Produkt zabytkowego Browaru Zamkowego w Cieszynie, który warzy od
roku 1846. Jest to browar należący do Grupy Żywiec. W roku 2015 doszło do zmiany nazwy browaru z Brackiego Browaru Zamkowego na Browar Zamkowy Cieszyn, zmieniła się również dyrekcja browaru i rodzaj warzonych piw. Browar Zamkowy ma działać jako niezależna spółka, obok od lat warzonych tam piw m.in. Brackiego i Portera Żywieckiego, będą warzone przeróżne piwne specjalności. Porter Cieszyński to treściwe, ciemne piwo z gęstą, kremową pianą. W aromacie dominują kawowe i czekoladowe nuty ciemnych słodów. Wyraźna goryczka równoważy jego słodycz, a pokaźny alkohol przyjemnie rozgrzewa przełyk. Długie przechowywanie w butelce wzbogaca piwo o aromaty suszonych owoców. Serwować piwo o temperaturze 10-12°C. Piwa cieszyńskie to starannie dobrane składniki i pasja warzenia piwa. Porter Cieszyński został uwarzony według autorskiej receptury zamkowych piwowarów. Ciemne piwo dolnej fermentacji, pasteryzowane. Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, chmiel. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu. Porter Cieszyński pojawił się w sprzedaży w pierwszej połowie kwietnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Grzegorz_J
Wygląda świetne. Praktycznie czarny z rubinowymi przebłyskami i obfitą jasno brązową pianą. W aromacie głównie kawa, potem trochę gorzkiej czekolady suszonych owoców. Smak podobnie plus paloność i wyraźna goryczka. Alkohol pojawia się na finiszu, ale nie przeszkadza. Solidny porter, warty wypicia.
Gandalfino
Piana niezła. Jasny brąz.
W aromacie kawa, gorzka czekolada. Miły aromat.
Dobrze wysycony. Słodko kwaśny.
W smaku powtarzają się motywy z aromatu. Dodatkowo owoce: śliwki, wiśnie.
Jest i paloność, a także goryczka. Razem z dwutlenkiem węgla dają taką ułudę igiełek po papryczkach chilli, których przecież nie ma.
Alkohol odczuwalny, jednak nie agresywny.
Damcio88
StefekPijakos