AIPA to piwo dla fanów intensywnej goryczki i dominującego aromatu, pochodzącego od amerykańskich odmian chmielu. Charakterystyczna owocowość, cytrusowość oraz rześkość. Smak jest nieco goryczkowy, zrównoważony słodowością, bez nut karmelowych. Warzone z multitapem 33.
Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane, chmielone na zimno.
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiele, drożdże piwowarskie.
Zalecana temperatura spożycia 10-12°C
Preferowane szkło: Nonic Pint
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smak piwa zmienia się z czasem.
Naturalnie mętne, zawiera osad drożdżowy.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: cytrusowy, lekko cebulowy i świerkowy, odrobinę zbożowy.
Smak: Po ocenach tutaj spodziewałem się paści totalnej, a tak od siebie spodziewałem się oldskulowej karmelowej IPA na starych amerykańskich chmielach. Tymczasem karmelu tu zero, do zasypu poszedł pewnie pilzneński i pszeniczny, piwo pełne, gładkie, może nawet zbyt pełne, ale na tle wodniaków polskiego krafciku i to o tych samych parametrach to nie zarzut. CHmielowość przyzwoita, a piwo ma miesiąc do terminu. Cytryna, grejprut, lekka cebula z Mosaic a moze Simcoe, sporo żywicy iglastej, goryczka przyzwoita.
To piwo nie wyrywa z butów, ale pewnie autorzy tego nie oczekiwali, tu nie ma jakichś unikalnych nowofalowych chmieli, bo pewnie browar by się podzielił ich nazwą, pewnie nie ma też jakiegoś ekstremalnego nachmielenia, bo browar by się nim pochwalił, tak jak np. Nepomucen podając ostatnio na tipce 20g/l, choć chmielu nie było czuć w niej w ogóle. Piwo za dyszkę. Jeżeli miałaby być to ipka \"codzienna\" dostępna gdzieś w sklepie niedaleko, to biorę, bo jakość wykonania jest niezła. Inne pytanie czy to powtarzalna jakość czy jakoś tak wyszło jak przy wypustach polskiego krafciku.