Cieszyńskie West Coast IPA to rezultat konkursu piw pracowniczych. Pierwszy raz w historii Browar Zamkowy Cieszyn dał możliwość uwarzenia piwa na podstawie oryginalnej receptury Zwycięzcy - Kamila Morawskiego.
Piwo charakteryzuje się mocnym, cytrusowym aromatem pochodzącym z nowofalowych odmian chmielu. Słodki zapach łączy się z wyraźną goryczką i wytrawnością w smaku.
Składniki: woda; słody jęczmienne: Pilzneński, Wiedeński, Carapils; słód pszeniczny: Carawheat; chmiele: Galaxy, Mosaic, Chinook; drożdże: US-05.
Piwo jasne, pasteryzowane, górnej fermentacji.
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Dodał:
prodwin - 2016-01-14 09:13:27
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
DoscGosc
Pełnia pełnia - może nie według starożytnych Greków, bo finisz nie trwa w nieskończoność
cytrusowe, ale nie przytłaczające - grapefruit lekko słodki, drobina cytryny
goryczka wyraźna - jednak jej władza nie tłumi bukietu
klasowe piwo
SoupDog
Gość
Warto zwrócić uwagę na aromat: cytrusy, ale już nie grejpfrut, a coś słodszego: marakuja, mango...
Jak zapodamy sobie najpierw aromat, to w smaku gorycz się nieco balansuje, znika mocny grejpfrutowy akcent.
Ciekawa propozycja.