Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn, należący do Grupy Żywiec.
Cieszyńskie Mastne to jeden z pierwszych gatunków piw polskich, rejestrowanych w źródłach historycznych. Jego sława przekroczyła granicę Śląska, aby zagościć na pozostałych ziemiach polskich oraz przygranicznych regionach. Piwo górnej fermentacji warzone z gęstej brzeczki. Mastne charakteryzuje się umiarkowanym słodowym, jęczmienno-pszenicznym aromatem i nutami karmelowymi. Wyczuwalne są owocowe estry. Zacierane metodą dekokcji.
Mastne, to jedno z najstarszych polskich piw opisanych w bibliografii, słynące z wielece bogatego i wyrafinowanego smaku. Sprawiają to użyte w jego recpturze słody jęczmienne i słód pszeniczny oraz proces górnej fermentacji w otwartych kadziach.
Piwo jasne, górnej fermentacji, pasteryzowane.
Składniki: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, cukier, chmiel.
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Zalecana temperatura serwowania : 8-10°C
Pasuje do menu: kuchni śródziemnomorskiej, drobiu i wyrazistych w smaku potraw.
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Termin przydatności do spożycia: 9 miesięcy
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Borsuk77
wilgoo
Polecam pić to piwo w trochę wyższej temp, gdy się ogrzeje trochę się otwiera i wreszcie czuć to piwko .
waxmund
szab12