pomarańczowe. A piana biała. Wzorcowa jak na weizena przystało.
W aromacie dominuje truskawka.
W smaku też. Kompcik fifty fifty z niezłą pszenicą.
Na lato może być.
2019-06-25 19:50:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Gatunki piw - ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.

 

W całej historii piwa liczącej sobie ponad 6 tys. lat różnicowano piwo według jego barwy, smaku, zawartości alkoholu czy użytych surowców. Jednakże do XIX wieku technologia warzenia piwa nie zmieniała się wiele.

 

Dopiero rozwój nauki i techniki doprowadziły do znacznego rozwoju receptur i metod warzenia piwa, które coraz bardziej zaczęły się różnić. Z czasem państwa (np. Belgia), regiony (np. Bawaria), miasta (np. Pilzno) lub miejsca (np. klasztory) wykreowały charakterystyczny styl bądź gatunek piwa, łączony z miejscem jego pochodzenia. Zaczęły mnożyć się receptury, naśladowcy i modyfikacje doprowadzając do powstawania nowych gatunków czy stylów.

 

Nowoczesne podejście do typologii zaproponował pisarz i krytyk piwny Michael Jackson, który w swojej książce The World Guide to Beer z 1977 r. dokonał próby opisu i klasyfikacji piw z całego świata. Jego pracę kontynuował Fred Eckhardt, który w 1989 r. opublikował książkę Essentials of Beer Style.

 

Obecnie ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny: górnej i dolnej fermentacji.

W ramach obu grup wyróżnia się poszczególne gatunki, style i odmiany charakteryzujące się różnymi elementami.

 

O przynależności piwa do danego gatunku decyduje kilka czynników:

 

rodzaj fermentacji - wyróżniamy fermentację górną i dolną. Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

 

aromat - każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny profil aromatyczno-smakowy. Na zapach w piwie wpływ mają niemal wszystkie składniki i surowce użyte do jego produkcji (poszczególne rodzaje słodów, drożdże, chmiel, woda i.in.) oraz technologia produkcji (np. rodzaj zacierania, fermentacji, sposób i długość leżakowania).

 

smak - podobnie jak w przypadku aromatu również smak charakterystyczny dla poszczególnych gatunków piwa zależny jest zarówno od użytych surowców jak i technologii produkcji.

 

słód - jest to podstawowy składnik piwa mający ogromny wpływ na profil aromatyczno-smakowy danego gatunku. Użycie danego rodzaju słodu lub słodów (jęczmienne, pszeniczne, palone, karmelowe) w odpowiedniej ilości decyduje w znacznym stopniu o charakterze piwa. Na charakter piwa wpływa również sam proces produkcji słodu (słodowanie), następnie jego zacieranie, czas trwania oraz temperatura w jakiej zacieranie się odbywa. W zależności od odmiany piwa można użyć jednego lub kilku rodzajów słodów.

 

chmiel - używany jest do piwa głównie jako przyprawa. Ilość i rodzaj użytego chmielu jest częścią harmonii smakowej danego gatunku piwa. Silnie chmielone piwo zawiera mocne, aromatyczne, ziołowo-goryczkowe tony, natomiast mniejsza ilość chmielu może bardziej uwypuklać walory słodu np. jego słodycz.

 

ekstrakt brzeczki nastawnej - czyli wodny wyciąg ze słodu i chmielu, który po dodaniu drożdży poddawany jest fermentacji. W przypadku typologii piw podstawową informacją jest ilość ekstraktu, z jakiej powstało piwo. Użycie danej ilości ekstraktu wpływa na treściwość piwa (lekkie, ciężkie), siłę profilu aromatyczno-smakowego, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla (ekstrakt w wyniku fermentacji zamienia się w alkohol i CO2) oraz barwę piwa. Ekstrakt na gotowym produkcie podawany jest w procentach wagowych (% e.w.), stopniach Ballinga (°Blg) lub stopniach Plato. Wszystkie trzy wartości są niemal identyczne.

 

zawartość alkoholu - wyrażana jest w procentach objętości. Odpowiednia ilość alkoholu stanowi również o charakterze danego piwa i jego przynależności gatunkowej. Mniejsza zawartość alkoholu powoduje, że piwa są lżejsze, bardziej rześkie i lepiej gaszą pragnienie, mają wyższą pijalność i sesyjność. Mocniejsze piwa natomiast są bardziej rozgrzewające, likierowe i cięższe. Wyróżnia się piwa bezalkoholowe, lekkie, pełne, mocne i bardzo mocne. Moc piwa nie jest miarą jego jakości. Zawartość alkoholu związana jest z procesem fermentacji. Im głębiej przeprowadzona jest fermentacja, tym uzyskuje się większą zawartość alkoholu, traci jednakże składniki ekstraktu słodowo-chmielowego.

