Wersja BA piwa Dziki Dzik z browaru Łąkomin. Leżakowana w dębowej beczce po torfowej whishy single malt pochodzącej ze Szkocji. Piwo dolnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody pilzneński, monachijski I, Caramunich I, Caraaroma, Carafa Special I, chmiele Marynka, Lubelski, drożdże Saflager w34/70. Butelka 0,33l.
Dodał:
jover - 2018-04-23 13:12:36
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
David_Haye
minimalistyczna, drobnopęcherzykowa. Ciemnobrązowe, z rubinowymi refleksami. Beczka aż bije po oczach
w aromacie. W smaku WOW. Nie jest to piwo dla wszystkich. Jest to wręcz wzorcowy przykład na połączenie
czekolady z torfem. Piwo jest bardzo konkretne. Smaki są bardzo, ale to bardzo intensywne. Jest spalenizna, mineralność, a to wszystko mamy okraszone czekoladą. Piwo jest gęste. Jest fajnie oleiste. Goryczka jest naprawdę konkretna. Jest lekka alkoholowość, ale podkreśla ona szlachetność piwa. Nie jest to taki chamski, konkretny torf, a bardziej wyważony i bardziej dymny. Bardzo miłe zaskoczenie i bardzo fajne połączenie dwóch rzeczy, które lubię, czyli Porteru Bałtyckiego i whisky z Islay.
Krwawy
prisoner
w czekoladzie. W smaku gładkie, słodkie momentalnie przechodzące w spaleniznę, goryczka bardzo przyjemna również spalenizna króluje i dość długo się utrzymuje. Dla fanów takich smaków idealnie. Piwko zdecydowanie degustacyjne, do powolnego picia ale szybko idzie, gdyż jest to tylko 330 ml.
Marianek
Nos: z butelki nuty torfowe, dość wyraźne. Ze szkła dochodzi jeszcze w tle podstawa słodowa, pumperniklowa, nieco czekoladowa, ale na bardzo niskim poziomie. Po ogrzaniu podstawa słodowa nieco wyraźniejsza, ale słaba nadal na tle torfowych nut.
Smak: gładkie, o niezbyt wysokim ciele, niskowysycone, o dość złożonych aromatach, średniointensywnych. Podstawa słodowa niezbyt intensywna, ale wyczuwalna ? pumpernikiel ze śliwką z lekką kwaskowością, nieco czekolady gorzkiej. Następnie dominacja beczki, nuty torfowe. Finisz i after bardzo długie, torfowo-orzechowe, na języku odczucie popiołowości utrzymuje się jeszcze kilka sekund.