Produkt browaru kontraktowego Wrężel, który swoje piwa warzy w Browarze Zarzecze. Browar Wrężel powstał stosunkowo niedawno, AIPA jest piątym piwem z tego browaru, które pojawiło się na rynku. Jest to piwo pasteryzowane i niefiltrowane w stylu American India Pale Ale. Marzy Ci się wyprawa do Stanów Zjednoczonych? Polecamy AIPA. To uczta dla nosa! W jednej butelce można znaleźć zarówno zapach żywicznego lasu, jak i owoców Florydy. Ale nie daj się zwieść oszałamiającym cytrusowym aromatom... Pod ich osłoną czai się mocne uderzenie goryczki! Życzymy Smacznego!!!
Skład: woda, Słody: Pale Ale, Karmelowy jasny, Melanoidynowy; dodatki: cukier; chmiel: Cascade, Centennial, Simcoe, Ahtanum, Chinook, Columbus; drożdże: Fermentis US-05.
Fermentacja: górna +19°C. Polecana temperatura serwowania to przedział 10 - 13°C.
Barwa miedziana, lekko opalizująca o mocno rubinowym odcieniu. Piana jasno-kremowa, drobno oraz średniopęcherzykowa. Po nalaniu formuje się zwarta, czapowata, ponad dwu centymetrowa warstwa. Szybko opada do jednego centymetra, z czasem przeistacza się w cienką warstwę, która nie jest dziurawa, otacza ją skromny pierścień. Piana zdobi szkło mocno, jednak ślady nie są przesadnie trwałe i równomierne. Aromat wyraźny, zdecydowanie słodki. Połączenie nut słodowo-karmelowych, z żywicą, aromatami lasu iglastego oraz lekką nutą dojrzałych owoców tropikalnych. Zapach pochodzący od chmielu przyćmiony solidną bazą karmelowo-słodową. W smaku ponownie mocno wyczuwalny karmel, następnie słód i przyjemna, wyrazista słodycz. Po chwili ujawnia się nieco żywicy i odrobina słodkich owoców tropikalnych. Goryczka na wysokim poziomie, dobrze łączy się ze słodkim, karmelowym profilem piwa. Nasycenie średnie, w stronę niskiego, bez zarzutu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Krzysiek80
David_Haye
Piwo średnio nasycone. Wyraziste w smaku. Goryczka średnio-mocna. W smaku czuć nuty lasu iglastego.
Ziołowa goryczka. Piwo bardzo w stylu AIPA.
szab12
Brodzisław
Kolor lekko zamglony, bursztynowy. Piana écru, początkowo obfita z drobniutkich i średnich pęcherzyków, opadła, pozostawiając trwały ślad na szkle.
Aromat intensywny chmieli nowofalowych: owoce tropiku, słodsze oraz cytrusy, do tego szczypta żywiczno-iglastych nut. Poszło też karmelkiem i ?masełkiem, na szczęście się szybko ulotniło.
Smak zbalansowany. Jest baza słodowa z karmelkiem na czele, którą kontruje intensywna goryczka w nucie cytrusowo-iglasto-żywicznej tylko na chwilę zalegająca. Całość uzupełnia wysokie wysycenie i minimalna alkoholowość.
Piwo spełnia standardy AIPA, przy tym jest pijalne i ?smaczne.