 

goryczka - osiągana jest w piwie głównie dzięki chmielowi, alkoholowi, odpowiednim słodom i drożdżom. Siła goryczy, jej jakość, intensywność i harmonia z innymi składnikami jest jednym ze elementów wyróżniających dane gatunki. Przykładowo pilznery mają wyższą zawartość goryczy od lagerów, które z kolei charakteryzują się wyższym natężeniem słodu. Poziom goryczy w piwie mierzony jest w stopniach IBU (International Bittering Unit) opracowanych przez European Brevery Convention.

 

barwa - ze względu na barwę wyróżniamy piwa jasne i ciemne ze wszelkimi ich tonacjami np. słomkowo-żółte, ciemno-bursztynowe itp. Na barwę piwa wpływa przede wszystkim rodzaj użytych słodów (jasne pilzneńskie, ciemne palone, barwiące i.in.) oraz dodatki niesłodowane np. kukurydza, ryż. Kolor piwa podaje się w jednostkach EBC.

 

piana - jest jednym z dodatkowych elementów świadczących o jakości piwa. W zależności od gatunku poszczególne piwa może cechować piana bardziej lub mniej obfita, gęsta i trwała.

 

nasycenie - powstaje w wyniku fermentacji brzeczki. Piwa mogą mieć wysokie, średnie lub niskie nasycenie dwutlenkiem węgla zależne od danego gatunku piwa.

 

składniki dodatkowe - również wpływają na charakter poszczególnego gatunku piwa. Dodatek surowców niesłodowanych, miodu, różnych owoców, przypraw czy warzyw wpływa znacząco na profil aromatyczno-smakowy piwa.

 

źródło: wikipedia.pl


Poniżej przykłady gatunków piwa:


StoutJest to piwo ciemne górnej fermentacji, do którego produkcji wykorzystuje się palony słód jęczmienny. Wytwarzane jest w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. (Guinness)
AlePiwo górnej fermentacji produkowane w Anglii,spotyka się je także w Belgii, Niemczech, Australii. Może być ciemno lub jasnobrązowe. Wytwarzane jest ze słodu jęczmiennego jasnego lub skarmelizowanego. (Kilkenny, Smithwicks)
PorterPiwo górnej fermentacji, czasami porównywane ze stout’em. To bardzo ciemne piwo, które otrzymuje się poprzez dodanie słodu skarmelizowanego. (Guinness Porter, Imperial Stout Porter)
Porter BałtyckiPiwo dolnej fermentacji. Jest bardzo mocne i ciemne, niemniej jednak zupełnie innego od dość mocnego i ciemnego portera irlandzkiego. Produkuje się je głównie w krajach nadbałtyckich: Polska, Łotwa, Estonia. Ma bardzo dużą ilość alkoholu - powyżej 9% objętości. (Żywiec Porter, Ciechan Porter, Grand Imperial )
Piwo pszenicznePiwo górnej fermentacji, produkowane w Belgii, Czechach, Niemczech, Polsce, Litwie. Do jego produkcji wykorzystuje się słód pszeniczny od 50% w górę. Ma delikatny smak, oraz kolor od słomkowego do barwy ciemnego bursztynu. (Faustus, Paulaner, SvyturysBaltas, Frater)
PilznerPiwo dolnej fermentacji. Zaliczane do piw jasnych. Warzone jest w sposób tradycyjny tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. (Pilzner Urquell)
LagerPiwo fermentacji dolnej. Warzone jest podobnie jak Pilzner z tym że lager jest nieco słodszy gdyż dodaje się do niego cukru, słodu pszenicznego i kukurydzy. Ten gatunek piwa jest najbardziej popularnym naświecie.(Carlsberg, Heineken )
Ice LagerPiwo fermentacji dolnej. Różni się od innych tym, że używa się do jego produkcji małych ilości chmielu, więc pozbawione jest charakterystycznej goryczy i jest bardzo delikatne w smaku. Poza tym jest bardzo klarowne dzięki filtrowaniu w niskich temperaturach. (Corona, Miller)

wykonanie choruzy.pl © 2010