Czerwone piwa (Rotbier) były kiedyś bardziej powszechne we Frankonii. Szczególnie miasto Norymberga słynęło z czerwonego piwa. Ponieważ jego produkcja była niezwykle skomplikowana, w XIX wieku czerwone piwo zostało zastąpione piwem brązowym (Braunbier), które wytwarzano przy użyciu nowoczesnych, prostszych procesów warzenia, a następnie zniknęło. Dopiero w 1997 roku styl piwa odżył.
W przypadku naszego czerwonego piwa Aecht Schlenkerla Weichsel słód suszymy nad ogniem z wysokiej jakości drewnem wiśniowym, a nie z drewna bukowego, jak ma to miejsce w przypadku klasycznego piwa wędzonego. W przeciwieństwie do pikantnego słodu wędzonego bukowego, słód wiśniowy wędzony ma owocowy, prawie słodki dymny aromat i nadaje piwu miedziano-czerwony kolor. Najlepsze aromatyczne chmiele uzupełniają złożony smak dymu z nutą jagód. Z 4,6% zawartością alkoholu, Aecht Schlenkerla Weichsel jest piwem pełnym, przyjemnym w piciu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
lucalinvail
W smaku wyraźne (jak dla mnie - pełne, sycące), środek nieco herbaciany, taniczny, zaś finisz delikatnie goryczkowy, tytoniowy. W posmaku fajna pestka i jakby przypalony karmel. Fajne, bogate piwo. Podchodziłem do niego bez oczekiwań, a ono ujęło mnie swoim charakterem.
Gandalfino
Jest wszystko co trzeba. Wędzoność, goryczka, słodowość. Deczko słodyczy. Bardzo dobre.
SoupDog