Miło nam przedstawić drugie z naszych wspólnych dzieci z Winnica Wieliczka. Jest nim Potion oznaczony numerem #23.
Bazę tego piwa stanowi Imperialny Stout. Gęsty, czekoladowy, przyjemnie palony, z zaznaczoną goryczką. Spędził on ok. pół roku w beczkach po Bourbonie Wild Turkey, które oddały nuty wanilii oraz destylatu.
Jako dodatek wybraliśmy suszone wytłoczyny po białych i czerwonych winogronach. Produkt ten powstaje w czasie tłoczenia moszczu. Po zakończeniu procesu jest suszony na „chipsy”, które mają w sobie mnóstwo winogronowych i pestkowych akcentów. Wbrew pozorom są też dość słodkie, przez co bardzo nas urzekły, gdy próbowaliśmy je po raz pierwszy. Do piwa wniosły spodziewane nuty ciemnych owoców oraz specyficzną pestkowość.
Dodał:
Kindi - 2023-01-08 18:00:53
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
windxore
Lekko słodko, kakao, czekolada, nuty drewna, bourbonu, winogrona.
Faktura / odczucie w ustach:
Lekko słodkie, wysycenie między niskim a średnim, alkoholu nie czuć
Smak:
Lekko słodko, czekolada i kawa, które już po chwili kontrowane owocami, głównie czerwonymi i winogrona. W tle przewijają się aronmaty beczki, lekko zaznaczona paloność.