To było nasze marzenie od dawna, a teraz je materializujemy! Efekt będziecie mogli sprawdzić sami w najlepszych sklepach specjalistycznych! Prezentujemy dwa piwa w ramach projektu Cieszyn Barrel Aged – leżakowane kilka miesięcy w dębowych beczkach po bourbonie. To Porter Bałtycki oraz Sour Barley Wine.
Oba piwa są wyjątkowe, dlatego postawiliśmy na unikalny wygląd naszych butelek – zastosowaliśmy papierowe etykiety oraz specjalną mieszankę laku, która nie tylko pięknie wygląda, ale też nie kruszy się przy ściąganiu! Lakowaliśmy sami, ręcznie, 100% rzemiosła!
Oto trzecia odsłona naszego cieszyńskiego Barley Wine. Po pierwszej klasycznej, drugiej z wiśniami, przyszedł czas na wersję zakwaszoną, która dojrzewała kilka miesięcy w dębowych beczkach po Bourbon Whiskey, nabierając swojego charakteru. Dzięki temu bukiet piwa stał się bogatszy o nowe cechy kwaśno-owocowe i karmelowo-waniliowe. Rozbudowana słodowość zyskała dodatkowe posmaki winne oraz prażonej dębiny.
Dodał:
piwolog - 2022-01-25 14:18:17
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj siÄ™.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Malammore
W smaku ponownie rodzynki, jest słodko-owocowo ale natychmiast kontra przyjemnej kwaśności w typie pigwy, czerwonej porzeczki. Alkohol w ogóle niewyczuwalny, dosyć pijalne, dużo bardziej niż typowy barley wine.
Gandalfino
Podobne wrażenia smakowe. Dochodzi spore wysycenie. Słodycz i kwaśność. Rozgrzewanie. Goryczka też przywołuje na myśl miękkie owoce: porzeczkę, agrest. Sporo też w niej taniczności, zapewne od beczki.
Destylatu nie czuję. Piwo, jak na swoje parametry, nie jest ciężkie. A pijalne.