Uwarzone przez holenderski Brouwerij De Prael z Amsterdamu. Jest to nieduży browar, warzący przeważnie nietuzinkowe, ciekawe piwa oraz własne interpretacje popularnych stylów. Browar podzielił swoje piwa na trzy serie: ofertę stałą, piwa sezonowe i piwa specjalne. Willy należy do piw sezonowych, a zostało tak nazwane, na cześć holenderskiego piosenkarza, prezentera oraz aktora telewizyjnego i radiowego Willyego Albertiego. Według producenta jest to pełne słodu, solidne, ciemne, zimowe piwo.
Skład: woda, organiczny słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania: 10°C.
Dostępne w butelkach o pojemności 750 ml oraz 330 ml.
Barwa ciemno-brązowa, nieprzejrzysta, wyraźnie zmętniona. Pod światłem ukazują się ciemno-wiśniowe refleksy. Piana beżowa, niezbyt obfita po przelaniu do szkła. Ma wysokość około centymetra. Składa się z różnej wielkości pęcherzyków. Stosunkowo szybko redukuje się do minimalnej, cienkiej warstewki i skromnej obwódki, warstwa na środku szybko się dziurawi, do końca zostają śladowe wysepki. Firanki, które pozostają na szkle są nierówne, dość grube i szybko znikające. Aromat wyraźny i specyficzny. Mocno kwaskowy, kojarzący się z octem, następnie ukazała się lekko palona nuta suszonych owoców ze słodkawym finiszem. W smaku połączenie suszonych owoców z delikatnymi akcentami palonymi i karmelowymi. Nie brakuje też owocowej kwaskowości, kojarzącej się z winem musującym oraz odpowiedniej, stonowanej słodyczy. Na końcu pojawia się niezbyt nachalna, nieco pestkowa goryczka. Alkohol słabo wyczuwalny, nie pojawia się też
rozgrzewanie w przełyku. Nasycenie średnie, pasuje do tego typu piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93