Wrężel Imperial Stout Hogshead Singlemalt Barrel Aged
Wrężel Imperial Stout Hogshead Singlemalt Barrel Aged
Wrężel Imperial Stout Hogshead Singlemalt Barrel Aged
% alk. 11.5
Blg 24.5
IBU 100
brak koduaddbarcode


Imperialny Stout leżakowany kilka miesięcy w dębowej beczce po znakomitej Szkockiej Whisky Single Malt HOGSHEAD.

Moc aromatów i smaków połączonych razem w tym piwe nadaje mu wyjątkowości i sprawia, że każdy łyk przenosi Cię w świat gdzie przyziemne rzeczy przestają mieć znaczenie.

Idealnie wygładzone, z dobrze ukrytym, lekko rozgrzewającym alkoholem, a do tego wanilia, burbon, gałka muszkatołowa, gorzka czekolada, kawa. . .

To tylko cześć wspaniałości które uwalnia to piwo przelane do szkła.

Składniki
WODA; SŁODY JĘCZMIENNE: Pale Ale, Monachijski I, Czekoladowy, Special W®, Carafa Typ III®, Karmelowy 300, Barwiący; PŁATKI JĘCZMIENNE;, PŁATKI OWSIANE; CHMIEL: Chinook, Centennial, Columbus; DROŻDŻE: S-04

Temperatura serwowania
+10°C do +14°C
Dodał: ark00 - 2017-11-07 07:52:45

oceny Oceny

Użytkownicy 8 / ilość: 3
Goście 8,8 / ilość: 5
średnia 8,5/10 / ilość: 8

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
prisoner
starstarstarstarstar

2018-06-15 21:57:54
Piwko degustacyjne, do powolnej konsumpcji. Aromat bardzo przyjemny, dużo czekolady, kawa, minimalne nuty kokosu oraz owoców. W smaku wytrawnie, dużo paloności, mocna kawa i konkretna palona goryczka. Alkohol ukryty,chociaż w aromacie jest wyczuwalny, bo szczypie w nochal.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 9, wygląd: 8 )
awatar
Marianek
starstarstarstarstar

2018-06-03 21:37:59
Oko: czerń, z niewielkimi refleksami rubinowymi, piana niemal nie istnieje. Za to na ściance szkła osadza się gęsta pozostałość po płynie.
Nos: z butelki w pierwszym momencie bardzo ciekawy aromat z beczki. Hogshead to dymna whisky blended malt stworzony z destylatów Islay i Highland. Do tego sporo wanilii, dębiny, na dalszym planie kawa i czekolada (gorzkie, mocne), trochę czerwonych owoców niezbyt dojrzałych. Whisky nie jest torfowa, ale jej ?dymność? podkręca odczucie słodszych nut. Ze szkła aromat bardziej zbalansowany, dominują nuty typowego RIS-a czyli kawa, czekolada gorzka z wanilią, kokosem, czerwone owoce a do tego delikatnie nuta whisky i drewna. Z czasem nuta whisky zanika, a górę biorą nuty RIS-owe. nie czuć alkoholu.
Smak: wytrawno-kwaskowo-beczkowe. Ciała niezbyt wiele jak na 24,5 plato, ale jest dobrze. Kawa espresso, gorzka czekolada, marcepan, wiśnie do tego delikatny wpływ beczki (wanilia, dębina, whisky dymna). Wszystko bardzo ułożone, alkoholu czuć tylko w formie przyjemnego grzania w przełyk (aż ?za bardzo ułożone?, bo brakuje nieco charakteru, ?agresywności? smaków). Finisz wytrawny, goryczka chmielowa i palona, aż po lekką popiołowość, nie zalegająca, bardzo przyjemna.
Piwo bardzo degustacyjne, pijalność spora jak na ten styl i woltaż, ale wymaga czasu i cierpliwości, aby w pełni docenić doznania aromatyczne.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 6 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010