Amber Po Godzinach Rabarbeer
Amber Po Godzinach Rabarbeer
Amber Po Godzinach Rabarbeer
% alk. 4.5
Blg 12.1
5906591002261addbarcode
ulubione: 2

Piwo uwarzone przez Browar Amber z Bielkówka (niedaleko Gdańska). Jest to piętnaste piwo z serii Po Godzinach. Piwa z tej kolekcji warzone są tylko raz i sprzedawane w limitowanej edycji.

Co tym razem? Trochę tradycji, bo za tym przepadamy. A z okazji ciepłych dni dorzucamy pełne orzeźwienie dzięki dodaniu naturalnego soku z rabarbaru. Ekstra, nie?
Piętnasta premiera w serii Po Godzinach to pójście w kierunku klasyki z odrobiną szaleństwa. Tutaj mamy wolną rękę, jeśli chodzi o stosowanie w procesie warzenia nietypowych dodatków. Bo co by się stało, gdyby dobrze znanego pszeniczniaka wzbogacić o coś szczególnego? My też się zastanawialiśmy.
Dlatego uwarzyliśmy jeden z najstarszych stylów piwa – Hefeweizen. W aromacie wyczuwalne więc są klasyczne nuty dojrzałych bananów i goździków, które balansuje goryczka. Kolor jasny, słomkowy. I co do tego?
Z okazji ciepłych dni dodaliśmy do tego piwa naturalny sok z rabarbaru. Dzięki temu piwo jest kwaskowate i rześkie oraz zyskało dodatkowy aromat. Połączenie doskonałe na zbliżające się lato!
RABARBEER uwarzyliśmy w limitowanej ilości 100 hektolitrów. Piwo jest dostępne wyłącznie w sklepach sieci Carrefour na terenie całej Polski.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych, sok rabarbarowy (NFC), słody (pszeniczny, jęczmienny), chmiel aromatyczny, drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji
Zalecana temperatura serwowania: 6-8°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Dodał: Piwosz92 - 2019-05-23 08:22:34

oceny Oceny

Użytkownicy 6,16 / ilość: 19
Goście 4,5 / ilość: 2
średnia 6/10 / ilość: 21

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar

2019-08-14 19:55:32
Kolor bardziej w cytrynę niż pomarańczę. Mętne jak to pszeniczniak. Piana też w stylu.
Rabarbar delikatny w aromacie. Banany i goździki nie dają się wyprosić z pierwszego planu.
Względnie mocno nasycone. Puszyste, mięsiste. Bardzo kwaskowe.
W smaku rabarbar rządzi. Cechy weizena wyczuwalne, ale zdetronizowane. Kwaskowo, rześko, orzeźwiająco.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 7, zapach: 6, wygląd: 10 )
awatar
oranjefan
starstarstarstarstar

2019-07-21 21:24:39
Jeden z najbardziej cytrusowych i "lekkich" w odbiorze weizenów z jakim miałem do czynienia. A to wszystko za sprawą dodatku owoców rabarbaru. Całość jest lekka, orzeźwiająca, delikatnie kwaskowa i rabarbarowa przy finishu. Szkoda że w tym wszystkim brakuje bardziej intensywnych cech charakterystycznych dla weizena - banan i goździk w tle. Całość raczej pszenna, zbożowa, kwaskowo rabarbarowa.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 9 )
awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar

2019-06-27 11:25:11
Barwa typowa dla stylu , słomkowa , zmętniona z wysoką pianą która jest drobna i zostawia jako taki lacing. Wygląda mega apetycznie. W aromacie czuć rabarbar , banan i delikatnie goździki i drożdże. Fajny aromat , nie mam uwag większych. Stylowo zdecydowanie i przyjemnie. W smaku dobry weizen , jest rabarbar , wysoko nagazowany , rześkie , słodycz z owocu dodana. Idealne piwo na taką pogodę , nie jest wodnisty , dobre piwo , nie spodziewałem się. Warka do 13.11.2019
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2019-06-04 23:37:39
Wygląd: Blada słomka, spore zmętnienie, piana obfita, niewielki lacing
Zapach: ktoś początkowo puścił plotę, że to będzie witbier i to jeszcze byłoby ok, ale robienie weizena (którego się ma w regularnej ofercie) z rabarbarem i nazywanie tego "twórczym" zakrawa trochę na kpinę, ale ok. Jeżeli tu jest coś z weizena to taka daleka kaszka bananowa, a goździk, jeśli już, to stomatologiczny, pachnie po prostu pszenicą, zbożem, jest zbożowe w opór, świeżym ciastem, mąką (zresztą Pszeniczniak Amber też pachnie podobnie i nie przypomina bawarskich piw pszenicznych), do tego dalekie nuty agrestowe, zapewne od rabarbaru ;)
Smak:NIe wiem czy ten rabarbar go tak nie wyjałowił, 4,5 z 12 powinno dawać dosyć pełnego weizena, a tu woda, wodniste, mączne, odrobinę chlebowe, w smaku to już nie ma żadnych nut weizenowych, jest dużo kwasku od rabarbaru, ale ten jakiegoś aromatu poza kwasem nie wniósł. Od lat patrzę jak nieumiejętnie i siermieżnie AMber goni za kraftem, pomysły są żadne, nijakie lub posrane, ale to piwo jest po prostu marne. O niebo albo dwa jest już lepszy ten podstawowy Pszeniczniak Ambera, za którym też zbytnio nie przepadam
oceny Oceny użytkownika:
3 ( smak: 3, zapach: 4, wygląd: 6 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010