Uwarzone przez turecki browar Anadolu Efes ze Stambułu. Jest to jasne, pasteryzowane piwo. Na kontretykiecie nie ma zbyt wielu informacji. Krawatkę zdobi napis, iż zostało uwarzone ze starannie dobranych trzech rodzajów jęczmienia. Na rynku pojawiło się w 2012 roku. Było ono odpowiedzią na pomówienia, iż w piwach Efes standardowo stosuje się cukier i ryż. To piwo zostało w stu procentach uwarzone ze słodu jęczmiennego, zgodnie z niemieckim prawem czystości piwa.
Skład tradycyjnie bez konkretów: woda, słód jęczmienny, Co2, chmiel i drożdże.
Barwa słomkowa, wpadająca w jasno-złoty, idealnie klarowna. Piana biała, uformowana z drobnych i średnich pęcherzy, z przewagą tych średnich. Po nalaniu tworzy się dosyć wysoka, około dwu centymetrowa warstwa. Opada szybko do dziurawego kożucha, nieznacznie zdobi szkło, pozostawiając na ścinakach nierówne i nietrwałe ślady. Aromat intensywny, słodowy ze specyficznym lekko sztucznym perfumowym aromatem. W smaku słodowe z lekką słodkością oraz nachodzącym na nią kwaskowym, nieco jabłkowym posmakiem. Poza tym wydaje się lekko wodniste, na finiszu próżno szukać goryczki. Nasycenie na poziomie średnim.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Jacelinho
Stacher93