Typowe szkockie piwa typu „heavy” są pełne smaku i aromatu, lecz niezbyt mocne. Mocniejsze piwa zwane są „Wee Heavy” i podobne są do piw typu „barley wine” (wino słodowe), choć bardziej słodowe i ciemniejsze. W wielu krajach świata ten produkt nazywany jest „szkocką ale”, co obrazuje skojarzenie z whisky. Wee Heavy produkowane przez browar Belhaven jest to piwo górnej fermentacji, oleiste, śmietankowe, zbożowe, tostowe, migdałowe i owocowe. Posiada wszystkie walory smakowe należne Wee Heavy, choć nie jest tak mocne jak większość z nich. Pomimo to posiada wystarczającą moc, aby zyskać miano znakomitego napoju zimowego.
Dodał:
admin - 2012-03-13 12:10:00
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Miran125
Slainte
Stacher93
MatKsi