Pierwsze polskie piwo typu whisky extra stout, uwarzone przez
AleBrowar. Przy warzeniu tego piwa użyty został słód dymiony szkockim torfem co nadało lekki aromat
znany z Rauchbock'ów. Barwa czarna, nawet pod światło nie zmienia koloru. Piana średniowysoka,
kremowa, znika dość szybko. Zapach delikatny, wyczuwalne karmel i kawa. W smaku kawowo-czekoladowe z
cierpkością i torfowym posmakiem kojarzonym ze szkocką whiskey.Wysycenie odpowiednie. AleBrowar jak
zwykle postarał się o świetną wizualną oprawę swego nowego produktu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
N3ur0funk
W zapachu wędzonka, dym, torf, trochę spalone kable, trochę palone słody, trochę kawa, trochę czekolada.
W smaku wędzonka, torf, palone słody, skórka chleba, czekolada, minimalnie kwaskowe, wytrawne, kawowa goryczka niska i nietrwała.
Kurna Chata jest zdecydowanie lepsza, nie będę mydlił oczu nikomu. Ten jest typowo Stoutowy, w miarę szybko traci swoją torfowość i dymność w smaku i pyk, mamy Stouta. To jest właśnie AleBrowar, pretendent do znalezienia się pośród najlepszych, ale zawsze odstają o jeden albo dwa kroki. Nie wiem z czego to wynika, pewnie z chęci tańszej produkcji, ale ja niestety jestem wymagający i od razu widzę różnice po pierwszym łyku. Kupując takiego crafta, wymagam najwyższego poziomu, tak żeby każdy łyk chełpił moje kubki smakowe i pieścił mi mózg. Tutaj jest ok i to tyle, niestety, bo miałem większe oczekiwania w doznaniach. I pewnie ktoś pomyśli, że kogoś preferuję, a guzik tak jest. Interesuje mnie tylko jakość. Liczę na to, że jeszcze poprawią intensywność klimatów torfu i dymu, bo w tym typie o to się rozchodzi.
Zanim mi ktoś zarzuci coś tam, próbowałem najpierw to piwo i Kurną Chatę i była lepsza pomimo swojej trochę wodnistości.
Zauważyłem, że są dwa piwa pod tą nazwą i w zasadzie ta Fan Edition jest dzisiejszym następcą, to umieszczam taką samą reckę w obu wersjach. Mógłbym jeszcze bardziej doprecyzować wszystko, ale nie chcę pisać tutaj eseju, bo w moim mniemaniu to nie jest miejsce na to. Tym bardziej głupio mi zabierać tyle miejsca na stronie w jednej rec.
Warka 11.09.2025
Orzelek
Aromat: wędzonka szynkowa, torf, czekolada.
Smak: gorzka czekolada, peklowana szynka, klepki beczki po whisky; goryczka średniowysoka, krótkozalegająca.
Obecnie na etykiecie widnieje 'Peated Extra Stout'. W składzie obecny słód Whisky Malt 45 PPM, co miało swoje odzwierciedlenie w smaku. Wadą jest przegazowanie przez co piwo cięzko się pije. Obecna warka (w stosunku do poprzedniej pitej prawie 3 lata temu) znacznie bardziej stonowana w torfowych akcentach.
BobiQ68
Gość