Ciemne, słodowe piwo o bardzo długiej tradycji warzenia – niektóre źródła podają nawet czasy celtyckie. Współczesna wersja pochodzi z XVI wieku z Turyngii i wyróżnia się mocnym aromatem ciemnego pieczywa, mocno palonej kawy oraz czekolady. W aromacie pojawiają się także nuty chmielowe: zioła, kwiaty i przyprawy korzenne.
Składniki: woda, słody jęczmienne: pilzneński, monachijski Caraaroma, Carafa I, chmiele Saaz i Magnum, drożdże Piwo ciemne pasteryzowane, niefiltrowane.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Elænis
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa, na trzy palce, kremowa; dość szybko dziurawi się
- Barwa: czarne, prawie nieprzejrzyste, z brązowymi refleksami
- Aromat: dalej czekolada i ciasteczka
- Nasycenie: średnie
- Ciało: 50/50 pełnia/wytrawność
- Smak: przyjemnie lekko kwaskowe na początku, potem wchodzi wyraźna palona goryczka (ale nie jakaś przesadnie intensywna); baza słodowa dalej czekoladowo-ciasteczkowa; zasadniczo całkiem orzeźwiające
Ocena: 8/10
Gandalfino
W smaku podobnie. Kawa, kwasek, ciemne pieczywo. Bez słodyczy.
Palono i wytrawnie. Może i szczypta gorzkiej czekolady.
Niezłe.
zbieraczek
Barwa brunatna, zmętniona.
Zapach - słodowy, chleb, kawa, kawa zbożowa, mniej czekolady, delikatnie piernik.
Smak: wysycenie średnie, wygładzone, treściwe, wyraźne nuty chlebowe, skórka chleba, kawa z lekką kwaskową kontrą, odrobina czekolady i nut palonych, goryczka niska+ z pewną dozą wytrawności i ziołowości
Lukaszndm