Cieszyński Brown Porter
Cieszyński Brown Porter
Cieszyński Brown Porter
% alk. 4.5
Blg 11.7
5907612240310addbarcode

Uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.
Brown Porter - klasyczny angielski styl piwa, który szybko stał się trunkiem powszechnym w XVIII-wiecznego Londynu. Kompozycja pięciu słodów nadaje mu właściwego charakteru wnosząc do piwa opiekane, tostowo-karmelowe nuty. Jego ciemna barwa wspólgra z czekoladowymi aromatami, a delikatna chmielowa goryczka przyjemnie podkreśla gładką teksturę. Skosztuj łyk, by poznać nieco piwnej historii Europy.
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowy ciemny), płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 12-14°C.
Dodał: Barcelonismo - 2020-02-07 10:54:12

oceny Oceny

Użytkownicy 7,33 / ilość: 9
Goście 0 / ilość: 0
średnia 7,33/10 / ilość: 9

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Sheggorath
starstarstarstar

2020-09-27 19:11:29
W aromacie najwięcej czekolady i biszkoptu, karmelowe nuty, pojawia się odrobina suszonej śliwki, zapachy typowe dla ciemnego piwa. Czuć ciastka. Pojawia się również dużo aromatu kawy i palonego słodu. Słodyczy tu brak lub jest znikoma, dominuje gorycz. Na koniec wychodzi jakby delikatna wędzoność, czego nie spodziewałem się znaleźć. Nie ma diacetylu, nie ma owocowych estrów, więc poprawnie. Jak dla mnie mogłoby być bardziej treściwe, tutaj mamy do czynienia raczej z lekkim ciałem. Wolę raczej mocniejsze portery i większą pełnię, ale jest całkiem spoko. Ogólna ocena 7.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 8, wygląd: 6 )
awatar
oranjefan
starstarstarstarstar

2020-05-31 22:11:47
W aromacie delikatna czekolada, wyraźniejszy karmel, nuty przypiekane, prażone, oraz lekko tytoniowe od jak domniemam angielskich odmian chmielu. Aromat na granicy z dry stout'em które nierzadko takie właśnie są, z nutką jeszcze kawy i palności.

Piwo o barwie ciemno brazowej, idealnie klarowne, pod światło rzuca mocny czerwono rubinowy odblask. Piana w kolorze ecru, obfita, drobno i średnio bąbelkowa, powoli opadajaca i utrzymująca sie w postaci cienkiego kożuszka.

Lekkie, pół wytrawne ze średnim nasyceniem dwutlenka węgla. Wyraźna prażono chmielowa goryczka. Długa. W smaku ciemne pieczywo, nuty prażone, karmelowe delikatnie czekoladowe przy finishu.

Mam problem by ocenić to piwo. Niby jest stylowe, choć z drugiej strony swoim aromatem i smakiem nawiązuje bardziej lub mniej do dry stout'u a koźlaka. Jest karmel, jest czekolada, są nuty prażone (nie kawowe), tytoniowe od chmielu, na dodatek w postaci dość intensywnej goryczki. Całość spójna, wyrazista, piwo lekkie, ale w moim odczuciu za dużo jest nut karmelulowych a za mało czekoladowych.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 10 )
awatar
David_Haye
starstarstarstarstar

2020-05-19 19:48:36
Z butelki karmel. Też nuty czekoladowe. Delikatna paloność. Piana bardzo obfita, drobnopęcherzykowa. Barwa jasnobrązowa, klarowne. Wygląd jak Coca-Cola. Po przelaniu do szkła mocny karmel. Jest też słodowość, no aromat średnio zachęcający. Wysycenie niskie. Ciało jak na 11,7 Plato jest całkiem fajne. Piwo nie jest wodniste. No smakowo nawet dobrze. Jest to takie połączenie czekoladowości z karmelem. Jest taka przyjemna słodycz od słodu. Potem lekka kwaśność, jak to przy słodach palonych. Niesamowita lekkość. Piwo jest naprawdę fajnie pijalne. Chciałoby się żeby było więcej czekolady, a mniej karmelu. Niemniej piwo daje radę. Na pewno nie jest nudne. Jest lekka goryczka i taka delikatna paloność. Siódmy z ferajny jest myślę w TOP 3 serii.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 5, wygląd: 6 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010