Piwo w stylu Altbier, konkretnie jego Dusseldorfskiej odmianie. Barwa miedziana, lekkie prześwity czerwieni ujawniające się pod światłem, klarowne. Piana koloru écru, grubo pęcherzykowa, wysoka po nalaniu, tworzy zbitą, gęstą i równą czapę, nieśpiesznie opadającą do mniej więcej 1 centymetrowej warstewki. Tylko w niewielkim stopniu oblepia ścianki. Pod koniec zostaje po niej cieniutki kożuszek. W aromacie głównie mocne uderzenie palonego słodu, przeplatane z karmelowymi akcentami, chlebowymi i chmielowymi. Smakowo dość solidna dawka palonego słodu, przeplatana z dosyć wysoką chmielową goryczką. Dość gorzkie na początku, jednak z czasem łagodnieje, a finisz jest przyjemny, słodowy, z nieco mniejszą dawką palonych akcentów i goryczki. Akcenty chlebowe i przypieczonego spodu ciasta również się pojawiają. Dodatkowo pewna dawka akcentów karmelowych, a w dalszym tle można wyczuć akcenty owocowe. Leciutko kwaskowate. Nasycenie dwutlenkiem węgla na poziomie średnim.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: słodowy, toffi, mocny aromat chmielowy, liście porzeczki lub jeżyny, jakaś nuta owocowa i rodzynkowa
Smak: dosyć lekkie i rześkie, by nie powiedzieć wodniste, fajnie nachmielone, szmacianie, liść jeżyny, ale wyraźnie, wyraźna też goryczka, trochę zalegająca, nuty lekko opiekane, słodowe, orzechowe, wyraźny orzech, powiedziałbym, że ta goryczka jest trochę orzechowa (skórka niedojrzałego włoskiego), trochę ściągające, jakiś karmel, trochę skórki chleba i akcenty owocowe, trochę metaliczne od chmielu zapewne.
doktor_piwo