Uwarzone przez kontraktowy browar Wrężęl, warzący swoje piwa w browarze Zarzecze, nieopodal Żywca. Jest to dziewiąte piwo uwarzone przez ten browar, który rozpoczął działalność w roku 2014. Głównym piwowarem Wrężela jest Adrian Kukuła. American Amber Ale to piwo rzemieślnicze, pasteryzowane i niefiltrowane. Bursztynowo-czerwone piwo górnej fermentacji, o wyraźnych aromatach amerykańskiego chmielu, dobrze zbalansowane pomiędzy słodowością, a chmielową goryczką. Od APA różni się mniejszą goryczką, większą treściwością oraz karmelowym bogactwem, którego na próżno szukać w piwach typu Pale Ale. Stworzone dla Ciebie z pasją przez browar daleki od masowej produkcji! Składniki: woda; słody jęczmienne: Pilzneński, Monachijski I, Melanoidynowy, Caraamber, Carared, Caramunich III, Carafa I; Chmiele: Amarillo, Mosaic, Chinook, Columbus; drożdże: Safale Fermentis S-04. Fermentacja górna +20°C. Chmielone na zimno. Polecana temperatura serwowania to przedział +11 do +13°C. Piwo pojawiło się w sklepach w okolicach 1 kwietnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
cycu_jeden
Shinodin
Gość
Gogo
Wrężel AAA wypadł w degustacji znacznie lepiej. Ma wszelkie cechy tego stylu, jest wyraźny ale stosowany akcent amerykański, jest słodowość i karmel, odpowiednia goryczka nie zalegająca zbyt długo, pijalność wysoka. Fajne piwo, warto spróbować bo to dobry wyznacznik stylu.