Piwo Schlenkerla Helles Lagerbier warzone przy użyciu Bawarskich aromatycznych chmieli z okolic miasta Nürnberg. Produkowane jest przy pomocy drożdży dolnej fermentacji w tych samych warzelnianych kadziach miedzianych co piwo Schlenkerla Smokebeer, które jest opus magnum browaru. Wynikający z tego subtelny smak wędzonki, bez bezpośredniego użycia słodu wędzonego, czyni ze Schlenkerla Helles Lagerbier nietypowego i jedynego w swoim rodzaju przedstawiciela klasycznego gatunku Helles Lager.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel
Zalecana temperatura serwowania: 8°C
Dostępne w butelkach o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
jover
Orzelek
Aromat: słodowe, ziemiste, mineralne, deklarowana wędzonka raczej na granicy autosugestii.
Smak: zbożowe, kwiatowe, ziołowe; goryczka zbożowo-ziołowa na średnim poziomie, krótkozalegająca.
Deklarowanej wędzonki brak, ale mi to nie przeszkadza. Smak, który poczułem jest tym smakiem, którego oczekuję od absolutnie każdego lagera, który jest na rynku. Życzę sobie, abym w przyszłości natrafił na taki sam smakowy rarytas, ale tym razem ze strony polskiego kraftu.
Elænis
- Piana: drobno-, średnio- i grubo-pęcherzykowa, na dwa palce, kremowo-'mydlasta' (choć przy dolewkach już wyraźnie bardziej kremowa); bardzo obfity, równy po każdym łyku lacing
- Barwa: jasnozłote, klarowne
- Aromat: jak w szyjce
- Nasycenie: wysokie
- Ciało: 45/55 pełnia/wytrawność
- Smak: początek to lekko 'kiełbasiana' wędzonka podbita słodem, zaś rozwinięcie i finisz - delikatna, ale zaznaczona goryczka (szlachetna, lekko ziołowa)
Ocena: 9/10
Można doznać szoku, jak czysty profil może mieć lager - świeżutki słód obramowany przyjemną goryczką, a do tego ten akcent wędzoności, ot wszystkiego w sam raz! Idzie się zakochać!
Bob