Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
% alk. 20.0
Blg 47.0
brak koduaddbarcode
ulubione: 1

W tym roku na Baltic Porter Day, czyli święto porteru bałtyckiego, przygotowaliśmy piwo absolutnie wyjątkowe. Przed Państwem Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray (ex. Jim Beam) BA.

Czarny, esencjonalny, jakby skondensowany porter bałtycki. I nie ma w tym skojarzeniu nic niewłaściwego. Wszystko zaczęło się od naszego medalowego porteru, w tym konkretnym przypadku z tanków leżakowych nr 3, 18 i 51. Przy okazji musicie wiedzieć, że kupażu kilku tanków o wymaganym wieku dokonujemy także rozlewając podstawowego Komesa Portera. Piwo z tych trzech tanków, w odpowiednich proporcjach wybranych na degustacji, przelaliśmy do małych zbiorników, a te wstawiliśmy do chłodni ustawionej na ok. -18°C. W takich warunkach piwo w ciągu kilku, kilkunastu dni powoli zamarza. Jednak nie zamarza całkowicie. W pierwszej kolejności zamarza niemal czysta woda, która tworzy grubą warstwę lodu przy ściankach naczynia. Dzięki temu możemy potem odciągnąć z naczynia piwo pozbawione tej części wody. Proces wymrażania podzieliliśmy na dwie tury. Jedną porcję piwa wymrażaliśmy dwukrotnie, drugą aż trzykrotnie. Wszystko po to, by zatężając alkohol nie zgubić esencji porteru, nut palonych, kawowych i śliwkowych.

Obie porcje wymrażanego porteru umieściliśmy w beczkach po szkockiej whisky Glen Moray. Beczkach, które wcześniej w USA służyły do nadania ostatecznego kształtu bourbonowi Jim Beam. W beczkach piwo spędziło 9 miesięcy, w czasie których wypłukiwało aromaty kojarzące się z whisky i drewnem oraz powoli utleniało się w celu uzyskania ostatecznego szlifu. W trakcie leżakowania w beczkach, żeby wspomóc te procesy, naprzemiennie zmienialiśmy temperaturę pomieszczenia. Wszystko po to, by w okolicach święta tego polskiego skarbu piwowarskiego, opróżnić beczki i rozlać piwo do szykownych butelek, które sprowadziliśmy bezpośrednio z Włoch.

Ręczny rozlew i ręczne etykietowanie wszystkich 4040 butelek zajmą nam jeszcze chwilkę, start dystrybucji planujemy pod koniec stycznia. Ale już w ten weekend, dzięki odwiedzinom Tomka Milera i Tomka Kopyry, będziecie mogli usłyszeć więcej o porterze bałtyckim, procesie wymrażania oraz leżakowaniu w beczkach po whisky Glen Moray.
Dodał: JP2137 - 2021-01-24 17:25:16

oceny Oceny

Użytkownicy 9,25 / ilość: 4
Goście 0 / ilość: 0
średnia9,25 / ilość: 4

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2022-06-01 06:03:58
Tia jak blogerka opłacona to stratosfera smaku a jak trzeba codziennie coś warzyć wyśmienicie to nie wychodzi ......
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-12-09 13:01:25
Niestety nigdzie nie mogłem go dostać u Badylarzy w Toruniu.
Smuteczek straszny.
awatar
max
starstarstarstarstar

2021-06-15 20:43:32
Bardzo dobre piwo. Coz wiecej opisywać. Wielość zapachów i smaków.
Choć mi smakował bardziej pierwszy Samiec Alfa (piłem go niedawno, przeleżakowany).
To piwo też sobie zostawiłem na specjalną okazję, tzn. pierwszy mecz na EURO.
I już zawsze będzie mi się kojarzył z tym prze****nym meczem :-(
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-02-14 19:16:36
Niestety nie do kupienia :( Smuteczek
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.