Uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.
Brown Porter - klasyczny angielski styl piwa, który szybko stał się trunkiem powszechnym w XVIII-wiecznego Londynu. Kompozycja pięciu słodów nadaje mu właściwego charakteru wnosząc do piwa opiekane, tostowo-karmelowe nuty. Jego ciemna barwa wspólgra z czekoladowymi aromatami, a delikatna chmielowa goryczka przyjemnie podkreśla gładką teksturę. Skosztuj łyk, by poznać nieco piwnej historii Europy.
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowy ciemny), płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 12-14°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
tam
Sheggorath
oranjefan
Piwo o barwie ciemno brazowej, idealnie klarowne, pod światło rzuca mocny czerwono rubinowy odblask. Piana w kolorze ecru, obfita, drobno i średnio bąbelkowa, powoli opadajaca i utrzymująca sie w postaci cienkiego kożuszka.
Lekkie, pół wytrawne ze średnim nasyceniem dwutlenka węgla. Wyraźna prażono chmielowa goryczka. Długa. W smaku ciemne pieczywo, nuty prażone, karmelowe delikatnie czekoladowe przy finishu.
Mam problem by ocenić to piwo. Niby jest stylowe, choć z drugiej strony swoim aromatem i smakiem nawiązuje bardziej lub mniej do dry stout'u a koźlaka. Jest karmel, jest czekolada, są nuty prażone (nie kawowe), tytoniowe od chmielu, na dodatek w postaci dość intensywnej goryczki. Całość spójna, wyrazista, piwo lekkie, ale w moim odczuciu za dużo jest nut karmelulowych a za mało czekoladowych.
David_Haye